l
hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Un circuit de frecventa intermediara

George Ivancea YO9HSW

Cu ceva vreme in urma, un excelent articol, semnat de Cezar Werner, YO3FHM si Gabriel Patulea, VA3FGR,aducea in discutie modul de vizualizare a caracteristicilor unui filtru cu cuart. In articol, pe langa cunoscutul filtru KVG XF-9B, se face referire la un set de trei filtre – produse de aceasi companie germana, de tipul XF-9S42, XF-9S43 si XF-9S44. Conform specificatiilor KVG, litera S desemneaza filtre cu o curba de raspuns simetrica in jurul frecventei centrale dar alte date oficiale despre aceste filtre nu am gasit. Aceste filtre s-au gasit si se mai gasesc din abundenta la preturi mai mult decat rezonabile fiind comercializate pe ebay.com de mai multi vanzatori din Israel. La prima vedere se pare ca provin din echipamente pentru uz militar scoase din uz de catre armata israeliana.

Initial s-a concluzionat rapid ca XF-9S42 este destinat emisiunilor AM iar celelalte doua sunt destinate emisiunilor SSB, cate unul pentru LSB, respectiv USB. Au aparut si ceva curbe, ridicate incorect dupa cum demonstreaza articolul mai sus amintit si ceva date contradictorii despre caracteristicile electrice intrinseci. Initial au fost comercializate doar filtrele, dezlipite – conform vanzatorului, profesional. Mai apoi, cineva mai "lenes" a decis sa canibalizeze placile originale si sa le expedieze in modul in care il puteti observa in videoclipul urmator:

Spre sfarsit, cineva si mai "lenes" a ales sa expedieze placa originala cu totul (spre supararea mea care imi procurasem acum vreo trei ani doar setul de filtre si la un pret si mai mare, hi!):

Anuntul sau inca mai este valabil pe ebay la adresa: http://www.ebay.com/itm/282060002063 iar pretul solicitat este de 42 USD cu taxele postale incluse. Revine o suma de sub 60 lei pentru un filtru industrial de calitate profesionala. Ceva mai la vest, amatorii germani care au procurat aceste placi, au avut rabdarea sa traseze si schema acestor placi. Rezultatul il puteti vedea descarcand fisierul pdf atasat la aceasta adresa.

Foarte pe scurt, mai mult ca sigur modulul este atacat cu semnalul provenit de la o prima frecventa intermediara si translatat la 9Mhz de catre mixerul echilibrat realizat cu MC1496. Tot aici avem si un circuit AGC derivat din semnalul RF al primei frecvente intermediare si realizat cu tranzistorul 2N4416. Urmeaza un amplificator de frecventa intermediara realizat cu batranul MC1350P precedat de filtrul XF-9S42, un fel de roofing filter pentru cea de a doua medie frecventa. Mai departe semnalul este trecut prin cele doua filtre cu cuart destinate modului de lucru SSB si aplicat detectoarelor de produs realizate tot cu MC1496. Semnalul de 9MHz necesar detectoarelor de produs este adus din exterior la cosa 9. Banda laterala dorita este selectata cu ajutorul comutatoarelor analogice din circuitul integrat 4016. Urmeaza un filtru activ in banda de audiofrecventa realizat cu banalul 741 si semnalul audio este disponibil la iesire prin intermediul unui transformator 1:1 / 600 ohmi. Exista si AGC, derivat din semnalul audio, functie realizata de circuitul integrat specializat Plessey SL1621G.

Pentru amatorii dornici de surubarit modulul poate constitui "inima" unui receptor de calitate sau poate fi defrisat pentru refolosirea unor anumite componente intr-un RX de conceptie proprie sau in mult-prea-des invocatul BITX (urasc acest transceiver). Am intentionat sa prezint acest modul in limita modestelor mele cunostinte, rog pe cei mai priceputi sa corecteze/completeze cele expuse mai sus. Ma gandesc ca vorbitorii de limba ebraica sau cei care au prieteni in Israel ar putea incerca sa obtina date suplimentare legate de obiectul articolului.

Sa aveti timp si spor la surubarit,

George Ivancea YO9HSW

Articol aparut la 4-7-2016

8077

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2016-07-04 10:51:11 (ora Romaniei)
  • @YO9HSW: aceste placi fac parte dintr-un dulap care continea 10 receptoare HF controlate remote, produs fabricat pe la jumatatea anilor '70 de firma unde am lucrat eu.


    Dulapul a fost fabricat pentru armata in diverse variante, numele militar era "Piatra de smarald", dar productia a incetat cred, prin '79 inainte de a intra eu sa lucrez la firma.


    Pe la mijlocul anilor '80 am gasit intr-o magazie de stocuri vechi cateva cutii care contineau 100 de astfel de seturi de filtre KVG din seria XF9S si le-am capatat pentru o suma modica. Cu diverse ocazii am trimis in dar toata cantitatea la diversi prieteni din YO, unde filtrele KVG XF9 erau la mare cautare si foarte scumpe in acei ani de dinainte de '89 . Am primit destul de multe feedbackuri pe atunci, stiu ca unii le-au adaptat pentru celebrul A-412 sau alte transceivere home-made cu IF de 9MHz.


    Singurul lucru care mi-a ramas in memorie este ca filtrele aveau 8 cristale de quartz in interior, S42 era pentru AM iar S43 si S44 pentru LSB, respectiv USB. Marturisesc ca dupa mai mult de 30 de ani, nu mai tin minte prea mult filtrele respective si nici schemele receptorului sau datele tehnice nu mi-au cazut vreodata in mana.


    Firma Electro Ram de care vorbesti, esti doar unul din sutele de junkyard-uri care cumpara cu tona materiale pentru casare de la industrie si armata si recupereaza ce e de recuperat inainte de topire si transformare in metale scumpe. Din pacate, nu raspund la telefon dar ma indoiesc ca au date tehnice.


    73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Un circuit de frecventa intermediara"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact