l
hamradioshop.ro
Articole > Activitati DX, trafic radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Suntem pregatiti pentru concursul CQ-WW-RTTY?

Alex Panoiu YO9HP

Sezonul concursurilor CQWW se deschide cu “etapa” de RTTY, care se va desfasura pe durata a 48 ore, la finalul acestei saptamani.

Daca decideti sa lucrati in acest concurs, atunci ar putea sa va fie utile comentariile de mai jos.

Ati observat ca in concursurile de CW si SSB exista tot felul de metode, unele mai vechi altele mai noi, de scurtare a duratei apelului si a QSO-urilor si de eficientizare a timpului de emisie (in SSB: flux verbal rapid, alfabet fonetic adaptat concursului etc; in CW: anumite parti ale mesajelor sunt transmise la viteza mai mare, sau se folosesc abrevieri etc). Ce putem sa facem in RTTY, unde viteza de transmisie este fixa (45 bauds)? Avem o singura solutie: scurtarea mesajelor standard (macro).

Sa nu uitam ca vorbim de concursul CQWW, care practic este un concurs al indicativelor. Ma refer la faptul ca numerele de control primite (zona CQ + statul/provincia pentru W/VE) sunt cunoscute in avans (cu mici exceptii) iar programele de concurs asigura inscrierea lor automata in log.

Daca pornim de la idea de bun simt ca nu chemam o statie/raspundem unei statii decat daca deja i-am receptionat indicativul, atunci va propun urmatoarea varianta de configurare a mesajelor standard:

Apel
YO9KAG YO9KAG TEST sau
YO9KAG YO9KAG CQ

Chemarea unei statii receptionate
DE YO9KAG YO9KAG sau
YO9KAG YO9KAG

Raspuns (la apelul lui K4GMH)
K4GMH 599 20 K4GMH

Comentariu: sunt operatori care transmit indicativul propiu la finalul mesajului. Exemplu: K4GMH 599 20 YO9KAG

Intr-un concurs foarte populat cum este CQWW, din cauza QRM-ului, este foarte probabil ca prima parte a mesajului receptionat sa fie inecat in QRM. De exemplu, DL4RCK raspunde la chemarea mea, insa eu decodific urmatorul mesaj: 6*&%74 TOO 14 14 DL4RCK. Nu sunt sigur cui ii este destinat, asa ca pierd secunde pretioase pana cand DL4RCK va repeta mesajul: YO9KAG 599 14 14 DL4RCK . Observati cat de importanta este transmiterea indicativului corespondentului la finalul mesajului.

Transmitere control
TU 599 20 20 sau
RR 599 20 Nu este nevoie de repetarea indicativelor.

Incheierea QSO-ului
TU YO9HP TEST sau
QSL YO9HP CQ

Pentru multi operatori YO nu este nimic nou in cele mentionate mai sus. Totusi, daca ma uit la mesajele receptionate in recent incheiatul Campionat National de RTTY, cred ca este loc de mai bine.

In afara mesajelor principale, bineinteles ca putem pregati si alte variante de mesaje, in functie de conditiile specifice in care lucram. Daca lucram QRP sau cu antene modeste, atunci anumite mesaje pot deveni mai consistente. De asemenea putem concepe un mesaj standard, in care sa includem numele corespondentului, pentru a personaliza QSO-ul cu vechi prieteni sau putem pregati un macro care sa contina numai numarul de concurs repetat de 3-4 ori etc. Insa acestea sunt cazuri particulare, care raman exceptii de la regula. Iar regula este simpla: mesaje scurte si clare.

Observatie valabila pentru toate mesajele: suntem in RTTY si este foarte important sa facem separarea mesajelor utile fata de zgomotul de fond al receptorului, interpretat de program ca o insiruire de caractere (asa numitul gunoi – garbage). In acest scop se poate introduce SPACE sau ENTER in fata mesajului si SPACE la final.

Exemplu de configurare a mesajelor pentru MixW

F1 <TX><CLEARTXWINDOW> <MYCALL> <MYCALL> TEST <RXANDCLEAR>
F2 <TX><CLEARTXWINDOW> <CALL> <RSTS> 20 <CALL> <RXANDCLEAR>
F3 <TX><CLEARTXWINDOW> TU <MYCALL> CQ <SAVEQSO><RXANDCLEAR>
F4 <CLEARWINDOW><GRABCALL><TX> <CALL> <RSTS> 20 20 <RXANDCLEAR>
F5 <CLEARWINDOW><TX> DE <MYCALL> <MYCALL> <RXANDCLEAR>
F6 <TX><CLEARWINDOW> TU <RSTS> 20 <SAVEQSO><RXANDCLEAR>

Exemplu de configurare a mesajelor pentru N1MM+
#RUN MESSAGES
F1 Run CQ,{TX}{ENTER}{MYCALL} {MYCALL} TEST {RX}
F2 Run Exch,{TX}{ENTER}! {SENTRST} {EXCH} ! {RX}
F3 Run TU,{TX}{ENTER}TU {MYCALL} CQ {RX}{LOG}
F4 {MYCALL},{TX} {MYCALL} {MYCALL} {RX}
F5 His Call,{TX} ! {RX}
F6 Fast,{TX}{ENTER}! {SENTRST} {EXCH} {RX}
F7 My Exch,{TX}{ENTER}{EXCH} {EXCH} {EXCH} {RX}
F8 Agn?, {TX}{ENTER}AGN? {RX}
F9 NR?,{TX}{ENTER}NR? NR? {RX}
F10 3 x NR,{TX}{ENTER}{EXCH} {EXCH} {ENTER} {RX}
F11 CFM, ! ! CFM de {MYCALL} CQ {RX}
F12 QRZ?,{TX} QRZ? {RX}

#S&P MESSAGES
F1 S&P CQ,{TX}}{ENTER}{MYCALL} {MYCALL} TEST {RX}
F2 S&P Exch,{TX}{ENTER}TU {SENTRST} {EXCH} {EXCH} {RX}{LOG}
F3 S&P TU,{TX}{ENTER}! TU de {MYCALL} {RX}
F4 3 x YO9HP,{TX}{ENTER} {MYCALL} {MYCALL} {RX}
F5 His Call,{TX} ! {RX}
F6 {MYCALL},{TX} {MYCALL} {RX}
F7 My Exch,{TX}{ENTER}{EXCH} {EXCH} {EXCH} {RX}
F8 Agn?,{TX}{ENTER}AGN? {RX}
F9 NR?,{TX}{ENTER}NR? {RX}
F10 3 x NR,{TX}{ENTER} {EXCH} {EXCH} {RX}
F11 CFM, ! ! CFM de {MYCALL} CQ {RX}

Daca vorbim de eficienta, atunci va propun abordarea tehnicii de operare SO2R. Imaginati-va ca toate acele secunde in care transmiteti un mesaj, si care practic sunt “pierdute”, pentru ca nu faceti altceva decat sa va uitati pasivi la textul transmis de programul de concurs, ar putea sa devina utile prin cautarea de multiplicatoare sau statii noi in alta banda. Nu voi intra in detalii referitoare la configurarea aparaturii sau a programului de concurs. Exista pe internet pagini bine scrise, cu acest subiect. Daca aveti echiparea minima (doua transceivere, computer, antene pentru benzi diferite cu alimentare separata) atunci puteti incerca SO2R.

Va incurajez sa lasati la o parte teama ca nu detineti filtre trece banda si sa abordati SO2R, pentru inceput la nivel de LP (Low Power). Veti constata ca, mai ales daca aveti o antena cu polarizare verticala si una cu polarizare orizontala, interferenta este neglijabila, iar scorul final poate fi imbunatatit semnificativ. Totodata veti intelege cat de importanta este configurarea corecta a mesajelor si ritmicitatea.

Daca sunt intrebari sau alte propuneri de imbunatatire a traficului de concurs in RTTY, va stau la dispozitie cu placere. Va urez success!
73 (UE), YO9HP

P.S. Un articol asemanator am publicat in 2010: http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=696
Sunt convins ca, intre timp, au aparut noi operatori in RTTY, care au ceva de invatat.
73, Alex

Alex Panoiu YO9HP

Articol aparut la 20-9-2016

3685

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (8)  

  • Postat de Lucian DAMIAN - YO8SSB (yo8ssb) la 2016-09-22 01:30:11 (ora Romaniei)
  • Felicitari Alex pentru articol! Super interesant si de mare folos !

    73 de YO8SSB!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2016-09-26 23:12:12 (ora Romaniei)
  • Multumesc Alex pentru faptul ca m-ai scos din amorteala. Am lucrat candva RTTY cu un TNC KAM Plus. Nu am fost foarte atras de acest mod de lucru. Mi-am amintit ca aveam de vreo trei ani, de la un bun prieten radioamator, intr-o sapuniera,o interfata pentru digitale. Am incercat sa vad ce si cum inca de la CN US RTTY. In care am facut cateva legaturi cu programul lui Dan-YO9CWY. Dar m-ai stimulat si m-am ambitionat sa pun si N1MM la treaba. Sambata noaptea m-a prins cutremurul cel de 5,3 grade, tot incercand sa vad ce si cum. M-am leganat destul de tare si mi-a fugit somnul. Asa ca la ora 4 si ceva am reusit prima legatura in 7 MHz cu K1LZ. Si m-am culcat. Pana la sfarsit am facut 241 de QSO-uri din care 88 DX-uri. Si sunt foarte incantat. Sa vezi problema. Sambata seara, tarziu, am facut meticulos acordul sarmelor mele in 1,8 MHz. Si...banda era goala! M-am dus la regulament si m-am linistit. In banda gentlemanilor nu se lucreaza RTTY in CQWW. Asta e ! Ce-o spune Miki-YO5AJR de aceasta lipsa a celor de la ARRL ? Glumesc, desigur. Multumesc din nou Alex. Dar am constatat ca in RTTY se folosesc in exclusivitate ochii. Este destul de obositor. 73s ! Mircea = yo4si.

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2016-09-27 14:09:11 (ora Romaniei)
  • Mircea (YO4SI), a fost o surpriza placuta sa te vad QRV in CN RTTY. Cat despre CQWWRTTY, nu pot decat sa ma bucur ca “existi” si in 2016 (a propos de “cine nu lucreaza in concursurile CQWW, inseamna ca nu exista”). Cu toate ca ne plangem de propagare, adevarul este ca doar banda de 28 Mhz a fost inchisa cca 95% din timp, in rest s-a lucrat chiar decent. Atat 21 cat si 14 MHz au avut perioade bune de propagare catre W si JA, de unde au venit cca 35% din QSO-urile mele. Este un concurs in care este loc pentru toata lumea, inclusiv pentru cei cu putere redusa si cu antene improvizate. Cred ca ai observant ca este suficient sa lanzezi CQ de 2-3 ori, pentru a fi receptionat de reteaua Skimmer si postat pe cluster. In mod sigur vor fi 20-30 de statii big-gun care vor raspunde la apel. Daca ai folosit N1MM asociat cu MMTTY, sper ca stii ca este loc de mai bine. Multi utilizatori de N1MM instaleaza si deschid simultan mai multe decodoare in N1MM (MMTTY, 2Tone, FLDigi etc – sunt instructiuni de instalare pe site-ul N1MM) care ofera avantaje deosebite la receptie. Eu sunt surprins cum programul 2Tone (creat de G3YYD) decodifica indicative ingropate in QRM, pe care MMTTY sau chiar MixW nici nu le sesizeaza. Mircea, te felicit pentru energia si “tineretea” cu care ne molipsesti. Sper sa ne auzim in cat mai multe concursuri. 73, Alex YO9HP

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2016-10-02 23:29:39 (ora Romaniei)
  • Alex, si eu te felicit pentru titlul de campion in CN US RTTY 2016. Si daca nu ma insel si 2015. Stiu ca esti de acord ca nu facem sport, dar rezultatul este rezultat. O pregatire asidua si indelungata isi spune cuvantul. Nu facem sport, pentru ca lisesc arbitri de langa concurenti. Daca cei din YO8 au facut (din nou) niste smecherii nu putem dovedi. De asta radioamatorismul nu-l consider sport. Si de asta m-am retras. Dar vad ca totusi am aparut ca membru de club afiliat. Desi eu am scris in log ca sunt la YO DX CLUB. Ar trebui rezolvata treaba asta cu sportiv si nesportiv. In conditiile actuale este competitie, dar nu sport. Am retinut sfatul cu mai multe decodoare pe care le permite N1MM. Ca 2Tone al lui G3YYD este deosebit. Ca sa-ti dovedesc ca totusi nu sunt fan RTTY, uite iti spun ca ieri si azi nu am intrat in Russian WW Digital Contest ci am facut 11 (unsprezece) qso-uri in IARU 432 MHz, in cateva ore!! 73, Mircea = yo4si.

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2016-10-05 14:11:45 (ora Romaniei)
  • Mircea, Articolul a iesit de mult din zona de interes, dar imi face placere sa iti raspund tot aici. Da, lucrez de placere in concursuri, dar totusi cu "nerv". In CN-CW 2016 am lucrat cu 100 W si am reusit sa ma clasez pe locul 3. Sunt cateva concursuri internationale la care am ratat locul 1, doar pentru ca nu am gospodarit suficient de bine timpul alocat (deci fara sa renunt la orele de odihna) sau resursele (am lucrat SO1R, cand puteam sa lucrez SO2R). Din acest motiv, plus ca este bine sa nu-ti uite vechii prieteni indicativul, am decis ca anul acesta sa abordez mai serios atat YODXHF cat si CN-RTTY si CN-SSB. Asa ca, Mircea, atata timp cat te simti bine atunci cand schimbi un control cu partenerul de trafic, indiferent ca esti in CW sau RTTY si indiferent de banda (80m/70 cm etc) cred ca esti (de fapt suntem) in zona pozitiva a pasiunii noastre. 73, Alex YO9HP
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Cristi - YO8DHD la 2016-10-05 14:45:10 (ora Romaniei)
  • Cum sa reusesc sa scot din mentalul colectiv idea ca "cei din YO8 au facut (din nou) niste smecherii". De data asta se vede mai clar ce si cine a lucrat cum a lucrat.De-a lungul vremii YO4PX a asternut zeci de articole bine documentate despre acest lucru.

  • Postat de Alex - YO9HP (yo9hp) la 2016-10-05 15:28:43 (ora Romaniei)
  • Cristi (YO8DHD), In legatura cu articolele care apar pe internet, opinia mea este sa le iei totdeauna cu circumspectie. De obicei ele citeaza un alt articol sau opinie (de cele mai multe ori nefondate, subiective, superficiale) si asa continutul articolului devine "adevar absolut". Analiza logului spune totul, iar in cazul CN-RTTY (statiile membre ale A.S. Ceahlaul) modul de operare este clar. Ar fi foarte simplu ca un delegat al FRR sa discute cu cei 5-6 tineri operatori YO8 si probabil ar constata ca nu au lucrat niciodata in RTTY si probabil nici dotarea tehnica nu exista. 73, Alex YO9HP
      Comentariu modificat de autor.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2016-10-09 21:33:45 (ora Romaniei)
  • Cristi(YO8DHD), Ai dreptate. Exprimarea mea cu "cei din YO8" este neinspirata. Am facut-o de frica. Frica de a fi dat in judecata pentru calomnie si denigrare. Sanatatea nu-mi permite sa merg prin tribunale. Acum realizez ca exprimarea-i convine de minune bolnavului respectiv. Se simte protejat in colectivitate.
    Alex ! M-am uitat pe RBN (si-i multumesc mereu in gand lui YO4PX ca ne-a atentionat ca exista asa ceva), ca sa vad ce mai faci. Si am vazut ca esti pesionat tare de RTTY. Probabil ai participat in Makrothen RTTY Contest. Controalele primite de tine sunt naucitoare. In CW nu am vazut SNR peste 50 db. Poate in RTTY se masoara altfel ? Si te-am auzit si in Oceania CW Contest. In 7 MHz, cand toata Europa chema un VK sau YB nu-mi mai amintesc, ai venit, l-ai luat si ai plecat. Felicitari ! Am realizat si eu 8 legaturi, dar in 14 MHz... Si 87 in SAC SSB. Sa fim mereu sanatosi ! 73s ! Mircea =yo4si.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Suntem pregatiti pentru concursul CQ-WW-RTTY?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact