Nu uitati: YO DX HF Contest
26 aug 12:00 UTC - 27 aug 11:59 UTC
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Consultare publică privind radioamatorismul pentru situații de urgență

Radioamator.ro

ANCOM, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii doreste sa colecteze opinii din partea entitatilor cu atributii pentru situatii de urgenta si a radioamatorilor YO, cu privire la explorarea si identificarea principiilor generale si metodelor specifice pentru crearea si consolidarea reglementarilor necesare si a procedurii de administrare a spectrului radio necesar pentru sustinerea activitatilor de radioamatorism dedicate furnizarii de comunicații în situatii de urgenta.

In perioada 15 septembrie 2017 - 1 noiembrie 2017 ANCOM urmeaza sa initieze o consultare publica la care membrii comunitatii de radioamatori din Romania vor putea sa raspunda unui chestionar bazat pe cateva intrebari relevante.

Potrivit ANCOM, opiniile exprimate cu ocazia acestei consultari vor servi la fundamentarea strategiei de reglementare a Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii privind sustinerea activitatilor de radioamatorism dedicate furnizarii de comunicatii in situatii de urgenta.

Pana la data de 1 septembrie 2017 ANCOM doreste sa definitiveze chestionarul care va fi pus la dispozitia publicului la data de 15 septembrie 2017. In acest sens, ANCOM primeste propuneri pentru imbunatatirea si diversificarea intrebarilor cuprinse in chestionar.

Documentul, aflat deocamdata intr-o versiune nedefinitivata, se gaseste in format Word la aceasta adresa.

Pana la aceasta data (8 august 2017) intrebarile din chestionar sunt urmatoarele:

1. Modul de implicare al serviciului de amator în situații de urgență
Cum considerați că ar trebui să fie implicat serviciul de amator pentru situații de urgență? Prin ce s-ar putea concretiza această implicare.
Descrieți și argumentați opinia dumneavoastră.

2. Structura de organizare a serviciului de amator în situații de urgență
Cum ați defini structura de organizare a serviciului de amator pentru a răspunde operativ în situațiile de urgență?
Descrieți și argumentați opinia dumneavoastră oferind scheme și structuri de organizare.

3. Experiență națională privind serviciul de amator în situații de urgență
Având în vedere experiența colaborării dintre organizații ale radioamatorilor din România și instituțiile publice abilitate pentru situații de urgență, vă rugăm să precizați ce anume s-a realizat și ce ar mai trebuie completat?
Argumentați răspunsul dumneavoastră.

4. Prezentați unul sau mai multe exemple de experiență internațională și modalitatea prin care ar putea fi implementate bunele practici. Experiență internațională privind serviciul de amator în situații de urgență
Având în vedere experiența organizării serviciului de amator din alte state, vă rugăm să ne indicați care model ar fi indicat să fie implementat în România?
Dați unul sau mai multe exemple de experiență internațională și sugestii față de modul de implementare.

5. Măsuri ce pot fi întreprinse de ANCOM
Vă rugăm să ne precizați ce măsuri considerați că ar trebui implementate pentru crearea și consolidarea reglementărilor necesare și a procedurii de administrare a spectrului radio pentru susținerea activităților de radioamatorism dedicate furnizării comunicațiilor în situații de urgență?
Argumentați răspunsul dumneavoastră.

6. Explorarea și identificarea principiilor generale de reglementare
Vă rugăm să ne sintetizați ce principii generale vizați pentru definirea serviciului de amator pentru situații de urgență? Care ar fi elementele importante ale unei astfel de activități?
Comentați fiecare principiu de strategie enunțat de către dumneavoastră.

7. Explorarea și identificarea metodelor specifice de aplicare a reglementării
Vă rugăm să ne precizați ce mecanisme sunt cele mai potrivite în vederea determinării radioamatorilor să participe și să se implicare în sprijinirea autorităților naționale în situații de urgență? Cum credeți că se va putea evalua eficiența reglementării și care vor fi factorii implicați?
Comentați fiecare metodă enunțată de către dumneavoastră.

8. Definirea unor resurse dedicate de spectru radio
Considerați că ar fi utilă dedicarea unor canale de radiocomunicații dedicate exclusiv intervenției radioamatorilor în situații de urgență? Dați exemple de astfel de canale, incluzând benzi de frecvențe, sau chiar frecvențe, lărgimi de bandă, simbol de emisie și modul de lucru.
Argumentați fiecare propunere făcută de către dumneavoastră.

9. Proceduri de lucru în situații de urgență
Considerați că ar trebui definite proceduri speciale de lucru pe canalele de radiocomunicații dedicate situațiilor de urgență? Cum s-ar asigura instruirea pentru însușirea acestor proceduri?

Propunerile dumneavoastra, care trebuie sa se limiteze strict la imbunatatirea acestui chestionar, sunt asteptate la adresa email chestionar-ancom@radioamator.ro pana la data de 1 septembrie, dupa care vor fi centralizate intr-un singur document si trimise catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii pentru a fi analizate si eventual luate in consideratie pentru consultarea oficiala care se va lansa la data de 15 septembrie 2017.

Comentariile la subsolul acestui articol si pe Forum sunt binevenite, insa numai propunerile sosite prin email vor fi trimise catre ANCOM.

Radioamator.ro 

Articol aparut la 8-8-2017

2094

Inapoi la inceputul articolului

 • Postat de Florentin YO9CHO la 2017-08-09 03:20:13 (ora Romaniei) de la adresa ***.***.***.10
  AREC - Noua Zeelanda: http://www.nzart.org.nz/arec/

 • Postat de Paul YO9CMF la 2017-08-09 07:25:21 (ora Romaniei) de la adresa ***.***.***.197
  În primul rând identificarea hm.care cu mijloace de comunicație modeste care să comunice informații, respectând modul de lucru al radioamatorilor.
  2. Organizarea de până acum a Frr. o consider buna.
  3. Stabilirea de către Frr. A frecventelor de lucru pe zone, în funcție de posibilitățile hm.,eventual o statie de hm. care să comunice mai departe ,ca distanta.!
  4. Guvernul să stabilească ,precis, cum organele locale cer sprijinul radioamatorilor pe plan local!
  5. După aceea, organele locale ale statului împreună cu asociațiile de radioamatori sau radioamatori individuali unde este necesar, stabilesc modul de lucru,mijloacele materiale necesare,responsabilități!73,Paul • Postat de Catalin YO8RIX la 2017-08-09 09:10:41 (ora Romaniei) de la adresa ***.***.***.29
  Un chestionar mult prea stufos pentru radioamatorul obisnuit. In forma asta, e mai potrivit sa fie adresat conducerii F.R.R./A.R.R etc

 • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi YO4BKM la 2017-08-10 16:03:21 (ora Romaniei) de la adresa ***.***.***.39
  Consider că la punctele 1-8 răspunsul este în casa ANCOM. Nu văd cum niște amatori mai mult sau mai puțin afiliați unor structuri în majoritate sportive și foarte puțin formative pentru situații de urgență pot face propuneri compatibile cu paleta de activități ale ANCOM, cu atât mai mult propuneri despre implicarea ANCOM deoarece asta se cere, nu implicarea radioamatorilor. Eventual ar putea raspunde la aceste puncte chiar ISU.
  Odată rezolvate problemele legate de implicare, principii, metode specifice, practici, proceduri etc și aduse la cunoștința tuturor, radioamatorii pot participa cu propuneri care vizează ultima întrebare din punctul 9. Pentru că în statutul FRR nu este cuprinsă nicio formă de instruire în afara celei sportive (cap. IV și cap. V) ori, însușirea procedurilor pentru situații de urgență și, mai ales exersarea acestora, trebuie reglementată asemănător cu instruirea ca radioamator (în cluburi) și exersată asemenea competițiilor sportive, în campanii organizate. Pentru asta trebuie reglemnetări noi și la obiect în statutele asociațiilor de radioamatori. Asa cum este în statutul DARC, art. 2 alin. 1 „die Unterstützung der Behörden beim Aufbau von Nachrichtenverbindungen in Katastrophen-fällen”, adică „sprijinirea autorităților la construirea de legături informaționale în cazuri de catastrofe”. 73!

 • Postat de Nic YO4LHR la 2017-08-11 15:19:06 (ora Romaniei) de la adresa ***.***.***.45
  Nu inteleg ce legatura are frr in aceasta ciorba. Este o CEVA doar pe linie de sport si nu reprezinta radioamatorii decat pe linie sportiva. Daca ati elimina "frr" din tot altceva in afara de "campionate" nationale, mondiale, galactice, lucrurile ar fi cu mult mai simple.
  Pentru situatiile de urgenta trebuie o reglementare a ANCOM si aplicabila la nivel de radiocluburi dar si la nivel individual. Noi putem doar sa ne dam cu presupusul, adica sa fim "consultati". Ar urma, sper eu, legiferarea montarii antenelor de radioamatori pe blocuri, OBLIGATIVITATEA ISU de a colabora cu radioamatorii si, de ce nu, antrenamente comune. Poate sa fim si platiti pentru asta. De ce nu?

 • Postat de Doru Zaslo YO2AMU la 2017-08-11 21:54:49 (ora Romaniei) de la adresa ***.***.***.89
  Radioamatorismul...o activitate sportiva! Nu vad de ce trebuie sa fim amestecati in "ciorba" de la ISU si sa facem curte pentru a fi luati in seama? ISU are personal pregatit pentru situatii de urgenta si platit pentru asta!Normal ca in caz de nevoie , orice radioamator poate sa-si puna la dispozitia aparatura si aptitudinile pentru a realiza o punte radio unde este nevoie.Nu suntem instare de a ne mobiliza la concursuri,suntem tot mai putini! Ne "rotunjim" acum in situatii de urgenta? hai sa fim seriosi si sa ne vedem de trafi,concursuri si simpozioane! Sau ne-am invatat perdanti?

 • Postat de Dan YO3GH la 2017-08-13 16:41:41 (ora Romaniei) de la adresa ***.***.***.53
  Eu cred ca ISU are nevoie de noi indiferent de oamenii pregatiti ai lor. Radioamatorismul e un hobby , nu e sport ( https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Radioamator), iar noi facem comunicatii din placere , fara bani , https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Radioamatorism . Cine urmareste interese economice nu e radioamator chiar daca are indicativ ,...., e comerciant , afacerist .... etc. si incearca sa traiasca din pasiunea altora ..
  Numai bine.

 • Postat de Doru Zaslo YO2AMU la 2017-08-13 20:03:00 (ora Romaniei) de la adresa ***.***.***.59
  Ca rspuns la YO3GH...nu vad unde este dorinta de a castiga din conlucrarea cu ISU. Cu atat mai putin afirmatia ca am putea fi eventuali afaceristi!Cand participi la o aplicatie pe banii tai, castigul este cu minus in fata. Nimeni nu a castigat din acest hobby care ,totusi spre stiinta celor neavizati este considerat la noi un sport. Se fac si concursuri...ca sa vezi!Unii chiar fac performante!Nu am vazut niciodata ISU sa faca curte radioamatorilor ci, exact invers cu anumite interese! E o parere si nu o dorinta de a polemiza!E usor de a arunca anatema!

 • Postat de Mihai YO3HUI la 2017-08-14 00:25:50 (ora Romaniei) de la adresa ***.***.***.77
  În primul rând sa se respecte dorința Radioamatorilor de a avea antena la bloc acolo unde locuiește.Si toate aceste probleme se vor rezolva la momentul potrivit, când va fi nevoie.Consider că acesta este un prim pas in a rezolva și aceasta problema de comunicati de urgență.Apoi totul vine pe parcurs acolo în teren 73

 • Postat de Gheorghe Oproescu - Tavi YO4BKM la 2017-08-14 07:58:04 (ora Romaniei) de la adresa ***.***.***.39
  @YO3GH, o fi el radioamatorismul un hobby, numai că oficial sunt reglementate, apreciate și stimulate numai manifestările sale cu caracter sportiv. Mai mult, printr-un abuz, o autoritate națională eminamente sportivă și relativ tânără în raport cu vârsta radioamatorismului, este vorba de FRR, se erijează în a fi continuatoarea „de drept” a primelor forme de organizare ale radioamatorilor de la noi cu aproape un secol în urmă, care au servit exclusiv intereselor cetățeanului și a manevrat astfel încât această autoritate națională să reprezinte oficial pe toți radioamatorii români (deci obligatoriu sportivi, reprezentând numai interese sportive, adică nimic comun cu spiritul de radioamator!) pe lângă organisme internaționale, gen IARU, care desfășoară orice alte activități specifice, numai sportive nu. Ceva precum nuca și peretele. Iar întrecerile sau concursurile organizate de IARU sau altele asemănătoare, acele „championship”, nu au nimic comun cu ce înțelegem noi prin campionat, nu acordă titluri și trofee de campion. Seamănă cu întrecerile nesportive, cum erau la noi cele organizate pe linia apărării civile (întrecerile pompierilor voluntari, sanitarilor voluntari etc) care erau campanii de verificare și stimulare a pregătirii în domeniu, susținute regulamentar și chiar legislativ. Pe când nouă ne lipsesc chiar și drepturile de a baneficia de o antenă. Se lasă totul pe seama ISU care, iertată să-mi fie erezia, manifestă atitudini monopoliste, probabil din spirit de conservare a unor forme birocratice care însoțesc orice organizație în lipsa unei concurențe. 73!

 • Postat de Mateas Marius YO2MMC la 2017-08-17 15:13:28 (ora Romaniei) de la adresa ***.***.***.213
  Buna ziua, in calitate de radioamator si de membru al formatiunii de interventie rapida SALVO ce apartine de Primaria Timisoara propun sa se analizeze un exemplu concret/real din care se pot extrage unele raspunsuri la chestionar. Astfel, radioamatorii din Timisoara ( YO2KQT) conlucreaza pe baza de protocol cu SALVO si ISU, participa la exercitii comune de cautare -salvare. Mai concret radioamatorii au contribuit la realizarea dotarilor tehnice si la scrierea de manuale de utilizare si operare, au construit antene si le-au verificat pe teren, au exersat cu echipa SALVO proceduri de operare, au contribuit la verificarea si mentenanta echipamentelor si au sprijinit pregatirea voluntarilor pentru obtinerea permiselor de operator radio in serviciul mobil terestru.Cred ca aceasta situatie trebuie multiplicata la nivelul tarii ca un prim-pas.73 de YO2MMC

 • Postat de Dan YO3GH la 2017-08-23 16:48:08 (ora Romaniei) de la adresa ***.***.***.197
  @YO4BKM : de acord cu multe spuse de d-vstra. ISU o sa incerce niste "colaborari" cu diferite grupuri interesate sa ajute benevol, monopolul o sa dispara in scurt timp ( au mai disparut si alte monopoluri , vezi Romtelecom sau mai nou distribuitorii de energie care au aparut de curand ) NUmai bine
 • Scrieti un mic comentariu la acest articol!
  Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Consultare publică privind radioamatorismul pentru situații de urgență"
  Nu uitati sa completati numele, adresa E-mail si eventual indicativul YO (daca sunteti radioamator). Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse.
  Nume *
  E-mail
  Indicativ YO *
  Acesta trebuie sa fie valid
  Nu introduceti indicative care contin bare de fractie (din mobil, portabil, din alta tara etc)

  La acest articol nu sunt permise comentarii decat de la radioamatori YO autorizati.
  Comentariu *
  Introduceti *
     * Camp obligatoriu


  Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

  Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
  Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact