l
hamradioshop.ro
Articole > Comunicatii digitale Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Despre terminalale Radio DMR Tier 1 si nu numai

Isidor Stirbu YO8TEH

Sistemul de Repetoare DMR se bazeaza pe protocolul DMR Tier 2 si TDMA (Time Division Multiple Access). Tier 2 si TDMA permit doua conversatii simultane pe un singur repetor. Orice radio care incearca sa utilizeze sistemul DMR trebuie sa respecte cu strictete standardul DMR Tier 2, in caz contrar functionarea sistemului va fi perturbat.

Terminalele radio Baofeng DM-5R/5R Plus/Mark4,TYT MD-398 / Radioddity GD-55 sunt doar DMR Tier 1. Nu respecta standardul DMR Tier 2 – aceastea fiind complet incompatibile cu repetoarele DMR care utilizeaza DMR Tier 2. Baofeng si Radioddity au lansat o actualizare a firmware-ului in toamna anului 2016, care a sustinut ca ofera capacitatea Tier 2 pentru DM-5R si restul. Cu toate acestea, aceasta actualizare a firmware-ului permite doar utilizarea TS1, TS2 fiind de fapt tot TS1. TYT MD-398 a fost de asemenea lansat ca un radio de tip Tier I Time Slot 1 apoi a beneficiat de acelasi „fake update”

La prima vedere,aceste modele sunt DMR dar de fapt sunt o provocare pentru utilizatorii conectati la repetoare, deoarece nu pot folosi grupuri de discutii pe TS2 dar in acelasi timp perturba traficul radio din TS1.

Deci in momentul folosirii terminalelor radio Tier 1 in timp ce se transmit pe Time Slot 1, vor bloca Time Slot 2,utilizatorul putand folosi Time Slot 1, nestiind ca blocheaza alti utilizatori care incearca sa foloseasca Time Slot 2.

Sloturile de timp reprezinta o fateta importanta a sistemelor DMR, deoarece permit unui singur repeater sa efectueze doua conversatii simultane; O conversatie in slotul de timp 1 si alta in slotul de timp 2.

Nu este clar daca Baofeng si TYT vor putea sa remedieze aceste probleme cu actualizari de firmware. Desi sunt zvonuri ca se lucreaza la un firmware care sa permita Tier2 am indoieli ca partea RF a acestor modele este capaila de asa ceva.

Totusi ca solutie de compromis in cazul radioamatorilor, aceste statii pot fi folosite cu HotSpoturi gen DVMega, acestea iesind in retea cu un singur TS dar facand comutatie automata in celalat TS fara sa perturbeze TS-urile.

Pentru cei interesati o mica explicatie a standardului DMR:

Digital Mobile Radio (DMR) este un standard care a fost dezvoltat de ETSI – una dintre cele mai importante organizatii de dezvoltare a standardelor din lume. Fondata initial pentru a raspunde nevoilor europene, ETSI a crescut rapid pentru a deveni foarte respectat ca producator de standarde tehnice pentru utilizarea la nivel mondial.

Standardul ETSI DMR care stabileste o specificatie radio digitala pentru utilizatorii de radiocomunicatii profesionale, comerciale si private. In practica, producatorii DMR s-au concentrat pe construirea de produse pentru pietele profesionale si comerciale atat pentru functionarea cu mod conventional licentiat (denumita DMR Tier II), cat si pentru functionarea in regim Trunked cu licenta (denumita DMR Tier III).

DMR este un sistem de acces multiplu cu timp de divizare (TDMA), care ofera solutii digitale de voce si date ieftine si flexibile si utilizeaza o schema de modulare 4FSK bine stabilita. Implementarea TDMA in DMR ofera o eficienta a spectrului de frecvente de 6,25 kHz pe canal, oferind in acelasi timp posibilitatea de a furniza caracteristicile avansate pe care le solicita utilizatorii profesionali.

Standardele care definesc DMR sunt :
TS 102 361-1: protocolul interfetei de aer DMR
TS 102 361-2: serviciile si facilitatile de voce DMR si generice
TS 102 361-3: Protocolul de date DMR
TS 102 361-4: Protocolul Trunking DMR

DMR TDMA aduce, de asemenea, costuri scazute de infrastructura, deoarece un repetor poate livra doua cai de comunicare. DMR ofera de asemenea o eficienta ridicata a energiei. Standardul este proiectat sa functioneze in cadrul distantei existente de canale de 12,5 kHz utilizate in benzi de frecventa mobila terestra licentiata folosite in toata lumea, ceea ce face migrarea utilizatorului de la analogic la digital fara prea mari impedimante si costuri ridicate.

DMR ofera numeroase beneficii pentru un utilizatorul care trece de la formate analogice la cele digitale. Standardul ETSI DMR defineste trei niveluri diferite de functionare:

Tier 1 (fara licenta):

Echipamentul DMR functioneaza in modul Direct (unitate-unitate) pe frecvente publice. Echipamentele radio Tier 1 DMR sunt cele mai bune pentru persoane fizice, in activitati de de recreere,spatii comerciale mici, sau alte situatii. Tier 1 nu suporta modul repetor,suportand doar transmisii simplex.

Tier 2 (licenta conventionala):

Aceasta categorie este destinata a fi o inlocuire directa a sistemului radio conven?ional analogic. Aceste sisteme DMR functioneaza sub licente individuale care functioneaza in modul Direct (unitate-la-unitate) sau folosind o statie de baza (BS) Repetor. Are o acoperire pe scara larga si se adreseaza utilizatorilor care au nevoie de eficienta spectrala, functii avansate de voce si servicii de date integrate IP in benzile licentiate pentru comunicatii de mare putere. Acest serviciu se adreseaza utilizatorilor comerciali si business care au nevoie de acoperire radio mare.

Tier 3 (Trunking licentiat):

Sistemele de canale DMR functioneaza sub licente individuale, cu o functie de controler care regleaza automat comunicatiile. De asemenea, suporta servicii de pachete de date intr-o varietate de formate, inclusiv suport pentru IPv4 si IPv6. Este ideal pentru organizatiile care doresc sa migreze din sistemele MPT-1327 / EADS / LTR, sau care doresc sa beneficieze pe deplin de avantajele solutiilor de trunking, voce si date gestionate.

Acest serviciu este destinat utilizatorilor comerciali multi-site, business ce au nevoie de acoperire radio extinsa local sau national, Acest sistem se bazeaza pe existenta unui anumit numar de repetoare in functie de nevoi, sistemul Tier 3 fiind oarecum asemanator cu cel Tetra.

Un terminal Radio Tier 1 este un terminal care functioneaza in mod Simplex adica radio to radio si nu suporta sistemul Mototrbo oferit de DMR-MARC sau BrandMeister ori alte repetoare independente.

N.R. Articol preluat de pe http://brandmeister.ro cu permisiunea autorului. Varianta originala la aceasta adresa.

Isidor Stirbu YO8TEH

Articol aparut la 7-9-2017

4989

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Cristian - YO3IAZ la 2017-09-07 10:02:56 (ora Romaniei)
  • Buna ziua.
    Intre timp Radioddity a lansat modelul GD-77 care functioneaza bine atit Tier1 cit si Tier2. Probat in YO3!
    73 de yo3iaz, Cristian

  • Postat de Nanciu Constanti - YO4PD la 2017-09-19 09:10:57 (ora Romaniei)
  • O zi buna tuturor.am cumparat o portabia RT.82 cu tot studiul pe internet nu am inteles bine cum se programeaza,daca a mai.programat cineva RT82,sunt inregistrat cu ID.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Despre terminalale Radio DMR Tier 1 si nu numai"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact