l
hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

YO8KZE - Coșna 2017

Mihai Enea YO8CYN

Dragi prieteni, cu bucurie vrem să vă împărtășim câteva crâmpeie din ceea ce s-a vrut a fi Tabăra Radio Coșna 2017. Desfășurată în ultima săptămână a lunii August în frumoasa localitate Coșna, aflată la 14 km de Vatra Dornei, evenimentul a reunit 13 elevi din județele Neamț, Botoșani și Suceava pasionați de radiocomunicații, unii fiind deja posesori ai autorizație de radioamator, alții făcând acum primii pași în acest domeniu.

Imediat după sosire, ne-am montat corturile apoi am trecut la verificarea antenelor rămase peste iarnă. Din fericire și deltaloop-ul vertical și dipolul pentru benzile inferioare au rezistat cu brio capriciilor iernii.

Apoi trecem la montarea unei antene verticale pentru banda de 7 Mhz. Mulțumim D-lui Morel, 4X1AD, care ne-a simulat și ajutat cu toate informațiile necesare acestei antene. Realizată pe un mast de fibră de sticlă de la DX Wire de 12,5 metri, primit cadou, am rămas plăcut surprinși să constatăm că simularile ne-au oferit date de construcție aproape exacte. A trebuit – datorită solului să scurtăm puțin radiantul.

Cele 4 radialele au fost întinse direct pe sol, antena fiind montată față de sol la 20 cm. Din păcate sau fericire, antena lucrează foarte bine la DX. Însă a fost un experiment gustat de toți cei prezenți ca metodă didactică de realizare, montare și reglare a unei antene verticale.

Am trecut apoi la montarea stațiilor ( TS 480 pentru SSB și digitale, Icom 7200 pentru 7 Mhz- CW/SSB), a computerelor și anexelor, verificăm conexiunea la internet și descoperim că doar un computer se conectează, dar după mai multe încercări și variante am ajuns să facem un hot spot cu telefon mobil realizând astfel și cea de-a doua conexiune pentru dx cluster. După masa de seară începem deja traficul radio în 3,5 Mhz cu radioamatorii autorizați, începătorii luând deja primele lecții. Următoarele zile au fost marcate de neprevăzut. Ploaie și furtună, frig – mai ales noaptea, temperaturile ajungând la 4 grade dimineața, dar, toate acestea nu au fost inconveniente pentru copii, pentru că la ora 7 erau deja cu microfonul și pixul în mână, stând la rând pentru legaturi radio și "supărați" că frecvența de 3705 Khz era de multe ori ocupată.

Deja aveam două grupe de copii. Începătorii au fost preluați de Liviu – YO8TLP care i-a ajutat să învețe primele noțiuni de radiocomunicații, regulament, alfabetul fonetic, simulare de trafic radio și alfabetul Morse, reușind să învețe în această săptămână 8 litere. Cei autorizati, se "băteau" la stații, pentru a efectua cât mai multe qso-uri (niciunul dintre ei neavând stație acasă – lucrând doar de la stația de club). Închipuiți-vă ce bucurie pe ei când într-o dimineață, la numai 5 grade și o ceață groasă, încotoșmați în plapumă, aud în 14 Mhz indicativul VK2SOL. Primul DX pentru ei...Cu glasurile și mâinile tremurânde de frig și emoție, trec microfonul de la unul la altul schimbând controale cu Ionel de la Sidney. Când propagarea pentru SSB nu ne mai ajuta, treceam în modurile digitale. PSK 31, PSK 63, FT8 si recepțiile SSTV au adus în Log-uri numeroase indicative.

Miercuri a fost ziua programată pentru învățarea acordării primului ajutor în caz de urgență. În prima parte a zilei am parcurs teoria apoi, după masa de prânz am pus în practică cele învățate. La aceste lecții au participat toți cei prezenți în tabără.

Joi a fost ziua dedicată radiogoniometriei sau "vânătorii de vulpi". Bucuria reintâlnirii cu Traian și copii din echipa lui, modul de prezentare a acestui sport, a aparaturii, a stărnit un real interes în rândul celor prezenți. Pentru început au vânat o vulpe apoi Traian a montat încă una, și în ciuda faptului că niciunul din copii nu mai practicase acest sport, au reușit să găsească ambele vulpi realizând și timpi foarte buni. Am omis să precizăm că, fiecare activitate a fost punctată funcție de parametrii propuși, totul ducând la un frumos concurs pentru copii, desigur, tot pe cele două categorii.

Duminică a fost ziua socotelilor și premierii. Și beneficiind de câteva ore de soare, ne-am bucurat de atracția muntelui, punând aici punct acestei noi experiențe pentru fiecare.

Vrem să mulțumim tuturor radioamatorilor care, cu dragoste și răbdare au provocat acești minunați copii în frumoasele qso-uri. A fost o reală plăcere și experiență unică pentru noi să vă avem aproape pe calea undelor.

Mulțumim ASVSU. Mulțumim Traian și echipei tale de radiogoniometrie de amator. Mulțumim sponsorilor nostril (YO8WW, YO8RCM, 4X1AD, YO8RGS care ne-a reparat TS 480 după...trasnetul de anul trecut). Mulțumim celor ce ne-au încurajat în desfășurarea acestei tabere.

Trăgând linia, credem că această ediție a fost o provocare dar și o reușită atât pentru noi cât mai ales pentru copii. Am descoperit însă și multe minusuri. Este destul de greu, mai ales pentru copii, să stea uneori și câte 5 sau 7 unul lângă altul, la rând pentru a face QSO-uri. O singură stație este prea puțin. Ne dorim ca anul viitor să avem la dispoziție mai multe stații și antene pentru că locația permite. Ne dorim și un QRO și cred că, cu suportul și sprijinul prietenilor noștri cu experiență în acest domeniu, vom putea avea. Morel ne-a făcut o mare provocare în domeniul antenelor și, cred că o să mă înham la un proiect de acest gen, motivat de reușita verticalei. Avem ideea ca anul viitor să avem o tabără radio pentru copii până în 18 ani, din mai multe județe ale țării, echipe însoțite de instructori, daca ar fi posibil, fiecare echipă cu stația, antena și frecvența ei. Poate chiar și un concurs folosind un indivativ special? Sau un nod RoLink.

Așteptăm sugestii, propuneri și de ce nu, vă așteptăm la Coșna în 2018, pentru că "Nici un lucru important nu a fost vreodată realizat fără pasiune".

73 de YO8TLP & YO8CYN

Mihai Enea YO8CYN

Articol aparut la 20-9-2017

4300

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de MIHAI TARATA - YO7LHN la 2017-09-20 10:04:51 (ora Romaniei)
  • Superb! Felicitari tuturor, organizatori si participanti!
    Copiii au capacitate de pasiune infinita! Pentru asta trebuie sa simta respect si iubire! Cu atat mai mult, felicitari organizatorilor pentru ca au reusit!
    Personal as vrea sa aflu numai despre astfel de evenimente.
    73, Mihai YO7LHN

  • Postat de Gelu Botezan - YO5TC la 2017-09-20 20:11:50 (ora Romaniei)
  • Felicitari! Sunteti foarte dedicati. Este o realizare sa atragi copii spre Radiamatorism cand ei de fapt sunt toti operatori radio si mai au si indicativ GSM

  • Postat de Dan - YO3GH (yo3gh) la 2017-09-21 20:03:59 (ora Romaniei)
  • Jos palaria ....

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "YO8KZE - Coșna 2017"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact