l
hamradioshop.ro
Articole > Software pentru radioamatori Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

De la DX la... DXLab (II)

Florin Cretu YO8CRZ

Partea I

Despre suita de programe DXLab

DXLab  este un proiect care a fost inițiat la sfârșitul anilor ’90, fiind introdus publicului larg printr-un articol apărut în revista CQ în anul 2002. Așa cum arată și numele, a fost conceput ca un instrument de lucru pentru DX, este creat de David Bernstein -AA6YQ. DXLab este gratuit. Conține o suită de 8 programe/module ce conțin un log, un DX-Cluster, un modul pentru RTTY/PSK31, precum și un număr de utilitare. Utilitarele permit interconectarea cu transceiverul, controlul unui rotor sau a unor dispozitive de înregistrare, permit identificarea datelor referitoare la o stație DX sau pentru prognoza propagării. Programul este complex, are o mare flexibilitate în personalizarea aspectului ca și a modului de operare și evident necesită un efort inițial pentru învățare destul de substanțial. Cel care ajunge însă să învețe folosirea acestei suite de programe este însă pe deplin răsplătit de managementul excelent al QSO/QSL-urilor și diplomelor asociate.

 

Trebuie spus că mai toate logurile complexe au început să fie dezvoltate cu mulți ani în urmă și au început într-o formă cu mult mai simplă. În timp, au fost perfecționate prin adăugarea unor noi funcțiuni, motiv pentru care au ajuns astăzi la o complexitate considerabilă. Nu e neobișnuit astăzi ca pentru a învăța un log nou să fie necesare săptămâni sau luni de zile doar pentru a deprinde elementele de bază. Pentru cei care au folosit aceste loguri o perioadă mare de timp și au trecut în mod sincron prin evoluția acestuia, folosirea logului e cât se poate de facilă. Pentru cei care însă abia astăzi descifrează tainele unui asemenea log, experiența inițială poate fi mai puțin plăcută, mai ales dacă motivația pentru  a învăța un lucru nou nu există. Ca radioamatori, care prin definiție însă sunt amatori de lucruri noi, a studia un manual și a învăța ceva nou nu ar trebui să fie însă o problemă...

Ca utilizator al acestei suite de programe de mai mulți ani, pot spune că orice efort cerut inițial, este pe deplin justificat de facilitățile la care programul oferă acces. Evident, DXLab nu intra în categoria  programelor a căror folosire poate fi învățată fără a folosi un manual de utilizare. Programul are o documentație extensivă, din punctul meu de vedere însă cam încâlcită și insuficient ilustrată. În total este vorba de aproape 600 de pagini...  Interfața grafică arată un pic învechită în raport cu alte loguri moderne (gen Log4OM), însă din punct de vedere al funcționalității este un program complet.

Suportul este asigurat și cu ajutorul unui foarte activ grup de discuții (închis), ce are peste 5000 de membrii. Cele câteva întrebări pe care le-am avut au primit de fiecare dată un răspuns prompt. Programul este frecvent updatat, și dacă sunt semnalate probleme, acestea sunt remediate rapid printr-un update de autorul programului AA6YQ,  de multe ori în doar câteva zile. Având în vedere numărul considerabil de ani de când acest log se află în continuă dezvoltare, din punct de vedere al funcționalității și fiabilității poate fi considerat ca un log matur. Un punct forte îl reprezintă faptul că programul permite configurarea/personalizarea unui mare număr parametrii și opțiuni. Aceasta poate fi percepută însă și ca o problemă, datorită timpului inițial ce trebuie petrecut pentru configurare.

Iată pe scurt o descriere a programelor ce alcătuiesc suita de programe DXLab:

Spot Collector. În esență este un client pentru clustere DX. Deși este un program ce poate opera independent de restul programelor din suita DXLab, în mod normal funcționează integrat cu toate celelalte module ale suitei. Acesta permite ca programul să analizeze fiecare spot afișat prin prisma QSO-urilor aflate în baza de date comună, ceea ce permite scoaterea în evidența a acelor spoturi care reprezintă o entitate nouă sau neconfirmată.

Astfel, entitățile lucrate deja pe o anume bandă dar neconfirmate sunt scrise cu albastru, cu roșu daca nu au fost lucrate pe banda sau modul respectiv, cu culoare neagra dacă entitatea, banda și modul este deja lucrat și confirmat.

Folosind baze de date cu listele membrilor eQSL și LoTW, la care se face update periodic, Spot Collector marchează spoturile cu culori diferite după cum stația este membru LoTW (galben) sau eQSL (ciclamen) sau ambele (albastru deschis). Având în vedere importanța din ce în ce mai mare a confirmărilor electronice, aceasta permite operatorului să-și dozeze eficient efortul, lucrând prioritar acele stații pentru care știe că o confirmare este posibilă în timp util. Imaginea de mai sus este de fapt cât se poate de sugestivă în ceea ce privește ponderea actuală a utilizatorilor acestor tipuri de confirmări.

Acest modul permite combinarea de spoturi provenite de până la 4 DX-Clustere, care pot fi alese de operator, un modul TNC și un canal IRC. Canalul IRC este folosit în acest caz pentru aducerea spoturilor provenite de la DX Summit, care nu are o interfață asemănătoare cu rețelele de clustere DX uzuale, gen AR sau CC. Operatorul are de asemenea latitudinea programării propriilor filtre, pentru a filtra datele primite pe banda dorită, după sursa de origine a spoturilor sau după modul de lucru. Utilizatorul poate de asemenea sa stabilească un număr de entități DX ce vor fi urmărite în mod automat, cu avertizare locală, pe email, or SMS. Spot Collector permite și anunțarea vocală a noilor spoturi, însă eu personal nu agreez această funcțiune.

Programul permite configurarea ușoara a câmpurilor de date afișate (conținut, ordinea în care sunt afișate, perioada de timp pentru care spoturile sunt menținute, etc.), precum și selectarea rapidă a acestora după criterii stabilite (frecvență, timp, etc.).

SpotCollector permite operatorului să genereze și spoturi DX.

 

DX Keeper. Acesta este de fapt logul propriu-zis. Poate fi configurat să afișeze toate datele, sau doar cele care ne interesează strict. Noile QSO-uri pot fi introduse în mod direct, folosind această interfață, sau pentru introducerea rapida a QSO-urilor, se poate deschide o interfață simplificată (Capture), ce poate fi redusă doar la minimum necesar. Aceasta asigură o maximă ușurință în introducerea datelor și prezintă avantajul că nu blochează ecranul monitorului cu date ce nu sunt de utilitate imediată.  Având în vedere numărul mare de module constituente ale acestei suite, fiecare modul având propria interfață grafică, de multe ori un singur monitor este insuficient pentru a evita supra-aglomerarea ecranului. Programul DXLab oferă suport pentru monitoare multiple.

Logul trebuie configurat inițial, pornind de la  datele proprii, locație, numele logului (util când se folosesc loguri multiple), dar și detalii cum ar fi locația copiei de siguranță sau locația executabilului pentru programul TQSL (LoTW). Putem de asemenea configura structura informației afișate de log, ce este afișat sau ordinea în care se afișează coloanele.

Logul are capabilități extinse de filtrare a datelor. În acest fel este destul de ușor să fie găsite QSO-urile cu un anume indicativ sau o anume entitate DX.  QSO-urile afișate pot fi ordonate după dată, bandă, ordine alfabetică, etc. Se pot defini diverse criterii de filtrare la dorință. Ca exemplu, se poate defini un filtru folosind comenzi SQL care să permită afișarea tuturor QSO-urilor din banda de 80m cu zona CQ 24.

În panourile principale se pot introduce date referitoare la primirea sau trimiterea unui QSL, dacă un QSL a fost acceptat/validat pentru o anume diplomă. Pentru fiecare QSO se introduc în mod automat în log date referitoare la indicii solari, facilitatea fiind utilă când peste ani intenționăm să vedem care erau condițiile solare când au fost făcute acele QSO-uri. Se pot trage concluzii foarte interesante analizând care sunt indicii solari minimi pentru a atinge anumite zone dificile de pe glob.

QSO-urile pot fi introduse și folosind o interfață simplificată. Această interfață ocupă foarte puțin loc pe monitor, poate fi activată folosind butonul Capture și este suficientă pentru operarea normală.




Butonul RAT (Realtime Award Tracking), permite urmărirea în timp real a progresului în lucrul diverselor entități/benzi. Exemplul alăturat din logul personal, arată în fereastra DXCC starea entităților din seria VP, cu detaliere pentru VP6. Starea unei entități este marcată cu V dacă este deja confirmată și acceptată/verificată, C dacă este confirmată însă nu e și verificată, W dacă este lucrată și neconfirmată, sau nemarcat dacă este nelucrată.

Din fereastra principală a logului putem selecta un număr de QSO-uri pentru care dorim să trimitem QSL-uri sau să facem upload la LoTW, eQSL sau ClubLog. Se poate face upload automat la fiecare QSO introdus în log la eQSL și ClubLog, însă pentru LoTW trebuie să selectăm acele QSO-uri pentru care dorim să facem upload.  Managementul QSL-urilor din hârtie sau electronice se face din fereastra dedicată -QSL. De aici se pot printa etichete cu datele QSO-ului pentru QSL-uri, se pot printa QSL-uri sau se pot printa plicuri cu adresele destinatarilor extrase automat de pe site-ul www.QRZ.com.

 

Una din cele mai puternice facilități ale acestui software este modul de gestionare a datelor pentru diverse diplome.

Pentru diplomele care sunt parte din programul DXCC, se poate face un download al întregului cont personal (dacă există) din baza de date DXCC, prin LoTW. Aceasta este extrem de util pentru cei care au deja un cont DXCC și au un număr mare de QSL-uri validate. Odată făcută această operațiune, logul este în mod automat updatat, starea QSL-urilor deja validate fiind schimbată la “V”- verificat. Pentru că în trecut datele de pe QSL-uri erau introduse manual în baza de date de la ARRL, există  în mod inevitabil un număr de erori în baza DXCC. Aceste erori pot fi evitate prin atribuirea creditului în log pentru QSO-ul corect, folosind un proces de linkare manual. În final trebuie să existe concordanță între numărul de credite din baza de date de la DXCC și cea din propriul log.

DXKeeper permite managementul unui număr considerabil de diplome, atât din cele oferite de ARRL sau CQ, cât și de alte organizații de radioamatori.

 

Ca un exemplu de diplomă mai puțin cunoscută, diploma CQ DX Marathon, necesită în mod normal un volum apreciabil de muncă pentru completarea formularului de cerere (în Excel) ce conține toate entitățile DX și zonele CQ lucrate pe parcursul unui an. DXKeeper permite automatizarea întregului proces, și completarea automată a cererii cu toate detaliile necesare.

Corect întreținut, logul poate furniza informații despre QSL-urile disponibile pentru o anume diplomă, ca și tipul confirmării (QSL clasic sau electronic), prin generarea unor rapoarte de analiză.

 

Imaginea prezintă un raport generat de logul meu, cu QSL-urile pe care le am disponibile pentru diploma DXCC Callenge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Un alt exemplu de raport (QSL Aging) este prezentat în continuare și arată o listă cu QSL-urile la care se așteaptă confirmare, fiind precizată durata de timp (în săptămâni, max. 115) trecută de la trimiterea propriului QSL, ca și diplomele pentru care e util:

DXKeeper poate fi setat pentru a gestiona loguri pentru mai multe indicative sau amplasamente multiple.  În acest caz, la pornirea logului operatorul trebuie să fie sigur că introduce noile QSO-uri în logul corect.

 

Logul permite importul de QSO-ori din alte loguri sau formate, având o flexibilitate considerabilă în această privință. Logul permite exportul datelor în format ADIF sau Cabrillo. Deși poate fi folosit și în câteva din marile concursuri, sunt folosite soluții de compromis, motiv pentru care un log specializat pentru concurs gen N1MM este net superior la acest capitol față de logului DXKeeper.

De notat că toate modulele suitei DXLab comunică între ele folosind o conexiune internă TCP, în mod complet transparent pentru operator.  Alte module ale suitei DXLab mai sunt:

Pathfinder, este un utilitar ce permite căutarea de informații despre o stație fie într-o bază  locală de date (CDRom) fie pe internet, gen www.QRZ.com. Făcând clic pe un spot DX în SpotCollector sau pe un QSO în logul propriu, Pathfinder va aduce datele despre stația dorită. Aceasta este foarte util, mai ales atunci când se printează plicuri cu adrese ale stațiilor DX pentru care dorim să facem expedieri directe sau când cautam QSL manageri.

Commander, este modulul care asigură comunicația cu transceiverul (funcții CAT). Aceasta permite controlul sincron în frecvență a două transceivere și de asemenea sincronizarea frecvenței prin TCP pentru un număr de programe cum ar fi WSJT sau CW/RTTY Skimmer. Acest modul, furnizează logului informația referitoare la frecvență sau modul de lucru. Modulul are și o hartă a benzii ce arată spoturile DX, aranjate în ordinea frecvenței.

 

DXView, este un utilitar ce permite vizualizarea spoturilor DX pe o hartă a lumii, ca și detalii referitoare la QSO-uri anterioare cu o stație sau entitate DX. Harta oferită permite vizualizarea de asemenea a zonei de tranziție de la zi la noapte, însă nu este la fel de detaliată ca alte programe similare. Din fericire,  programul poate apela la DX Atlas, fiind complet interoperabil cu acesta. DXView permite de asemenea vizualizarea hărții entității DX selectate,  poate folosi Google Map, poate calcula orele pentru zona gri comună pentru luna în curs și calculează azimutul stației DX. Modulul permite controlul unui rotor, deci permite orientarea automată a antenei fie pe Short Path (SP) fie Long Path (LP).

 

La căutarea unei stații cu DXView putem vedea rapid și câteva informații utile despre acea stație, inclusiv tipul de confirmări electronice pe care le folosește, ca și data la care a făcut ultimul upload la LoTW. Imaginea este pentru 14 Decembrie 2017.

WinWarbler. Este un modul ce permite comunicații digitale gen PSK31 sau RTTY, dar și CW. Pentru RTTY, folosește de fapt pentru decodare programul MTTY.  Programul permite folosirea mai multor decodoare RTTY simultan (gen MTTY, 2Tone, Gritty). Cum aceste decodoare diferă între ele, folosirea simultană la DX a mai multor decodoare permite ca uneori în condiții de propagare la limită sau de interferență, unul din decodoare să fie în măsură să decodeze un semnal pe care celelalte decodoare nu-l pot decoda.

PropView. Furnizează o predicție a propagării către o anume entitate DX, bazată pe nucleul IonCap.  Aceasta necesită instalarea programului Voacap pe propriul calculator.

 

 

 

Launcher. Este modulul principal, care permite pornirea  individuală a programelor și utilitarelor ce sunt parte a suitei DXLab. Unul din punctele forte ale programului îl reprezintă modul cum sunt gestionate update-urile, ca și menținerea bazelor de date referitoare la utilizatorii eQSL, LoTW, ori a listelor DXCC, IOTA, etc. Toate acestea sunt făcute automat, programul verificând la fiecare pornire serverul pe care se afla update-uri (dacă se dispune de o conexiune internet). Având în vedere update-urile frecvente ale programelor ca și update-ul lunar al bazelor de date (liste cu membrii LoTW, ce include și data la care un membru a făcut ultimul upload, lista membrilor eQSL-AG), acest utilitar este esențial pentru folosirea ușoară și menținerea la zi a suitei de programe.

 

Pentru aproape toate diplomele și trofeele importante actuale se pot folosi atât confirmări electronice (eQSL, LoTW, Clublog), QSL-uri tipărite, ori o combinație între cele două tipuri. Dacă identificarea confirmărilor electronice se poate face rapid într-o bază de date, identificarea și extragerea QSL-urilor tipărite ce se află în colecția personală este mai anevoioasă, chiar dacă avem lista cu ceea ce ne trebuie. Pentru identificare rapidă, personal păstrez toate QSL-urile primite, pe entități DXCC și în ordine alfabetică. Pentru o listă ca cea prezentată anterior, acest mod de organizare permite extragerea în mai puțin de 20-30 minute a QSL-urilor necesare, dintr-o colecție destul de substanțială de QSL-uri.

DX Keeper permite interconectarea și cu alte programe ce rulează pe același calculator printr-o conexiune TCP, ascultând în permanență pe portul 52001. Aceasta permite altor programe, cum ar fi JTDX (versiune 17.9 sau mai mare) ce este folosit pentru operare în modul JT65, să  transfere în mod direct toate legăturile efectuate către logul DX Keeper.

Pileup 3C0L

Afirmam anterior că datorită modularității și faptului că putem personaliza mărimea unora din ferestrele afișate pe ecran, programul se pretează la operare pe monitoare multiple. Având în vedere că eu folosesc un SDR ce necesită afișarea panadapterului pe ecranul unuia din monitoare, un al doilea monitor este destinat pentru log și cluster. Evident, preferabil ar fi 3 monitoare, ceea ce e perfect posibil cu mare parte din calculatoarele PC noi. O altă soluție folosită de unii radioamatori este ca în loc de monitoare multiple de 24să se folosească un singur monitor de 37-43”, folosind modul de rezoluție 4K (dacă cartela video este compatibilă cu acest standard). Eventual se poate folosi chiar și un TV 4K cu această dimensiune, cu condiția să suporte HDMI 4K si să aibă clasificare cromatică 4:4:4. În acest mod spațiul de afișare devine suficient pentru toate aplicațiile software pe care le rulează simultan un radioamator modern.

 

În concluzie, pentru toți cei care se declară interesați de DX, suita de programe DXLab reprezintă un instrument de lucru extrem de puternic. Odată depășită perioada inițială de învățare, pentru mine programul s-a dovedit util nu doar pentru managementul QSO-urilor/QSL-urilor, dar și pentru stabilirea strategiei de lucru pentru puținele diplome de care sunt interesat.

Cum timpul de care dispun pentru radioamatorism este foarte limitat, am căutat în permanență metode pentru creșterea eficienței, fie că e vorba de construcții sau DX. Din acest punct de vedere DXLab asigură în mod indiscutabil creșterea eficienței la DX, permițând direcționarea corectă a efortului în vederea atingerii obiectivelor propuse. Adoptând un stil de lucru modern, putem reduce timpul petrecut cu activități birocratice și putem aloca mai mult timp pentru partea plăcută a hobby-ului.

Florin Cretu YO8CRZ

Articol aparut la 26-12-2017

5102

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (2)  

  • Postat de Iulian - YO8CRU la 2017-12-26 12:58:49 (ora Romaniei)
  • Se pare ca aceste articole s-au dorit a fi daruri de Crăciun...Frumoase si interesante. Iti multumesc mult pentru asta. Felicitări pentru tot ceea ce faci! Crăciun fericit! 73, Iulian

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2017-12-26 13:54:03 (ora Romaniei)
  • Multumiri pentru excelenta prezentare a suitei DX Lab, Florin. Asteptam in continuare articole de la tine, poate chiar si volumul III din "Radiotehnica teoretica si practica". Sarbatori Fericite si La Multi Ani ! 73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "De la DX la... DXLab (II)"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact