l
hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Exercitiul Vigorous Warrior 2019

Adrian Florescu YO3HJV

In perioada 2-14 aprilie 2019, in Romania se va desfasura editia 2019 a exercitiului "Vigorous Warrior", cel mai mare exercitiu NATO pentru testarea capacitatilor de interventie medicala militara.

La exercitiu participa echipe din 38 de tari membre NATO si partenere:

Albania, Australia, Azerbaijan, Austria, Belgia, Bulgaria, Bosnia si Herzegovina, Canada, Croatia, Republica Ceha, Germany, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Georgia, Grecia, Ungaria, Italy, Lituania, Luxemburg, Latvia, Moldova, Muntenegru, Olanda, Macedonia, Norvegia, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia, Africa de Sud, Spania, Suedia, Ucraina, Marea Britanie si Statele Unite.

Exercitiul testeaza si cooperarea civil-militara, intre participanti aflandu-se si peste 10 organizatii civile.

Pentru prima oara in istoria exercitiilor NATO, radioamatorii vor fi si ei prezenti sub coordonarea Departamentului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, avand ocazia de a demonstra utilitatea capacitatilor de comunicatie alternativa ce poate fi pusa la dispozitie comunitatilor in situatii exceptionale cand mijloacele de comunicatie „traditionale” nu mai functioneaza.

Exercitiul umareste sa verifice cooperarea civil-militara in caz de dezastru aparut in contextul unui incident militar; latura civila a exercitiului fiind sub coordonarea DSU.

Radioamatorii romani vor furniza capacitati de comunicatie radio pentru "populatia civila afectata” dizlocata intr-o tabara de refugiati, conclucrand cu si sub coordonarea DSU cu structurile si ONG-urile implicate in acest exercitiu.

In acest sens, in cadrul exercitiului RVSU va desfasura si opera o retea radio complexa ce va permite legaturi de voce si date in regim portabil, mobil si fix, in benzile de frecventa HF, UHF si SHF.

Echipamentele vor permite interconectarea calculatoarelor intr-o retea intranet cu server local propriu pentru diseminarea rapida si eficienta a informatiilor. Gestiunea repetoarelor DMR din aria de exercitiu precum si urmarirea pozitiei GPS a statiilor portabile si mobile din reteaua RVSU va fi realizata cu Radio server SmartPTT, legaturile de voce fiind realizate exclusiv in tehnologie TDMA/DMR. Tot cu aceasta aplicatie se va realiza transferul de fisiere intre statiile radio RVSU participante, informatia putand fi accesata si din reteaua intranet.

Pentru transmiterea si receptionarea de mesaje e-mail catre si de la corespondenti in afara ariei de exercitiu precum si pentru legatura cu echipe similare RVSU din afara tarii, vom folosi sistemul Winlink cu modem Winmor si Pactor in benzile HF.

Pe durata exercitiului, statia HF instalata in locatie va opera sub indicativul special YP19VW efectuand legaturi radio cu alte statii de amator din Romania si din alte tari. Multumim ANCOM pentru sprijin! .

Adrian Florescu YO3HJV

Articol aparut la 20-3-2019

3179

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (6)  

  • Postat de Morel - 4X1AD (4x1ad) la 2019-03-20 13:36:56 (ora Romaniei)
  • Excelenta ocazie de a testa gradul real de pregatire si integrare a radioamatorilor in astfel de situatii si a "pune pe harta" potentialul RVSU. Remarc configuratia avansata a retelei si modurile de lucru, o mica provocare la adresa radioamatorului mijlociu. Succes intregii echipe participante !

    73 de Morel 4X1AD ex.YO4BE

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2019-03-20 14:45:04 (ora Romaniei)
  • Morel, multumesc in numele echipei! Pentru prima oara, echipa noastra va utiliza integral si exclusiv DMR pentru un exercitiu. Fata de planul initial, vom renunta la APRS intrucat putem transmite date si pozitie prin DMR si vom desfasura o retea intranet multipunct in 5GHZ. 73 de YO3HJV

  • Postat de Desideriu Denes - YO6UO (yo6uo) la 2019-03-24 18:08:11 (ora Romaniei)
  • Ma bucura faptul ca NATO apreciaza potentialul radioamatorilor in comunicatii.Poate se trezeste si seful formatiunii ISU Sfantu Gheorghe (Covasna),care a refuzat colaborarea noastra in situatii de urgenta,spunand ca vremea voastra a radioamatorilor a trecut. 73 YO6UO

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2019-03-25 03:49:22 (ora Romaniei)
  • NATO apreciaza radioamatorii prin DSU care este coordonatorul resurselor civile ce participa la acest exercitiu si cu care RVSU are incheiat un Protocol de cooperare. IGSU este structura in subordinea DSU care va actiona efectiv in Cincu si in teritoriu in locatiile unde se vor desfasura activitati. Daca aveti o echipa in zona respectiva, poate aveti in vedere posibilitatea de a colabora cu sau in RVSU (www.rvsu.ro), ocazie cu care si ISU local va intelege ca radioamatorii pot fi "de actualitate". 73 de Adrian YO3HJV

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2019-04-11 18:41:41 (ora Romaniei)
  • Un scurt material video: https://youtu.be/oqm3MkYKSeE

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2019-04-13 17:21:44 (ora Romaniei)
  • Exercitiul a luat sfarsit. Am realizat ce ne-am propus, sistemele instalate au functionat 110%. 2000 de QSO-uri in HF au contribuit si ele la popularizarea activitatilor noastre din YO in acest exercitiu! 73 de RVSU!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Exercitiul Vigorous Warrior 2019"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact