l
hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

SIMPO YO2, editia a VII-a

Lugoj, 17 septembrie 2005

Carol Mihai YO2LXW

Probabil ca datorita zvonurilor neconfirmate ca aceasta editie ar fi ultima, prezenta a fost foarte numeroasa. Peste 200 de participanti din mai toate districtele, iar din judetul Hunedoara 25 de radioamatori au fost prezenti la ora 9,00 luand cu asalt cladirea Casei de Cultura. Acestia au format cel mai numeros grup de la toate editiile, probabil ca efect al sponsorizarilor oferite de catre YO2QC, LZS, LRH, LSK, CWR si MEX, ultimul din cauza problemelor de serviciu nu a putut participa. Un singur coleg, pensionar CFR, George YO2LCE si-a permis deplasarea cu Sageata Albastra. As fi nedrept daca pe langa cei de mai sus n-as mentiona intregul grup format din YO2BPZ, APU, LAN, LXW, BMK, CLQ, MCW, LTF, BBB, CNH, LOH, LZH, CC, LPB, LQH, MBK, MAH si cu transport auto personal 2ARV si MFA.

Dupa inregistrarea prezentei, primirea ecusoanelor si programului de desfasurare al simpozionului, pana la inceperea acestuia s-a vizitat talciocul foarte animat, de la care se putea achizitiona cele necesare, unele la preturi radioamatoricesti si altele nu prea: tranceivere de US, UUS de masa si handy, aparatura de masura si control, tuburi electronice aproape de toate tipurile, tranzistori, CI, antene, conectica si componente pasive. La o singura masa cineva din 3 vindea la preturi enorme piese a caror provenienta a fost identificata ca fiind a regretatului 6QW, ca exemplu un variometru vindut de urmasul lui cu 5 lei era revindut cu 30 de lei, asa tot sa faci avere.

S-au format grupuri, s-au revazut prietenii-cunostintele, s-au legat noi prietenii, s-a discutat despre toate iar YO3APG, Vasile a impartit cutiile cu QSL-uri si contra cost, cu chitanta, tuburi, CD-uri, iar pentru doritori incasarea taxei IARU pe 2005.

La ora 10,30 Gil,YO2AOB a urat bun venit asistentei, fiind bucuros de numeroasa participare si a reintilnirii cu vechii si mai noii colegi, dupa care Stelica YO2BBT a prezentat programul si completarile, la acesta, cu referate si comunicari anuntate ulterior tipografierii lui. Multumeste sponsorilor ce au contribuit la tombola: FRR, RCJ Huedoara, Kathrein Romkatel, Radio Clubul Casei de Cultura Lugoj si Clubul Sportiv-sectia radioamatorism Resita, cu componente, tuburi, ansambe si subansamble, antene, un pretios colac de cablu coaxial , AT pentru PC, reviste, toate acestea intrind in posesia doar a celor prezenti in sala prin mina norocoasa a lui Adi, YO2AQB.

Primul referat "Balize de radioamatori" a lui Sighi, YO2IS deosebit apreciat, a inceput cu oful autorului ca inca suntem in cautarea luminitei de la capatul tunelului si a concurentei cu internetul care tine loc in toate. Cu un scurt istoric si pana in actualitate, mai apoi propunand ascultarea balizelor existente, foarete utile si eficiente in conditiile slabei propagari din ultimul timp, permitind o optimizare maxima a receptorulu nostru si de ce nu, la renuntarea la legaturile ce nu vor fi sigur realizate. Sunt foarte multe balize, mentioneaza autorul, unele cu destinatii speciale, care se gasesec pe Internet, dar pacat ca de serviciile acestora nu ne folosim. Fiind o lucrare deosebita, Vasile YO3APG l-a rugat sa-i dea originalul pentru a o publica intr-un viitor numar al revistei "Radiocomunicatii si radioamatorism".

Urmeaza Adi, YO2BPZ cu "Contributii la cunoasterea si promovarea radioamatorismului in rindul tineretului" o comunicare insotita de exponate care au fost postate pe peretii salii si ale holului, aratand preocuparile pentru cunoasterea prin mass-media a activitatii radioamatorilor. A fost foarte mahnit ca, dupa circa 4 ani in care zeci de articole si mai multe reportaje au aparut in presa hunedoreana, aratand preocuparile si gandurile radioamatorilor, un radioamator a reusit, printr-o intensa campanie de denigrare a RCJ si a colegilor lui radioamatori, sa aduca mult rau radioamatorismului si radioamatorilor hunedoreni

Mult asteptata extragere a sosit, fericitii fiind YO2AOB, 2DNO, 2LAU, 2LPB, 2BCT, 2LIQ, 2LQH, 2MBL, 5LN, 2LUK si 2MEI.

Urmatorul referat a fost a lui Nelu 2BOF despre antena Helix pentru 2,4 GHz cu realizarea ei practica, lucrare prezentata la Pecica si publicata in revista nationala, despre care nu mai relatez.

O interventie scurta a lui Vasile despre baza de concurs YR7M avindu-i ca initiatori si muncitori pe 3CTK, 3JR, 9GWU. precum si despre viitoarea baza 2RR si, de ce nu ( as completa eu) si baza de curind repusa in functiune pe dealul Siria prin stradania lui YO2II. Tot Vasile anunta posibilitatea de a cumparare in curind la preturi avantajoase, de piloni pentru antene construiti de firme specializate, prin stradania lui Geo 9BGR- o veste care a incintat intreaga asistenta si in mod sigur cu cereri din partea multora dintre noi.

Inainte de extragere Stelica anunta donatia unui A412 celui ce va fi pasionat a-l repara si repune in functiune.

Adi YO2AQB a scos din urna biletul pe care figura colegul nostru YO2LOH, care s-a fericit cu o cartela de antena tuner pentru PC, noua, in cutie, urmind si norocosii 2BH, 2CPZ, 2BRO, 2BPZ, 2IS, 2LOC, 2LBT, 2LGP, 3APG, 2MDG, 2LTV si 2MCW cu un RTM complet.

A urmat Emi YO2LSP cu relatari despre activitatea si realizarile noului Radioclub YO2KQT, de apreciat fiind printre altele repunerea in trafic a pachetului radio pentru timisoreni, construirea si montarea repetoarelor pe 432, foarte eficiente si de un real folos in perioada inundatiilor din acest an, identificatoare telegrafice si voce pentru repetoare (demonstratie practiccu repetorul de pe Tarcu, cu identificator de voce yl placut si ademenitor HI).

Vasile, YO3APG cu imagini PP frumos comentate de la Friedricshafen 2004, precum si inestimabila sa colectie de peste 80 de manipulatoare fabricate de firme de prestigiu de-a lungul timpului la care tuturor le-a ramas inima si imaginea pe retina la acelor bijuterii, felicitari si multe multumiri!

Colegul nostru YO2QC cu doua comunicari: invitatia de a participa in al doilea week-end din octombrie la o intilnire in Paring, locatia Baza Sportiva de la 1800 de metri, iar pentru cei interesati poate construi industrial relee coaxiale de 3 kw. la pretul de 120 de lei. Informatii la telefonul fix 0254-54.26.07.

O noua extragere pentru YO2BBP, 2ARV, 2LVT, 2CCV/HA, 2LUA, 5OGM, 2LJB, 2CED, 3LX, 2MBK, 7MTN si 2MAT.

Gil, YO2CJX prezinta realizat practic amplifcatorul modificat al unei statii militare MA in benzile noastre SSB echipat cu GU50, ce asigura 50 de watti si pe care-l doneaza Radioclubului Casei de Cultura Lugoj. Din partea clubului lugojan se inmineaza diplomele " pentru contributia deosebita adusa la cele 7 editii ale Simpo YO2 " colegilor YO2AOB, 2LHD, 2BPZ si 2LAU (oare de ce Marius anul acesta nu a fost printre organizatori?)

Neobositul Vasile , YO3APG prezinta "Radioamatorismul YO-prezent si perspective" spunand ca prezentul este in aceasta sala unde radioamatorii s-au intilnit din pasiune si dorinta de cunoastere a realizarilor deosebite in domeniu, amintind pe foarte multi prezenti sau neprezenti in sala. A rugat pe cei ce au lucrari deosebite sa le transmita spre publicare in revista noastra multumind tuturor celor ce prin stradania lor fac cunoscuta activitatea si realizarile radioamatorismului din YO. Cu deosebita placere inmineaza lui nea Lulu , YO3LX diploma OTCR si o antena pentru mobil ca premiu special oferit de firma Kathrein. Urmeaza acelas YO2AQB, ce extrage biletele cistigatoare pentru o noua serie de fericiti: 2LRI, 2LYJ, 2MBK, 7MTN si 2MAT.

Cu un deosebit interes s-a urmarit demonstratia practica (pe manechin feminin) de acordare a primului ajutor in cazul accidentelor in domeniul nostru de activitatate de catre Vasile, YO3GON. Apoi a insistat asupra importantei retelelor de urgenta, exemplificand deosebitul sprijin al radioamatorilor din aceste retele in 11 sept in SUA si mai recent de la noi in perioada dezastrelor provocate de inundatii. A recomandat infintarea retelelor de urgenta locale cu grupe fixe, mobile si pedestre. Domnia sa a auntat ca in viitorul apropiat va fi activ un radioclub in orasul Uricani. Si o veste deosebita: la IGCTI se poarta discutii privind protectia amplasamentului antenelor ce vor deservi retelele de urgenta; pe cind o lege care sa ne protejeze instalatiile noastre de antene amplasate pe acoperisurile blocurilor?

Se extrag cistigatorii pretioaselor produse Kathrein: YO2BN, 2LGZ, 2LLZ, 2LHD, 2LXE, 2BZV, 2LZE si cablul coaxial revenit lui YO2IC iar antenaYagi pe 70 cm.lui YO2CDX.

A urmat premierea la concursul Cupa Carasului, cupa ce revine anul acesta Palatului National al Copiilor din Bucuresti-radioclubului3KPA.

Nicu , YO2IC a recitat doua din creatiile sale de poezii despre simpo Lugoj, pe care Vasile cu acceptul autorului le va publica in revista noastra.

Adrian, YO2BV a vorbit despre initiativa de infintare a sectiei YO2 a YO DX CLUB, care are acum 121 de membrii si a inminat diplomele membrilor prezenti in sala.

Pentru ca au ramas reviste neadjudecate Hi s-a mai executat o extragere pentru 2LRK, 2LEX, 2LZJ, 2BRL, 2CJX, 2QC, 2MAH, 3CYR si 3CZS.

Cu acestea organizatorii au multumit participantilor (nu s-a pomenit nimic de editia viitoare din 2006) invitandu-i pe toti la continuarea lui la " Ana Lugojana ", asa ca in jur de ora 13 si ceva a sosit la han si echipajul hunedorean format din YO2LSK, 2LAN, 2BPZ, 2APU, 2LXW unde cei infometati au servit mici iar cei insetati s-au racorit cu apa minerala sau bere cu sau fara alcool. Probabil ca discutiile presarate cu bancuri si intimplari hazlii din domeniul nostru specific au durat pina in noapte sau de ce nu probabil pina a dou zi dar noi, fiind unii cu obligatii de neamanat, am ridicat ancora si catre ora 17,30 am ajuns acasa dar parca mai insetati, infometati si mult prea nerabdatori a ne linisti senzatiile firesti dupa un drum lung si o distractie pe cinste. Graba de linistire a starilor de mai sus a facut ca Adi 2BPZ sa uite, desi a fost atentionat de xyl, ca sarmalele nu erau deloc fierte infulecind la repezeala una cruda la invelitoare si compozitie. Hi.

Ne vom revedea din nou in 2006!

Carol Mihai YO2LXW

Articol aparut la 22-9-2005

8661

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2005-09-22 21:05:50 (ora Romaniei)
  • Pentru cei care nu au avut posibilitatea de a participa la Simpozion, o serie de fotografii ar fi fost foarte utile.

  • Postat de Adrian - YO3HJV (yo3hjv) la 2005-09-23 09:23:53 (ora Romaniei)
  • Retele de urgenta..... ARES (asociatie a radioamatorilor din US implicati in activitati de suport in caz de urgenta) are o gramada de manuale, experienta, proceduri tactice, lista de materiale necesare etc. Noi? De 5 ani se bat campii cu reteaua de urgenta! Zilele acestea, in imprejurimile Bucurestiului sunt indundatii. Nu se aude nimic!
    De asemeni, mediatizarea rolului acestor retele de urgenta, nema!
    Ca multe alte cestiuni ce tin de specificul national si retelele de urgenta sunt sublime dar...

    Ca radioamator curios, am adunat o gramada de documentatii referitoare la procedurile ARES. Celor care vor spune ca US este prea departe ca se ne inspiram, in Turcia, exista o asociatie asemanatoare care a FUNCTIONAT exemplar, mai ales in cazul cutremurelor din Orientul Mijlociu. Pe site-ul IARUU sunt referintele...

    Trist domnilor care va ocupati de retelele de urgenta! Trist!

    Adrian

  • Postat de Bert - YO2ARA la 2005-09-24 19:51:22 (ora Romaniei)
  • Toate bune si frumoase, numai cuvinte de lauda la adresa lui MIhai pt. articolul detailat prezentat- Daca ar fi totus ceva de completat,personal consider ca ar fi mentzionarea indicativul WB2AQC care nu a fost cuprins in rindul celor care au contribuit la sponzorizarea tombolei - desi dupa cit stiu cantitatea sau daca vretzi valoarea nu a fost de neglijat.De altfel George nu de prima data sustzine si sprijina cum poate si cu ce poate radioamatorii din YO. - Vedetzi edit.trecute... Consider ca merita cel putzin un "MUTZANI" (daca nu si mai mult) din patea organizatorilor sau din rindul celor "norocosi" HI. - 73! Bert

  • Postat de Adrian - YO2BPZ (yo2bpz) la 2005-09-25 02:36:21 (ora Romaniei)
  • Regret mult lipsa pozelor. Eu am facut ceva poze, dar pe film , nu digitale. Speram ca amicul Costi, YO2BZV sa aiba poze, dar sunt tot pe film. Sper ca zilele urmatoare sa gasim cateva poze digitale si sa completam articolul.
    Adrian, YO2BPZ

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "SIMPO YO2, editia a VII-a"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact