l
hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
George Pataki si calatoriile sale

RADIOAMATORII DIN VALEA JIULUI

George Pataki WB2AQC

In toamna anului 1997, in timp ce vizitam orasul meu natal Timisoara, am facut si un drum aparte sa vad radioamatorii din judetul Hunedoara. Zona cunoscuta ca Valea Jiului este o regiune miniera. Vizitele au fost organizate de George YO2BBB, seful radioclubului judetean Hunedoara din orasul Deva.

In timpul acestei calatorii am vazut amatorii din Deva, Orastie, Beriu, Calan, Hateg, Petrosani si unul pe muntele Parang.

DEVA

Din Timisoara am luat trenul si dupa 3 ore si jumatate am ajuns la Deva unde George YO2BBB m-a asteptat la gara. Am avut o placuta cu numele si indicativul meu prins pe jacheta asa ca am fost usor identificat.

Deva este un centru universitar cu vreo 80000 de locuitori, asezat la o altitudine de 187 m. Cetatea Deva a fost construita in 1241 in timpul invaziilor tatare, pe varful unui deal din apropiere, la o inaltime de 371 m, pe locul unui castrum roman. Acum au ramas doar ruinile. In timpul primului rasboi mondial a fost un depozit de munitii si a explodat. Nu se mai construiesc cetati durabile ca odinioara; acesta nu a rezistat nici 700 de ani.

George YO2BBB m-a dus acasa la el unde am stat in timp ce eram in Deva, resedinta judetului. Acest oras, ca si intregul judet este bogat in activitati de radioamator, multumita in mare parte muncii si abilitatii lui George YO2BBB care este angajat ca sef de club cu norma intreaga de peste 30 de ani. S-ar putea zice ca George este un amator profesionist.

George m-a dus la radioclubul judetean care are cateva camere pentru diferite utilizari; una pentru statiunea YO2KAR, care cateodata foloseste indicativul YO2KHE, altele pentru adunari, atelier, birou de QSL, etc. Am intalnit acolo pe Felicia YO2LIP, secretara clubului si antrenoare pentru concursurile de vanatoare de vulpi. Felicia, autorizata in 1996, are titlul prestigios de Maestru al Sportului si este nora lui George YO2BBB. Sotul ei este Marius YO2CWR; sotia lui George este Doina YO2CGV, iar fata lor Georgeta este maritata cu Artur YO2COC. George YO2BBB este capul nedisputat a unei dinastii domnitoare de radioamatori. Fiecare in aceasta familie este implicat, intr-un fel sau in altul, in radioamatorism. Unii din ei au castigat de cateva ori competitii de vanatoare de vulpi.


Felicia YO2LIP si George YO2BBB

Statia radioclubului are un emitator-receptor de fabrica si un amplificator de putere cu tuburile finale amplasate "temporar" in afara cutiei, neavand loc inauntru. In acest caz "temporar" tine un timp indelungat. Antena este un dipol de sarma.

La radioclub am intalnit multi radioamatori locali: Dem YO2CMH, autorizat in 1980, tehnician chimist de laborator in industria miniera, este un constructor si experimentator; Sorin YO2DNY, autorizat in 1985, inginer electronist, participant frecvent la concursuri pe 2 m; Marin YO2LMS, licentiat in 1995, mecanic auto, este un constructor bun si concurent la competitii pe 2 m; Ioan YO2LCV, cu autorizatie din 1988, strungar de meserie, este tot constructor si participant la concursuri; George YO2BJS, autorizat in 1975, tehnician electronist in pensie, este un constructor abil si lucreaza mai mult in SSB; Adrian YO2BPZ, autorizat in 1976, lucreaza in radiocomunicatii la apararea civila; Cori YO2LAG, cu autorizatie din 1986, este un politist pensionar; Marcel YO2BJZ, autorizat in 1975, tehnician electronist, este un constructor indemnatic; Gratian, fara indicativ propriu, operator la statia radioclubului YO2KAR, este constructor si prefera sa lucreze pe 2 m; Bela YO2LOH, autorizat din 1997, este un electrician pensionat, lucreaza numai pe 2 m; Vasile YO2LEG, autorizat din 1990, electrician de meserie, este constructor; Liviu YO2CC, cu autorizatie din 1960, inginer electrotehnic pensionat, este la fel un bun constructor; si Celino YO2BMI, presedintele radioclubului judetean Hunedoara, pe care ulterior l-am vizitat acasa.


Cori YO2LAG


Adrian YO2BPZ

Majoritatea acestor radioamatori si-au construit echipamentele lor din piese vechi; foarte putini din ei poseda aparate de fabrica. Toti au zis ca au QSL-uri ceea ce este foarte greu de crezut; foarte putini le-au aratat.

Un copil a intrebat pe tatal sau:

"Tata, este adevarat ca fiecare basm popular incepe cu... A fost odata ca niciodata?"

"Nu, dragul meu, multe incep cu "... QSL-ul nu e o problema, eu ti-l trimit pe al meu maine!"

Am fotografiat pe multi amatori la radioclub si pe cativa la statiile lor personale. Adrian YO2BPZ este foarte activ, cu ajutorul sotiei Maria YO2LHW, el publica un buletin lunar de vreo 6 pagini intitulat "YO/HD Antena." Deasemenea ei au editat si publicat un manual de utilizare si intretinere a emitatorului-receptor romanesc A-412; precum si un glosar in 45 de limbi cu termeni radioamatoricesti. Maria YO2LHW, autorizata din 1993, este secretara la o intreprindere particulara de comert, lucreaza pe 2 si 80 m SSB.

Celino YO2BMI, autorizat din 1971, inginer electro-mecanic, este un exemplu de succes in noua liberalizare si a sistemului de piata libera care a inceput in ultimii ani in Europa de Est. El are opt pravalii de mobila in diferite localitati a judetului. Celino foloseste un Yaesu FT-840, o antena 14AVQ, un dipol de sarma pentru 17 m, un Yagi rotativ de 5 elemente pentru 2 m si un vertical pentru 70 de cm. El are un calculator cu Windows 95, cu Callbook pe CD-ROM. Este bun la QSL-uri, are unul foarte frumos, si a lucrat peste 150 de tari pentru DXCC.

Cori YO2LAG, politistul pensionar, are un emitator-receptor foarte mic de constructie proprie, lucreaza pe 2 si pe 80 m SSB si are QSL-uri.

Un amator a spus unui vecin:

"Azi am cumparat un radio Japonez."

"Dar cum vei intelege ce zice?" a intrebat vecinul ingrijorat dar nu prea destept.

ORASTIE

Celino YO2BMI ne-a imprumutat o masina al intreprinderii care ne-a dus la Orastie, 27 km est de la Deva. Acest oras situat la o altitudine de 220 m, este un centru cultural vechi, a fost atestat intr-un document din 1224. Acolo am gasit pe Ioan YO2LHZ, autorizat din 1994, mecanic de meserie; Liviu YO2LEU, cu autorizatie din 1990, operator de centrala telefonica pensionat, foarte activ pe 2 m; Miron YO2LHY, autorizat din 1994, mecanic de masini agricole in pensie; Theo YO2CKO, autorizat in 1979, mecanic auto, constructor si activ pe 80 m fonie; si Ioan, un radioamator de receptie asteptand sa dea examenul pentru emisie.

Am vizitat si statia personala a lui Liviu YO2LEU care are vederea mult redusa si se pare ca este mereu pe banda de 2 m. Oriunde ne-am dus in orasele acestui judet si am ascultat pe banda de 2 m, Liviu YO2LEU a fost prezent.


Liviu YO2LEU

Am auzit de o domnisoara tanara si frumoasa, imbracata in haine de mireasa, care a navalit in camera unui radioamator si a strigat indignat:

"Te-am asteptat la biserica; azi este ziua noastra de cununie!"

"Ti-am zis iubita mea, numai daca nu e propagare" a zis amatorul si a continuat linistit "CQ Islands of the World, CQ, CQ."

BERIU

De la Orastie ne-am dus 4 km intr-un sat mic, la Castau, comuna Beriu, sa vedem statia lui Ioan YO2LHZ. Ioan foloseste o combinatie de aparatura veche militara cu accesorii facute de el. El lucreaza pe benzile de 2 si 80 m. Am observat ca este multa activitate pe aceste benzi mai ales dupa masa si seara.


Ioan YO2LHZ

De la Beriu ne-am intors la Orastie, apoi tot in masina lui Celino YO2BMI, George YO2BBB si cu mine ne-am dus prin Simeria la Calan.

CALAN

Orasul Calan a fost un centru metalurgic important, in zilele noastre insa multe din uzine s-au inchis. Am avut placerea sa vizitez pe Mike YO2QY cu care am avut cateva QSO-uri si am schimbat QSL-uri. Unul din QSL-urile lui este pe peretele camerei mele de radio. Mike a fost autorizat in 1963, a fost sef mecanic, acum este la pensie. Este un constructor iscusit si este pasionat pentru DX; are aproape de 300 tari confirmate.

Mike YO2QY, un radioamator intr-adevar entusiasmat, a suferit mult din cauza securitatii, autorizatia lui a fost suspendata din 1983 pana in 1990, a fost investigat si hartuit de politia secreta a vechiului regim comunist. Cauza: legaturile lui cu radioamatorii din apus. A fost o perioada grea, atat pentru el cat si pentru intreaga familie.


Mike YO2QY

Mike foloseste un Swan 350, o antena 14AVQ si un V intors pentru 80 de m. El are peste 300 de diplome, are un QSL frumos cu fotografie si este bun la trimis QSL-uri.

Ne-am dus sa-l vedem si pe Feri YO2ARV. Autorizat din 1968, Feri este un electrician sef. El foloseste un FTDX-505 cu un VFO separat, un amplificator linear, un manipulator electronic si diferite accesorii construite de el. Feri YO2ARV a lucrat peste 300 de tari pentru DXCC si are peste 450 de diplome. El este un constructor indemnatic, mereu pe experimente si inbunatatiri si este un participant activ la concursuri. Feri YO2ARV are doua tipuri de QSL-uri.


Feri YO2ARV

Dupa Calan ne-am intors la Deva si a doua zi dimineata George YO2BBB si cu mine ne-am dus 50 km spre sud la Hateg.

HATEG

Hateg este un alt oras mic si foarte vechi, fiind atestat intr-un document din 1247. Aici ne-am dus la Clubul Copiilor, infiintat in 1984. Acolo este o statiune de radioamator YO2KBY avand pe Nicu YO2CBK ca profesor si operator sef.

Totodata este si directorul scolii. Nicu, autorizat din 1978, este un bun constructor, opereaza atat in telegrafie cat si in fonie si participa des in concursuri. Copii invata aici folosirea codului Morse, construiesc proiecte simple electronice si opereaza statia pe 80 m SSB.

Statia clubului este o constructie de amator, antena este un Delta Loop pentru 40 si 80 m si au si un vertical pentru 10 m.

Am intalnit la club cativa elevi, unii avand deja indicative proprii: Marius YO2LNL, varsta 11 ani; Alin YO2LHK, varsta 12 ani; si Flaviu YO2LHM, varsta 10 ani.


Marius YO2LNL, Alin YO2LHK, Flaviu YO2LHM, Nicu YO2CBK
la Radioclubul YO2KBY


Nicu YO2CBK

L-am vizitat pe Marcu YO2BVH, autorizat in 1960, fost radiotehnician la oficiul postal, acum are 77 de ani si este in pensie. Marcu a fost activ atat in CW cat si in SSB cu o statiune QRP de 5 W si o antena de sarma tip dipol. Masa lui este plina de aparate, absolut toate contruite de el.


Marcu YO2BVH

Am vazut si pe Tony YO2LMA, autorizat in 1996, inginer mecanic la intreprinderea de autobuze. Tony este un constructor, a lucrat peste 100 de tari pe 80 m telegrafie si telefonie folosing o statiune de 50 W si o antena dipol pe multe benzi. Statiunea lui este foarte personala; numai pentru un singur operator, un singur scaun si statia instalata intr-un mic dulapior de perete. Tony are un QSL aratand vederi din judetul Hunedoara.

Nicu YO2CBK, profesorul de la Clubul Copiilor este un constructor si experimentator pasionat. La statia lui personala opereaza SSB pe 10-40-80 m cu un sloper, antena de sarma inclinata, iar pe 2 m foloseste un Yagi rotativ de 9 elemente.

PETROSANI

De la Hateg, Maria YO2BJX, o doamna draguta si foarte activa, ne-a dus cu masina, cam 40 km in directia sud-est, la Petrosani asezat la o atitudine de 660 m, in centrul zonei carbonifere. Maria conducea repede pe drumuri serpuite de munte. Carute trase de cai circulau incet pe sosea fara lampile cerute de regulament, apareau deodata in intuneric. M-am rugat la cel de sus sa nu deviu o stire cotidiana la rubrica de accidente in ziarele de dimineata. Nu de alta, dar eu sunt un om modest si evit publicitatea.

Femei la volan... Un politist opreste o femeie care conducea eratic:

"De ce nu semnalati intentiile dumneavoastra?"

"Deoarece nu sunt semnale pentru ce vreau sa fac! Vreau sa merg la coafeza, apoi sa-mi cumpar niste pantofi iar apoi sa-mi iau copiii de la scoala. Spune-mi mata care sunt semnalele pentru toate astea?"

Am ajuns la Petrosani seara si ne-am dus direct la Scoala Sportiva unde directorul este Eugen YO2QC si profesorul la radioclub este Bela YO2LEB. Acolo am intalnit un grup de amatori locali, s-a stabilit un program de vizite pentru ziua urmatoare si m-am dus la culcare in casa lui Paul YO2CXY. Despre acest program: dupa discutii lungi s-au conceput unul dupa altul trei variante diferite dar a doua zi nu s-a urmat niciunul.

La scoala este o sala de radio unde copiii invata codul Morse si construiesc aparate electronice simple. Tot acolo este si statia YO2KBE cu o serie de operatori tineri: Robi YO2LMT in varsta de 15 ani; George YO2LLV, varsta 14 ani; Andrei YO2LNW, varsta 16 ani; precum si operatori, receptori de unde scurte, fara indicative personale, ca Bianca, Dan, si Raul. Statia este o constructie de amator si au si un calculator.

Am vizitat si cateva statiuni personale. Zoli YO2CPV, autorizat din 1980, inginer electrotehnic si un constructor priceput, opereaza CW si SSB cu o instalatie facuta de el si un dipol pe multe benzi. Statia este montata intr-un dulapior ingust de perete in care abea incape si el. Zoli are QSL-uri.


Zoli YO2CPV

Iosif YO2CJ, autorizat din 1952, inginer minier in pensie, s-a fotografiat in uniforma lui neagra de miner. Iosif mereu construieste, schimba, experimenteaza, este specialist in antene. A publicat 3 carti foarte utile - doua despre antene pentru unde scurte si una pentru ultra-scurte. Iosif YO2CJ foloseste echipament facut de Drake, are si un calculator si multe accesorii de constructie proprie. Participa in concursuri si are peste 220 de tari lucrate.


Iosif YO2CJ

Iosif a vrut sa-mi dea ca amintire o lampa de miner dar nu am primit-o caci era prea mare si grea si apoi nu am nici o mina unde sa o pot folosi. Nici macar o pivnita intunecoasa nu am. In New York cunosc cateva "cautatoare de aur" (gold diggers) dar ele activeaza in intuneric, nu au nevoie de lampi de miner.

Paul YO2CXJ, autorizat din 1980, este presedintele Asociatiei Radioamatorilor din Valea Jiului. Este inginer geolog si preda la universitatea locala. Paul este un constructor pasionat, participa la concursuri si are peste 180 de tari confirmate. Are o statiune eleganta cu un FTDX-500 si o serie de accesorii, constructii de amator; antena este un dipol pentru multe benzi.

Baiatul sau de 16 ani, Victor YO2LLU, autorizat din 1996, urmeaza liceul. El opereaza SSB pe 80 de m si a lucrat pana acum cu 50 de tari diferite. Tania, sotia lui Paul, este o translatoare autorizata pentru 3-4 limbi straine; ea este un receptor de unde scurte.


Victor YO2LLU si Paul YO2CXJ

Feri YO2LAH, autorizat din 1985, este un tehnician electronist. El foloseste un SB-102 cu dipoli pentru 20 si 80 m si un Long Wire pentru 10 si 15 m. Pentru 2 m el are un Yagi cu 10 elemente. Feri YO2LAH este un constructor, participa la concursuri si are peste 220 de tari confirmate. Are QSL-uri.


Feri YO2LAH

Sever YO2BUJ, autorizat din 1974, inginer miner in pensie, este un constructor activ. Folosind un emitator-receptor de 40 W de constructie proprie, un dipol de sarma pentru 10-40-80 m si un Yagi cu 9 elemente pentru 2 m, Sever a lucrat mult, mai ales statiuni europene. El mereu face schimbari si inbunatatiri la aparatura sa, nimic nu ramane acelas pentru un timp mai lung. Sever YO2BUJ la fel are QSL-uri.


Sever YO2BUJ

Andy YO2AXY, autorizat din 1970, este inginer electrotehnic. El face, modifica, experimenteaza mereu. A construit transceivere si o serie de accsesorii electronice. Acum insa foloseste un FT-757GX, cu o putere de 100 W si o antena de tip Delta Loop orizontal. Andy YO2AXY a lucrat peste 200 de tari si foloseste QSL-uri. Fiul sau Claudiu asteapta autorizatia de emisie.


Andy YO2AXY

Ultimii vizitati in Petrosani au fost o familie de radioamatori: Bela YO2LEP, profesorul de radio si operatorul sef la radioclubul de la Scoala Sportiva; sotia Maria YO2BJX, inginera electronista si baiatul lor Andrei YO2LNW, elev la liceu.


Maria YO2BJX


Robi YO2LMT, George YO2LLV si Andrei YO2LNW la radioclubul YO2KBE

Maria a fost persoana care ne-a dus cu masina de la Hateg la Petrosani si a facut sa-mi vad momente din viata sclipind fulgeritor in fata ochilor, de cate ori am ajuns la cate un punct periculos. Familia foloseste o statie de fabrica si un calculator deasupra caruia este o lampa de miner, simbol nelipsit in aceasta zona, chiar si la cei care nu au coborat niciodata intr-o mina.

MUNTELE PARANG

Eugen YO2QC, autorizat din 1962, directorul Liceului Sportiv din Petrosani a fost un gimnast in lotul national. Are titlul prestigios de Maestru al Sportului in Radio, a fost de cateva ori campion national pe 2 m. El are doua statiuni: una la Petrosani si alta la centrul de schi a Liceului Sportiv in muntii Parangului, la o altitudine de cca 1800 m. La munte foloseste un TS-830S cu o antena tip "long wire" pentru benzile de 10 pana la 80 m, o verticala pentru 10 m, o antena Quad de 2 elemente pentru 6 m, un Yagi cu 9 elemente pentru 2 m si doua antene Yagi interconectate pentru 70 cm. La aceasta altitudine, Eugen YO2QC poate lucra DX-uri chiar si cu un spagheti umezit. De la New York am lucrat cu Eugen si am si primit prompt QSL-ul sau.


Eugen YO2QC

Repetorul de 2 m YO2P este instalat pe un pilon chiar langa micuta lui vila, construita chiar de el.

Ca sa ajungem la centrul de schi, Maria YO2BJX ne-a dus cu masina din Petrosani pana la teleferic, o alta experienta care m-ar fi albit cu siguranta daca nu aveam deja parul alb. Acolo a trebuit sa sar pe un scaun in miscare, sustinut de un cablu de otel, urcand in cca 25 de minute de la o altitudine de 1100 m la alta de cca 1800 m, continuand apoi pe jos pana la QTH-ul lui Eugen.

Sistemul are 130 de scaune duble, miscand citeodata la o inaltime de 50 m. Un vant rece a batut in rafale, George YO2BBB se tot fataia pe scaunul lui de langa mine, am fost ingrijorat si incercam sa-mi ghicesc cine a pus un blestem pe mine. Am cam banuit-o pe sotia mea dar de la o distanta de mii de kilometrii cum a putut sa faca asta?

Bela YO2LEP si cativa tineri amatori au venit cu noi: Laura YO2LNU, Constantina YO2LLW, George YO2LLV, si Cosmin, un receptor de unde scurte.

DACA TOTUL SE TERMINA BINE...

Da, totul s-a sfarsit cu bine. A doua zi am coborat de pe munte, congelat dar intr-o bucata. M-am intors la Deva cu George YO2BBB, am dormit acolo o ultima noapte apoi dimineata am luat trenul si dupa 3 ore si jumatate am ajuns inapoi in orasul meu Timisoara.

Dupa cateva zile, m-am dus la aeroport si am trecut de vama enervanta si penibila. De ce enervanta si penibila, poate intrebati? Deoarece vamesul cercetand valizele mele prin masina cu raze X a vazut ceva ceea ce nu trebuia sa vada si a cerut sa deschid geamantanul. Am avut doua valize identice si am deschis pe cealalta. O simpla greseala ; se poate intampla oricui. Nu a fost nimic interesant in acea valiza, doar cateva carti si o droaie de QSL-uri, astfel am trecut fara alte probleme. Ce a vazut vamesul? Ei, asta nu va mai spun.

Venind vorba despre raze X, un doctor ii spune unui pacient:

"Razele X arata ceva avarii la oasele dumnitale dar eu nu as fi prea ingrijorat."

"Sunteti foarte amabil, daca razele X ar arata ceva avarii la oasele dumnitale, eu nu as fi ingrijorat deloc!" a raspuns pacientul.

Pana la urma am urcat in avion si dupa 9 ore am ajuns in stare buna la New York. Acum pe o masa in sufragerie este un obiect frumos care poate ca a fost vazut de vamesul din Timisoara, dar poate ca fost doar un miraj. Asta e toata povestea.

George Pataki WB2AQC

Articol aparut la 29-4-2006

13936

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (32)  

  • Postat de Victor - la 2006-04-29 16:15:33 (ora Romaniei)
  • D-le George, Asteptam povestiri mai noi. Lasati reluarile din arhiva. Din 1997 pana in 2006 multe s-au schimbat in Valea Jiului. Noi ne cunoastem tara. Nu ne-am plictisit de Romania. Scrieti despre viata si activitatea radioamatorilor din New York ori S.U.A. Sanatate. Asta e! Victor.

  • Postat de Romica - YO9FDX la 2006-04-29 22:52:59 (ora Romaniei)
  • Consider ca fiecare dintre noi are dreptul la o parere personala fie ca este pro sau contra, dar cand aceasta se face in spatele unui pseudonim, ridica multe semne de intrebare asupra bunelor lor intentii(in special pentru cele contra).Anul acesta am locuit in Deva o perioada destul de mare, cu care ocazie am cunoscut o parte din radioamatorii de aici-YO2BBB George, YO2BJZ Marcel,YO2LRU Nicu, YO2LCV - iar pe altii i-am cunoscut pe calea undelor, YO2BPZ, YO2MCW,YO2LZD, YO2LXW, care contribuie fiecare cum poate la activitatea radioamatoriceasca din zona. Este bine cand cineva scrie cateva randuri despre activitatea radioamatorilor de langa ei(bune sau nu) si le mai si publica, chiar daca unele lucruri sunt scoase de la arhiva, fara sa semneze cu pseudonim.
    Il invit pe domnul Arhangel si pe domnul Victor sa scrie si dumnealor cateva randuri despre radioamatorii de langa ei si sa le publice.
    Cu stima Romica YO9FDX.

  • Postat de Ropceanu mihai - YO2BH la 2006-04-30 08:43:35 (ora Romaniei)
  • Felicitari din nou George ptr.articol,chiar daca unora nu le plac,subscriu intru totul celor zise de YO4PX.Cu stima YO2BH.

  • Postat de Victor - la 2006-04-30 18:16:13 (ora Romaniei)
  • George nu este singurul care a ajutat cu bani pe Balint Horea Liviu (YO5ARN) din Gherla, jud. Cluj. Daca a dat si el cativa dolari, nu inseamna ca este erou. Feri (YO4PX), tu cu cat ai contribuit? Radioamatorismul romanesc are nevoie de bani si echipament, nu de polemici, kilograme de reviste vechi, callbookuri, insigne ori alte maruntisuri. Banii nu trebuie consumati pentru expeditii postale ori pe lucruri inutile. Radiocluburile din tara trebuie ajutate cu ceeace au nevoie. George (WB2AQC) ramane un personaj controversat in Romania, in orasul sau natal Timisoara si este in permanent conflict cu Radioclubul din Timisoara, cu YO2IS, YO2DM si alti radioamatori timisoreni. I se acorda prea multa atentie. Oare pentru ce? SK! 73 de Victor.

  • Postat de pompi - YO2MFA la 2006-04-30 18:56:11 (ora Romaniei)
  • multi prosti pe lumea asta! si mai au si rautati care provin din frustari. probabil ca arhanghelul mihail si altii nu sunt decat aceiasi catei ce latra, si acum ca si atunci cand mancau salam cu soia dupa ce isi scriau turnatoria saptamanala.
    cred ca mai trebuie mult timp pana vom intelege ce este voluntariat, si bunavointa, si dezinteres pozitiv. probail ca cei ce ii contesta bunele intentii sunt niste fosti turnatori si pungasi marunti de ieri si azi.

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2006-04-30 23:51:06 (ora Romaniei)
  • De obicei nu citesc decat materialele publicate, o parte din comentariile facute ma dezamagesc profund. Sunt de principiul ca fiecare putem avea o parere personala, dar aceasta trebuie sa fie responsabila, sa nu fie ascunsa sub pseudonime , unele chiar mult prea sententioase .Si, desi chiar webmasterul acestei pagini a atentionat ca rubrica de comentarii care succede un articol nu este un forum de discutii, prea des se uita subiectul si autorul si incep replicile intre cei care participa la comentarii.
    Din comentariile pe care le-am urmarit ( la putine articole) constat ca sunt doi sau trei aceiasi “contras”, care se ascund sub pseudonime si care asteapta infometati aparitia unui nou articol (si autor) pe care pot sa isi reverse naduful! Sunt convins ( si as vrea ca cineva sa ma poata contrazice cu date concrete) ca nici unul dintre acesti ”contras” nu este membru DX Club, nu este pe locurile fruntase la nici un concurs YO sau strain, nu a scris nici un articol la o revista, sau macar la un obscur si efemer ziar local, dar ei le stiu pe toate, dau sentinte peste tot. Este de fapt frustrarea de a nu fi in stare sa faca nimic care sa ramana, care sa ii scoata in evidenta. Sunt convins ca in lunga (sau poate scurta) lor activitate nu au facut nimic pentru radioamatorism ( si- de data asta nu sunt chiar convins- dar cred ca nu fac nici macar trafic radio, pentru ca nu au cu ce, sau daca au cu ce, nu vine nimeni sa le faca si antene!).
    A ataca de pe aceste pozitii pe WB2AQC este total aberant: acest om a calatorit pe banii proprii ( sa ne fie oare ciuda ca ii are?) in multe tari , a scris foarte multe articole despre radioamatorii din tarile respective, pe care le-a publicat in multe reviste de specialitate din lume.
    A fost de multe ori si in Romania , si, in urma vizitei pe care a facut-o 1n 1997 in Romania s-a nascut si respectivul articol despre radioamatorii YO ( intamplarea face ca sa fie chiar zona noastra), alaturi de alte articole (Radioamatorii din Banat, Radioamatorii din Transilvania, etc.) pe care le-a publicat in multe reviste ale lumii, aducandu-si un aport major la cunoasterea in lume a radioamatorismuluiYO.
    In zona noastra toti stiu cat de mult ne-a ajutat, cu zeci de colete cu reviste trimise, dar chiar si cu aparatura ( actualmente la RCJ HD amplificatorul Ameritron de 800W , transmatcul MFJ si statia de UKW cu care lucram sunt primite de la George).
    La simpozioanele de la Lugoj si Pecica si la cel national de la Satu Mare a adus foarte multe materiale pentru tombole, sau ca donatii catre radiocluburi ( chiar la simpozionul de ieri de la Deva, am avut circa 40 de seturi de reviste primite de la George, care au completat in mod fericit celelalte premii)
    La cei 75 de ani pe care ii implineste anul acesta, noi ii dorim lui George multa sanatate si sa mai poata veni in tara ( ca nu vine cu mana goala, nu a uitat niciodata locurile de unde a “fugit”!).

  • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2006-05-01 04:57:57 (ora Romaniei)
  • Javrele fricoase latra ... caravana controversata trece.

  • Postat de Dumitru - YO7CGS la 2006-05-01 12:07:41 (ora Romaniei)
  • Si totusi, tonul acid si privirea prea de sus nu isi au locul.
    Ce sa mai vorbim despre replici gen " javrele fricoase latra " .....
    O activitate poate pozitiva, dar multe lacune in ceea ce priveste valoarea umana.

  • Postat de Ovidiu Ratiu - YO2LSK la 2006-05-01 12:49:15 (ora Romaniei)
  • Interventiile rauvoitoare ma determina sa scriu si eu cate va randuri.
    Lasitatea unor "domni" este evidenta atata timp cat nu au curajul de a-si da indicativul si scriu in umbra unor pseudonime stand ascunsi in unghere cu ochii bulbucati si cu glandele pline de venin pentru a improsca pe cine are o initiativa.
    Arhanghelul Mihail nu merita nici un raspuns pentru ca capacitatea dumnealui de a intelege faptele si vremurile este total depasita.
    Pentru Victor, pot sa spun ca radiocluburile cred ca au nevoie in primul rand de oameni capabili sa gestioneze situatiile dificile in care se afla si care pot sa gaseasca fondurile de care au nevoie nu asteptand BANII cu mana intinsa.
    De bani si echipamente au nevoie foarte multe radiocluburi (toate cred) dar acestia se obtin adesea geru si cu multa munca.
    Interventia dumneatale domnule Victor, imi aduce aminte de sedinte de partid din vremuri apuse in care se spunea doar ce trebuie facut nu si cum.Spunand la nesfarsit ca ai nevoie de bani si echipamente nu rezolvi problemele poti doar in cel mai bun caz sa dezvolti un sentiment de mila sperand ca vei primi cate ceva, sau poti sa sfarsesti in aceiasi mizerie si saracie cu mana intinsa.
    George Pataki a ajutat enorm radioclubul din Deva si alte radiocluburi, cu reviste si echipamente sacrificandu-si o buna parte din timp si BANI pentru asta. Probabil ca pentru altii este mai greu de inteles ce insaenma asta pentru ca nu au facut asa ceva dar nu scuza in nici un fel atitudinea dispretuitoare fata de cineva care a intis o mana de ajutor total dezinteresat.
    73!

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2006-05-01 16:46:38 (ora Romaniei)
  • Felicitari Geoege!
    Da! avem nevoie de asemenea articole!L-am citit si recitit, dar nu am reusit sa descopar nimic "anti..." si nu pricep supararea unora din anonimat! si nici frica sau "prudenta" acestora. Au trecut 16-17 ani, lumea s-a mai schimbat si la noi (poate ca la ei nu...?)
    George! noi cu adevaratul HAM spirit iti MULTUMIM din suflet pentru tot ce ai facut pentru radioamatorismul romanesc, iar pentru "veninosii"... vrabia desi zboara, nu va deveni vultut niciodata!

  • Postat de Nicolae Dinca - YO3ND (yo3nd) la 2006-05-01 16:51:16 (ora Romaniei)
  • Citind primele doua comentarii,nu mi-a venit sa cred ca mai exista intre noi oameni ce gandesc asa,mai ales ca sunt[cred ei] si radioamatori !! Este f. trist sa descoperi ca nu a fost numai sistemul[ca doar toti am trait in el] ci si calitatea oamenilor.Atunci le mai gaseai o scuza dar azi,a spune cu dispret,condamnand"proletar" ca X sau Y este transfug,tradator de tara,ca n-a stat sa manance salam cu soia si a fugit din tara,sau a plecat legal..este deja penibil...de necrezut!! Eu cred ca multi ar fi plecat si ei daca ar fi putut si aveau valoare. Trist este ca tocmai cei care chiar plecati nu-si uita tara si fac diverse pentru ea,ajung sa fie huliti sau blamati.Am tot respectul pentru oameni ca N2GM, N2YO,VE2AWW,VA3DIF,KG6NK,WB2AQC si altii ca ei,care tot timpul tin legatura cu tara, ajuta hamii YO in diverse feluri,acolo unde sunt fac cinste tarii din care au plecat.N-am cuvinte sa le multumesc pentru cate stiu ca au facut pentru noi!
    N-am resentimente pentru cei care au plecat si au rupt-o total cu YO,sunt destui,asta este optiunea lor,este viata lor si fac ce vor cu ea,n-avem decat una singura !
    A te ascunde sub anonimat si de acolo sa spui ce vrei este o dovada in plus de lasitate si n-ar trebui sa ne mire asta...sunt cei ce odinioara "infierau patriotic" pe cei ce parasisera tara,sunt cei care fara sa fie santajati, amenintati,torturati,faceau informari la secu sau militie,turnau din"dragoste de tara".... sunt multe de spus dar este off topic........73s Sandy

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2006-05-01 18:29:25 (ora Romaniei)
  • corect version
    .......iar pentru "veninosii"... vrabia desi zboara, nu va deveni vultur niciodata!

  • Postat de topliceanu ghe. - YO6BAJ la 2006-05-01 18:44:08 (ora Romaniei)
  • Acum l-am descoperit, felicitari cu scuze sarbatori fericite, voi mai accesa acest rind?....

  • Postat de Francisc Szabo - YO2ARV la 2006-05-01 23:47:18 (ora Romaniei)
  • Este regretabil ce pot sa gindeaca uni dupa atitia ani de democratie, chiar nu sa inteles nimic.
    Unde este demnitatea umana Ce inseamna transfug daca a fost in regimul comunist Cine nu a visat la libertate Daca cineva a obtinuto cu sacrificii azi poate fi infierat??? Si daca PATAKI a mai facut ceva pentru hami YO si nu ia uitat oare chiar merita sa fie blamat??? ESTE REGRETABILA ATITUDINEA unora care nu au facut nimic pentru RADIOAMATORISMUL romanesc dar LATRA 73 Feri




















  • Postat de George Pataki - WB2AQC la 2006-05-04 01:10:50 (ora Romaniei)
  • Domnului Dumitru Margeloiu YO7CGS. Nu ati postat nici un comentariu celor care a facut observatii rautacioase si neintemeiate si au initiat o serie de polemice dupa diferite articole aparute pe RadioAmator.ro. Iata insa ca ati luat cuvantul la replica mea foarte scurta. Care o fi cauza? Nu cumva suferiti de prejudecati puerile si vorba d-tale de "lacune in cea ce priveste valoarea umana"? Macar V-ati identificat si cititorii s-au cam lamurit de d-ta.

  • Postat de MARIUS - YO2LPP la 2006-05-07 13:50:38 (ora Romaniei)
  • Valea Jiului se intinde pana la cheiile BUTII ideal era ca vizita sa se intinda cel putin pana la URICANI si nu numai la VULCANI,LUPENI,etc e pacat suntem mai muti decat si-ar fi gandit cineva fiintca si restul reprzinta valea jiului.
    Se puteua gasi lucruri destul de interesante.

  • Postat de Dumitru Margeloiu - YO7CGS la 2006-05-11 10:21:27 (ora Romaniei)
  • De ce atita rautate, domnule Pataky?
    De ce nu acceptati, dumneavoastra, cel evoluat si ultrademocrat, ca pot fi si alte pareri, diferite de de cele ale dumneavoastra?
    De ce ii etichetati asa de dur pe cei care nu va impartasesc parerile?
    Comentariul meu anterior nu si-a propus sa dea dreptate unei parti sau alteia; remarcam doar faptul ca oamenii trebuie sa discute pe alt ton, nu permanent cu sabia la briu.
    Poate nu stiti, dar rautatea este o boala a sufletului...

    p.s. Ca o paranteza, sa stiti ca nu ii aprob pe cei care va critica pentru parasirea tarii, sau altele asemanatoare. Totusi , faptul ca acum dumneavoastra sinteti acolo si noi aici nu va da dreptul sa ne priviti de sus.

  • Postat de Molnar Raul Alexandru - YO2KBE la 2006-05-11 20:29:36 (ora Romaniei)
  • Faina penultima poza. Doar o mica rectificare. Pe cel din stanga il cheama Daniel, iar pe cel din mijloc(adica eu) il cheama Raul, in rest va doresc toate cele bune. Atat de la Petrosani. P.S. E dragutz forumul.

  • Postat de Sorin Claudiu Florea - YO21532HD la 2006-05-31 13:19:02 (ora Romaniei)
  • haideti sa incercam sa trecem peste aceste mici incidente si sa privim lucrurile asa cum trebuie sa le priveasca niste oameni maturi, care dau dovada de buna crestere, educatie, stapanire de sine si bun simt. aceste lucruri trebuie sa caracterizeze pe toata lumea, indiferent ca e radioamator sau nu. nu comentez in nici un fel cele intamplate aici, ca nu sunt eu in masura sa stabilesc care are dreptate si care nu, insa e bine sa ne tratam semenii cu mai mult respect si sa nu ne lasam luati de val, mai tarziu s-ar putea sa regretam anumite gesturi pe care le-am facut in trecut.

  • Postat de Sorin Claudiu Florea - YO21532HD la 2006-05-31 13:33:36 (ora Romaniei)
  • stimate domn George Pataki WB2AQC, nu stiu daca ati aflat, la Deva, Radioclubul Judetean s-a inchis in iarna lui 2006. fostii proprietari ai casei in care era sediul radioclubului au castigat in instanta cladirea si au evacuat de acolo tot echipamentul. in prezent nu stiu daca domnul George P YO2BBB a reusit sa gaseasca alt sediu si sa dea drumul activitatii radioclubului din nou. eu nu mai locuiesc in Deva de 2 ani, am aflat lucrul asta de la cativa prieteni radioamatori din Deva. dupa cate am mai aflat s-au facut cateva impartiri, o parte din radioamatori au incercat sa dea drumul la alt radioclub judetean cu sediul in liceul minier din Deva, pe strada minerului. daca mai aflu vesti va mai comunic dar sigur dumneavoastra le veti afla mai repede in banda de la radioamatorii autohtoni.

  • Postat de CIOTU DAN - Y08CIQ la 2006-07-15 23:25:18 (ora Romaniei)
  • MULTE SALUTARI DIN EA3(MADRID)PENTRU GINEL YO2CXJ.TE ROG INTERESEAZA-TE LA SEDINTA SAPTAMANALA(CRED CA TOT VINERI ESTE!)DACA PLATIND DIN URMA IMI MAI POT ACTIVA INDICATIVUL PENTRU CA NU AM MAI`PLATIT DE FOARTE MULTI ANI.SOSESC IN PETROSANI PE 9 AUGUST.CAUTA-MA TE ROG LA NR DE TELEFON 542020!!73 SI 55 DIN MADRID.DAN

  • Postat de Cocy - ??? la 2006-10-19 20:28:25 (ora Romaniei)
  • La ce folos sa devii radioamator?
    La ce folos sa devii radioamator?
    Eu sunt tehnician electronist
    Lucrez in tehnologie S.M.D.
    (Repar placi de baza de calculatoare... micro electronica ... Hdd-uri)
    as vrea sa o,o explice si mie cineva utilitatea de a fi radio amator

  • Postat de Rub Roland - la 2008-04-08 19:31:29 (ora Romaniei)
  • Salutari lui yo2cvp Zoly

  • Postat de tibi - (neradioamator) la 2010-10-23 23:26:17 (ora Romaniei)
  • Salutari si succes pentru Zoli YO2CPV.

  • Postat de tibi - (neradioamator) la 2010-10-23 23:27:16 (ora Romaniei)
  • Salutari si succes pentru Zoli YO2CPV.Servus Robi

  • Postat de Steli - YO2LCK la 2011-10-27 05:57:18 (ora Romaniei)
  • Citiva din cei prezentati aici de George nu mai sint printre noi, dar vor ramine prezenti mereu in amintirile noastre, inprospatate, de acest vechi scurt istoric....atit cit om fi si cit om avea urmasi.

  • Postat de Alberto IK4HPU - YO2BMI la 2012-04-01 16:43:30 (ora Romaniei)
  • Hi dear YO old man...pse,do you know the current email of Marcel YO2BMI ?? I have to write him but i don't find his email ! Thanks - Albert IK4HPU

  • Postat de Alberto IK4HPU - YO2BMI la 2012-04-01 16:43:43 (ora Romaniei)
  • Hi dear YO old man...pse,do you know the current email of Marcel YO2BMI ?? I have to write him but i don''t find his email ! Thanks - Albert IK4HPU

  • Postat de Alberto - YO2BMI la 2012-04-01 16:43:59 (ora Romaniei)
  • Hi dear YO old man...pse,do you know the current email of Marcel YO2BMI ?? I have to write him but i don''''t find his email ! Thanks - Albert IK4HPU

  • Postat de Alberto - YO2BMI la 2012-04-01 16:44:29 (ora Romaniei)
  • Hi dear YO old man...pse,do you know the current email of Marcel YO2BMI ?? I have to write him but i don't find his email ! Thanks - Albert IK4HPU

  • Postat de Alberto - YO2BMI la 2012-04-01 16:45:36 (ora Romaniei)
  • Buna draga om YO vechi ... Te rog, nu stii de e-mail actual de Marcel YO2BMI? Trebuie să scriu, dar nu mi se pare EL e-mail Lui! Multumesc - Albert IK4HPU

  • Postat de pulashector - YO2MUE la 2013-10-21 23:25:14 (ora Romaniei)
  • muie la toti fraierii

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "RADIOAMATORII DIN VALEA JIULUI"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact