l
hamradioshop.ro
Articole > Evenimente, insemnari de calatorie Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Dayton Hamvention 2006 - o noua experienta

Ciprian Sufitchi N2YO

Pentru a patra oara consecutiv am participat la marele eveniment de la Dayton. Cea de-a 55-a editie a "Hamvention" a avut loc in perioada 19-21 mai 2006 si cele mai multe activitati s-au tinut ca de fiecare data la arenele Hara . Pentru cateva zile orasul Dayton din statul Ohio devine mult mai animat. Automobile cu cele mai interesante indicative radio scrise pe placutele de inmatriculare inunda strazile, activitatile turistice infloresc, restaurantele si hotelurile sunt pline, dar cel mai important mii de radioamatori si dealeri de echipamente radio din toate colturile lumii se intalnesc pentru un foarte fructuos schimb de experienta.

Morel 4X1AD a descris cu lux de amanante evenimentele petrecute in cadrul ospitalier al arenelor Hara in articolele despre editiile 2004 si 2005 publicate la Radioamator.ro. In acest an obiectivul pe care mi l-am propus a fost acela de a participa la evenimentele rezervate in special iubitorilor de concursuri. L-am rugat pe Bruce W3BP sa ma ajute sa ma familiarizez cu aceste activitati si sa cunosc oameni deosebiti pe are deseori nu-i recunoastem decat dupa timbrul vocal sau dupa stilul de manipulare. Cel mai important eveniment social al anului pentru iubitorii de concursuri are loc la Dayton Hamvention, de regula in seara de sambata si se numeste Contest Dinner. Voi reveni cu un articol detaliat despre acest eveniment.

Hamvention la arenele Hara

Daca ar fi sa caracterizez in putine cuvinte editia Hamvention 2006, ar trebui sa recunosc ca am sesizat un anumit reflux in comparatie cu editiile anterioare. Mai putini participanti si expozanti, oferta mai slaba la targul tinut in aer liber, audienta scazuta la forumurile din incinta acoperita a arenei. Vremea a fost apoape ideala in acest an, desi in mod traditional ploua la Dayton cel putin in una din cele trei zile, asadar nu exista o scuza formala pentru parcelele neocupate de expozanti sau vanzatori. Probabil aceasta este o consecinta a deprecierii interesului pentru radioamatorism in general, fenomen pe care il intalnim peste tot in lume, inclusiv in tara noastra.

Standul ARRL a fost foarte bine reprezentat in acest an si a fost apreciat de multi participanti. Foarte interesant a fost si standul Elecraft care a prezentat un nou amplificator liniar care spera sa rezolve necesitatea utilizarii de doua amplificatoare pentru configuratiile de concurs SO2R. De asemenea, Yaesu a produs aglomeratie in jurul transceiverului FT-2000 si a mesei la care se distribuiau gratuit sepci cu celebra sigla a firmei de echipamente radio.


O respectabila asociatie de radioamatori: ARRL


Amplificator "solid state" Elecraft


Chip Margelli K7JA explicandu-ne cum functioneaza FT-2000


"Flea market" sau pe romaneste - talciocul


SUITSAT II

Hooter's Night

Intre experientele noi pe care le-am avut la Dayton prima a fost asa numita "SMC Hooter's Night" in seara de joi, 18 mai, organizata de SMC (The Society of Midwest Contesters). Cei mai multi dinte participantii la Dayton Hamvention sosesc in oras si se cazeaza fie in seara de joi, fie in dimineata de vineri. Cu toate acestea un mare numar de radioamatori, mai ales dintre cei care locuiesc in apropiere, ajung in Dayton mai devreme. Activitatea organizata in fiecare an de clubul SMC la restaurantul Hooters vine sa inlature plictiseala celor care au ajuns in oras si cauta o companie vesela. Lantul de restaurante Hooters este bine cunoscut pentru serviciile de calitate prestate de personalul feminin atent selectionat dupa criterii... estetice. Mai multe informatii despre Hooters puteti gasi pe pagina web http://www.hooters.com/. Reuniunea a inceput in jurul orei 18 si intreaga aripa numita "The Garage" a restaurantului (de altfel rezervata cu mult timp inainte) a devenit neincapatoare. Meniul a fost simplu: bere la halba si aripioare de pui la cuptor bine condimentate. Totul la discretie, fara o limita prestablilita. Din cate am inteles aripioarele erau din partea casei, in semn de apreciere pentru cantitatile mari de bere comandate... Pentru a descrie atmosfera de la acest eveniment nu sunt necesare decat doua cuvinte: buna dispozitie. Personal am reintalnit cativa fosti amici si am cunoscut multi noi radioamatori cu care am facut conversatie. O discutie foarte interesanta am purtat cu David K3LP, un cunoscut iubitor de activitati DX, recent intors din DXpeditia Andaman Island VU4AN/VU3RWO (18-25 aprilie 2006). Alte indicative exotice asociate cu indicativul K3LP sunt si P40DC, PJ7/K3LP, FS/K3LP, 8P9LP, K3LP/KP5, T33C si multe altele. Presupun ca petrecerea de la Hooters a tinut pana la ore mici, insa eu fiind proapspat ajuns in Dayton dupa aproximativ 8 ore de condus masina, am preferat sa ma intorc la hotelul Crown Plaza in jurul orei 21.

Contest Suites

O alta experienta noua pentru mine a fost notiunea de "Contest Suites". Nu am gasit un termen romanesc potrivit asa incat voi folosi in continuare aceasta expresie. Un "Suite" este un apartament pe care il inchiriaza un sponsor si pe care il pune la dispozitia participantilor. Cum este lesne de imaginat la un "Contest Suite" participa radioamatori iubitori de concursuri. In fiecare seara de joi pana sambata inclusiv clubul de concurs SMC a oferit radioamatorilor traditionalul "Contest Suite", la etajul patru al hotelului Crown Plaza din Dayton. Un nou prilej de lega noi prietenii, de a cunoaste si a recunoaste persoane ascunse in spatele unui popular indicativ, de a petrece placut cateva ore in mijlocul unei comunitati animate de acelasi hobby. A fost ocazia pentru mine de a da mana cu radioamatori cunoscuti si de a asculta tot felul de istorisiri. Iata cateva dintre indicativele pe care le-am citit pe ecusoanele participantilor in seara de vineri: W3BP, KA9FOX, K4SX, UA4AGW, N9RV, AG9S, K9GY, WA2DFI, K9PG, W0AIH, K5GA, WU9B, K0TG, K4GMH, K8CC, KU8E, K5NZ, W7OT, W2UP, N4GI, AJ9C, K1DG, W0AIH, K9PW, NL7RT, KL7FH, N1NW, W9DX, W9XT, K1RX, G3ZAY, K9WA, K9NS, K9HMB, HB9AAL, K9NW, K5ZM, W4PA si multi altii.


The Society of Midwest Contesters Suite


Bruce W3BP si Bill K4XS discutand aprins despre antene


De la stanga Mike K4GMH, Eric K9GY si Bruce W3BP


Paul K9PG distribuind jetoane pentru un joc de poker

Interviu cu Pat N9RV

Deoarece in mod traditional cel mai popular si mai animat Contest Suite este organizat de The Society of Midwest Contesters, am gasit potrivit sa-i cer lui Patrick Barkey N9RV (Pat), recent ales presedinte al aceste organizatii, un scurt interviu. Indicativul N9RV este foarte familiar iubitorilor de concursuri, Pat fiind deseori pe pozitii fruntase in clasamentele concursurilor internationale, deseori operand multi-multi de la cunoscuta statie K3LR.


Ciprian N2YO (trimisul nostru special) si Pat N9RV

Radioamator.ro (RR): Ne puteti spune cate ceva despre istoria clubului SMC?

N9RV: Clubul a luat fiinta in anul 1985 in ideea formarii unui grup competitiv de iubitori ai concursurilor de radioamatori din statele Illinois, Indiana, Iowa, Missouri si Wisconsin. Cei mai multi membri provin din Chicago (oras care are 9 milioane de locuitori), St. Louis, Minneapolis etc. Clubul are la ora atuala peste 400 de membri, insa nu toti dintre acestia sunt activi in competitii. SMC are o reputata traditie in crearea unei atmosfere vesele la evenimentele pe care le organizeaza, mai ales la Dayton in fiecare an.

RR: Care ar fi cele mai bune rezultate obtinute de SMC in ultimii ani?

N9RV: Unul dinte cele mai bune rezultate este ocuparea locului 1 la Sweepstakes (cel mai popular concurs intern in SUA) in noiembrie 2000, apoi in 3 ani consecutivi. Din pacate au urmat alti 3 ani consecutivi in care am ratat titlul, dar speram sa obtinem scoruri mai bune in anii ce vor urma.

RR: Ce ne puteti spune despre participarea clubului in concursuri internationale?

N9RV: Nu putem spune ca suntem atat de activi pe cat ne-am dori. Avem cateva statii foarte puternice in competitiile DX, de pilda K9DX sau W9RE, dar interesul major il reprezinta concursurile interne. Incercam sa ne reorganizam pentru o participare mai intensa in concururile internationale importante.

RR: Va rugam sa ne spuneti cate ceva despre aceste "Suites" organizate in fiecare an in hotelul Crown Plaza din Dayton. Cand au fost organizate ele pentru prima data?

N9RV: Hmm... Aceasta este o intrebare foarte grea... nu as putea sa raspund cu precizie, dar cu siguranta prima actiune de acest gen s-a petrecut acum mai mult de 20 de ani. Adunarile de acest gen au constuit de fiecare data prilejul radioamatorilor iubitori de concursuri de a se intalni si a petrece momente placute impreuna. Este un moment de destindere, toata lumea se simte bine, se discuta foarte mult, se bea bere, se fac poze... De obicei aveam un apartament rezervat la etajul 12, in acest an insa intalnirea se desfasoara la etajul 4, probabil mai comod pentru toata lumea.

RR: Ce obiective are clubul SMC pentru viitor?

N9RV: Incercam sa fim ceea ce ne defineste, adica un club competitiv. Ne place sa ne simtim bine, dar ne place sa si castigam concursuri, deci scopul nostru numarul unu este sa fim competitivi. De asemenea incercam sa reorganizam clubul, dorind sa facem mai mult decat simpla participare in concursuri, cum ar fi cooptarea de tineri radioamatori in club, organizarea de mai multe acitivati sociale, picnicuri, vizite la marile statii de concurs pentru schimburi de experienta, implicarea cat mai multor membri in competitiile interne si internationale.

RR: Cati radioamatori membri ai SMC urmeaza sa participe la apropiatul eveniment WRTC?

N9RV: Avem trei echipe. Acestea sunt: AG9A impreuna cu N6BV, K9PG impreuna cu KH6ND si eu - N9RV impreuna cu K3LR.

RR: Felicitari! Va doresc succes in numele cititorilor site-ului Radioamator.ro si va multumesc pentru acest interviu.

Vor urma si alte articole legate de activitatile de la Dayton 2006, printre care si un interviu cu K0IR, co-leader al DXPeditiei 3Y0X, un alt interviu luat lui David Sumner K1ZZ, Chief Executive Officer al ARRL, precum si o cronica a evenimentului Dayton Contest Dinner 2006.

Ciprian Sufitchi N2YO

Articol aparut la 25-5-2006

9777

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (3)  

  • Postat de Adrian Voica - YO2BPZ (yo2bpz) la 2006-05-25 15:40:51 (ora Romaniei)
  • Sigur ca a fost o mare bucurie sa va aflati acolo, iar pentru noi este o mare bucurie ca avem prilejul sa aflam cate ceva din ceea ce se intampla an de an la Dayton!
    Am aflat cate ceva de la WB2AQC, dar subiecttul DAYTON, prin amploarea lui, este categoric inepuizabil.
    Multumim Ciprian!

  • Postat de Marian - YO7CEG - - la 2006-05-25 19:55:07 (ora Romaniei)
  • Sa nu uitam si de Reportajul SUPERB, scris de Morel - 4X1AD, o relatare extrem de sugestiva si autentica, a celor vazute, cu relatarea multiplelor aspecte, reproduse foarte bine si deosebit de plastic, producand cititorului grozava impresie de a fi fost prezent chiar acolo...!

  • Postat de Sandy - YO3ND (yo3nd) la 2006-05-25 22:19:30 (ora Romaniei)
  • Draga Ciprian,descrierea facuta de tine la fel ca si cea facuta de Morel anul trecut,m-a transpus in mijlocul evenimentului si tin sa-ti multumesc pentru asta. Imi doresc sa ajung si eu macar odata la Dayton,sper ca viata sa-mi ofere sansa!Poate voi merge chiar cu tine...hi ! 73'

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Dayton Hamvention 2006 - o noua experienta"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact