l
hamradioshop.ro
Articole > Concursuri si diplome Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti
Povestea unui campionat mondial IARU

Echipa Romaniei YR0HQ in banda de 15 m telegrafie

Ionut Pitigoi YO9WF

Am citit cu placere mesajele recente cu referiri la Campionatul IARU si ma bucur ca sunt multi colegi de-ai nostrii care au pus suflet, pasiune, dorinta, stiinta si altele catele pentru ca YR0HQ sa se prezinte cat mai bine in acest an si in anii ce vor urma. Vreau sa va povestesc si intamplarile de la YR0HQ-21MHZ-CW, cu bune si rele, asa cum au fost traite de mine.

YO9WF Povestea incepe cu cateva luni in urma cand mi-am declarat dorinta de a face parte din echipa. Din cauza ca amplasamentul meu nu prea mai corespundea dpdv tehnic (lipsa unui amplificator de putere mai mare, a unei antene mai performante decat A4S si nu in ultimul rand izolarea geografica, neputinta realizarii unei legaturi prin pachet cu o alta statie) m-am gandit ca pot participa din alta locatie unde sunt conditii tehnice mai bune si operatori mai putini. Asa ca, prin intermediul lui 3ND i-am adus la cunostinta lui 3APJ toate acestea. De ce pe aceasta cale? Deoarece am fost de multe ori la YO3KPA, am primit de multe ori ajutor tehnic de la YO3ND, aici i-am cunoscut pe YO3FWC/N2YO si YO3FLR cu care am activat YP1W sub conducerea lui YO3JW, tot aici activeaza si YO3GDA pe care il cunosc de la concursurile de radiotelegrafie sala, aici i-am cunoscut pe YO3GOD, YO3JOS, YO3GRE/YO3JR, tineri cu microbul radio in sange si cu care am relatii de prietenie foarte bune (le zic tineri de parca eu as avea mai multi ani ca ei hi!!). Ca sa fac o paranteza, acum 2 ani cand un amic din orasul meu mic, Pucioasa, a reusit la admitere la Facultatea de Medicina, stabilindu-se ca student in YO3, i-am dat idea de a se duce din cand in cand pe la Palatul Copiilor, ca sa nu uite ce inseamna radio, morse, cq test etc... E vorba de Tibi, elevul lui YO9AGI de la YO9KPP, cunoscut atunci ca yo9gzu (cu litere mici). Acum, sub indrumarea lui YO3ND a ajuns YO9GZU (cu litere MARI). Felicitari Tibi si sigur parintii tai sunt mandrii de tine pentru pasiunea care o ai, dar si pentru rezultatele de la facultate. Inchei paranteza.

Asadar, vorbind cu YO3ND, eram in carti, putand opera de le YO3KPA sau din alta locatie pe care ar fi stabilit-o YO3APJ. Hotarirea a venit cu vreo luna inainte de concurs. Era vorba de locatia de la Pleasa a lui YO9HP care pe perioada concursului trebuia sa fie la job, in A4. Pe Alex nu il cunosteam decat din trafic si de la un Targ de toamna din YO3, unde am schimbat cateva amabilitati si... cam atat. Situatia era destul de delicata: omul era la servici, la nu stiu cate sute de km; toata aparatura, statie, final, pc, antene, ramaneau pe mana noastra, a operatorilor; nu mai punem la socoteala deranjul pe care il face, pentru familie, prezanta unor straini in casa, care, de parca nu era de ajuns , mai raman si peste noapte... hi! Dar Alex a trecut peste toate astea (nu stiu cati radioamatori ar face asa ceva, eu unul nu as face hi!!) si a reusit sa ne puna la dispozitie o locatie foarte buna pentru YR0HQ, in 21 Mhz, CW. Noi, operatorii, nu aveam nimic de facut decat sa... operam. Asa ca, cu 2 saptamani inainte de concurs m-am deplasat la Pleasa. Am plecat cu profesorul meu, YO9AGI, penru a face cei 100 km mai placuti si pentru un schimb de experienta si idei mai interesant. Acasa la Alex eram asteptati si de YO9BPX-Misu, cu care voi imparti bunele si relele din timpul concursului. Dupa prezentarile de rigoare si cateva momente de acomodare, a urmat prezentarea echipamentului: pilonul cu antena rotativa iar apoi aparatura de birou hi!! Cateva legaturi in CW 15m, un mic acord la ampilficator si eram ca si pregatit de concurs dar... peste 2 saptamani. Totul era in regula si asteptam cu nerabdare sa ne facem datoria.

Peste cateva zile Alex a plecat in A4 (Oman). Eu am tinut legatura prin telefon cu YO9BPX si cu familia lui Alex YO9HP. Si a sosit si ziua Z. Sambata in jur de 8 am plecat din Pucioasa si pe la 11 eram la Pleasa, la Alex acasa. De parca am fi fost vorbiti, la cateva minute a sosit si YO9BPX cu YO9AFY. Am verificat echipamentul si am luat la cunostinta de QSP-ul cu observatii si atentionari lasat de Alex YO9HP cu privire la operarea statiei si a finalului. Totul era ok. Era ora 12. Am cerut permisiunea (Misu lucreaza in cadrul armatei) de a face QRT cu ochii inchisi vreo 2 ore, cerere aprobata in unanimitate. Cu 30 minute inainte de ora 15 eram in picioare, proaspat refacut. A urmat o masa calda (doamna Panoiu si fiica Andrea ne-au acordet intreaga atentie, pe tot parcursul celor 24 ore!!! ne-au asistat , am servit gustari printre QSO-uri, dimineata la prima ora au sosit cu cafeaua si gustarile calde ca la mama acasa, nu ne-a lipsit nimic din ceea ce putea face efortul mai usor. Multumim familiei Panoiu si prin activitatea lor am simtit ca Alex e alaturi de noi, chiar daca distanta fizica era mare).

Asadar, ora 15.00 YR0HQ ON AIR!!

2-3 minute am "maturat" banda, am luat pulsul concursului, am gasit o frecventa buna si GO! GO! GO! Legaturile curg usor, una dupa alta. Dupa 10 minute, surpriza!! Ne cheama A45WD. Ii dam controlul, apoi un sincer TU in numele echipei si mergem mai departe. A fost QSO-ul cu nr. 13 hi! Ne-a purtat noroc Alex!! Cum spuneam mai devreme, Alex era alaturi de noi!! TNX AGN.

Mergem inainte. Banda e curata, fara zgomot. Trece o ora, 97 QSO, trece si a doua ora, 188 QSO, dupa 3 ore, 299 qso, dupa 5 ore, 430 QSO... Adunam zone si HQ-uri dupa cluster (nu avem vanator). Spre seara, propagare slaba spre USA. Lucram si putin din America de Sud. Se face 23 CFR. Urmarim pe un televizor mic dezastrele din YO3 si privirile se intalnesc; ne gandim amandoi la acelasi lucru: mai emite 3KPA? Ajunge furtuna si la noi? QRN-ul era deja la S8!! Pe cer, fulgere. La sol, precipitatii abundente. Hotaram sa oprim emisia. Integritatea aparaturii era mai importanta dacat orice, mai ales ca noi nu aveam decat un laptop hi!! Asa ca Misu s-a dus prin ploaie si a blocat antena deoarece vantul era puternic, iar eu am scos de sub tensiune statia si finalul. Era miezul noptii. Dupa cateva minute, un fulger a facut ca sa ramanem in bezna scurt timp. Nu am mai avut curaj sa reluam si am facut o pauza de 2 ore si jumatate. Facem planuri. Eu ma voi culca iar Misu YO9BPX va sta treaz sa urmareasca conditiile meteo si cand acestea vor fi propice, sa ma scoale. A fost un moment important pentru mine, deoarece cele 2 ore de odihna au fost de ajuns ca sa duc concursul pana la sfarsit, mai ales ca apoi trebuia sa mai si conduc pana acasa vreme de 2 ore.

In sfarsit, se mai linisteste furtuna si la 02.30 CFR suntem din nou in eter. Inscriem in log pe TI9M, apoi cativa americani, un ZL, apoi alta surpriza: YO9AGI Mircea. Multumesc domn' profesor pentru tot!

Mergem in continuare bine. Lucram statii din toate partile: W, HL, ZL, VK , 9V, JA, 9M6. Pe la 6 CFR ramanem cu europenii, dar de la 8 la 10 intra si JA, apoi numai Europa. Facem eforturi pentru a mai prinde ceva zone sau HQ-uri, dar degeaba, la vanatoare nu auzim nimic nou, iar pe cluster vedem acaleasi statii, deja lucrate. In jurul pranzului ne invioreaza prezenta lui YO3JW/P si YO5DAS. Mai devreme lucresem cu YO4GDP, YO5CBX, YO9DAF, YOAGI, YOFLD, YOHL, YOIF, YOKPB, ultimii ploiesteni, aproape de locatia noastra. In total 10 statii romanesti. Comentarii? Inutil!

Tragem puternic pana la sfarsit si la 15 CFR QRT. Ne-am oprit la 12.05 QSO cu 38 zone si 34 HQ. Noi credem ca e bine. Care noi? Pai nu v-am spus? YO9WF Ionut si YO9BPX Misu, care afost un adevarat coleg de echipa, fiind mereu a treia ureche si asigurandu-mi totdeauna confortul prin mancare si racoritoare. Si nu in ultimul rand nici nu m-a poluat, adica nu fumeaza hi!! Multumesc Misu, ai fost un adevarat coechipier si as vrea sa mai facem echipa impreuna.

La 15.30 CFR, nu inainte de a trimite un e-mail catre Alex pentru a-i da rezultatele si citeva impresii la cald, ne pregatim de plecare. Multumim gazdei si "decolam" impreuna in aceeasi directie, in masini diferite. Mergem impreuna vreo 10 km, dupa care drumurile noastre se despart. Ne luam ramas bun, ne multumim reciproc pentru ce am facut si ne si gandim pentru la anul...

La 17 cfr ajung acasa. Asta a fost... Obositor, dar placut. Dorinta de a face ceva bine a facut ca totul sa fie mai usor.

Felicitari intregii echipedar si celor din 'spate' care ne-au sustinut, familiilor si prietenilor care au reusit ca gustul amar al competitiei sa fie mai dulce.

Succes si la reauzire in urmatoarele concursuri!

Ionut Pitigoi YO9WF

Articol aparut la 18-7-2004

8766

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (1)  

  • Postat de Florin - F/YO9CHO la 2004-07-23 04:09:39 (ora Romaniei)
  • Felicitari intregii echipe - in care "includ" pe Alex si familia"-pentru rezultate!
    A fost o excelenta alegere!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Echipa Romaniei YR0HQ in banda de 15 m telegrafie"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact