l
hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Analizor de spectru 900-2100MHz pentru uzul radioamatorilor

Florentin Margarit F/YO9CHO, Stelian Ghionoiu YO9HKK

Prezentam in continuare o constructie amatoriceasca, realizata fizic de YO9HKK. (indrumat teoretic via... internet Hi! de catre YO9CHO).

Lucrarea urmeaza a fi prezentata si la Simpozionul Radioamatorilor de la Campulung 7-9 septembrie 2007.

Istoria acestei constructii este simpla si in acelasi timp sa spunem interesanta.Dupa finalizarea transverter-ului de 1200MHz, Stelu si-a pus problema cam asa...

"-Bine bine dar de unde stiu ca ce emite este si...curat ?"

Buna intrebare, dificil raspunsul de dat la o astfel de frecventa, avand in vedere ca un analizor spectral profesional depaseste 5000 de euro (cazuri fericite la 1500…).

Pasiunea constructiilor la YO9HKK fiind mare s-a cautat o solutie cat mai ieftina si mai la indemana de a realiza un astfel de analizor.Practic, el a aparut din materiale recuperate , informatii recuperate, din experienta altor radioamatori aflate la dispozitie pe Internet, zeci de ore de munca cat si ore de discutii pe Echolink.

Noi va vom prezenta in cele ce urmeaza doar ideile de baza si rezultatele obtinute urmand ca ulterior in functie de interesul aratat sa prezentam si detaliile.

1. Ce este un analizor de spectru ?

In dorinta de a ne face intelesi de cat mai multi radioamatori cu nivele diferite de pregatire, vom evita utilizarea unei descrieri stiintifice de nivel inalt care in aceasta faza nu consideram a fi utila.

Am putea definii analizorul de spectru ca fiind: un receptor radioAM, de banda foarte larga, la care in loc sa ascultam semnalele radio, le"vedem" pe un osciloscop pe a carui axa X avem reprezentata frecventa si pe Y amplitudinea corespunzatoare semnalelor receptionate.

O schema bloc simpla o gasim mai jos :


Fig.1

Este evident ca schema bloc este simplificata cu scopul de a prezenta elementele esentiale. Astfel, bloc "Atenuator variabil", necesar pentru a reduce nivelul semnalelor de analizat la intrarea blocului"mixer".Se poate realiza rezistiv , clasic sau cu diode PIN in al doilea caz putand reduce continuu nivelul.

Blocul "mixer" asigura transpunerea semnalelor de la intrare in banda de trecere a amplificatorului "MF".

"VCO" este un oscilator controlat in tensiune, a carui excursie de frecventa totala va asigura de fapt banda totala de analiza in frecventa.

"MF" etaj de medie frecventa necesar pentru a ridica nivelul semnalelor de la iesirea mixer-ului necear pentru a fi detectate mai departe.

"BPF" este filtrul de analiza a semnalelor el fiind un filtru trece banda. Poate avea largimi de 1 MHz,300 KHz,10 KHz sau mai mici.Largimea de banda a filtrului asigura precizia analizei semnalului.Pentru uzul radioamatorilor o largime de 1MHz si de 300KHz este in general suficienta.

Urmeaza detectorul demnalelor analizate "Logaritmic AM det" care este un detector de amplitudine cu o caracteristica de iesire logaritmica sau in cel mai nefericit caz…liniara.

Caracteristica logaritmica este preferabila deoarce astfel pot fi puse in evidenta semnale cu nivele foarte mici alaturi de semnale cu nivele mari.

De exemplu, daca utilizam un detector cu o caracteristica liniara, nu vom putea vizualiza dinamici de semnale de 40dB pentru ca avem de a face cu un raport de tensiuni de 100! ce nu poate fi reprodus pe un osciloscop la iesire.Imaginati-va ca semnalul cel mai puternic are 1V si cel mai slab se gaseste cu 40dB sub acesta.Cel mai slab il vom vedea cu o tensiune de iesire din detector de 100 de ori mai mica, adica: 1000/100=10mV !

Pragul de deschidere a unei diode cu germaniu este de 300mV deci dioda nu se va deschide la 10mV iar al unei diode cu siliciu de 600mV ….si mai rau !!!

Considerand deci ca folosim o dioda cu germaniu pe post de detector de semnal vom avea la iesire o dinamica maxima de 20*log(1000/300)=10dB...

Pentru a evita o astfel de situatie este util a utiliza detectoare logaritmice sau in cazul unei detectii lineare , diode Schottky cu prag zero de detectie. Iesirea acestui detector se conecteaza la intrarea Y verticala a unui osciloscop de joasa frecventa si va genera pe ecranul lui imaginea spectrului RF pe care il analizam.

Evident ca pentru a avea desfasurat spectrul pe ecranul osciloscopului, este necesar sa dispunem de o "baza de timp" care ofera un semnal in"dinte de fierastrau" atat intrarii X a osciloscopului pe care il folosim cat si "VCO"-ului .

VCO-ul isi va creste frecventa sincron cu deplasarea spotului de pe ecranul osciloscopului astfel incat fiecare pozitie pe X a spotului va coincide exact cu o anumita frecventa injectata la intrarea analizorului.

Baza de timp dispune de minim doua comenzi externe (manuale) suplimentare care pot fi , timpul in care se baleiaza banda de analiza si largimea acestei benzi.

De remarcat ca receptorul AM descris mai sus, nu foloseste o bucla de control RAA (reglaj automat al amplificarii) ! Acest reglaj automat nu ar face decat sa falsifice rezultatele finale deoarece el ar avea tendinta sa egalizeze nivelul semnalelor.Asa dar amplificarea blocurilor este lasata constanta si stabilita la finalul reglajelor.

Evident ca aceasta descriere sumara nu poate acoperi toate problemele unui aparat de masura complex cum este un analizor RF.Nici nu intentionam acest lucru avand in vedere ca atat in literatura de specialitate cat si pe internet pot fi gasite descrieri detaliate si asa cum spuneam mai sus nu stim ce grad de interes mai prezinta acest efort al amatorului in micul sau laborator .Mai bine spus nu stim daca mai exista"ultimii mohicani"…

2. De ce analizorul construit are banda de frecventa de la 900 la 2100MHz ?

Raspunsul este simplu : Pentru a diminua pe cat posibil costurile legate de constructia in sine, au fost utilizate o serie de blocuri "gata facute".Este cazul blocului de intrare la care s-a optat pentru un tuner de receptor satelit modificat lejer.Acesta este motivul pentru care banda de frecvente de analizte este cea specificata.

3. Scurta descriere a analizorului RF

Iata schema bloc a analizorului RF construit si la care vor prezenta in continuare cateva rezultate :


Fig.2

Atenuatorul de intrare este construit rezistiv in "PI" in patru trepte de 10db.

Tunerul este un Sharp C77G77 modificat astfel : -RAA-fix, iesire semnal de 480MHz preluata dupa amplificatorul de atac a buclei de detectie FM PLL, bucla intrerupta pentru a nu perturba cu semnalul ei media frecventa de 480MHz.

Media frecventa este construita cu ajutorul unui tuner TV Philips care de asemeni are RAA-ul fixat

Oscilatorul local este "tinut" fix de o bucla PLL realizata dupa o schema a radioamatorului italian Pierbassano Turrini IW2BC , aceeasi care de altfel este folosita si la transverter-ul de 1200MHz construit de YO9HKK si care este bine"stapanita"ea fiind utilizata si la transmisiunile ATV.Motivul acestei alegeri a fost simplu si el... Nu s-a gasit un cuartz, evident era mai"curat"pentru aplicatie, care sa furnizeze o armonica necesara mixarii la 480.7MHz.

Filtrul de 10.7MHz a fost realizat cu doua circuite acordate cuplate capacitiv, recuperate dintr-un RTM (s-a incercat de asemeni si un filtru cu cuartz FM +/-7.5KHz pentru reducerea benzii de naliza si care a dat evident rezultate notabile-in curs este adaptarea impedantei de intrare iesire a acestui filtru).

Ca detector logaritmic AM a fost folosit un circuit integrat produs de Analog Devices AD606 cu o schema preluata si adaptata dupa nota de aplicatii.Circuitul a fost recuperat din"fiare"gasite in vanzare la targul de la Friedrichshafen.Hi !

Baza de timp este realizata dupa o schema propusa de radioamatorul francez F6ICX Eric Adnin.

Alimentatorul schema clasica prevazuta cu regulatoare de tensiune liniare.

4. Cateva rezultate :


Fig.3

Fig.4

Fig.5

Fig.6

Fig.7

Fig.8

Fig.9

Fig.10

Fig.3 - Analizorul a fost centrat la aproximativ 1156MHz si in toate masuratorile s-a folosit o"sarmulitza pe post de antena lunga de aprox 12cm la intrarea atenuatorului.Atenuatorul reglat la 0dB atenuare.Cele doua semnale sunt perturbatii locale existente la momentul experimentului Banda in care s-a facut anliza este de aproximativ 20MHz.

Fig.4 - Aceeasi configuratie ca mai sus dar banda de analiza a fost marita la 1156MHz+/-65MHz aproximativ.Se constata un nivel ridicat de perturbatii.

Fig.5 - Semnalul furnizat de oscilatorul local al unui transverter de 1.2GHz conceput de DB6NT banda de analiza de 20MHz si frecventa de 1152MHz

Fig.6 - Semnal furnizat de PLL-ul transverter-ului lui YO9HKK in banda de analiza de 20MHz si frecventa de 1156.5MHz

Fig.7 - Semnale receptionate de la cele doua transvertere in banda de analiza de 20MHz

Fig.8 - Aceleasi semnale provenite de la oscilatoarele locale dar in banda de analiza de 130MHz

Fig.9 - Semnal de la o celula GSM (sau mai multe) locala la 900MHz

Fig.10 - Semnal de la o celula GSM (sau ai multe) la 1800MHz

Noi am estimat dinamica analizorului in jurul a 60-70dB urmand ca aceasta sa fie imbunatatita ulterior pana catre 80dB.Este evident ca pentru necesitatile unui radioamator o dinamica asemanatoare celei obtinute este suficienta doar,"pentru asta exista munti, ca ei sa fie cuceriti"Hi !

5. Final de lucrare?

Am pus aceasta intrebare pentru ca pasiunea poate sa depaseasca suficienta. YO9HKK si-a propus sa poata face analiza si in frecvente joase. Pentru aceasta probabil vom folosi un UP-CONVERTOR la intrarea analizorului existent care va transfera banda de frecvente intre 1-900MHz in cea de 900-2100MHz.

O prima incercare in validarea solutiei a fost facuta in 10-12GHz prin utilizarea unui DOWN-CONVERTOR (LNB,LNC cum este cunoscut) in care s-a reusit vizualizarea canalelor de transmisie digitale/analogice de la satelitii TV existenti.

Urmeaza de asemeni un TRACKING generator cu ajutorul caruia se pot regla filtre, amplificatoare,etc. Si poate multe altele daca timpul si sanatatea o va permite.

Ce ramane de evidentiat este satisfactia propriei realizari in "PUR REGIM AMATORICESC".

Dorim la acest final cu posibila continuare, tuturor radioamatorilor YO succese in ceea ce intreprind asteptand intrebari ce sigur vor genera si raspunsuri.

Florentin Margarit F/YO9CHO, Stelian Ghionoiu YO9HKK

Articol aparut la 10-9-2007

18081

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (21)  

  • Postat de Valericã Costin - YO7AYH la 2007-09-10 15:06:45 (ora Romaniei)
  • Excelent articol! Nu am intentia sã-mi construiesc un astfel de analizor, dar… am înteles cum functioneazã. Felicitãri!
    Cu salutãri, Valericã Costin

  • Postat de A L E X - N2NNU la 2007-09-10 17:55:35 (ora Romaniei)
  • O solutie mult mai simpla ar fi realizarea analizatorului de spectru in jurul circuitului AD8302. Pretul unei astfel de relizari ar fi mai mica de 100 USD.

    Alex

  • Postat de Florentin - F/YO9CHO la 2007-09-10 18:12:52 (ora Romaniei)
  • Salut Alex!
    Sigur ca orice idee este bine venita si nu poate decat sa ne bucure.
    Pentru un Analizor Vectorial de Retea ce propui tu este ideal!
    Din pacate in articol este vorba de un.... Analizor de Spectru!
    Nu vad cum vei reusi sa faci trecerea in domeniul frecvential(unde plasezi blocul de filtre de analiza de exemplu...) dar este posibil sa existe, probabil, solutii insa la care mai adaugi cateva sute de dolari.
    Noi am precizat ca s-au folosit numai materiale recuperate si nu s-a cumparat nimic, deci solutia cu 100 de dolari e cam scumpa HI!

    73!

  • Postat de Florentin - F/YO9CHO la 2007-09-10 18:37:06 (ora Romaniei)
  • F/YO9CHO ...Reloaded.Hi!
    So, to be more explicit, in this paper we are talking of a Spectrum Analyser, NOT a Network Analyser.Ok?
    But, I repeat, if you have others solutions, that will be great!Let us know.
    Best regards.

  • Postat de Ilie Matra - YO3BBW la 2007-09-10 21:21:38 (ora Romaniei)
  • Felicitari Stelica pentru realizare. De abia astept sa fac un drum prin zona sa vad si eu aparatul in functie.
    73 si succese mai departe,
    Ilie YO3BBW

  • Postat de A L E X - N2NNU la 2007-09-10 21:43:03 (ora Romaniei)
  • Buna florineot :) Ce-ti trebuie este un PLL de banda larga, sau o 2,3PLL, un mixer si o antena :)

    Antena o pui la o intrare in mixer, a doua intrare este iesirea de la PLL iar iesirea mixerului este intrarea detectorului logaritmic, AS8302. Poti folosi iesirea de magnitudine pentru a vizualiza spectrul pe osciloscop.Foloseste baza de timp a osciloscopului pentru baleiajul orizontal. PLL este controlat de un PIC care va crea si pulsul de sincronizare necesar osciloscopului. And Voila, monsieur, a 100Dollar spectrum anayliser....
    De la 0 la 3GHz... Foloseste familia de PLL de la National si acoperi de la 100Khz la 5GHz cu doua sau 3 bucati.

    Have fun mon ami.
    Alex

  • Postat de Florentin - F/YO9CHO la 2007-09-10 23:18:15 (ora Romaniei)
  • Super Alex!
    cand il termini sa ne prezinti si noua schema si rezultatele.Succes!
    Am o ultima intrebare...de ce este necesar un detector logaritmic de 2.7GHz banda?Ca din mixer am inteles ca ies toate sumele si diferentele intre pll si semnalele utile.Toate aste apar pe ecran?
    Astept vesti stiintifice!
    Mari succese.
    A, uitam...la noi a fost in voga un excelent montaj care se numea P1A.Unii radioamatori mai vechi il cunosc.

  • Postat de Sorin - la 2007-09-11 09:46:05 (ora Romaniei)
  • Cred ca in anul 2007, un analizor de spectru intra in categoria echopamentelor care trebuiesc cumparate.

  • Postat de Florentin - F/YO9CHO la 2007-09-11 12:36:34 (ora Romaniei)
  • Draga Sorin, sigur este ideala cumpararea unui analizor de spectru.
    Iata un link spre un analizor de spectru pana la 1GHz.
    http://www.tequipment.net/InstekGSP810.html?gclid=CLu16-mMu44CFRAFEgodEiSHxQ
    Nu sunt convins insa ca pentru un radioamator care nu are un srl ce produce echipamente de radiocomunicatie in serie este chiar rentabila investitia.
    73!

  • Postat de A L E X - N2NNU la 2007-09-11 18:00:43 (ora Romaniei)
  • Mai Forinush. Ce te tot iei de oasele mele cele batrine, ha? :) Pai credeam ca vrei sa ai pe ecran un semnal representativ si nu cai verzi pe pereti... Oh... well, nici nu-ti trebe vopsea ca osciloscopu tau e deja verde :):):)
    Anyhow, La o analiza mai amanuntita se oare ca nici nu ai nevoie de un mixer ca cipu are unu inauntru. Si mai are si un "summer" : chiar ca-mi pace dracia asta :)

    Daca ai probleme de inteles cum si dece, trimite intai o sticla de " muscat de Frontignan" la Berlin ca altfel nu m-i se dezleaga limba :)

    Circuitu propus e copilaresc in simplicitatea lui :)

    Have fun mon ami, have fun :)

    Alex

  • Postat de Stelian - YO9HKK la 2007-09-11 21:40:36 (ora Romaniei)
  • Salutari tuturor !
    Multumesc pt felicitari nenea Ilie si celorlalti si deasemeni celor ce amendeaza cu diverse obs. ceea ce am facut eu.
    Ii aduc aminte stimatului domn din USA ca eu ma aflu in YO si cred ca mai mult nu trebuie comentat,in privinta posibilitatilor de procurare a acestor circuite de care si noi stim dar nu le putem avea pe masa de lucru.(ex AD606 costa 27 $ daca iei pana in 1000 de bucati )si asta acolo la Analog Device la Dvs.in USA.
    Asa ca ,ce rost are.....!!!
    Stim ce sa facem si ne place ce facem,noroc cu "unii"(a se intelege yo9cho),care ne si ajuta de pe meleaguri indepartate...,cu "maruntisuri" de tot soiul, fara de care nu prea puteam sa "miscam" mare lucru....
    Zicea cineva o vorba,odata..."fotbal se joaca pe teren,nu in tribune"
    Multumesc .

  • Postat de Florin - YO8CRZ la 2007-09-12 05:42:03 (ora Romaniei)
  • Felicitari sincere pentru realizare. Un bun exemplu de folosire eficienta a componentelor disponibile!
    73 de Florin

  • Postat de A L E X - N2NNU la 2007-09-12 11:38:59 (ora Romaniei)
  • I-mi pare rau daca am ofensat pe cineva. Am tot respectul pentru cei care se ostenesc sa construiasca ceva mai acatarii.

    Oricum toata osteneala este zadarnica daca ceace faci nu este reproductibil. Daca piesele folosite nu sint la indemina tuturor, tot efortul, incluzind bataia tobei, este zadarnic.

    Faptul ca o piesa este scumpa pentru unii, nu inseama ca altii nu pot sa o procure ca mostre sau la un pret mult mai mic. Cunosc citva radioamatori in YO care nu au problema asta :)Important este numai faptul ca piesa sa se gaseasca usor.
    Am facut un Google pentru C77G77 si singura intrare a fost articolul vostru. Deci de la bun inceput, analizatorul nu e realizabil si ca atare tot articolul lasa dubii de autencitate.

    Cu respect, Alex

  • Postat de Florentin - F/YO9CHO la 2007-09-12 15:19:18 (ora Romaniei)
  • Nu ma pot abtine Alex.
    Chestia cu autenticitatea si reproductibilitatea m-a facut "tzandari"Hi!
    Tunerul C77G77 este o recuperare a lui Stelu dintr-un receptor satelit.Stau si ma intreb, "de ce trebuie folosit acelasi tuner"???Nu mai exista si alte tipuri de tunere in lumea larga care fac acelasi lucru?
    Din articol cred ca se vede clar ca se poate folosi orice gaseste radioamatorul disponibil prin sertarele sale, numai sa RESPECTE CONFIGURATIA DE BAZA.Nu este necesar ca, daca Stelu a utilizat BC107, toata lumea sa utilizeze acelasi lucru! Ce constructorii sunt "FOI DE INDIGO"? Nu pot sa urmareasca FUNCTIA finala? Nu vad insa de ce ii plictisim si pe altii cu "replica la replica". La ce foloseste?
    Anyhow, noi, te rugam,(eu si Stelu), publica tu un articol din care sa putem invata toti si mai ales sa putem folosi TOTI componente care se gasesc pe Google.PLEASE!
    Ops! Dar vad ca acum te iei de tuner....HI!
    73!
    P.S.Dupa cunostinta noastra draga Alex, un analizor RF la aceasta frecventa in YO nu s-a construit inca, poate gresesc...

  • Postat de Florentin - F/YO9CHO la 2007-09-12 16:23:17 (ora Romaniei)
  • Uite Alex daca vrei sa incerci sa iti construiesti un analizor (adica ceea ce americanii numesc Poor Man’s Spectrum Analyzer)ai aici unul, care aproape nu are nevoie de modificari si culmea! este din seria Sharp C77....

    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/B/S/F/C/BSFC77GV6.shtml

  • Postat de Florentin - F/YO9CHO la 2007-09-12 19:38:33 (ora Romaniei)
  • Of Doamne, sper sa nu plictisesc pe ceilalti, Analizorul a fost prezentat de YO9HKK la Campionatul national de Creatie. A fost "pipait" de comisie care a considerat ca merita un excelent loc 2... "Deci de la bun inceput, analizatorul nu e realizabil si ca atare tot articolul lasa dubii de autencitate"nu se sustine Alex.
    Deci te las in continuare sa iei legatura cu YO7AQF Presedintele Comisiei, care sa iti poata comunica daca a fost realizat au ba.
    Nu voi mai raspunde decat eventual celor care au o intrebare pertinenta de pus.Noi putem sa ne tachinam si pe e-mail.
    Cele bune!
    73!

  • Postat de NINI - YO3CCC la 2007-09-12 22:42:10 (ora Romaniei)
  • Salut Florin!
    Citind urmatoarea fraza scrisa de tine: "A, uitam...la noi a fost in voga un excelent montaj care se numea P1A.Unii radioamatori mai vechi il cunosc." nu am putut sa ma abtin sa nu intervin. Ai fost pe aproape (ai mai uitat si tu, deh ai mai imbatrinit); corect se spunea: PD1A. Dar cred ca trebuie sa le destainuim si celorlalti care nu stiu ce inseamna:
    PD1A = PACALEALA DE 1 APRILIE
    73! NINI YO3CCC

  • Postat de Florentin - F/YO9CHO la 2007-09-15 21:47:02 (ora Romaniei)
  • Salut Nini!Si ce este mai rau ..totul devine un PD1A in materie de interes si radioamatorism.Deshertaciune batrane! Hi!

  • Postat de Adrian - YO9FRJ la 2007-09-16 00:29:38 (ora Romaniei)
  • Well, dragii mei prieteni de departe Alex si Florin, sunteti simpatici ca intotdeauna vorbind radioamatorilor de solutii actuale cost effective de pe pozitia unor oameni care sunt implicati in R&D electronics si au acces la aproape orice ... va rog sa nu pierdeti esentialul, adica Stelica - YO9HKK a facut un analizor de spectru "pe genunchi" care chiar functioneaza cu ce a gasit prin cutiute, sau a adunat de la alti "colectionari" de componente stocate prin cutiute uitate ... !!! Otherwise, cu totii stim ca in cercetare cati design-eri exista tot atatea solutii optime pot aparea ... hi hi. However, in opinia mea, lucrarea completata cu desenele de cablaje si desigur schemele complete sunt de publicat la nivel de reviste QST si/sau DUBUS. Cat despre CN de Creatie Tehnica ... nu comentez ca nu stiu ce a fost acolo in anul acesta ... Stelica, cat mai stau pe acasa in Sep/Oct daca iti faci desenele la cablaje si schemele la nivel corespunzator (cred ca Nicu - YO9FDN te poate ajuta ...), eu ma ofer sa-ti finalizez si sa-ti traduc lucrarea in engleza si sa te ajut sa o publici mai intai in DUBUS si apoi in QST ... asta daca esti interesat in asa ceva (DUBUS o sa-ti ofere un abonament gratuit anual, etc). 73's la toata lumea si sa ne dorim ca viata sa ne tina deoparte pe toti de PD1A-urile mioritice ....

  • Postat de ion - YO8RXK la 2007-09-16 19:42:51 (ora Romaniei)
  • E un articol destul de bun,felicitari!Nu multi au inteles ca aparatul in sine nu e nici un PD1A ,si nici o sperietoare!Aparatul e un simplu osciloscop prelungit cu un receiver de orice fegventa!Dumnezeu cu mila!!Multe 73!Ion.

  • Postat de tzuku - YO9BMB la 2007-12-05 12:50:29 (ora Romaniei)
  • sint auras baiatul care a venit cu domnul tucu la dv.puteti sa-mi trimiteti si mie schhema la frecv cu pic ,hexul si eventual ce programator ati folosit dv.eu am facut mai multe montaje cu pic dar nici unul nu a functionat bine.cu mult respect auras. ps.daca puteti sa mi le trimiteti pe messenger la adresa maximfm2006 multe multumiri.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Analizor de spectru 900-2100MHz pentru uzul radioamatorilor"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact