l
hamradioshop.ro
Articole > Echipamente si constructii radio Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Kilowatii, prietenii mei?

Liviu Babi YO4FNG

Toata lumea (ma refer aici la clasa activa a radioamatorilor) viseaza sa aiba KWatti in antene. Ca sunt pentru unde scurte sau pentru unde ultrascurte, visul nostru este comun - finale zdravene si KWatti pe masa. Din aceasta idee s-a nascut probabil si cugetarea "Life's too short for QRP". Cat de adevarata este, doar fiecare din noi poate sa stie.

Ideea KWattilor in antene este foarte normal sa ma atinga si pe mine. Mi-aduc aminte de inceputuri; aveam doar un simplu final in 144MHz cu QQE 06/40, constructie proprie, dupa planurile lui DJ6CA (inca mai pastrez aceste planuri – extrase din UKV Berichte 4/1976). Finalul scotea undeva in jurul la 100W si eram tare mandru cu realizarea mea.

Am si acum acest final, este plin de praf dar intreg; desi nu l-am mai pornit de ceva vreme, sper functional si nu stiu de ce il privesc astazi cu alti ochi. Adevarul este ca refuz si mi-e frica sa constat ca de fapt arata groaznic, neingrijit, fara o cutie adecvata, fara fete laterale, cu un alimentator separat lucrat intr-un acvariu, lipituri scuipate, fara estetica, butucanos. Mi-e frica zic, deoarece a fost prima si marea mea dragoste in 144 MHz si in mintea mea trebuie sa ramana ceva similar unei bijuterii de valoare si numai amintiri placute. Nopti intregi cum ma chinuiam sa lucrez ceva in meteor – scatter. Eram foarte activ, ma chinuiam si insistam in ideea mea si eram fericit pentru orice statie lucrata si nu odata, vizibil marcat de esecuri mi-am zis: daca as fi avut acum macar 1 KW ce usor as fi lucrat.

Anii au trecut, pasiunea pentru radio nu. Chiar s-a accentuat as putea spune.

Am acum pe masa un final cu GS35b, final care da out 1,7 KW, alimentat la 3,6 KV. Daca iti pui mintea cu aceasta lampa, la 4 KV tensiune anodica, poti atinge si 2 KW. Ar trebui sa fiu fericit, nu ?

Dar adevarul este cu totul altul si-mi rasuna in urechi cuvintele bunului prieten din Germania, DF5NK – Frank : "Remember, big power, big problems" La data aceea nu am vrut sa-l ascult, insa acum o sa-mi scot palaria in fata lui, prima data cand il voi revedea (sper sa vina la mine in vizita si anul acesta) si am sa-i spun ca avut dreptate.

Poate alti radioamatori au un alt punct de vedere, pentru ei istoria s-a scris altfel, dar eu vreau sa va spun realitatea asa cum o vad si o simt eu, dar mai ales ce a insemnat pentru mine personal, acest final de aproape 2 KW in 144 MHz.

In primul rand, nu trebuie deloc neglijata latura financiara. Nu am sa intru in detalii despre fiecare componenta in parte insa sunt cateva foarte importante din care enumeram :

  • tubul GS35b care costa undeva la 150 Euro bucata;
  • turbina centrifugala de racire care am dat pe ea 125 Euro;
  • aluminiu de 1,5mm o foaie intreaga – 150 Euro;
  • transformatoarele: unul pentru tensiunea anodica (primar 220V/secundar 3 x 800V/1A) si altul pentru tensiunea de filament si comanda relee, peste 300 Euro (toate trafurile din toate finalele mele, sunt numai de la www.petra-toroid.ro de care sunt foarte multumit) ;

Cam in jurul la 1000 Euro se ridica numai constructia acestui final. M-am consolat cu ideea ca finalele de puteri mari nu sunt ieftine nicaieri. Dar asta nu este tot, GS35B fiind o trioda de numai 13dB, are nevoie la intrare de putere mare. Excitat doar cu 50W din Yaesu FT 847 am reusit o putere output undeva pe langa 950W. Ca sa obtin 1,7 KW am avut nevoie de 140W si pentru asta a trebuit un alt amplificator suplimentar. Folosesc un amplificator solid state, Sommerkamp SLA 200, pe care am dat 350 Euro si asa cum este normal si un alt alimentator separat, doar pentru acest amplificator; alimentator capabil de a livra peste 40A si care la randul lui m-a mai costat alti 130 Euro.

Ieftin nu ? Ehhh...si de aici au inceput si problemele adiacente. Probleme adiacente, dar al caror pret este cu mult mai mare decat cel al finalului propriu zis. Daca as fi stiut la ce ma inham poate era mai bine .... Dar s-o luam cu inceputul:

La primele porniri ale transformatorului, cand am vrut sa masor tensiunile din secundar, am reusit performanta de a lasa toata casa pe intuneric in repetate randuri. Lucrari de sudura cadru, gaurire, pilire, etc... Toata lumea se pricepe sa adune niste piese intr-o cutie, problema este sa faci si sa functioneze. Pana am reglat circuitul de soft start al alimentatorului am reusit sa-mi enervez consoarta de mai multe ori, prin intreruperea tensiunii din casa, incat ajunsa la exasperare, mi-ar fi aruncat cu placere transformatorul pe geam, insa cele aproape 20 Kg ale trafului (si de marimea unei oale medii), fata de cele 50 Kg ale nevestei, au invins si a abandonat ideea.

In final a rezultat un alimentator mare cat un geamantan si greu ca o haltera, evident ca nu poate fi mutat prea usor din loc si care pentru a preveni hernia (ca tot sunt si student in anul 4 la Farmacie) este indicat sa fie manevrat de 2 persoane. Ca sa evit diferente mari de potential in interiorul transformatorului, am optat pentru un trafo cu 3 infasurari secundare, fiecare de aproximativ 800Vac/1A, obtinand 3 sectiuni de 1200Vcc dupa redresare si inseriere dau un total de 3,6 KV. La 3,6 KV se cam ia tensiunea dupa tine prin casa, asa ca de frica, am luat masuri speciale si am folosit mufe si conductoare si conectica - speciale de HV cumparate din U.S.A. – Millen HV Connectors - www.surplussales.com/wire-cable/hvwire-2.html ;

Nici finalul nu este mic, asa ca tot ansamblul final rezultat este de marimea unui minifrigider.

Lucrarile de constructie fiind incheiate am trecut la probe si reglaje finale.

Casa in care locuim este veche, am aflat cu aceasta ocazie s-a fost folosit la vremea respectiva pentru toata instalatia electrica (atat iluminat cat si prize), un conductor de aluminiu de 1,5 mmp in sectiune. Instalatia electrica nu a rezistat bunelor mele intentii. Asadar, ca o consecinta fireasca, am ars instalatia electrica de prize din perete. Nu numai atat, in timpul probelor, un prelungitor (culmea de 16A dar made in China probabil) a luat foc. Asta nu ar fi ceva neobisnuit, cu totii am vazut prelungitoare topite din cauza curentului excesiv, dar ceea ce s-a intamplat a fost in cazul meu, mult mai rau; am ars si o perdea (piesa din zestrea sotiei mele); o renumita perdea de Pascani (carpele nefiind specialitatea mea, habar nu am ce inseamna si ce valoare ar putea avea asa ceva). Noroc ca sotia a vazut la timp ca perdeaua s-a aprins, altfel probabil as fi reusit sa dau si foc la casa.

Cu mandrie va spun ca a fost cel mai tare semnal pe care urechile mele l-au auzit vreodata, semnal neasteptat, venit din gura sotiei mele, precum si diverse "urari" la adresa finalului meu. Din anumite motive, ele nu se pot reproduce aici.

Am fost obligat sa inlocuiesc toata instalatia electrica din casa (era impropriu sa refac numai portiunea de circuit distrusa) operatiune care a necesitat timp si bani, pereti sparti, zgomot, ipsos si moloz, zugraveli si alte chestii. Cu gandul la echipamentul meu de radio, am facut o dimensionare corecta, o realizare ingrijita si de calitate. Ma asteptam sa primesc ceva laude pentru lucrare, rezolvasem mai vechile probleme de alimentare pentru masina de spalat, aparatura electrocasnica de bucatarie, etc... dar surpriza !! Aveam reclamatii. Socrul meu a fost cel mai nemultumit, dat fiind faptul ca el conecta aparatul de sudura direct in busoanele de portelan din vechiul tablou si acum, cu noul tablou cu sigurante moderne acest lucru nu mai era posibil.

Rezolvand instalatia electrica de interior, am primit unda verde sa continui testarea noului final...dar nu in casa. Asa ca m-am mutat in garaj. Am pregatit acolo o masuta si am montat tot echipamentul de care aveam nevoie. Nu am avut sarcina artificiala pentru 2KW, asa cam am incercat sa testez pe o antena home made, dar care stiam ca merge bine.

La putere mica totul parea sa functioneze ok. Primul care a cedat a fost un reflectometru de fabrica pe care scria 1KW, dar la putin peste 850W a iesit fum din el. Am inlocuit reflectometrul. Apoi si antena a cedat; s-a impuscat cablul de 75 ohmi cu care aveam facuta adaptarea. Testul s-a incheiat si nici macar nu depasisem 1 KW.

Am tras concluzie clara: ori folosesc o antena special construita pentru putere mare, dar nu aveam aceasta antena disponibila, ori sa folosesc mai multe antene sinfazate ca sa distribui uniform puterea pe fiecare in parte. Dar unde sa amplasez acest sistem. Nu aveam pilon si fara nu se putea monta asemenea sistem. Casa noastra este parte dintr-un teren comun al familiei, impartit in 3. In dreapta este proprietatea fratelui scorului meu (avem casa corp comun cu ei – acelasi acoperis) si in stanga este proprietatea unei surori a soacrei mele. Nu exista decat un gardut formal intre aceste ultime 2 proprietati, dar toate utilitatile – apa, energia electrica, canalizarea, etc... sunt in comun (din motive economice au facut doar cate un bransament) si apoi totul se divizeaza in curte. Ideea salvatoare a venit uitandu-ma peste gardut, in curte la sora soacrei mele. Ei au gandit ca vor construi o casa cu etaj, au facut parterul si s-a turnat placa peste parter. Probabil in viitor se vor inalta, dar platforma de beton parea acum locul inalt si perfect pentru constructia mea. Asadar a doua zi, dupa primirea acordului, am inceput construirea pe platforma de beton, sistemul de 4 antene. A durat ceva pana am construit intregul sistem de EME (4 antene de 9 elementi DK7ZB, un fel de minipilon, cadru metalic, etc...)

A venit si ziua mult asteptata, EME QRV cu final de mare putere, sistem de 4 antene, preaplificator, computer, interfata, etc... Un singur dezavantaj, nu aveam rotoare. Atat azimutul cat si elevatia le faceam manual, dar acest aspect l-am considerat minor. Nu a fost chiar minor, nu puteam lucra decat daca aveam contact vizual cu luna, cum aveam sa descopar ulterior. Daca luna nu se vedea, nu puteam lucra ca nu stiam unde este.

Mi-am instalat tabara chiar sus, pe platforma, sub cerul liber, in apropierea antenelor. Am dus alimetare, impamantare, internet, desktop computer si cu mare emotie am asteptat luna. A iesit luna, am auzit primele statii si am vrut sa trec in emisie. Alte surprize !!! Din cauza traseului lung tensiunea de alimentare scadea foarte mult, lumina se ofilea, dar cel mai rau era ca emisia bloca computerul (disparea efectiv mouse de pe ecran). Nu mai vorbesc de zgomotul facut de turbina si de clantanitul releelor la comutari.

A doua zi, cum a deschis la magazin, mi-am cumparat laptop. Alti bani alta distractie. Seara sus pe casa la EME. In sfarsit am lucrat primele statii. Nu a fost nevoie de putere mare, 500W au fost suficienti. Mi-a fost frica sa nu cada prea mult tensiunea in emisie si sa am probleme cu tot neamul.

Asa am continuat o buna perioada de timp. Lucram statie dupa statie, eram mandru si in al 9-lea cer. Insa au venit si zile in care propagarea nu m-a mai ajutat si a trebuit sa maresc puterea, doar aveam final de aproape 2 KW. Furat de QSO, s-a intamplat exact ceea ce nu vroiam. A scazut foarte mult tensiunea in toate cele 3 locuinte si s-au stins televizoarele exact in timpul emisiunii "Din Dragoste" preferata comuna a familiilor, inclusiv a sotiei mele. Nu va spun ce "bucurosi" au fost toti. Faza s-a repetat de mai multe ori, am exasperat tot neamul si intr-un final am ajuns la concluzia ca nu pot mari puterea asa cum doream eu, in nici un loc din cele 3 proprietati. Ce era de facut ? Simplu as putea spune – alt bransament, separat, la energie electrica, pentru casa noastra. Asa cum am mai spus cu alte ocazii, alti bani alta distractie. Avize, autorizatii, materiale, firme, etc... dar s-a trecut si de faza asta. Aveam acum bransament separat, cu priza de pamant, cu tot tacamul, puteam trece la marea emisie de putere.

M-am dat jos de pe platforma cu tabara, fiindca se apropia toamna si incepeau ploile. Mi-am instalat cartierul general, jos in curte sub un cort. Am migrat in mai multe locuri din curte, fiindca era cald noaptea, se dormea cu geamurile deschise si zgomotul turbinei si clantanitul releelor din sequrncer, deranja lumea. Intr-o astfel de zi ploioasa, ca un sultan, la cort, am avut cinstea de a primi vizita lui Codrut YO3DMU, aflat in concediu la mare.

Cat au fost ploi am stat cuminte in cortul meu, stiind ca cei 3,6 KV nu se impaca prea bine cu umiditatea excesiva din exterior. Au trecut si ploile, eram iar gata de QSO-uri cu putere mare. Am luat un sked, am marit puterea, am trecut in emisie si... mi-a luat foc releul coaxial si cablul la intrarea in simetrizor. Stop emisie. Releu distrus, mufe arse, cablu ars. Releul, dupa o minutioasa remediere demna unui ceasornicar, l-a reparat Nea Nicu YO4AX (ex. YO4APE, dar nu mai poate fi folosit la putere mare). Perfect pana aici. Insa nimic nu ma putea opri. Am sunat la Adrian YO9FRJ si am facut un schimb de experienta cu el. A doua zi eram in Ploiesti, sus pe terasa blocului la Adrian. Am vazut sistemul lui si am bagat la cap ce trebuie inlocuit in sistemul meu de EME, ca sa nu mai am probleme.

Dupa 1 KW, mufele N nu te mai ajuta, chiar si cele de buna calitate pot ceda. Asadar am schimbat toate cablurile, conectica si releul coaxial de putere. Am cumparat un releu de calitate, capabil sa suporte fara probleme 3KW, cu bobina la 50V, cu mufe 7/16, la pretul de 600 euro.

In sfarsit dupa aproximativ 3 ani, am ajuns la mult visata putere de aproape 2 KW in 144MHz. Aveam in emise aproape 2KW, lucram tot ce auzeam, cu semale consistente, statiile veneau una dupa alta. Satisfactiile si rezultatele nu au intarziat sa apara.

Nu stiu de ce dar KWattii nu mai au acum acelasi farmec asa cum aveau in visele mele de incepator. Stiti de ce? Din complicat totul s-a transformat in simplu. Apesi TX si corespondentul te aude fara probleme. Nu mai are farmec, a devenit o rutina. Nu ma mai trece acelasi fior – ma aude sau nu, il lucrez sau nu. Am devenit mai comod, mai pretentios, mai izolat, nu mai sunt interesat de multe din QSO-uri (de exemplu anul asta am lucrat o singura statie – OY4TN Feroe in 144/EME), nu mai raspund la oricine si lucrul asta ma ingrijoreaza. Eu nu eram asa. Din vanator am devenit vanat. Sa fie oare KWattii de vina ?

Pe de alta parte daca fac un simplu calcul la cat am ajuns cu cheltuielile in Euro/KW ma apuca groaza. Cu banii cheltuiti cred ca sigur as fi putut sa vad pe viu tarile pe care doar le-am lucrat in EME.

Aveam in emisie, ziceam, fiindca acum am un nou obstacol, de data asta natural, un dar de la Dumnezeu, un baietel in varsta de 1 an si 3 luni (la data articolului) si de la nasterea lui am oprit orice emisie. Deschid statiile numai cand nu este el prezent in casa. Ba mai mult, am demontat si sistemul de antene, ca sa nu mai pot emite daca apare ceva rar si tentant.

Nu stiu daca este bine sau rau, dar nu vreau ca fiul meu sa creasca cu KWattii in cap. Mi-e greu sa cred ca asemenea putere nu deranjeaza pe nimeni, nu bruiaza alte emisiuni sau nu dauneaza cumva sanatatii. DX-urile altadata mult ravnite, acum trebuie sa astepte. Nu vreau sa fac experiente tocmai pe fiul meu.

Si uite asa marele meu final a ajuns acum la pastrare sub masa, in asteptarea unor alte vremuri, in timp ce mie imi trece alt gand nastrusnic prin cap, sa-mi cumpar o casa la tara, cu ceva teren liber, departe de oras, unde sa-mi fac iar de cap, fara sa deranjez pe nimeni.

Mi-e frica sa cer inca acordul sotiei, nu stiu cum va reactiona, sunt vremuri de criza, totul trebuie pregatit cu mare grija. O asa suma de bani nu o pot trece sub tacere si ma intreb acum, dupa atata vreme : sunt KWattii prietenii mei ?? Ne dorim putere mare ??

Retineti: "Big power, big problems"

Liviu Babi YO4FNG

Articol aparut la 24-4-2010

29711

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (40)  

  • Postat de Viorel Georgescu - YO2MHJ la 2010-04-24 09:30:56 (ora Romaniei)
  • Forte interesant articol,multe din cele relatate aici mi se/s-au intamplat si mie si de multe ori mi-am zis :daca avea putere mai mare sigur puteam sa lucrez corespondentul.
    Dar pe langa puterea mare si usurinta de a face legaturi se pare ca se aduna o suma de probleme nu chiar simple ...
    Felicitari pentru articol,spune multe lucruri poate care nu sunt luate intotdeauna in considerare.73!

  • Postat de Oproescu Gheorghe - Tavi - YO4BKM (yo4bkm) la 2010-04-24 09:46:39 (ora Romaniei)
  • DR OM YO4FNG, iti suntem foarte recunoscatori pentru aratarea drumului care, la inceput, pare simplu. Dar tin sa te felicit pentru cu totul altceva: ai condei, da-i drumul la scris! Eu unul am incercat sa scriu in tinerete, ba am trait cativa ani foarte bine numai din scris (scriam parintilor sa-mi trimita bani, hi!), dar dumneata ai putea face ceva mult mai frumos. 73 de YO4BKM!

  • Postat de Kuchta Petru - YO8CDQ la 2010-04-24 12:17:49 (ora Romaniei)
  • Am citit si eu articolul lui Liviu cu " Kilowatii",si am vazut necazurile prin care a trecut.Dar ce m-a impresionat cel mai mult au fost expresiile comice ale lui Liviu cu privire la comparatiile facute intre kg sotiei si kg transformatorului de retea sau cealalta" fuge tensiunea dupa mine prin casa".Multa dreptate are Liviu si in expresia"mai bine vizitam acele tari" cu banii care i-am cheltuit prin cumparararea componentelor pentru acel final.Daca mai adaugam si necazurile facute familiei prin repararea si schimbarea retelei electrice, tabloul este complet.Nici eu nu sunt adeptul unor puteri exagerat de mari,consider ca 100 wati este o putere standard,suficient pentru a-ti duce o activitate de radioamator.O putere prea mare poate aduce prejudicii si sanatatii operatorului care se afla in apropierea finalului.Citi dintre noi au avut curiozitatea sa-si verifice in timpul unui concurs,cita energie de radiofrecventa ramine in camera?, cred ca putini au facut-o.Articolul este placut la citire, cu momente comice,dar este si un"aviz" pentru multi care viseaza la kilowati, dar mai putin la banii investiti si timpul pierdut. 73'' Petrica

  • Postat de mirzan daniel - YO8RQP la 2010-04-24 12:20:35 (ora Romaniei)
  • Excelent articol,dlBabi!Felicitari!O viziune excelenta asupra unei practici de care s-au izbit multi.Laudabil este ca dvs ati reusit sa o descrieti excelent pe site.Felicitari!

  • Postat de Doru Zaslo - YO2AMU la 2010-04-24 14:09:38 (ora Romaniei)
  • Un articol in care ne recunoastem asa cum eram la inceputuri. Lipsa de comunicare ne face sa pierdem mult timp si nervi pentru a ajunge unde dorim.Daca ma intrebai, iti spuneam ca in primul rand trebuie sa-ti refaci reteaua care nu e dimensiunata pentru acest scop.Eu, de la inceput am bagat trifazic dar am uitat sau mai bine zis nu am avut posibilitatea unor mufe 7/16 asa ca problemele mari s-au ivit din cauza mufelor N care nu suportau asa putere.
    Mai doresc sa-ti spun ca modul de lucru pe care-l folosesti in exclusivitate - JT65B- "Dauneaza grav aparaturii" . Dupa cum ai afirmat, incet ,incet, totul devine rutina si plictis mai ales ca iti aduci aminte de vremurile cand chiar auzeai corespondentul.Acum faptul ca ai o noua tara in log , ti-o spune ecranul si textul de pe el precum si trecerea timpului.Rar se intampla sa auzi si tonurile care vin sub limita de zgomot dar care istetul program a lui K1JT la scoate la "vedere". Dupa cum spuneai, cu cat finalul e de putere mai mare, vin cheltuieli si mai mari side loc in progresie aritmetica! Umblam la algebra! Hi!
    Cine nu a construit un final de putere nu are de unde sa stie cat este de lucru si cat timp se investeste.
    Felicitari pentru articol, chiar ai talent si la scris!
    Mult succes si te mai asteptam la un CW EME QSO !
    73 de Doru, YO2AMU.

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-04-24 14:50:21 (ora Romaniei)
  • Felicitari Liviu! Pentru perseverenta, pentru sacrificii financiare, pentru performanta si in primul rand, felicitari pentru articol! Exista un adevarat team de scriitor in YO4, tara lui Ovidiu; YO4AUP, YO4UQ si acum YO4FNG! A fost o placere deosebita citirea si recitirea articolului. 73/dx de Alex

  • Postat de Alex - (neradioamator) la 2010-04-24 20:02:20 (ora Romaniei)
  • Draga Prietene. Felicitari pentru un articol bine scris. Episoadele matrimoniale au fost deosebit de savuroase. Pacat ca au fost asa de putine. In privinta obsesiei de a opera cu o multime de putere o pot compara cu obsesia unora catre achizitionarea de masini sportive care pot rula cu 300KM pe ora cu toate ca ei stiu bine ca nu au unde sa lase masina sa-si dezvaluie toata performanta de care e capabila 

    Am pe masa un AL1500 modificat care contine acum doua tuburi. Vrei sa ma crezi ca nu I-am dat drumul in aproape de 5 ani de zile. Pur si simplu nu am avut nevoie. Pe HF lucrez QRP si ca sa te parafrazez
    “viata devine foarte scurta cind operezi peste Kilowatt” Am sa explic mai jos despre ce vorbesc. E adevarat ca un QRP nu e asa de comod ca un Kilowat. Dar ce halva este sa faci un contact care nu poate fi refuzat? Cand pui 60 peste S9 in antenna oponentului tau aproape il poti vedea salivand ca el ar vrea sa aibe echipamentul tau. Si in 10 secunde totul e dus si sayonara . Cu un QRP mai ales cand e si home brewed atunci da, meriti toate laudele. Cei 3 Wati ai mei au facut inconjurul globului si nu a fost o statie care sa nu-mi raspunda. Aproape cred ca nici nu e nevoie de mai mult. Ma gindesc sa propun pe QRZ.com o zi speciala cind operatia pe US sa fie permisa numai statiilor QRP. Ceva ca un “QRP DAY”. Ar fi foarte interesant.

    Acum patru ani, doctorii au decis ca sufar de insuficienta cardiaca. La oricare din ei ma duceam acelas diagnostic aceias medicatie fara nici o varianta. Intotdeauna m-i se spunea sa-mi iau medicamentele altel am sa cad jos si am sa mor a doua zi. Asta acum patru ani de zile in care nu am luat nici o medicatie. Ironia cea mare e ca unul din cardiologii cei mai agresivi care voia neaparat sa ma bage sub cuti a murit de infarct  Sint tare nemultumit de doctorii de aici. Asa ca m-am pus cu burta pe carte. Am studiat de unul singur, focusat pe inima si sistemul nervos, , Physiologia, Electro Physiologia, Cardiologia, System Circulator, Molecular Chemistry, Fluid Dynamics si Osmosis. Deasemenea sint Master in Electrical Engineering asa ca in curind am inceput sa-mi dau seama despre ce era vorba. Trebuie sa marturisesc ca odata ce incepi sa intelegi complexitatea inimi si functionare ei, incapi sa ai o parere diferita despre Darwin si Atheism. Oricum, dupa 3 ani de zile de studii am devenit conversant in domeniu dar asta a adus o alta problema. Doctorii acum nu mai vor sa vorbeasca cu mine deorece ei vad ca eu inteleg subterfugiile lor. Citeodata ma chiar intreba: ”What, are you some kind of Doctor?”. Trebuie sa fac pe prostul in fata lor altfel nu ne mai intelegem.
    Dupa o perioda the timp am inceput sa formulaz o teorie noa care lega boala mea, arithmia, de cimpurile electromagnetice. Trebuie sa precizez ca asta este numai o teorie dar e puternic sustinuta de logica si date primare continute in cartile univeristare de Fiziologie si electrofiziologie.

    Teoria cesta incearca sa arate cum un cimp electromagnetic poate influenta activitatea inimi si produce ceace se cheama “micro infarct” care mai tarziu se transforma intrun infarct normal. Aici est un paragraf dintr-un e-mail trimis mai inaite la un prieten de=al meu. Sper ca te descurci in engleza. Lucrez acum la un document care va detaila tot procesul. Va fi gata in curind. Aici este excerptu de e-mail:



    In the beginning there was no connection between my studies and the Electromagnetical fields, but once I fully understood the complexities of the human heart and its governing nervous system, my training and experience in System Design and especially in the field of Closed Loop Feedback Control, automatically made me to run some Worst Case Analysis (What If…) and Monte Carlo scenarios. And the reoccurring question was always “What can disturb this wonderful system?” And suddenly it clicked! Electromagnetical fields can do a lot of damage to your nervous system. You see, life is all about the nervous system that regulates the most intricate combination of signaling. Signals are propagated along the nerves by a electrical-chemical process called Polarization and Depolarization. This in turn is based on Osmosis which works at molecular and atomic level. Here the electric potentials are minuscule and critical. Distances and nerve diameters are measured in microns. Any deviation from these parameters creates the possibility of catastrophic failure and so the dots were finally connected.

    An EM field at any frequency and with a power od only several pico watts can disrupt or distort the heart nervous signaling procedure and thus produce a Micro Infarct. This is when you have chest pains but the doctors in their naiveté can not see it and declare you well and fit and this is the end of it. But in fact you just started on your down hill slide. If these Micro Infarcts cumulate over a threshold value you get a full fledged Infarct and now you became a battery for the Insurance and Medical Field. If you do not understand this statement I am simply alluding to the MATRIX movie. You start to spend your hard earned money in feeding these two monster sharks  In the best case. But enough about this. Here is an excerpt from a message I have sent to an other person some weeks ago. It might make this complex subject more understandable.

    “. Next time when you sit in front of our computer and feel that your hart has just skipped inexplicably a beat, you need to think about our WiFi router sitting right in front of you. Think about your cell phone we carry in our shirt pocket next to our heart. Think about the cell phone company antennas right on top of our office radiating hundreds of Watts. Think about this letter. Because what FCC is failing to address is the RF Radiation impact on our most important organ, the heart. I will try, succinctly to explain the current theory that attempts to find a reason for the proliferation within the last decade of an illness called Congestive Hart Failure or CHF, a generic catch all name, for many hearth disorders.

    3. Our heart contains a wonderful timing machine that regulates our heart beat. If this machine is not functioning properly we’ve got CHF and we die. It is that simple. This timing machine contains two natural Pace Makers the S-A Node and the A-V Node. Our heart beat electrical impulse is originating in the S-A Node, propagates to the S-V Node and from here on it is distributed within the hearth muscle by thousand micrometric nerves (think of them as precision delay lines hairs of microscopic sizes) called the HIS BUNDLE (HB). The electric impulse originated in the S-A Node is propagating within the HB via molecular ion sodium and potassium transport and osmosis. These nerves are micrometric in diameter and the ion transport within them is highly dependent on a phenomenon called laminar flow. If this flow becomes turbulent your heart beat electrical impulse is not propagating properly through this nerve and the attached muscle is now out of rhythm with all others. You’ve just got Arrhythmia or even fibrillation...

    4. What I just described, is similar with what occurs in a Microwave Oven. The RF Radiation is agitating the fluid in your nerve capillary thus producing minute disturbances of its intracellular laminar flow. This disturbance is changing the timing and wave form of the electrical pulse that needs to be transmitted. This in turn makes that the arrival of the pulse at its target muscle cells to be out of rhythm with all other nerves in the bundle hence the beginning of arrhythmia. If this condition repeats, over time the nerve itself gets damaged and medication or surgery is needed. The power level necessary for this to occur is in the pico Watt range and is not frequency dependent. Pleases observe the critical word is pico. Not milli, not micro, not nano Watts but pico Watts. This is a very, very low power level and the result is immediately noticeable. And this is where FCC Safety standards fail us.”




    ======================================================

    Cam asta este . Sint bucuros ca ai presenta de spirit sa nu operezi cind copilul tau e pe aprope. Din pacate nu il pute proteja de “ second hand RF polution”. De cite ori el e in preajma cuiva care foloseste celularul el este in pericol. Si nu numai de la celulare. Orice transformator de putere, orice echipament care produce un EM.

    Alex
    =. ..=== =. =. ..=

  • Postat de Lari - YO9CSM la 2010-04-24 20:21:18 (ora Romaniei)
  • Am lecturat cu placere articolul lui Liviu Babi-YO4FNG si de fiecare data tastez indicativul respectivei persoane in baza de date a site ului pentru a viziona fotografia si nu m-am inselat,Liviu are fizionomia unui om hotarat, astfel nu realiza ceea ce a descris in articol.Sigur parerile sunt impartite,dar atunci cand se ,,PROFESIONALIZEAZA’’ si ,,INDUSTRIALIZEAZA’’ –EXCESIV- rig ul nostru,pasiunea apune si ramane doar gustul traficului radio si eventual al performantei rapide(aceasta este parerea mea si daca nu convine altor colegi.......asta este).In rest,Liviu ne-a delectat cu ,,mici picanterii’’ de care fiecare avem parte cu familia in aceasta ,,DAMBLA’’ care se numeste RADIOAMATORISM. FELICITARI PENTRU REALIZARI LIVIU. 73’s,Lari,YO9CSM,ALEXANDRIA.

  • Postat de George - YO9HSW la 2010-04-24 22:31:27 (ora Romaniei)
  • Articol spumos si plin de invataminte pentru "discipoli". Tin sa multumesc si lui N2NNU pentru observatiile care mi-au dat de gandit in privinta protectiei QRPP-ului.

  • Postat de DRAGUT EMIL - YO4ED la 2010-04-24 22:41:35 (ora Romaniei)
  • Frumos Liviu , mi-a placut , nu te opri, vezi ca mai e si 70 si 33cm , 35b merge. hi hi.Emil

  • Postat de Noni - YO2DNO (yo2dno) la 2010-04-25 10:46:05 (ora Romaniei)
  • Mi-a placut si mie articolul, mai ales din pdv narativ. Tehnic, ce sa zic, poate unele intimplari nedorite ar fi putut fi prevazute si evitate. Dar mi-a placut povestea. Pentru Neradioamatorul nostru, unde ai lucrat cu 3w pe tot globul, ca neradioamator ? In CB ? Pe Google-talk ? In ce perioada, acum 30 de ani, cind globul nu era invadat de surse in comutatie si alte infinite surse de zgomot electric ? Citi radioamatori sau neradioamatori care au lucrat pe la emitatoarele de sute de kw de radiodifuziune stii sa fi murit de infarct sau alte boli "generate" de RF inainte de pensionare ?

  • Postat de George - YO9HSW la 2010-04-25 10:52:20 (ora Romaniei)
  • Noni, nu e vorba de vreun neradioamator, doar ca site-ul nu accepta decat indicative YO asa ca Alex, N2NNU e nevoit sa introduca neradioamator, hi. Dar el semneaza intotdeauna cu -. ..--- -. -. ..-

  • Postat de ion - YO7IV la 2010-04-25 11:50:36 (ora Romaniei)
  • Foarte placut articolul ! Vreau doar sa relev umorul deosebit ce se degaja , care m-a amuzat nespus ! Succes in continuare !

  • Postat de Noni - YO2DNO (yo2dno) la 2010-04-25 14:53:22 (ora Romaniei)
  • George, YO9HSW, asa e, n-am bagat de seama. Retrag in cazul asta comentariul adresat "neradioamatorului" din postare, cu scuze. Intrebarea ramine, mai ales ca e vorba de unul dea-l nostru, a facut qso-uri cu 3 w peste tot acum, cind crapam de zgomotul facut pina si de incarcatoarele telefoanelor mobile ? Ramine si indoiala legata de afectiunile produse de radiofrecventa. 73 !

  • Postat de Noni - YO2DNO (yo2dno) la 2010-04-25 14:54:50 (ora Romaniei)
  • Sorry, am scris "dea-l" din graba scrisului. E "de-al".

  • Postat de Constantin Neagu - YO4US la 2010-04-25 17:59:44 (ora Romaniei)
  • Frumos,interesant si instructiv articol,felicitari Liviu!Ar fi bine ca toti radioamatorii sa-si spuna parerea despre aceasta adevarata "cursa a inarmarilor",goana dupacat mai multi KW,in care observ cu tristete ca se angreneaza din ce in ce mai mult si radioamatorii YO.Consider ca IARU ar trebui sa impuna o limita superioara a puterii emise;nu se poate contina asa la nesfarsit.Marile inegalitati sociale din lume se regasesc si in conditiile in care ne desfasuram pasiunea noastra:unii folosesc echipamente QRP home-made si sarme obisnuite care nici macar nu pot fi montate la inaltimea si degajarea minima necesara;altii au PARCURI DE ANTENE,cu unul,doi ,trei si chiar mai multi piloni de zeci de metri inaltime,cu antene si stack-uri de antene cat mai full-size,in care pompeaza din ce in ce mai multi KW. Pe de alta parte insa,ca sa lucrezi in zilele noastre cu putere mica in conditiile in care nu ai antene directive cu castig mare,situate vla inaltimea minima de lambda/2,este o UTOPIE. Relativ la comentariul lui Alex,N2NNU: Sa nu neglijam pericolele,dar nici sa nu le exageram.Vorba veche:sa nu faci din tantar-armasar.Comentariul lui Noni,YO2DNO in aceasta privinta este edificator. Titi,Yo4US

  • Postat de Conrad Corneliu - YO4BXX la 2010-04-25 19:09:03 (ora Romaniei)
  • Felicitari Liviule pentru artcol, pentru munca depusa cu succes, dar si pentru umorul si felul de exprimare:dovedesti ca ai talent de scriitor. Examinand si pozele am observat cat de curat lucrezi - ca un cum iti spun eu cand ne intalnim in frecventa. Sa fii iubit si sa continui activitatea pe care noi radioamatorii o indragim asa de mult. Toate cele bune - Cornel, YO4BXX.

  • Postat de Gheorghe Andrei Radulescu - YO4AUP la 2010-04-25 21:21:08 (ora Romaniei)
  • In 2005 am publicat tot aici la Radioamator.ro un mic articol intitulat: “Unde amplasati antena magnetica? - Expunerea radioamatorului in cimpul radiant al antenei magnetice [adresa este http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=124 ] Tratam atunci subiectul protectiei la radiatia electromagnetica. Saptamina trecuta, in 21 apr. ac , Valericã Costin, YO7AYH, mi-a trimis un mail in care spune: In traducerea in limba romana a Recomandarii Consiliului Uniunii Europene 1999/519/EC din 12 iulie 1999 privind reducerea expunerii la câmpuri electromagnetice între 0 ºi 300 GHz. [ pe care am atasat-o atunci la articol ] sint doua greseli: La pagina 10, tabelul nr.2, pentru domeniile de frecvenþã de la (0.15 la 1) MHz ºi (1 la 10) MHz, în coloana “Intensitatea câmpului H” este menþionatã valoarea 0.73f pentru ambele domenii de frecvenþã. Corect este 0.73 / f Am verificat si recunosc ca asa este.
    Astazi legislatia romaneasca in materie nu mai contine aceasta greseala. Legislatie valabila si astazi a fost emisa in 2006
    In 2006 a fost emis ORDINUL nr. 1.193 din 29 septembrie 2006 pentru aprobarea Normelor privind limitarea expunerii populaþiei generale la câmpuri electromagnetice de la 0 Hz la 300 GHz EMITENT: MINISTERUL SÃNÃTÃÞII PUBLICE care a fost PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 895 din 3 noiembrie 2006 Acest ordin impreuna cu normele metodologice se pot citi la aceasta adresa : http://www.acero.ro/ORDIN_nr1193-2006.pdf

  • Postat de Diaconu Ioan - YO8AYV la 2010-04-25 21:49:01 (ora Romaniei)
  • Stimate domn,
    lasand la o parte intamplarile cauzate de hobby-ul nostru comun - si pe care multi le-au trait intr-o forma mai mult sau mai putin asemanatoare, - articolul dumneavoastr exeleaza printr-un umor frust si marea naturalete si siceritate a naratiunii! Nu ar strica sa mai scrieti; aveti un real talent! Toate cele bune familiei dumneavoastra! 73,s YO8AYV/ IASI

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-04-25 23:13:26 (ora Romaniei)
  • Salut!
    Cand spun "Salut", Babi ai stima mea! Acesta este adevaratul radioamatorism.EXPERIMENT.Condider articolul tau ca CEL MAI BUN pe care l-am citit de la existenta lui radioamator.ro!
    Lipsa de ipocrizie si plin de invataminte.MULTUMESC pentru realism.Eu unul consider ca este interesant de a vedea ce se intampla in QRP!A detecta o perturbatie decodabila cand energia pusa in joc este minima mi de pare a fi cu adevarat o CUCERIRE!
    Big gunn, ok, dorinta de a CASTIGA.Este logic.A castiga in QRP insa reprezinta adevarata CERCETERE STIINTIFICA.
    Succes Baby!
    73!

  • Postat de Florentin - YO9CHO (yo9cho) la 2010-04-25 23:15:35 (ora Romaniei)
  • ATENTIE! Ma refer numai la ceea ce se cheama DEEP-NETWORK!Aceasta e tinta.............

  • Postat de Safriuc Vasile - YO5PEZ la 2010-04-25 23:40:02 (ora Romaniei)
  • Un articol care pe langa altele trateaza cu responsabilitate o problema care din nepricepere o ignoram. Sanatatea noastra si mai ales a celor din jurul nostru, care fara nici o compensare pot suferi datorita hobby-ul nostru. Comentariul
    adaugat de Alex N2NNU este binevenit. Iar nelamurirea lui Noni YO2DNO, putea fi evitata daca ar fi cautat pe QRZ.com. Alex este autorizat din 1958 YO4CA, si au fost varfuri de propagare cand se putea lucra tot globul in QRP.
    Pentru mine a fost o incantare un QSO cu Alex, chiar si pe EchoLink. Trimiterile lui YO4AUP la norme sunt binevenite.

  • Postat de Ciprian - N2YO (n2yo) la 2010-04-26 06:45:38 (ora Romaniei)
  • Pentru YO9HSW - Intr-adevar pentru a introduce un comentariu indicativul celui care il semneaza trebuie sa existe in call book YO, insa pentru cititorii din strainatate exista exceptii. Pe lista exceptiilor se numara si N2NNU. De altfel d-nia sa a semnat pana acum 11 comentarii cu acest indicativ, deci nu ar fi avut un motiv sa se identifice ca "NERADIOAMATOR".

  • Postat de Alex Farkas - YO5AMF la 2010-04-26 08:10:46 (ora Romaniei)
  • Mai revin odata cu un coment: umorul fin intr-o expunere tehnica reprezinta o oaza de destindere. Se dezbat probleme serioase, tehnice, tratate teoretic si practic si ...dintr-o data autorul face o trimitere la o intimplare plina de umor, care ne face sa ne destindem! Expunerea in felul aceasta ramane mult timp in memorie. Imi aduc amimte de un articol a dlui Colonati YO4UQ intr-un Buletun YO, despre "dipolul" informatia-comunicare, in care la introducere, facea trimitere la un dialog intre Alice si Pisica din povestirile lui Alice in Tara Minunilor, pentru a ilustra ce inseamna un sistem nedeterminat... Impresiile de calatorii a lui Andrei YO4AUP in Elvetia cu Shaffhausen si Munchausen... Scrierile lu Feri YO4PX in nenumarate articole, pline de umor, sunt cateva exemple bune, care ne asigura, ca intradevar avem o "echipa" de scriitori consacratzi printre noi. 73/dx Alex

  • Postat de Berni - YO2CMI la 2010-04-26 08:56:51 (ora Romaniei)
  • Frumos articol, cu mult umor. In ceea ce priveste utilizarea amplificatoarelor de putere nu trebuie uitat faptul ca ele te ajuta sa castigi ... timp !
    Nu e totuna daca lucrezi o statie rara in jumatate de ora sau strigi zile intregi dupa ea. 73

  • Postat de Francisc Grunberg - (neradioamator) la 2010-04-26 10:55:19 (ora Romaniei)
  • Il felicit si eu pe Liviu pentru acest articol, desi sunt scurtist de o viata si domeniul frecventelor inalte nu m-a pasionat (deocamdata). Hotarat lucru, Liviu are "verb", cum se spune intre cei care insaileaza cuvinte. Cat priveste umorul, imi permit sa citez din Nietzsche si din articolul "Un zambet in eter", prezent pe blogul meu:
    "In ciuda filozofului care, fiind un englez pur-sange, a incercat sa discrediteze rasul în ochii tuturor ganditorilor - ‹‹rasul este o regretabila infirmitate a naturii umane pe care orice ganditor trebuie sa se straduiasca a o depaºi›› (Hobbes) - mi-as permite sa stabilesc chiar o ierarhie a filozofilor in functie de rangul rasului fiecaruia - o ierarhie in care treapta suprema o ocupa cei capabili de rasetele de aur. Si, admitand ca si zeii filozofeaza -presupunere pe care mi-au intarit-o deja cateva concluzii -, pentru mine nu mai incape nici o indoiala ca, filozofand, ei se pricep totodata sa rada intr-un fel nou, supraomenesc - si aceasta, pe socoteala tuturor lucrurilor serioase! Zeii sunt zeflemisti: se pare ca ei nu-si pot stapani rasul nici macar in timpul actiunilor sfinte."
    Iar dacã Nietzsche are dreptate si zeii din inaltimile Olimpului au intr-adevar simþul umorului, de ce nu ne-ar fi ingaduit si noua, bieti muritori din valea mitologiei, sa deprindem sau, mai bine-zis, sa reinvatam rasetele de aur ale copilariei? Pentru inceput sa ne privim in oglinda din cand în cand si sa incercam a zambi de noi insine, sa realizam ca nu suntem nici atotstiuitori, nici infailibili, ca uneori gravitatea noastra posomorata este destul de respingatoare, ca ne luam cateodata mult prea în serios, ca zambetul e pe cale sa ni se transforme lesne în grimasa. Sa acceptam cu seninatate si cu autoironia aferenta ca n-am descoperit noi America, ca nu suntem noi Alfa si Omega, si nici buricul pãmântului." 73 de YO4PX

  • Postat de Dan - YO9CWY la 2010-04-26 15:56:51 (ora Romaniei)
  • Consider articolul ca fiind intre cele mai bune publicate aici. Articolul este prea frumos ca sa ramana numai in YO, ii propun lui Liviu sa-l traduca si sa-l trimita altor reviste de radioamatori. Felicitari lui Liviu si celor care au postat comentarii! Super! 73's

  • Postat de Marius - YO4HGX la 2010-04-27 15:39:04 (ora Romaniei)
  • Plin de umor si punctat pe alocuri cu ironii fine, pe langa aspectele tehnice legate de activitatea noastra, articolul subliniaza excelent si calitatea radioamatorului de a nu se da batut niciodata, de a invinge orice opreliste si a rezolva orice problema de natura tehnica si nu numai. Sentimentul de vid sufletesc care apare dupa consumarea satisfactiei unui proiect finalizat cu bine poate fi inlocuit doar prin ... demararea altuia. Unii spun "the sky is the limit", eu mi-as permite sa-i corectez: nu si pentru noi! Felicitari Liviu, in cateva cuvinte ai reusit sa surprinzi ceea ce oricare dintre noi a simtit si trait la un moment dat.

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-04-28 00:51:52 (ora Romaniei)
  • Felicitari Liviu ! Ai perseverat. Ai scris frumos. Ai exprimat foarte bine cat suntem noi de iubiti de membrii familiei. Am simtit tristetea capatului de drum. Cand esti sus, si-i vezi pe toti ceilalti mici. Si te intrebi daca e bine asa. A reiesit ca aventura cu puterea mare este sa o realizezi, iar aventura cu puterea mica este sa o folosesti. Daca cei de la NASA ar citi articolul, sunt convins ca la urmatoarea aselenizare, ar pune in program si intinderea unui hectar de folie reflectorizanta, pentru a ne ajuta sa putem folosi poate, puteri mai mici. Mi-a placut ca ai spus ca Dumnezeu ti-a dat acest dar minunat care este feciorul tau. Poate ca ar fi trebuit sa opresti emisia cu noua luni inainte de nasterea lui. Atunci EL a hotarat venirea lui pe lume. Nimic nu-i statea in cale. Nici radiofrecventa kwattilor tai. De altfel, eu inca nu sunt lamurit daca RF-ul este sau nu este daunator. Toata viata am lucrat la statii de televiziune si radiodifuziune. Kilovatii, prietenii mei, ba chiar am si dormit langa ei (hi)! Am tastat pe GOOGLE "terapia cu microunde", "terapia cu radiofrecventa" "ablatia cu microunde". Se pare ca este numai efect termic. Folosit cu pricepere, distruge raul. In articol Liviu povesteste cu umor de aventura realizarii unor puteri mari. Ca sa recastigam increderea in puteri mici, va propun un exercitiu de imaginatie: Sa ne imaginam ce am simti si ce s-ar intampla daca am strange in palma, doar cinci secunde, un letcon de numai 18 watti! Nu de 100 !! Cu bine, Mircea- yo4si.

  • Postat de vladimir - YO4HHA la 2010-04-28 18:25:36 (ora Romaniei)
  • MULT SUCCES BABI ....YO4HHA

  • Postat de Gheorghe Andrei Radulescu - YO4AUP la 2010-04-28 18:29:10 (ora Romaniei)
  • Ce te faci daca letconul este undeva in Pacific ?

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-04-29 00:35:48 (ora Romaniei)
  • Azinoapte, la trei ore dupa ce am postat comentariul, un incendiu a distrus in totalitate un apartament de la etajul cinci. Nu au fost victime. Eu stau la etajul noua. Ultimul. Pompieri, SMURD, intoxicati cu fum. Fum, mult fum. Scara inaccesibila din cauza fumului. Nu am mai trait asa ceva. Mi-am amintit de perdeaua de Pascani, zestrea sotiei lui Liviu. In presa locala s-a scris: cauza - o priza defecta. Iar tinerii care locuiau acolo nu aveau decat aparatura audio. Deci, cu atat mai mult, sa nu uitam : "Big power, big problems" !

  • Postat de GINEL - YO4RYU la 2010-04-30 12:15:48 (ora Romaniei)
  • Salut, LIVIU!
    M-am amuzat copios la inceput, dupa care mi-am adus aminte de unele discutii cu amicii din Galati despre problemele tehnice ce apar la puteri mari, si despre cheltuielile inerente pe care trebuie sa le faci pentru a le preintimpina. Cit despre partea "medicala", e bine sa nu exageram, dar nici sa o ignoram, deocamdata nu stim cu certitudine cit de periculoasa e radiofrecventa pentru organismul uman. Mi-a facut o reala placere articolul tau, felicitari pentru sinceritate si umorul fin pe care il ai!!
    Cu stima, din maritim mobil, GINEL-YO4RYU!

  • Postat de Mircea - YO4SI (yo4si) la 2010-05-13 00:33:16 (ora Romaniei)
  • Pentru Gelu, YO4AUP: organizezi o excursie in acea insula pierduta in ocean. Tii letconul de coada si faci o frumoasa poza sub care scrii: Cu acest letcon puteti face lipituri la un qrp, cu care veti putea lucra tot globul pamantesc! De aici, nu de acasa ! Mai glumim si noi... 73s !

  • Postat de Aurel Rangu - (neradioamator) la 2010-05-15 09:55:38 (ora Romaniei)
  • Daca folosesta o antena buna nu ai nevoe de
    mai mult de 50W.
    Telefoanele pe satelit au in jur de 5W.
    e drepr ca sateliti sant mai aproape si sant activi!!
    Dar au fost persoane care cu 10W au facut legaturi prin reflexie meteorica !!!!
    (Vezi YO7VS)
    KW or fi ei buni dar in benzile inferioare.
    exemplu: prin 1900 toamna (85)cu un transceiver
    de 25W (80m-40m)toate mergiau bine dar am fost nevoit sa modific dimensiunea antenei (din cauze obiective un bloc la 50cm de casa)
    atunci a inceput calvaru auzeam dar nu eram auzit(prost) Solutie: 1
    final (ilegal la timpul respectiv si acum) de 250W mai bine!
    dar totusi prost 2
    final de 1KW si mai bine dar nu mai bine (mergea mai bine cu prima antena !!)
    ei si de aici nu am mai avut spatiu disponibil
    (casa demolata!!)
    pe reflectometru W KW plecau bine mersi dar unde se duceau ???
    asa ca antena (parerea mea si cred ca mai sant si alti de aceeas parere) este problema cea mai sensibila.

    Cu stima
    Ex YO7DNU

  • Postat de Liviu - YO4FNG la 2010-05-16 00:05:34 (ora Romaniei)
  • Tuturor care ati citit si ati comentat (sau nu ...) acest material, va multumesc. Cu stima, YO4FNG Liviu, 73 !!

  • Postat de Adi - YO5PVA la 2010-07-20 17:27:47 (ora Romaniei)
  • Interesant articol ... Eu sunt fan QRP asa ca : Kilowatii-dusmanii mei. Apropo de prieteni si dusmani , vorba :"Doamne fereste-ma de prieteni ca de dusmani ma feresc eu !". Sunt de parere ca orice ne influentiaza in bine sau rau, insa "Ce-i prea mult nu-i sanatos." Liviu sper sa ne intalnim pe calea undelor la ceva concurs in UUS, felicitari, multa sanatate si 73!!!

  • Postat de Adi - YO5PVA la 2010-07-20 17:28:08 (ora Romaniei)
  • Interesant articol ... Eu sunt fan QRP asa ca : Kilowatii-dusmanii mei. Apropo de prieteni si dusmani , vorba :"Doamne fereste-ma de prieteni ca de dusmani ma feresc eu !". Sunt de parere ca orice ne influentiaza in bine sau rau, insa "Ce-i prea mult nu-i sanatos." Liviu sper sa ne intalnim pe calea undelor la ceva concurs in UUS, felicitari, multa sanatate si 73!!!

  • Postat de Aurel Rangu (YO7DNU) - YO7DNU la 2010-12-25 09:32:35 (ora Romaniei)
  • Acum sant iar radioamator (!!!) cu vechiul indicativ, si bineanteles a inceput calvarul antenelor !! de data asta la bloc.
    Putere mica sensibilitate mare cam nasol dar astea sant conditiile.
    73

  • Postat de Alex - YO6IAL la 2011-11-21 10:42:10 (ora Romaniei)
  • Cred totuși cã, mai des decât s-ar crede, kilowații conteazã. Și pot fi buni „prieteni”.
    Conteazã în aceeași mãsurã cu orice destinație.
    Pentru cã, în final, HI!, drumul pânã acolo este marele secret.
    Iar tu, dragã YO4FNG, ai ales cel mai frumos drum dintre toate, pentru a atinge kilowații.
    Cel mai frumos, pentru cã, adesea, se întâmplã ca unii sã aleagã drumul parcurs de un curier.
    Sau altele, mai rapide, dar cu mult mai sãrace în satisfacții.
    Satisfacția cea mare un este de a lucra o stație W6 (sau UR :) ) cu 599, ci de a face legãtura, cu orice control dar cu TRX-ul, QRP-ul sau QRO-ul sau mãcar acea Yagi, meșteritã acasã, cu trudã și entuziasm, uneori de-a lungul unor ani.
    73 și GD DX!

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Kilowatii, prietenii mei?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact