l
hamradioshop.ro
Articole > Intamplari adevarate Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

MEMORIAL YO7FO & YO7AUS Editia I

Ligian Tudoroiu YO7GNL

YO7FO - Liviu - s-a nascut la 15 iunie 1949 in comuna PADUROIU, judetul ARGES, intr-o familie de invatatori. S-a bucurat de o crestere si o educatie deosebita pentru acele vremuri (dupa razboi, intr-o localitate destul de saraca).

Mostenind indemanarea bunicului din partea mamei (bunicul avand un mic atelier de tamplarie), Liviu in fiecare vacanta a fost atras de sfaturile primite din partea "lui tataie Oarna". Aceste sfaturi s-au materializat mai tarziu in constructiile mecanice pe care Liviu le-a executat de-a lungul timpului ca radioamator.

Pasionat de fizica, invatand telegrafia in anul 1966, la data de 15 decembrie a fost autorizat ca radioamator de receptie cu indicativul YO7 - 6056, de catre Directia Regionala P.T.T.R. ARGES, in urma examenului sustinul la Radioclubul Regional Arges (sef radioclub Miky Serbanoiu).

Dupa receptiile efectuate si trecute in logurile - care la acea vreme erau controlate periodic de Seful radioclubului si o comisie de radioamatori de emisie-receptie, in urma unui exament sustinut in anul 1968, obtine indicativul YO7AQE.

Dupa mii de ore de lucru ca radioamator de emisie-receptie si in toate concursurile interne si internationale, avand timp liber intrucat in acea perioada a lucrat ca profesor de fizica si apoi ca laborant la Liceul de cultura generale Vedea, judetul Arges, obtine indicatuvul YO7FO. In toata acesta perioada la Radioclubul judetean i se spunea "mai best" si putem s-o spunem sincer ca singura lui pasiune a fost radioamatorismul. In anul 1975 este angajat la Radioclubului judetean Arges.

In toata perioada cat a lucrat cu radioamatorii a antrenat in telegrafie alaturi de Kuti Ioan, YO7AUS si alti radioamatori de emisie -receptie, sute de tineri care sunt si azi angajati ca transmisionisti. Unii dintre ei sunt transmisionisti de elita.

A construit diverse amplificatoare, antene si alte echipamente. A fost un bun organizator al concursurilor in telegrafie, radiogoniometrie ("vanatoare de vulpi") si fonie. A participat la mai toate concursurile de vanatoare de vulpi din tara ca arbitru.

A obtinut multiple trofee si medalii la concursuri in US si UUS precum si in creatie tehnica.

In toata acesta perioada a fost legat de o mare prietenie de Nelu -YO7AUS.

Afland ca acesta a plecat dintre noi, Liviu a suferit enorm. Apoi a plecat Vasile Ciobanita YO3APG... Alta pierdere imensa pentru radioamatorismul romanesc.

In luna martie 2010 Liviu, este operat de cancer la stomac, iar pe 5 aprilie 2012, pleca ... pentru totdeauna.

YO7AUS si YO7FO

YO7AUS - NELU - s-a nascut la Reghin in data de 22 august 1940. Copilaria si-a petrecut-o pe malul Muresului cu speranta ca intr-o buna zi o sa ajunga cel mai bun intr-o meserie utila pentru sine si pentru societate. Inca din adolescenta a imbratisat arta bricolajului in lemn, mai tarziu manuia cu pricepere dalta, traforajul si strungul pentru lemn executand piese de artizanat si mic mobilier, aceste insusiri fiind "furate" de la tatal sau. Mai tarziu datorita acestui talent s-a angajat ca muncitor necalificat la intreprinderea de componente de aviatie din Reghin devenind mester in constructia fuzelajelor pentru planoare.

In anul 1957 a absolvit cu rezultate deosebite cursurile de radio-telegrafie organizate de AVSAP Reghin. In 1960 este incorporat la Oradea de unde este transfertat la Pitesti la UM 1714. A urmat cursurile Scolii de Maistri Militatri si Subofiteri fiind avansat la gradul de sergent major. Ramane in aceasta unitate pana la pensionare, perioada in care a instruit mii de tineri in tainele telegrafiei, unii dintre ei imbratisand cariera militara sau radioamatorismul.

In anul 1971 obtine certificatul de atestare Maestru al Sportului si in 1974 obtine locul 1 la Olimpiada transmisionistilor pe armata. Este membru fondator la YO7KFA si YO7KXJ, coordonator al sectiei de radioamatorism din Campulung Muscel, Membru de onoare al Asociatiei Judetene Arges a Cadrelor Militare in Rezerva si in Retragere. In anul 2010 primeste titlul de FIU AL ARGESULUI prin care se recunoaste activitatea desfasurata de maestrul Kuti timp de 53 de ani pe meleagurile argesene.

"Domn’ profesor", cum ne placea noua sa-i spunem lui YO7AUS, avea o fire prietenoasa, vesela si era un mare sugubat. Avea o vorba: "Poti sa stai in gara 23 de ore / zi, dar daca nu esti acolo cand trece trenul, ai stat degeaba."

Uneori il intreba inainte de cate un concurs pe Liviu :
- Ii batem Livule?
- Ii batem Nelule, nu or fi ei mai prosti ca noi, era raspunsul lui Liviu.

Impreuna in concursuri si campionate nationale si internationale au adus YO7KFA pe podiumul locurilor fruntase.

In data de 9 februarie 2011 dupa o boala nemiloasa inima celui care a fost YO7AUS a incetat sa mai bata.

La YO7KFA Nelu si Liviu au fost lectori la nenumarate cursuri de formare a noilor radioamatori si perfectionarea celor autorizati. Au militat si au tinut vie flacara radioamatorismului in Arges in spirit de echipa. Dupa plecarea lor premnatura simtim golul lasat, gol care ne apasa, iar activitatea de radioamatorism argesan derapeaza din pacate catre latura individualismului.

In ultimele discutii purtate cu Liviu, acesta a repetat insistent:
"Sa nu lasati sa piara spiritul de echipa in radioamatorismul argesan."

Jos palaria maestre Liviu si maestre Nelu pentru tot ce ati realizat in si pentru radioamatorism.

Am pierdut doi mari prieteni adevarati!!

YO7GNL
Ligian TUDOROIU
& prietenii

Nota - La inceputul lunii septembrie 2012 am fost invitati de amicii din Arges (noi fiind din Valcea) la o iesire la iarba verde, impreuna cu prietenii radioamatori si cu statiile si antenele noastre intr-o locatie foarte frumoasa in judetul Arges. In acest loc au venit de multe ori YO7FO si YO7AUS pentru a participa la concursuri, dar din pacate acum nu mai sunt printre noi. Asa ca, in memoria acestora, si pentru a-i comemora alaturi de familii si prieteni, am facut aceasta iesire "la aer" in care s-au testat antene, s-au incercat legaturi din locatia respectiva de portabil cu echipamentele pe care le-am adus cu noi, in conditiile "gestionarii" eficiente a combustibilului pentru grupul generator... (Dana - YO7HKM).

Poze facute cu ocazia acestui eveniment se gasesc in acest album.

Ligian Tudoroiu YO7GNL

Articol aparut la 30-9-2012

8022

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (4)  

  • Postat de Vasile - YO6EX (yo6ex) la 2012-10-01 09:12:24 (ora Romaniei)
  • Foarte frumoasă iniţiativa comemorării celor doi radioamatori. Este bine să ne re-amintim de radioamatorii care au făcut cinste ţării. I-am cunoscut pe amândoi. Cu Nelu YO7AUS, ne-am "bătut" la concursurile de telegrafie sală pe la începutul anilor '70. Un bun telegrafist şi operator, de talie internaţională. Liviu YO7FO a rămas în amintirea mea ca un foarte bun constructor, cel care a proiectat şi construit cea mai bună cheie telegrafică, nu numai din România. Sunt fericitul posesor al unei asemenea chei, care bate de la distanţă cele produse de firme de prestigiu, precum Bencher.

  • Postat de MARIUS - YO7FB la 2012-10-04 15:12:17 (ora Romaniei)
  • ...initial aveam multe de spus.Felicitari Ligian pt initiativa.73

  • Postat de Emil - YO7LUO la 2012-10-11 12:32:53 (ora Romaniei)
  • L-am cunoscut pe Nea' Kuti in timpul stagiului militar la 01714-Pitesti. Era iubit si apreciat de toti cei din unitate si foarte apropiat de soldati. Si un telegrafist de exceptie, chiar intr-o unitate plina de transmisionisti.
    Aflind de decesul dumnealui l-am plins ca pe o ruda apropiata!

    Felicitari organizatorilor pentru intiativa!

    Emil

  • Postat de Toader marius - YO7BBE la 2013-04-04 01:14:39 (ora Romaniei)
  • Din varii motive sut autorizat din anul 1970 cu sprijinu yo7vo Miki Serbanoiu (SK) dupa ce am reanfiitat(impreuna cu yo7alr(in prezent yo3alr)radioclubul yo7kfc ce a apartinut de intreprinderea ARO.Dupa trecerea in nefiita a regretatului yo7vo,am legat oadevarata si frumoasa prietenie cu Liviu yo7aqe(devenind mai tarziu yo7fo),cu Nelu yo7aus,Augustin yo7aqf(nea)Vasia yo7gd (care ma molipsit de UKV)si alti radioamatori Pitesteni,din care unii din pacate nu mai sunt.Am si eu numeroase si frumoase amintiri cu acesti deosebiti prieteni radioamatori,dar Ligian a spus esentialul si subscriu in totalitate. Doresc totus sa fac o mica precizare care nu intineaza cu nimic memoria lui Nelu yo7aus.Dupa disparitia uzinei ARO si inclusiv clubul yo7kfc in anul 2003 impreuna cu marea majoritate a radioamatorilor din Campulung am autorizat un club privat cu indicativul yo7kyt.In 2008 la initiativa lui yo7hmh (in prezent yo7vp)sprijinit si de mine in mare masura,sa pus bazele unui radioclub departamental (pe linga clubus sportiv MUSCEL cu indicativul yo7kvp.Mentionez ca un sprijin hotarator,a fost cel dat de Liviu.Deci din acest an 2008 Nelu yo7aus a fost coordonator dar numai la acest club si nu la toata activitatea radioamatorilor din Campulung. Contributia lui insa a fost semnificativa.Nici acum nu vreau sa cred ca acesti buni prieteni nu mai sunt,ca si un alt bun prieten Vasile yo3.... Mai devreme sau mai tarziu ma voi intalni si eu cu ei. Pana atunci DUMNEZEU sa-i odihneasca in pace. yo7bbe Marius.

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "MEMORIAL YO7FO & YO7AUS Editia I"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact