l
hamradioshop.ro
Articole > Radioamatorism - opinii Litere mici Litere medii Litere mari     Comentati acest articol    Tipariti

Campionatele Nationale de uus - incotro?

Vasile Dromereschi YO5DAR

As fi vrut ca acest text sa fie o "scrisoare deschisa" adresata Presedintelui Federatiei Romane de Radioamatorism si Presedintelui Comisiei competitionale de UUS.

Publicarea pe acest site va da posibilitatea celor care il acceseaza sa se mai convinga inca o data de capacitatea organizatorica a forului "unic" care coordoneaza si controleaza (cuvinte cuprinse in statutul FRR) activitatea radioamatorilor din Ronania.

Pentru cei care nu vor avea rabdarea sa citeasca pina la sfirsit acest text am sa ma prezint de la inceput: indicativul meu de radioamator pe care-l detin din 1981 este YO5DAR si sunt membru fondator al Asociatiei Sportive DORNA DX GRUP din Vatra Dornei. Cei care fac parte din lumea UUS - lor cunosc indicativul YO8KRR ca pe o prezenta constanta in competitiile specifice.

Pornind de la principiul "important e sa participi" si in acest an (2004) am fost prezenti la Campionatele nationale de UUS la categoria echipe, cu indicativul YO8KRR. Fara a intra in detalii privitoare la concursuri va prezint numai sinteza conform fisei summary:
144 MHz 144 QSO-uri 31597 puncte
432 MHz 52 QSO-uri 10590 puncte
1296 MHz 3 QSO-uri 1593 puncte

LOG-urile de concurs au fost intocmite cu programul DL5MHR si expediate in format txt si adi prin e-mail.

In revista Radiocomunicatii si Radioamatorism nr. 11/ 2004 este publicat clasamentul la aceste concursuri.

Fara a comenta modul, de altfel devenit specific revistei, de a publica aceste clasamente, am constatat ca indicativul YO8KRR nu apare in niciunul din clasamente! Indicativul YO8KRR nu apare nici la lisa log decit la 432 MHz!

De notat ca arbitrul coordonator face mentiunea: "au mai fost o serie de indicative pe care nu le-am gasit in caalbook-ul YO ............" . Nu stiu ce nelamuriri a avut cu indicativul YO8KRR?

O simpla statistica facuta luind in considerare clasamentul publicat si numarul de QSO-uri realizate de YO8KRR ne arata ca aproximativ 70 % dintre participanti au avut QSO cu acesta statie, deci au consemnat indicativul in filsele lor de concurs!

Cum se poate " intimpla" ca acest indicativ sa fie ignorat fara nici o mentiune normala, nu speciala.

De altfel este pentru a treia oara in ultimii patru ani cind se intimpla acelasi lucru, fie la Campionatul National de UUS, fie la Concursul international YO VHF-UHF-SHF.

In anii trecuti, dupa semnalarea acestui aspect am fost informatica "v-am bagat si pe voi in clasament"!? Noi nu vrem sa fim "bagati in clasament" pe undeva unde exista un loc liber, vrem sa vedem un clasament corect. Daca nu indeplinim vreo conditie de participare, care este indeplinita de ceilalti concurenti, este bine sa stim acest lucru si cel putin la acest concurs sa se specifice ca am participat fara drept de clasificare.

Ce parere pot sa-si faca zecile de statii cu care am avut QSO-uri in aceste concursuri si carora este posibil sa le fi fost taiate punctele realizate din legaturile cu noi?

Celor aproximativ 100 de participanti le datorati o explicatie!

Acest concurs este organizat de FEDERATIA ROMANA DE RADIOAMATORISM!

Nu astept un raspuns la acesta scrisoare, dar imi exprim speranta ca textul ei va putea fi regasit si in paginile revistei Federatiei Romane de Radioamatorism!

25 noiembrie 2004, Vatra Dornei

Vasile Dromereschi YO5DAR

Articol aparut la 29-11-2004

9315

Inapoi la inceputul articolului

Comentarii (11)  

  • Postat de Laszlo Vago - YO5OCZ la 2004-11-30 02:28:23 (ora Romaniei)
  • Buna Vasile
    Adica "Vasile,YO5DAR"
    Aritocolul pe care ai pus puncul pe "I" eu de mult o astept si nu cred ca este un concurs de UUS in care noi sa nu fi schimbat un contrlol mai in toate benzile de UKV,NU DORESC SA CONENTEZ si nu cred ca am dreptul pentru ca NOT MEMBER FRR dar sunt un UKV-ist la care voi tine pana cand puterile si bineinteles varsta imi va permite ce a ce cred va dura inca mult de acum in colo.Sunt inca multe de facut la sectiunea UUS. FELICITARI penrtu rezultatele de la HA VHF/UHF/SHF din 2004, inca altele nu au aparut pe internet. Din pacate EU personal am recurs la un slogan care cred ca imi va da mult de furca cu altii "Only dx not"YO" not menber FRR.

    73! si la reauzire si in 2005 la toate concursurile internationale
    YO5OCZ Laci.

  • Postat de Loti - la 2004-12-08 11:18:11 (ora Romaniei)
  • Exista undeva pe net afisate rezultatele ?????
    Numai in R& R 11/2004 ??? eXCLUSIVITATE ???
    Propun infiintarea a numai 2 categorii: Una cu PARTICIPANTI si una cu CASTIGATORI ( TOP 3) . Avantaj maxim pt toti !!
    - Se trimite SAU nu loguri, oricum nu mai conteaza!!
    -Nu se mai pierde timp si nervi cu corectatul si cu asteptatul,contestatii etc..pleaca 5TE, s-a terminat corectatul !Hi !!
    - Participantii pot sa se apuce linistiti sa-si cumpere scule mai bune ,sa-si faca antene mai performante.....
    - Cistigatorii se pot pregati linistiti ,din timp, fara emotii,pentru premiere!!
    In concluzie ,CIRC cu C mare !! O data se admite , de doua ori e scuzabil, a treia oara e omenesc, dar a patra !!!!!!!!!!

    Asteptam o "rectificare" dupa publicare rezultate," justificari valabile" argumentate tare de tot de insi sfatosi si "barbosi" !
    CU YOU IN VHF YO CONTEST 2005! TU !?

  • Postat de Mateiescu Marius - YO3GEJ la 2004-12-08 15:06:33 (ora Romaniei)
  • Si eu am participat in campionat anul acesta si neavand timp sa ajung la radioclub nu am avut timp sa cumpar revista !!! Vazand aceasta scrisoare , l-am sunat pe bunul meu prieten Florin YO3HOS rugandu-l sa imi spuna si mie pe ce loc ma aflu si stupoare !!!! Nu ma aflam pe nici o lista ( clasament, checklog sau lipsa log ). Oare cu ce am gresit ??!!?? Am dat prea tare in dinozauri ?? Am facut prea mare galagie ??? Asa ca draga Vasile nu esti singurul patit !!! Pana nu voi vedea si eu clasamentul nu pot face un protest oficial.

  • Postat de Victor Tritoiu - YO6MP la 2004-12-10 02:41:15 (ora Romaniei)
  • "Incitat" de patania lui 5DAR si nu numai, am lecturat mai cu atentie intreg clasamentul campionatului national de uus 2004 si ca urmare imi exprim cateva reflexii in urma acestui lucru:
    - in primul rand concluziile arbitrului coordonator - 5 CBX - ar putea fi catalogate HAZLII, daca nu ar fi vorba de un document, probabil, omologat de Consiliul de Administratie al FRR; adica cum isi permite "domnul stie tot in materie de call book YO" sa "decreteze" ca anumite indicative pe care domnia sa nu le-a gasit in evidentele pe care le poseda sa le treaca cu vederea ca si cum ele nu ar exista??? Si daca acest lucru este adevarat, dece C.A. al FRR nu s-a sesizat ca unele indicative sunt PIRAT???
    - pe cand si in redactarea clasamentelor nostre se va implementa modelul, de exemplu, IARU VHF, unde sa putem vedea numarul de QSO-uri, puterea cu care s-a lucrat, antena sau antenele folosite, cea mai mare distanta realizata, etc. etc ??? Consider ca C.A. al FRR ar trebuie sa aloce verificarea acestor concursuri celor care vor dar mai ales celor care stiu cum sa intocmeasca un clasament; si la omologarea acestor clasamente sa nu mai permita astfel de situatii aberante;
    - o alta "noutate" in materie de intocmire a clasamentelor, am constatat-o la categoria 432 MHz - echipe; pe locul 9 s-a clasat statia YO6KQQ/p avand ca operatori pe "NELU / IULIAN" !!!??? Se poate si asa? Atunci nu trebuie sa ne miram ca intr-unul din clasamentele viitoare vom putea citi ca operatori la o anumita statie pe " PAT si pe RAC" !!! Daca asa s-a specificat in fisa de concurs, arbitrul trebuia sa intervina pentru a cunoaste cine a operat statia respectiva.
    Draga Vasile - 5DAR - totusi trebuie sa tinem cont ca traim in ROMANIA!!!
    Vy 73's

  • Postat de Sabau Dan - YO5DGE la 2004-12-10 07:57:16 (ora Romaniei)
  • Stimati domni, inainte de toate trebuie sa va spun ca sint administratorul
    serverului karma.ro unde este gazduita casuta postala yo5kuc@karma.ro unde
    s-au primit logurile pentru concursul in discutie.Acest server a fost configurat special sa trimita un mesaj de confirmare pentru fiecare e-mail primit in acea perioada. Ei bine, in casuta postala NU SE AFLA nici un e-mail sosit de la YO8KRR care sa contina fisele de concurs!!
    Rog pe YO5DAR, sau cel ce a trimis fisele, sa primita acel mesaj impreuna cu headerele,ca dovada ca intradevar a trimis fisele.

  • Postat de vasile - YO5DAR la 2004-12-12 12:27:15 (ora Romaniei)
  • Nu vreau sa comentez "comentariile".
    Pentru cei ce mai citesc pe aici e bine sa stie adevarul.
    Despre rezultatele la campionatele nationale de UUS s-a discutat cu yo5dge inainte de publicarea lor in revista, iar yo5dge nu a spus sub nici o forma ca nu au primit loguri de la yo8krr.De ce nu ai cerut atunci "headerele" domnule administrator de la karma.ro?De ce nu ati raspuns la mail-urile trimise de YO5CLN IN CARE VA CEREA SA CONFIRMATI PRIMIREA FISELOR.In sfirsit, ramine sa va spun ca nu s-a schimbat nimic.Schimbarea trebuie s-o faca oamenii care sunt in stare de asa ceva.
    73' de la YO5DAR

  • Postat de Mircea Crisan - YO5CBX la 2004-12-14 13:39:39 (ora Romaniei)
  • Domnilor,
    La arbitrarea Campionatelor Nationale 144/432/1296 de anul acesta, a participat
    un colectiv format din 3 persoane, fiecare cu responsabilitatile lui,respectiv:

    - Dan/yo5dge - a asigurat partea logistica, internet, e-mail, etc.
    - Marius/yo5qct - a ridicat logurile venite prin posta si a listat logurile
    venite prin internet
    - Mircea/yo5cbx - verificarea efectiva si intocmirea clasamentului

    Verificarea s-a facut manual, log cu log, legatura cu legatura.Daca corespon-
    dentul nu a trimis log, s-a taiat legatura, respectiv punctele.De asemenea
    s-a depunctat cu 5 sau 10 la suta legatura in care diferenta de ora era mai
    mare de 5 minute, indicative/controale gresite, etc.(conform Regulamentului
    cadru). TOATE LOGURILE care mi-au parvenit au intrat in Clasament (cu unele
    exceptii, pe care le voi prezenta mai incolo...). Va asigur de buna noastra
    credinta. Or fi fost si greseli, nimeni nu-i perfect. Dar de aici, pana la
    acuzele si insinuarile de frauda, masluire, etc., e cale lunga. Si ca sa nu
    lungim vorba, am sa raspund punctual:

    Pentru Vasile/5dar:
    Dece nu vreti sa intelegeti ca logul de la YO8KRR, NU A AJUNS la yo5kuc@karma.ro?!
    Pentru o perioada de o luna de la data concursului,Dan/5dge,a setat
    serverul in asa fel incat la primirea unui e-mail sa raspunda automat
    confirmand primirea. Dan va cerut sa-i trimiteti aceasta confirmare dar
    se pare ca n-o aveti. Dar continuati sa faceti "valuri" desi vina va
    apartine, in totalitate. In legatura cu insinuarile cum ca s-ar practica
    o "aranjare" a cine sa castige, sa inteleg ca si in 2003 si in 2002,
    cind voi (YO8KRR) va-ti clasat pe locul 1, clasamentele au fost masluite?!
    Tot noi am arbitrat si atunci...
    Nu mai aruncati vorbe in vant, pt.ca uite, se intorc impotriva voastra....

    O situatie asemanatoare se intampla si cu YO9KXC al carui log nu il gasim
    in yo5kuc@karma.ro, desi el zice ca are confirmarea. Tot ce se poate!
    Il rugam sa ne trimita e-mailul de confirmare, care, ne va ajuta la cautare.
    Fi-ti siguri, ca daca va fi cazul, ne vom cere scuze.

    Un alt caz, este cel al lui YO8KAN. Aici cred ca va trebui sa facem "mea
    culpa", desi, doar pe jumatate. Logul a fost trimis intr-un format care
    Marius/5qct, nu l-a putut citi. L-a lasat deoparte urmand sa mai incerce
    dar se pare ca pana la urma a omis sa faca acest lucru. Acum, dupa
    "sesizare", s-a ocupat Dan/5dge de el si pana la urma, la scos. Dar pentru
    D-zeu! De ce trebuia folosit nu stiu ce programe sofisticate iar la urma
    si comprimat?! Ai castigat probabil cateva secunde la trimiterea logului
    pe internet dar ai creat o problema din care noi am iesit masluitorii
    neamului. Si inca ceva: La Campionatele Nationale 144/432/1296 , NU exista
    categoria MOMB ...Sint Campionate separate, si atat ! (Acest lucru e
    valabil si pentru multe alte statii,care ne arata cat de bine studiaza
    si respecta ei regulamentul de concurs. Dar pretentii au! Si acuze,
    deasemenea...)

    Aceeasi problema ca mai sus si pentru Costel/YO8BNG. Logul lui YO8MF,
    sosit impreuna cu al tau, fiind format text, fara inflorituri, a putut
    fi citit imediat, dovada ca el apare in clasament. Acuma, fie vorba
    intre noi, la cele 368 de puncte ale tale, nu cred ca era nevoie sa
    folosesti tonul pe care l-ai folosit. Parca ai fi pierdut cel putin
    un Campionat Mondial ...

    Pentru YO3GEJ:
    Ai trimis log CABRILLO. Ori, se stie, cabrillo nu face si punctajul
    pe fiecare legatura. Doar "Claimed score". Dar nici macar acesta nu
    aparea in logul tau, ca l-as fi luat de bun, asa cum am facut si in
    alte cazuri(Nu sariti, ca aveau legaturi putine, si nu a influentat
    clasamentul, cel putin in primele 20 de locuri!). Au fost baieti care
    m-au rugat, daca vreau, sa le calculez eu punctajul pt. ca ei nu au cu
    ce. Le-am calculat, nu mi-a cazut mana. Nu a fost si cazul tau. De
    aceea ai aparut la LOG CONTROL si nu in Clasament.

    Pentru YO6MP:
    Te rog sa fi sigur ca asa scria in logul de la YO6KQQ: op. NELU/IULIAN.
    Chiar daca eu le stiu indicativele, am lasat asa, sa se vada cum
    inteleg unii sa completeze un log. Si asta e caz fericit ! Au fost
    cazuri cand nu s-a trecut nimic, nici nume, nici indicative, nu mai
    vorbesc de LOCATORUL propriu, de a trebuit sa-l deduc din legaturi,
    de la corespondenti. Tu glumesti,dar i-ti pot trimite daca vrei,
    o sumedenie de fisiere de tipul petrica.dbf, vasile.pdf, 144.doc si
    alte ciudatenii de tot felul, folosind programe diferite, care mai
    decare mai excentrice, comprimate cu zip, rar, etc.(probabil vrand
    sa arate gradul de dotare/inteligenta), cind pana si cel mai simplu
    program de concurs stie sa scoata fisiere indicativ.log, pentru log,
    si indicativ.sum pentru summary (conform regulamentului, acestea
    trebuie trimise separat!),in format text. Dar de ce sa fie simplu, cand
    se poate complicat?! Si daca se intampla ceva, si se intampla, atunci
    dam vina pe arbitrii, vinovati de toate relele de pe pamant.
    Sa stii ca, pentru verificarea indicativelor, am folosit fisierul
    PIT.DBF, folosit de YO9HG in progamul sau pentru toate concursurile
    Romanesti (contine CallBook_ul YO, upgradat prin aprilie/mai, daca
    nu ma insel). Daca stii o sursa mai buna, poate ca n-ar strica sa
    o faci publica, poate intereseaza si pa altii...
    Adnotarea respectiva era pentru Vasile/3apg, gandindu-ma ca poate el
    are si alte surse mai de ultima ora, si va face corecturile necesare.
    Ma bucur ca a lasat-o acolo, ca uite, mi-a dat ocazia sa lamuresc si
    acest aspect...Nu s-a lucrat chiar "dupa ureche"...
    Pe tema completarii, formatului, trimiterii logurilor, a respectarii
    termenului de trimitere, adresa, a regulamentului in general,
    s-ar putea spune foarte multe,dar, cum de la anul NU voi mai
    arbitra eu(VICTORIEEE, a-ti scapat de talhar!!!),las ca aceste probleme
    sa le rezolve cel ce va fi desemnat/ales, mai degraba CONDAMNAT, hi!
    Ii urez succes!... Sincer!...

    Mircea/yo5cbx

    PS1. Vasile/3apg, m-a rugat sa refac Clasamentul ...Nici o problema!
    Nu va fi greu de loc. E vorba de cateva indicative,respectiv,
    YO8KRR, YO8KAN, YO8BNG ale caror loguri, in acest moment, le
    am, si YO9KXC al carui log, din pacate, nu-l am inca....
    Vasile nu mi-a dat un termen, asa ca nu stiu cit sa mai astept.
    In schimb, am eu o propunere: daca, din cei care s-au simtit
    nedreptatiti, vrea cineva sa participe la verificare, eventual
    chiar sa verifice ei,cu manuta lor,ii invit, cu draga inima, la noi,
    la Bistrita ...Vorbesc foarte serios!... Le voi pune la dispozitie
    toate logurile, inclusiv cele din 2001 incoace, daca considera
    ca e cazul...In fond, de la Vatra-Dornei pana la Bistrita sint
    doar 85 de Km....

    PS2. Daca cineva, din cei care m-au atacat atat de virulent pe
    FORUM, are taria de caracter sa-si ceara scuze, le primesc....
    Daca nu, NU !

  • Postat de Iulian Rosu - YO3DAC la 2004-12-15 03:36:36 (ora Romaniei)
  • Sunt perfect de acord cu cele scrise de YO6MP. Cel care a facut scorul nu era autorizat sa ia decizia ca unele indicative nu ar exista in Callbook.
    Mai mult decat atat, am verificat indicativele pe care arbitrul le-a publicat ca nu ar exista in Callbook (le-am verificat chiar cu masina de cautare a acestui site) si cu stupoare am descoperit ca multe indicative sunt perfect valabile. Ca de exemplu, YO3CBZ, YO3RV, YO7HIA, YO7HIB, YO9KPB.
    73’s
    Iulian

  • Postat de vasile - YO5DAR la 2004-12-16 03:08:37 (ora Romaniei)
  • Imi pare bine ca un articol destinat radioamatorilor a stirnit interes.
    Trebuie sa lamurim un aspect:nu am comentat nimic.Am relatat faptele ca atare.Nu am cerut explicatii de la cei care au asigurat corectarea fiselor.Nu am lansat nici un atac la persoana, nici macar nu am numit vreo persoana in articolul meu.De ce porniti pe aceasta cale, cu comparatii privind cistigatorii din anii trecuti s.a.m.d.
    Am semnalat un aspect real, care se manifesta global in radioamatorismul romanesc, lucrurile fiind tratate "lautareste".Organizatorul unei competitii este cel care poate lua orice masura care sa-i determine pe concurenti sa participe in viitor sau nu la competitii.
    Oricit ne-am invirti in jurul cozii, cel putin in cazul specificat acesta este FRR si nu un radioamator sau altul.
    Oricum acesta este ultimul mesaj pe care il trimit, legat de acest subiect.Discutia a deviat de la "standardul" pe care eu il accept.
    Pentru yo5cbx si yo5dge le spun doar ca fisele au fost trimise si atunci cind vom avea timp vom dovedi acest lucru.Cind ne vom intilni isi vor aduce aminte sper ca s-a discutat si telefonic in legatura cu acest concurs.Acest concurs este terminat.Daca puteti sa faceci ceva de acum inainte in spiritul specific radioamatoricesc, este binevenit.
    73' de la yo5dar

  • Postat de LoTi - la 2004-12-16 05:40:17 (ora Romaniei)
  • S-au prezentat scenarii,fapte ,scuze ,acuze, argumente , paraargumente.....
    Imi permit un inceput timid de concluzie.Le asteptam si pe alea finale,luate de cei"grei ",cu voia dumneavoastra "ultimii pe lista".
    Ce trebuie sa faca organizatorii?
    La fel ca si la sectiunea US, trebuie trecut la arbitraj electronic.Cei care se pricep, au timp, chef si vor sa-si "faca pomana" cu rezolvarea problemelor de soft,pot sa incerce si sa reuseasca macar ce s-a facut la US. Cu foarte mici poticneli, inerente inceputului, la US s-a reusit anul acesta afisarea in timp record( situatie unica ,as indrazni sa zic).FELICITARI MAXIME !!!
    Radioclubul Bistrita(sau oricare alt radioclub corector,organizator) are site pe NET si acolo se putea face o pagina cu situatia in timp real a primirilor de fise,pina la termenul limita , ceva asemanator cu ce are ARRL la sectiunea CONTEST. Daca dupa o saptamina, doua nu te gasesti pe lista, e clar ca s-a intimplat ceva si actionezi, nu lasi treaba sa se-mputa ca sa iasa sigur discutii si neplaceri de ambele parti.Transparenta maxima si fara inventarea apei calde !!
    Ce trebuie sa faca participantii ?
    http://www.vhf.sk/zavody/drvhf2004/vysledok.htm
    Dam un simplu " search" pe net si vedem ce fac altii, aproape de noi(nu chiar in granita de vest,ca sa fie "political corect").
    Cel mai important pentru noi este acel "Error log". Dupa cum se vede din analiza lui, fiecare statie poate sa-si verifice orice legatura considerata de arbitrul -computer gresita.Analizind acum, iarna , la rece aceste erori, fiecare statie SO, SOMB etc..poate sa traga singur concluzii si se sa judece, sa se autoevalueze cit mai crunt posibil!!!
    Acolo, analizind acel log , e momentul adevarului .Ne dam seama daca mai trebuie sa ne desfundam urechile,sa ne dam jos fesul din cap la receptionarea nr. control,sa verificam si reverificam ceasurile pentru ora exacta etc..Apar si alte concluzii mai putin placute ,dar adevarate : Daca dupa un sezon -doua observ ca statia yoXXXXXX din careul KNYYYYYY nu trimite nici macar log control, inseamna ca el sau ei s-au dus pe dealul de la marginea orasului ca sa stea la plaja si sa faca picnic si atunci isi bat joc de cei care au urcat cu generatorul,bus transporter,suta de kile de echipament pe yo9ZZZ. La concursul urmator nu mai pierdem 20-30 min pe directia nord sud est vest ca sa-l scoatem din zgomot pe YOXXXXXX care a iesit pe balcon cu portabila in FM.. si cu asta gata concurs..NU MAI E NEVOIE SA MERGEM 85 DE km SA NE LUAM DE GIT CU CEI DE LA BISTRITZA hi !! E nevoie doar de TRANSPARENTA ! cind lucrurile sunt aburite si naclaite, apar imediat suspiciuni!!
    Fiind tratati cu seriozitate de organizatori, vom simti si noi,probabil,
    nevoia de a fi mai seriosi.Vom controla log-urile imediat dupa concurs, la cald, vor dispare formulele tip PAT&RAC si multe din greselile pe care le evidentiaza de ani de zile si alti organizatori nu numai YO5CBX.Poate ca acest lucru va duce in final la revirimentul asteptat in UUS....73 & Sarbatori fericite !!

  • Postat de Adrian Arghiropol - YO4FRJ/P la 2004-12-21 21:17:45 (ora Romaniei)
  • Stimati prieteni, va salut pe toti si sunt fericit ca cineva a deschis o discutie si despre UUS, in prezent cu siguranta cenusareasa radioamatorismului din YO. Vasile (YO5DAR), indiferent de motivul avut cand ai trimis mesajul tau pe forum, iar eu iti inteleg perfect frustrarea, numai faptul ca ai deschis o dezbatere despre UUS cred ca merita toata lauda. Iata, avem si o problematica serioasa, modul de arbitrare, regulamentul Concursului National de UUS, reclamatii si clasamente, dar sa mai punctam inca o mare problema: participarea in scadere. Va marturisesc ca ma pregatesc foarte serios in fiecare an inaintea acestui concurs, nu exista an in care sa nu vin cu o imbunatatire esentiala la sistemul meu de antene si echipamentele anexa, dar vreau sa le spun la toti cei care citesc aceste randuri ca participarea si interesul fata de concursurile de UUS se micsoreaza vizibil de la an la an. Personal, cred ca trebuie dezbatut si acest lucru, altfel pe viitor nu vom mai avea cu cine sa lucram, Exista echipe foarte puternice, care isi fac simtita prezenta constant, prilej sa le felicit pentru rezultate. Foarte multi prieteni radioamatori care au amabilitatea de a schimba un control cu noi in timpul concursului, din variate motive, renunta ulterior sa mai trimita fisele de concurs cu legaturile realizare, multe, putine, etc. Este in primul rand cazul concursului de 144MHz din cadrul Campionalului National de UUS. Am date statistice, exact logurile mele de concurs, care arata ca problema se extinde si la benzile superioare. Imi permit sa trec in evidenta cateva motive: 1. - vremea influenteaza direct activitatea statiilor din portabil, iar in 2004 cu ocazia concursului in discutie, se poate spune ca s-a manifestat chiar violent, influentand poate si rezultatele finale ale concursului. Personal am stiinta de cateva momente de criza prin care au trecut cei din Bucegi, de exemplu, dar sunt convins ca sunt mult mai multi. Ii voi invita sa scrie despre experienta lor. Prea putini temerari mai au curajul si apoi mijloacele materiale necesare sa urce la munte si sa fie pregatiti sa lucreze in conditii extreme, cum se intampla de cativa ani incoace. Sunt convins insa ca cei pasionati nu vor renunta! 2. - exista apoi o categorie care nu concepe sa trimita log de control si prefera sa nu trimita nimic, daca nu au reusit un punctaj pe care sa-l considere onorabil in viziunea personala. Greu de crezut ca spiritul de fair-play specific YO ii determina sa ia aceasta hotarare … dar cu siguranta in anul urmator se vor impartii in doua categorii, cei care au ambitia sa-si dovedeasca ca sunt buni cu ce mijloace au la dispozitie si apoi cei care renunta din lipsa de mijloace care sa-i conduca in top. Statistic, o mare parte dintre cei care vor participa in anul urmator, iarasi nu vor trimite logul samd … 3. - urmeaza cei care nu reusesc sa completeze logul de concurs, fie el de control sau nu, deoarece nu au mijloacele necesare calcularii distantelor, algoritm destul de complicat daca nu ai acces la calculatoare. Multi din aceasta categorie vor renunta in anul urmator, deoarece nu au o posibilitate concreta sa-si confirme participarea, indiferent de numarul de puncte si considera ca se fac de ras. Sunt din categoria celor pasionati, dar fara miloace si stim ca sunt multi prieteni in aceasta situatie. Mircea, multumim ca i-ai ajutat in acest sens pe cei care te-u rugat. 4. – sa amintim si categoria intamplari “ciudate” cu logurile. Exista oare sau nu in realitate aceasta categorie? Parerea mea personala este ca poate exista, tinand cont de firea subiectiva si natura omeneasca. Poate exista in comunitatea radioamatorilor YO? Nu pot spune, deoarece nu am dovezi. Am banuieli, dar desigur nu este suficient. Din 1994 si pana in 2004 am avut cateva intrebari de acest gen. Mi-am facut un program si imi analizez rezultatele personale, initiale si finale dupa fiecare concurs, in functie de clasamentul publicat, log de control si lipsa log. Cum pot disparea aceste intrebari, dupa cum bine spui Mircea si arati link-ul din Slovacia (OM) cu procedura de corectare, … exact prin transparenta pe care incerci sa o arati, aratand aspectele descoperite de arbitrii. Cred ca nu este lipsit de interes ca arbitrii sa-si face publice impresiile dupa ce au terminat de corectat logurile de concurs, la care se mai pot adauga impresiile scrise de fiecare participant. Acestea prin amabilitatea lui Vasile (YO3APG) se pot publica in revista, asa cum a mai incercat intr-un an. DUBUS-ul, ARRL-ul o fac si subventioneaza un articol publicat in revista proprie. Este clar ca cei care nu au incredere in corectitudinea arbitrajului, au cel putin un motiv, o nedumerire care ii determina sa fie sceptici. Genul susceptibililor, va renunta la participare in anul urmator, fara a mai pune intrebari, chiar daca nu au dreptate, dar nu stiu si nu pot afla acest lucru, deoarece in afara de informatiile aditionale, foarte putine la publicarea clasamentului, gen log control si lipsa log nu se mai publica prea multe informatii la nationale. Stiu, totul se rezuma la timp …iar arbitrii il vor consuma din plin la corectarea logurilor in formatul actual. 5. – Categoria greseli fatale, poate insemna pierderea din motive intamplatoare, ce nu tin de vointa nimanui implicat in circuitul transferului logurilor catre arbitrii, sau inseamna trimiterea pe internet si/sau posta si apoi pierderea lor din motive ce tin de cel care le trimite, fara a constientiza acest lucru. Sa recunoastem macar in sinea noastra, ca fiecare ne-am aflat in aceasta situatie, sau ne putem afla fara sa ne dam seama, iar frustrarea celui care se vede la lipsa log este foarte mare. Prilej de intrebari, banuieli si ulterior de hotarari radicale, de neparticipare, etc. Pentru a ajuta si mari transparenta, propun organizatorilor o solutie simpla; o lista actualizat periodic, chiar pe acest site de exemplu, unde se poate arata situatia primirii logurilor.

    Personal, am trimis log-urile pe internet. O mare usurare si ii multumesc lui Dan (YO5DGE) si in numele celorlalti pentru aceasta facilitate extraordinara oferita ... Eu am primit mesajul automat de confirmare. O sa-l rog sa nu uite ca il rugam intr-un e-mail anterior sa publice rezultatele finale pe site, asa cum a facut si in 2003. Multumiri anticipate Dan. Cred ca este cazul sa-i rugam pe toti prietenii nostrii sa trimita logurile de concurs, dar stim ca nu o vor face toti. Ramane sa incercam sa determinam cat mai multi sa lucreze in concursurile de UUS si sa incercam cu inteligenta sa-i facem sa-si trimita logurile. Imi pare esentiala apoi transparenta arbitrajului. Diplomele, mentionarea celor mai lungi legaturi in cw, ssb, fm, etc observatiile arbitrilor, a participantilor publicate pe web si/sau revista Radioamatorul, vor putea anima intrecerea si vor genera dorinta de competitie, pastrand un adevarat hamspirit. Desigur in timp sin u imediat.

    Sa nu uit, am trimis un mesaj la Ion (YO5TE) cu niste propuneri pentru concursurile de UUS. Oare au ajuns la FRR? Nu voi incheia fara a pomeni de Campionatele Internationale de UUS din 2004 … am trimis log de control ( chiar daca am avut peste 100,000 puncte la SO-MB) si am facut mentiunea necesara in semn de protest, pentru a sublinia ambiguitatea regulamentului acestui concurs. Anexez mesajul meu de atunci, poate va genera o noua discutie:

    Mi se pare importanta adaptarea regulamentului la YO DX UUS la conditiile actuale. Cred ca este normal sa existe in primul caz un clasament al statiilor straine si unul al statiilor YO. Exemplu toate concursurile similare din LZ,YU,9A,OE,OK, etc. Caz aparte este IARU VHF/uhf/shf unde se face un clasament European al tuturor statiilor, dar acesta este farmecul concursului IARU. Nu ca m-ar interesa pe mine sa castig la nesfarsit acest concurs ( deja este timpul sa las pe altii si voi trimite de aici inainte doar log de control ), dar omoara din start concurenta statiilor romanesti incepatoare si stabilirea unei referinte YO pentru clasificare.
    Referitor la CN UUS, in concursul de 432MHz parerea mea este ca trebuie adaugata inca o ora la fiecare etapa, daca se va mentine in forma actuala. O clasificare multiband cu un bonus de puncte pentru participarea si in 23 cm ar putea aduce o marire considerabila a numarului de participanti in banda respectiva. Cred ca experienta si imaginatia pot face diferenta in acest caz,

    Tuturor celor care ati avut rabdarea sa cititi aceste randuri, Craciun Fericit si La Multi Ani 2005 cu sanatate. Sa ne auzim in 2005 in toate concursurile de UUS interne si internationale. 73 de Adrian – YO4FRJ/p, ce lucreaza ca de obicei din centrul foarte zgomotos al Ploiestilor (KN34AW).

    Scrieti un mic comentariu la acest articol!  

    Opinia dumneavoastra va aparea dupa postare sub articolul "Campionatele Nationale de uus - incotro?"
    Comentariul trebuie sa se refere la continutul articolului. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
    Comentariu *
     
    Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.


    Opiniile exprimate în articole pe acest site aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al redacţiei.

    Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
    Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact