Antena filara in pomi

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
yo3cen
Mesaje: 167
Membru din: Lun Oct 27, 2014 4:29 pm
Contact:

Antena filara in pomi

Mesajde yo3cen » Mar Mai 10, 2016 7:08 pm

Din lipsa de acces pe terasa blocului folosesc acum o antena filara tip EFHW (o clona dupa antena Hyendfed pentru 5 benzi prezentata aici: http://pa-11019.blogspot.ro/2012/04/149 ... as-35.html

Antena pleaca de la unul din geamurile apartamentului meu de la etajul 6 si coboara, pe deasupra unor pomi, pana intr-un pom din curtea blocului (capatul antenei este deasupra solului la vreo 7m si este legat de pomul de sustinere printr-un fir izolant).
Antena este facuta din fir multifilar din Cu cu izolatie din plastic. Pentru emisie folosesc un xcvr de 100w.

Care este problema?: copacii pe deasupra carora trecea antena au inceput sa creasca in primavara asta si o parte din ramurile noi ating firul antenei (izolat cu camasa din plastic).
In acest caz, cum o sa fie influentata functionarea antenei? Ramurile copacilor sunt conductive(?), cum se comporta in apropierea unui fir izolat prin care circula RF?
Nu prea am cum sa ridic antena mai sus astfel incat sa nu se atinga de copacii in crestere.

yo8rqp
Mesaje: 233
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:57 am
Contact:

Re: Antena filara in pomi

Mesajde yo8rqp » Mie Mai 11, 2016 8:01 am

Este firesc ca functionarea antenei să fie influențată de copaci.
O situație similară am eu aici. Pe lângă antenele pe care le am deja, iarna trecută am montat un LW de la geamul meu(et. III) pana la un copacel din spatele blocului. Firul trece printr-un copac mai mare, care in momentul montării antenei era, evident, neinfrunzit. Antena merge multumitor în raport cu simplitatea sa. Cei care sunt activi in 80 si 40 m-au auzit deseori. Odată cu venirea primăverii randamentul antenei a scăzut considerabil. Copacul tranzitat de fir este viguros și complet infrunzit. Din fericire am și un inverted V cu care lucrez in traficul curent.

yo5tc
Mesaje: 80
Membru din: Dum Oct 27, 2013 3:36 pm
Contact:

Re: Antena filara in pomi

Mesajde yo5tc » Mie Mai 11, 2016 4:14 pm

Modificari ale impedantei in functie de umiditatea din coronament este primul gand. Anul trecut am incercat sa aflu concret cum sta treaba cu absorbtia in vegetatie
Am gasit documente despre teste concrete mai mult in VHF/UHF si deasupra
Din putinele documente relative la HF(scurte), am pastrat asta
http://dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/742230.pdf
Influenta vegetatiei poate fi mare desi pe forumuri se spune de regula ca in scurte nu are relevanta absorbtia in vegetatie. Cei ce fac asta se refera de obicei la antene agatate in copaci, la antene puse in luminisuri, nu in contact direct cu vegetatia.
Concluzia dupa cateva zile de citit, a fost ca mai bine tai vegetatia decat sa-mi taie ea din putere. Interesant, in VHF nu frunzele dadeau grosul pierderilor ci ramurile si trunchiurile(era vorba de propagarea prin padure). Cata vreme ai copaci in campul reactiv al antenei, cred ca poti presupune pierderi chiar si in HF. Greu de precizat ce ordin de marime ar avea pierderile dar de exemplu, contactul unei antene neizolate cu vegetatia, mai ales uda, poate aduce pierderi de putere de peste 10 dB. (Am inteles ca aveti firul izolat. Cu cat izoatia este mai groasa, cuplajul capacitiv cu vegetatia aflata in contact va fi mai mic)
Cele scrise sunt amintiri prezentate succint si se bazeaza pe lectura unor studii nu pe masuratori proprii si nici pe povesti de pe forumuri
Gelu

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Antena filara in pomi

Mesajde YO4BKM » Mie Mai 11, 2016 4:50 pm

Efectul vegetatiei nu poate fi cuprins cantitativ ci numai ca niste orientari. Ca fost arbitru de RGA stiu - si m-am convins ca asa este - ca pe 80 m functioneaza o regula simpla si generala: padurile, liniile de transport energie electrica, apele, sinele de cale ferata deviaza semnalul "vulpii", respectiv directia goniometrata este mai mult sau mai putin deviata spre astfel de "intrusi" din teren in raport cu directia "vulpii". Si aici nu este vorba de interactiunea cu o antena plasata in vecinatatea apropiata ci de faptul ca chiar la mare distanta campul de unde este deformat. Asa ca influenta exista si este cu atat mai mare cu cat campul este mai intens, mai ales daca este vorba de campul reactiv din vecinatatea antenei, la o distanta comparabila cu dimensiunile acesteia si care determina totul: impedanta de radiatie, randamentul, directiile de radiatie. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Antena filara in pomi

Mesajde YO4BKM » Mie Mai 11, 2016 4:55 pm

Revin cu o completare. La tara am o antena Windom (42 m) la cca 8 m deasupra solului acoperit cu vegetatie. Acordul adaptorului de antena facut seara difera mult fata de cel facut dimineata pe roua sau cand stropesc gradina aflata sub antena, cresterea reflectatelor este comparabila cu cea produsa de un dezacord de frecvanta de cca 20-25 kHz. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3cen
Mesaje: 167
Membru din: Lun Oct 27, 2014 4:29 pm
Contact:

Re: Antena filara in pomi

Mesajde yo3cen » Joi Mai 12, 2016 10:59 am

Eu nu am observat deocamdata o influenta clara a ramurilor subtiri, proaspat crescute, in apropierea radiatorului. Pe aici mai vin cei de la spatii verzi si tund pomii. Poate o sa fiu pe faza...

Multumesc pentru raspunsuri,
Cu stima
yo3cen


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 14 vizitatori