Pagina 1 din 2

Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Scris: Lun Ian 09, 2017 12:08 pm
de yo3xx
Va salut,

Va abordez cu urmatoarea situatie concreta referitoare la instalarea unei antene HF.
Urmatoarele puncte sunt obligatorii:
1. antena sa fie cat mai INVIZIBILA/STEALTH cu putinta, din motive de vecini;
2. antena sa fie "cat mai multiband", in sensul de cel putin de la 7 MHz inclusiv, in sus.

Mentionez ca locuiesc la etajul 4/4 al unui bloc, cu acces aproape permanent la terasa, terasa pe care se afla casa liftului (are pe o latura fixata o teava de aprox. 1,5 m, neutilizata de nimeni si nimic).
M-am documentat pe Internet, pana in momentul de fata in pole-position este o antena tip ZS6BKW (o varianta "optimizata" a G5RV), dar astept si alte pareri. Un motiv ar fi ca e multiband, altul ca e "balanced", deci se evita aparitia de diverse choke-uri etc.
Am luat in calcul si antene End Fed, dar lipsa unei impamantari ok ma cam descurajeaza.

Sunt dispus sa mai "tai" din calitatile antenei, atata timp cat e invizibila, hi.
Scopul e sa ies in eter cu 100W, iar daca mai "pica" cate un DX in CW, cand nu deranjez, cu atat mai bine!

Multumiri si 73
Mircea YO3XX

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Scris: Lun Ian 09, 2017 1:48 pm
de yo4lhr
Salut
Din experienta mea, cea mai STEALTH antena este cea magnetica (exista variante cu diametrul de sub 1,5 m pentru banda de 80m, in masura in care se respecta conditia lungimea buclei, cuprinsa intre1/4 si 1/8 lambda, dar aceasta nu mai este egala cu pi*d). Sigur, cu toate inconvenientele pe care la are acest tip de antena, mai ales la puteri mai mari.
Desigur, mai exista si microvert sau dipoli super scurtati dar aici intervine randamentul extrem de scazut.

Spor la întins antene es best 73 !
Nic YO4LHR

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Scris: Mar Ian 10, 2017 10:32 am
de YO4BKM
Bună,
Ți-am trimis pe adresa yo3gda@yahoo.com (probabil vechiul indicativ) o arhivă cu o antenă de balcon apărută în CQ DL 2/2010 sub semnătura lui OE5CWL. El stă la etajul 14 din 21 și nu are alte posibilități în afară de un balcon de 10 m lungime, bun pentru un dipol pe 20 m dar cu dezavantaje serioase din cauza armăturilor din bloc, dă o rezistență de radiație foarte scăzută.
Am tradus articolul în rezumat, am pus și articolul integral în germană.
Antena merge pe toate benzile. În articol autorul arată că a fost dezamăgit de antena magnetică, randament mizerabil (ceea ce este cunoscut deja). A încercat antene filare dar aveau rezistența de radiație foarte mică, randament slab. A făcut cercetări și cu construcția arătată de el a lucrat în WAE toate continentele cu 80 W în 35 de minute. Când face apeluri uzuale reușește până la 50 QSO-uri pe oră.
Chiar dacă ai alte condiții privind balconul, poți extrage o idee interesantă și o poți adapta.
Părerea mea: cunosc multe alte tipuri de antene, inclusiv antena microwert care are, în cel mai bun caz, un câștig de -6dB, la fel și antena magnetică cu a ei rezistență de radiație de ordinul fracțiunilor de ohm. Din ce arată autorul articolului cred că a găsit ceva grozav. La o rezistență de intrare de cca 55 Ohm este chiar fantastic, aici stă de fapt randamentul unei antene.
GL & 73!

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Scris: Mar Ian 10, 2017 12:32 pm
de YO6EX

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Scris: Mie Ian 11, 2017 3:20 pm
de yo3xx
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, le voi cantari cu atentie!

@YO4LHR: N-as vrea sa merg (momentan) pe ideea unei magnetice, iar despre dipolii scurtati parca mi-ar parea rau de spatiul de pe terasa. Ideea e ca as vrea sa ridic DOAR O ANTENA (multiband), deoarece mai multe implica automat cresterea "vizibilitatii". Asta a fost ideea pentru care momentan in topul alegerii (pana sa creez acest topic) era antena ZS6BKW (G5RV upgradat): link aici http://www.nc4fb.org/wordpress/zs6bkw-m ... d-antenna/

@YO4BKM: am primit mail-ul, multumesc pentru efort si apreciez "deranjul". Voi citi si sapa cu mare atentie pe subiect. Cred ca s-a mai discutat pe forum pe undeva in trecut despre OE5CWL. Cum ii raspundeam si lui Nic 4LHR, am acces la toata terasa blocului. Singurul inconvenient, ca sa-i spun asa, ar fi faptul ca pe terasa este si un loc de gratar destul de frecventat, asa ca sarmele trebuie ridicate destul de mult ca sa nu deranjeze. Pot eventual sa folosesc ca punct inalt casa liftului (amplasata pe terasa, un patrat de aprox. 2,5x2,5 m si inaltime aprox 3 m), si sa cobor cumva eventualele brate.

@YO6EX: am vazut antenele pe blogul dvs. mai demult, arata foarte bine!, din pacate nu am cum sa intind betele asa, unul din balcoane da spre un alt bloc, iar celalalt da spre curtea interioara, unde ar fi prea expus, hi!

Multumesc inca o data pentru pareri si las topicul deschis hi.
73 Mircea

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Scris: Mie Ian 11, 2017 3:37 pm
de YO5PQQ
Mircea,
M-am uitat pe Google Maps la locația ta. Văd că ai o terasă mare, cu un al doilea acoperiș și mai mare și mai frumos. Bănuiesc că sus pe extensia de pe bloc nu umblă nimeni.
Totodată îmi imaginez că temerile tale sunt legate de vandalism, mai mult decât de altceva. Bănuiesc.
Din ce văd, ai o locație frumoasă, degajată și cu potențial.
Ar fi păcat să n-o exploatezi altfel.
Cred că ar trebui discutate motivele pentru care te temi de vecini și ar trebui făcută o dezbatere referitoare la posibilitățile realiste de a rezolva această problemă.
Când mă uit la locația ta, văd doar turn pe acel al doilea acoperiș și beam + verticală în 40 și invV. :D
Eu aș vrea să știu de ce te temi de vecini. (nu doar) Dacă ei au dreptul la grătare și tu ai dreptul la antenă.
73 DE YO5PQQ Sorin.

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Scris: Mie Ian 11, 2017 4:44 pm
de YO9YUL
Merge un deltaloop ca al meu, nu este ,,invizibila,, dar este compacta (doua undite de 7 metri), merge excelent de la 14 Mhz in sus, ramane sa gasesti o antena pt. 3,5 si 7 Mhz.
Antena este prinsa de o teava de un metru (fosta antena colectiva).
Imagine

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Scris: Joi Ian 12, 2017 1:06 am
de YO4SI
Bine-ai venit Mircea !
La inceput fa orice, cat mai putin vizibil. Chiar pentru doar o singura banda. Cat sa-ti linistesti furnicaturile din degete... Apoi incearca sa cunosti mai bine pe gratargii. Ba chiar ofera-le ceva fain cu o ocazie oarecare, cand se incalzeste vremea. Sigur o sa te intrebe careva ce e cu sarma aia. Le spui ca randamentul ar fi mult mai bun ca sa auzi Australia sau Africa de Sud daca ar fi o sarma mai complicata, dar ca nu vrei sa-i deranjezi... S-ar putea sa ai surpriza sa gasesti un microbist care chiar sa te ajute ! Joaca aceasta carte. Succes !! 73s !Mircea = yo4si.

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Scris: Joi Ian 12, 2017 6:29 pm
de yo3xx
Salutari din nou!

@YO5PQQ: Salutari, ti-am trimis si PM aici pe forum, nu stiu daca l-ai primit, ma gandeam sa discutam pe "imagini" :) Mi-a placut ce ai vazut cu ochii mintii pe terasa, hi! "Teama" nu e de vandalism, mi-e mai mult de eventuale reclamatii (momentan sunt in I).

@YO9YUL: Frumos Delta, arata robust si solid. Cum rezista la vant? Ce schema ai folosit (dimensiuni etc.)?

@YO4SI: Salutari tizului, ca intotdeauna! Ceva ceva tot o sa fie, trebuie doar sa incerc sa identific cel mai bun "ceva" pentru ce am spus ca-mi trebuie in primul mesaj, hi!

73 Mircea

Re: Antena multiband cat mai invizibila/stealth

Scris: Joi Ian 12, 2017 6:36 pm
de YO5PQQ
Am răspuns aseară de pe mobil, imediat după ce am primit mesajul tău. Nu știu de ce, posibil să nu fi ajuns la tine.
Acum am repetat mesajul.
73