Despre SWR

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
yo3ggx
Mesaje: 611
Membru din: Mar Aug 17, 2010 2:06 pm
Contact:

Despre SWR

Mesajde yo3ggx » Joi Apr 27, 2017 1:46 pm

Iata un articol interesant in care se discuta despre faptul ca SWR-ul in sine, masurat langa transceiver, nu reprezinta mare lucru daca nu se iau in considerare si pierderile pe cablul de coborare. Un exemplu concret:
- frecventa - 145MHz
- 40m de cablu RG8X, care prezinta o atenuare de 4.5dB pe acea lungime
- SWR 2:1 masurat la transceiver
Aceasta situatie echivaleaza cu un SWR de 20:1 !!! la bornele antenei.

De aceea se utilizeaza de multe ori linii de coborare simetrice, care prezinta o atenuare chiar mai mica decat cea a celor mai bune cabluri coaxiale.

Mai multe detalii in articol:
https://www.arrl.org/files/file/Technol ... 106037.pdf

73 Dan YO3GGX

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Despre SWR

Mesajde YO4BKM » Joi Apr 27, 2017 3:52 pm

Este corect, SWR măsurat lângă aparat nu arată mare lucru ci doar faptul că antena-tunerul echilibrează și compensează impedanța care apare la capătul de jos al liniei de alimentare astfel încât să nu se întoarcă energie în etajul final. Iar impedanța de la capătul de jos al liniei este o impedanță compusă din impedanța liniei și impedanța antenei, compunerea nu se face după o lege simplă de înseriere ci atât de complicat încât calculele se fac prin programarea unui calculator.
Problema apare din ce se întâmplă mai departe pe linie și la antenă. Etajul final este protejat dar în antenă ajunge numai o fracțiune din puterea debitată, pierderile provin din nedaptare și din rezistența disipativă a liniei. Modul ideal - și se scapă de orice problemă - este să se folosească o linie cu impedanța egală cu impedanța de ieșire din etajul final, astfel că până la antenă nu mai apar unde reflectate iar acordarea-adaptarea să se facă între linie și antenă.
Dacă și în acest caz pierderile pe linie sunt mari (fiecare 3 dB înseamnă câte o înjumătățire a puterii) devine mai rentabil ca în loc de un etaj final de sute de W din care să ajungă doar câțiva zeci de W în antenă să se recurgă la un etaj final așezat cât mai aproape de antenă. Sau invers, antena cât mai aproape de etajul final. Condiții greu de îndeplinit dar nu pot fi compensate prin altceva.
Chiar dacă vom folosi la stație un etaj final de câțiva kW și linii neacordate ori lungi beneficiul rămâne tot pe jumătate, ne bucurăm că în antenă vor ajunge câteva sute de W dar fenomenul este la fel și la recepție, atenuarea din neadaptare și din pierderi este și aici la fel. 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Despre SWR

Mesajde YO3AOE » Vin Apr 28, 2017 8:46 am

Din cele de mai sus rezulta foarte clar ca solutia optima ar fi un adaptor jos intre statie si cablu,un tronson de cablu coaxial cit mai scurt si de cea mai buna calitate posibila/accesibila si un alt adaptor sus la baza antenei.Ar fi solutia ideala dar in acelasi timp si foarte! scumpa,pe care putini si-ar putea-o permite...

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 714
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Despre SWR

Mesajde yo3gh » Vin Apr 28, 2017 9:50 am

O perioada mare de timp , inainte sa am un AT automat , adaptam un long wire de la impedanta mare la 50 ohmi , cu un circuit simplu LC. Antena era intre 2 blocuri apropiate , avea in jur de 20 m , intra in balconul meu , circuitul LC era in balcon imediat langa antena cu o conectare si la balustrada balconului . Apoi plecam cu coax de 50 ohmi la transceiver , cam 3-4 m pana la masa unde era trsv-ul. Numai bine
Ultima oară modificat Vin Apr 28, 2017 2:07 pm de către yo3gh, modificat 1 dată în total.

yo3ggx
Mesaje: 611
Membru din: Mar Aug 17, 2010 2:06 pm
Contact:

Re: Despre SWR

Mesajde yo3ggx » Vin Apr 28, 2017 10:08 am

YO3AOE scrie:Din cele de mai sus rezulta foarte clar ca solutia optima ar fi un adaptor jos intre statie si cablu,un tronson de cablu coaxial cit mai scurt si de cea mai buna calitate posibila/accesibila si un alt adaptor sus la baza antenei.Ar fi solutia ideala dar in acelasi timp si foarte! scumpa,pe care putini si-ar putea-o permite...

Statia si cablul se adapteaza pentru ca ambele au 50ohm. Important este ca adaptarea sa se faca la baza antenei, mai ales in cazul cablurilor de coborare lungi sau cu pierderi mari. Se poate construi un circuit extrem de simplu astfel incat un ATU standard sa poata fi conectat la capatul dinspre antena si comandat remote de langa statie, chiar fara cabluri suplimentare. Problema este ca putini sunt cei care si-ar permite sa monteze un echipament scump intr-un loc de unde poate sa dispara foarte usor (ma refer la cei care stau la bloc).

73 Dan YO3GGX

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 714
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Despre SWR

Mesajde yo3gh » Mar Mai 02, 2017 8:25 am

Pentru pasionatii de bunataturi ;)
Recomand pag 23 , in ideea ca fara teorie nu reusim nimic, un articol al lui VA3FGR , ex YO3FGR :
http://bf256.electromania.ro/stuff/cole ... 022003.pdf

73 de YO3GH , Op Dan


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Google [Bot] și 7 vizitatori