Antena cadru mare orizontal

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Antena cadru mare orizontal

Mesajde YO3AOE » Mar Noi 28, 2017 7:24 pm

Am posibilitatea de a-mi monta in interiorul podului casei,avind acoperisul din tigla ceramica roscata,o antena cadru mare orizontal. Am citit cam tot ce-am gasit privitor la acest tip de antena, si din materialele documentare parcurse, rezulta ca in cazul real al unei forme perfect patrate, impedanta minima obtenabila ar fi de circa 100 de Ohmi, in cazul in care cablul de coborire este cuplat exact la mijlocul uneia-oricareia-dintre laturi. Din pacate, forma incaperii podului casei nu este patrata ci dreptunghiulara, avind dimensiunile de circa 12/5m+-10-15cm, deci un perimetru de circa 34m la inaltimea de circa 10-11m fata de nivelul solului, perimetru pe care ar fi bine - si asi vrea - sa-l folosesc integral. Din punctul de vedere al pozitiei fizico-mecanice, cel mai scurt si comod mi-ar fi sa leg coborirea la mijlocul uneia dintre laturile scurte (~5m), asa mi-ar veni cel mai bine, dar ceva imi spune ca nu ar fi chiar cea mai buna solutie. Pe de alta parte, daca m-as lega la mijlocul unei laturi mari, cablul coaxial de coborire ar trebui sa treaca relativ paralel prin apropierea a circa un sfert din perimetrul activ al antenei, deci sint niste conditii restrictive si trebuie sa fac un compromis, asa ca rog, daca se poate, pe cineva care are experienta in analiza si simularea antenelor sa-mi recomande varianta optima pentru acest caz concret. Mentionez ca directia geografica a laturilor mari (~12m) este exact N-S, iar interesul meu este sa am radiatia maxima pe directia E-V. Cu multumiri! anticipate, Nelu.

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 363
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Antena cadru mare orizontal

Mesajde yo6rk » Mar Noi 28, 2017 9:11 pm

Offtopic:

Topic mutat in categoria corecta. Observ ca va place haosul.
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Antena cadru mare orizontal

Mesajde 4x1ad » Mie Noi 29, 2017 1:17 am

@YO3AOE:

1. Trebuie sa precizezi pe ce benzi ai dori sa lucrezi deoarece daca vrei sa stii ce impedanta prezinta antena cu perimetrul de 34m (2x5m+2x12m) la o inaltime de 11m, chiar si pentru o antena aparent simpla as putea sa-ti arat nu mai putin de 24 de grafice care contin : impedanta complexa Z, SWR-ul scontat, castigul antenei, raportul F/B, unghiul de elevatie, diagrama de radiatie in plan orizontal (ca sa vezi pe ce azimuturi se duc lobii de radiatie) si diagrama de radiatie in plan vertical (ca sa stii cat este unghiul de elevatie/plecare si sa poti aprecia eficienta de radiatie la distante DX). De ce 24 de grafice : 8 benzi (1.8-28MHz) x 3 optiuni de alimentare ( in centru laturii de 5m, in centrul laturii de 12m precum si alimentarea la un colt). Nu mai adaug complicatii suplimentare care provin din posibilitatea alimentarii excentrice a antenei.

2. Nu vreau sa fac teorie multa (multi se sperie si fug din aceasta cauza), insa trebuie neaparat sa ne obisnuim sa vorbim despre impedanta COMPLEXA a antenei, adica Z=R+/-jX Ohm. O impedanta de 100 Ohm nu spune nimic daca nu este insotita si de valoarea reactantei ei jX , indiferent daca este de natura inductiva XL sau capacitiva XC. Degeaba o antena are 49 de Ohm la componenta rezistiva daca cea reactiva este de +j3925. Antena descrisa de tine, are de exemplu in 3.5MHz o impedanta Z=49.1+j3925 ohm !!! Acest "j" misterios indica doar ca este vorba de o componenta reactiva. Semnul + sau - indica daca avem o reactanta inductiva sau capacitiva. Valoarea de mai sus (calculata cu alimentarea la mijlocul laturii de 5m) aduce cu ea si un SWR scontat de 1: 6266 :o ! Aceasta valoare nici nu poate fi masurata de majoritatea analizoarelor obisnuite de antena (ca sa nu mai vorbim de un biet SWR-metru), ci doar calculata. O antena nu este o sarcina pur rezistiva ci una care contine o componenta R (rezistiva, compusa din rezistenta de radiatie+rezistenta de pierderi) plus una reactiva, jX. Numai un dummy load corect construit poate prezenta o impedanta de 50+j0 Ohm. Pierderile de adaptare la bornele unei antene vin nu numai din componenta rezistiva R ci si din cea reactiva jX. Ignorand reactanta, putem avea o antena cu 50 Ohm parte rezistiva (aparenta) dar cu o reactanta extrem de mare care face imposibil acordul chiar si cu cel mai performant antenna tuner (ex. Z-match). In plus, in anumite cazuri cand reactanta are valori acceptabile, o putem reduce/neutraliza prin adaugarea unei inductante fixe (daca reactanta este capacitiva) sau a unui condensator fix (daca reactanta are natura inductiva).

3. De ce sunt necesare si diagramele de radiatie ? Nu exista nici o alta cale sa stii cum antena ta radiaza/transfera energia in spatiu, pe ce azimuturi are preferinta sau poate este omnidirectionala, daca prezinta nuluri (puncte unde semnalul poate scadea cu 3-40dB). In special in cazul tau, cand ai dori sa acoperi anumite directii preferentiale. Povestea clasica cu dipolul care automat radiaza perpendicular in mod egal ca un "8" trebuie constientizata in contextul in care intr-un fel arata diagrama de radiatie teoretica a unui dipol in "Free Space" (situatie ipotetica, inexistenta in realitate si necesara doar pentru diverse calcule teoretice de proiectare/modelare) si alta in viata reala cand antena este plasata peste un "Real Ground", unde sunt o serie de factori (precum inaltimea si calitatea solului) care modifica aspectul de la clasicul "8" intr-o forma de ou, cerc, trifoi cu patru foi etc..

4. Nu uita ca antena ta este de tipul "Random Lenght Loop", nerezonanta in absolut nici o banda de radioamatori. Intr-unele benzi antena va avea o reactanta inductiva, intr-altele una capacitiva insotite de forme de lobi aproape omnidirectionali in 1.8-10MHz si multiplicati in forme futuristice partial distorsionate intre 14-28MHz. In benzile superioare, antena va prezenta nuluri care pot evolua de la 3-4dB la 20-40dB, adica zone (aproape) moarte radio. Si sunt cam multe. Este adevarat ca antenele bucla (loop) se bucura de reputatia de a fi ceva mai silentioase decat antenele filare deschise dar trebuie sa aiba si ele dimensiuni rezonante intr-un fel sau altul. Sa reusesti insa o adaptare cu antenna tuner nu se cheama ca antena a devenit rezonanta ci doar ca transceiverul vede o sarcina de aprox. 50 Ohm si nu-si va scade automat si proportional puterea la emisie. Problema adaptarii a fost doar aparent rezolvata pentru ca tot ce ai facut a fost sa transferi problema intre tuner si antena si sa adaugi si pierderile interne ale tunerului.

5. Eu nu caut complicatii cu tot dinadinsul. Daca tot ceea ce doresti este sa folosesti cat de cat spatiul avut la indemana ca sa poti efectua niste legaturi intamplatoare fara dorinta de performanta sau consistenta, atunci poti pune antena cum iti permite locatia si incearca sa gasesti un antenna tuner sau vreun sistem de adaptare oarecare care sa-ti permita sa scoti putin RF in vreuna din benzi. Eficienta electrica dar si cea de radiatie va fi foarte redusa insa. Nu uita, impedanta antenei va fi complet diferita in fiecare banda. In acest caz, nu ai nevoie de toate graficele si calculele mele.

6. Da-mi voie sa-ti sugerez o solutie simpla, fara complicatii: pe una din laturile de 12m monteaza un dipol de 2x5.28m pentru 14MHz; pe cealalta un dipol de 2x3.53m pentru 21MHz. Pe una din laturile de 5m, pune un dipol de 2x2.63m pentru 28MHz. Vei avea astfel 3 dipoli monoband separati care la 11m inaltime se vor acorda perfect folosind cate un balun 1:1 pe fiecare si vor radia satisfacator cu lobii orizontali avand o forma asemanatoare unui ou, SWR excelent (<1:1.6) si o largime de banda care acopera toate banda, fara sa fie necesar vreun antena tuner. Vor fi necesare usoare ajustari ale lungimii pentru a le acorda in portiunea preferata a benzii. Aceasta e o solutie cinstita pentru 3 benzi. Vei putea lucra satisfacator in 3 benzi decat foarte prost in 5-6 benzi. Dar e chestiune de optiune personala. Inca o solutie ar fi utilizarea de dipoli "fluture" (dipoli taiati pe diferite benzi si conectati in paralel intr-un punct de alimentare comun - un balun de 1:1). Pe o latura de 12m poti plasa 3 dipoli paraleli pentru 14-18-21MHz iar pe cealalta un dipol fluture pentru 24-28MHz. Si acoperi astfel toate cele 5 benzi superioare de HF. Tatonarile de lungime sunt oarecum mai laborioase deoarece dipolii in paralel se influenteaza reciproc intr-o anumita masura. Nu este de loc o solutie ideala, ci un compromis acceptabil pentru o locatie atat de restrictiva.

7. Mai jos am atasat diagramele de radiatie in 14MHz ale dreptunghiului tau de 34m, alimentat in mijlocul unei laturi de 5m. In plan vertical antena nu radiaza rau, 25 de grade, un unghi destul de bun pentru DX. In plan orizontal (azimutal), energia se imparte in 2 lobi majori si 2 minori intre care exista 4 zone (vai) de nuluri in care semnalele sunt atenuate intre 4-11dB (sa nu uitam: 3dB=50% din putere). Iar valorile impedantei respectiv ale SWR-ului vorbesc de la sine.

Succes.
73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE
Fişiere ataşate
aoe.jpg
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Antena cadru mare orizontal

Mesajde YO3AOE » Mie Noi 29, 2017 3:55 am

Salut! si multumesc! mult pentru promptitudine si raspunsul extrem de documentat si la obiect. Atunci s-o iau in ordine cu niste precizari necesare: privind cit mai realist datele si faptele existente,benzile de frecvente inferioare,respectiv cele de 1,8-3,5-5-7 si 10 MHz ies complect si irevocabil din discutie,date fiind dimensiunile limitate ale incaperii podului casei in cauza,asa ca ramin in discutie benzile medii-superioare,respectiv cele de 14-21 si 28 de MHz,plus cele WARC,care fiind relativ foarte inguste sint mai rar vizitate si abordate.Trebuie sa mentionez ca lucrind doar cu puterea medie de 100W-P.E.P.,ca sa "storc"-hi! din statie maxim-um-ul posibil obtenabil folosesc permanent si fara exceptie un adaptor automat de antene.Ideea celor trei dipoli mono-banda mi se pare cea mai atragatoare si promitatoare, dar necesita o complicatie constructiva si-mai ales!-materiala care-cel putin deocamdata!-ma cam incurca.Astfel,fata de ceea ce am deja,ar mai fi necesare inca doua socuri anti-curenti de mod comun pe toruri Amidon de tipul FT240-31 sau 43 (unul il am) si inca doua tronsoane de cabluri coaxiale de coborire de tipul RG-58C/U (unul il am) plus jos la statie un comutator manual dedicat de antene cu patru pozitii (trei active plus una de decuplare-separare in caz de furtuni),sau-dar cu complicatii constructive suplimentare-un sistem-circuit de comutare cu trei relee situat sus in pod si comandabil de jos de la statie prin cablul coaxial-in acest caz- unic.Cam astea ar fi variantele posibile,ramine sa ma mai gindesc si intre timp sa mai string materialele,oricum multam! pentru idei si simularea pentru 14 MHz,care-totusi-nu arata prea rau,chiar deloc-hi!.73!,Nelu

YO5PQQ
Mesaje: 299
Membru din: Sâm Mai 30, 2020 2:07 pm
Contact:

Re: Antena cadru mare orizontal

Mesajde YO5PQQ » Mie Noi 29, 2017 7:55 am

un link cu locaţia exactă din google street view poate face minuni. probabil că prima abordare la care m-aş gândi pentru aceste benzi ar fi o verticală.

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Antena cadru mare orizontal

Mesajde YO3AOE » Mie Noi 29, 2017 8:27 am

Da,am uitat sa mentionez ca datorita conditiilor extrem de vitrege pentru antene de care am parte,in prezent,si-din pacate!-de multa vreme,in amplasamentul meu principal activez doar cu o antena industriala japoneza de tipul BB-6W de la firma Diamond,usor modificata ca sa poata fi montata vertical,atirnata de marginea acoperisului cladirii,la distanta de circa 1-1,5m fata de peretele casei si cu baza la circa 2m fata de sol,asta este...Cu acest simulacru de antena,care merge mediocru doar de la banda de 14 MHz inclusiv in sus,nu am reusit sa acopar decit o zona cvasi-circulara cu raza maxima de aproape 4000 de Km,desi in cazuri mai rare am putut auzi binisor-dar n-am putut lucra-statii si de la distante de 6-8000 Km,in conditii mai bune de propagare.73!,Nelu

yo3fff
Mesaje: 271
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: Antena cadru mare orizontal

Mesajde yo3fff » Mie Noi 29, 2017 10:09 am

Salut Nelu,

Daca adresa din callbook este buna, atunci am "aruncat un ochi" la locatia ta. Zona verde, civilizata HI.
Din pacate, putin probabil sa obtii o antena cat de cat doar pe proprietatea dumitale (Haga 3). Daca vrei o antena filara pentru benzile inferioare atunci ar trebui sa "te imprietenesti" cu un vecin...cel din spate ar fi chiar interesant sau cel din stanga. In fel asta ai putea sa inalti doua "prajini" intre care sa pui un dipol acatarii. O alta varianta ar fi un INV V cu centrul pe casa...din pacate nu stiu daca te poti incadra cu cele doua capete in perimetrul casei.
Vad ca Morel a luat problema foarte in serios HI. Teorie f. buna...mai ales pentru incepatori. Fata de cele spuse si "ras spuse" (in cazul de fata de catre Morel), nu mai trebuie insistat.
Totusi, cred ca pe langa spatiu, ai doua probleme Nelu (in mare zic...).
1. Pragul de zgomot (evident la receptie) care este dat de interferentele locale
2. Randamentul antenei la emisie si limitarea radiatiei la orizont (geometrica).

Prima problema se poate evalua relativ usor...Calitativ mai intai cu un radioportabil de unde medii pe baterii, te plimbi prin zona si "descoperi" sursele de interferenta. Vad ca ai becuri cu LED la iluminatul public...asta poate fi rau. Dar "raul" de obicei nu se "vede"! Eu am descoperit recent doua surse de interferenta foarte puternice chiar in apropierea antenei (100m). Ambele de la centrale termice de apartament. Una este la o biserica din lemn...posibila sursa de incendiu.
Dupa ce descoperi interferentele cu radioul cu pricina, daca "iti da mana", treci la evaluarea cantitativa si dupa caz, poate la remedierea defectului. Oricum ar fi, e bine sa iti cunosti "inamicii". Iar la receptie, cam astia sunt inamicii. Cel putin in mediul urban.
La ce te ajuta rezolvarea primei probelme...La a fi capabil sa "auzi" corespondentii. Daca ai un zgomot de "fond" de S9 sau S9+ in banda de 80m atunci sigur vei fi limitat la receptie.

A doua problema consta in a fi capabil sa construiesti o antena care sa radieze cat mai multa putere din cea transmisa de emitator.
Putini realizeaza ca asta este dezideratul numarul 1 al unei antene de emisie!
Numarul doi ar fi caracteristica de radiatie...aici se nuanteaza mult "povestea". Unii vor unghi mic de radiatie (zice-se pentru DX), alti vor unghi mare pentru "conversatii locale (mai nou NVIS - sic).
Dar cred ca pentru a fi auzit, in primul rand trebuie sa te concentrezi (la emisie) pe randamentul antenei. Cum ziceam, cati "wati" bagi in antena si cati "wati" ies din ea sub forma de camp electromagnetic.
Problema asta e un pic dificila in mediu urban. Si nu "merge" cu simulari pe calculator...adica "merge" dar nu cu programe la care avem noi acces si nu cu calculatoare "de casa"! Poate Morel ne lamureste si de ce...ca il vad "priceput" intr-ale simularilor HI.
De ce este dificil? Pentru ca trebuie masurat campul electromagnetic. Asta se face cu un masurator de camp. Fiind vorba de camp electromagnetic...adica radiatie electromagnetica, vorbim de camp indepartat (far field in engleza). Asta se pare ca se formeaza incepand cu o distanta mai mare de jumatate de lungime de unda. Din experienta, e bine de masurat la o distanta de cateva lungimi de unda...5, 10, 20 lambda.
Pana aici nimic nemaipomenit...dar...spre exemplu "pe banda de 80m", jumatate lungime de unda inseamna 40m...5 lungimi de unda (cam minim recomandat pentru astfel de masuratori) inseamna 450m...si nu mai continui cu aritmetica pentru ca deja cred ca te-am trimis cam departe de casa HI.
Unde mai pui ca la distanta asta nu prea ai cum sa "vezi" antena printre case...
Oricum, asta fiind metoda de evaluare (alta nu stiu), n-ai decat sa o incerci si vezi ce iese.

Ei, dupa ce am "batut campii" mai sus in limbaj "colorat", sper sa te fi lamurit cam care ar fi obiectivele unei antene, indiferent ce forma si amplasament ar avea si indiferent cu ce o simulezi.

Referitor la functionarea antenei verticale cu care asculti/transmiti acum...cred ca din cele scrise mai sus o sa poti sa-i faci o evaluare...de ce nu functioneaza cum ti-ai dorit.
La receptie, mai mult ca sigur ca nu auzi datorita zgomotului local. La emisie, la fel de sigur nu esti auzit din cauza randamentului...apropos, cate radiale are antena asta "minune"?

Discutiile de genul asta imi aduc aminte de patania mea cu INV. L pentru 160m...
Toata lumea "spunea/spune" ca trebuie sa pui cat mai multe radiale sub o antena verticala...Asa am facut si eu insa dupa ce am depasit "pragul critic" de 18 radiale, din ce in ce (m-am oprit la 38 de radiale) eram "auzit" mai slab de corespondenti...
Totul s-a rezolvat prin masuratori de camp si in final a iesit ce s-a putut mai bine din amplasamentul dat!

Daca "te arde" asa de tare problema antenei atunci merita sa investesti un pic de timp si nu prea multi bani in cele descrise mai sus. Daca doar vrei sa experimentezi...cum ar fi daca...atunci "distractie placuta".

Daca ai timp, poate ne povestesti si urmarea acestor discutii. Experimente, rezultate, "evocari" "cugetari" s.a.m.d.

Cu stima.

73 de YO3FFF
Cristi

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Antena cadru mare orizontal

Mesajde YO3AOE » Mie Noi 29, 2017 11:05 am

Draga Cristi,multam! mult pentru mesaj si preocupare.Imi pare bine ca pari sa ma consideri un incepator,chiar m-asi bucura nespus sa mai fiu-hi!,dar-din pacate!-nu prea mai sint cam demult,sint deja de ceva vreme pensionar,am 70 de ani si sint autorizat in emisie-receptie inca din anul de gratie-hi! 1966,cind implinisem 18 ani,asa erau legile pe-atunci.Pe linga asta sint si de profesie electronist,asa ca mai am ceva idee despre ceea ce vorbesc si scriu pe/in domeniu.Desigur ca-"mea culpa!"-am ramas mult in urma cu actualitatile domeniului,dar asta este,cam asa patim toti odata cu virsta,plus ca mai intervine citeodata si un grad inerent de sastisire-hi!,mai ales cind pasiunea se suprapune perfect cu profesia,dar asta este deja alta poveste.Da,intr-adevar!,am avut mari probleme cu zgomotul radio perturbator specific urban,dar incet-incet am reusit sa-l diminuez drastic pina la un nivel acceptabil,dar asta in timp,in pasi marunti si cu eforturi destul de mari. Astfel,la absolut toate gadget-uri-le moderne cu surse in comutatie care treptat au intrat in casa,am montat tot felul de filtre de retea suplimentare, pe toate cablurile de alimentare si coaxiale am montat mansoane din ferita dedicata normale sau clamp-abile,am distantat cit s-a putut de mult aceste gadget-uri fata de antene si aparatura si-nu in ultimul rind si chiar foarte! important-am montat scurt la ambele capete ale tronsoanelor de cablu coaxial de coborire cite un filtru rejector pentru curentii de mod comun,care pe linga efectul lor principal mai au si rolul de a anula sau macar micsora semnificativ nivelul semnalelor perturbatoare.Stiu foarte bine despre masuratorile de cimp radio despre care imi scrii,asa este cum scrii,dar cel mai bine s-ar putea face cu ajutorul unei drone specializate cu un program dedicat,care s-o conduca sa efectueze un traseu aerian de forma unei cupole semi-sferice in jurul antenei in studiu,timp in care sa si inregistreze si sa memoreze nivelul cimpului radio intilnit,pe care apoi sa-l descarce intr-un calculator, al carei imprimanta sa traseze in final diagramele de radiatie.Vise frumoase-hi!,ce zici? 73!,Nelu

yo3fff
Mesaje: 271
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: Antena cadru mare orizontal

Mesajde yo3fff » Mie Noi 29, 2017 3:04 pm

Draga Nelu,

Cand m-am referit la "incepatori" ma gandeam la cei care citesc sau vor citi aceste mesaje. Mare atentie la nuanta. Stiu ca nu esti incepator deci...subiect inchis.
Zgomotul...ar fi interesat de aflat experienta ta cu privire la aceste masuri de eliminare a zgomotului local. Gen...pe 3.7MHz zgomotul (de banda larga sau discret) avea nivelul de S9+10 si se manifesta tot timpul. Duca ce am instalat un shoc de mod comun tip xxx zgomotul a diminuat la S7. Doar un exemplu. Eventual relevata si sursa/sursele acelui zgomot. Cred ca astfel de relatari ar ajuta si altor amatori.

Personal, in materie de "zgomot" nu am reusit prea mari performante...La Bucuresti in apartamentul de bloc, tensiunea electrica decuplata si cablul CATV scos din casa, tot am "zgomot"...nici nu stiu cum sa-i zic...indus, radiat, condus...greu de stabilit pentru pare sa vina din toate partile. E mai usor sa depistezi un perturbator din exteriorul cladirii decat din interior. In cazul meu nu a ajutat NIMIC...pentru ca perturbatia vine de peste tot si de nicaieri. Adica n-am reusit sa identific sursa.

Cat priveste "visurile" SF cu masuratori de camp din drona...Da, am facut asa ceva insa nu cu drona ci cu avion telecomandat. E mai greu insa costa mai putin.

73 de YO3FFF
Cristi

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Antena cadru mare orizontal

Mesajde YO3AOE » Mie Noi 29, 2017 3:12 pm

Draga Morel,pe linga varianta celor trei antene dipol pe care mi-ai propus-o si care mi se pare a fi cea mai buna solutie in conditiile date,ar mai exista si posibilitatea unei singure antene de tip fir lung (long wire) de ~12m lungime incarcata inductiv simetric-deci lungita artificial-la unul sau chiar la ambele capete.Pentru aceasta s-ar putea face niste inductoare dupa necesitati pe carcase-tuburi cilindrice din material sintetic-plastic existente in comert,dar asi putea folosi ceva ce este deja facut si le si am, respectiv doua inductoare mari foarte bine facute industrial pe niste carcase ceramice identice, recuperate de la niste aparate vechi si casate de electro-chirurgie,care lucrau pe frecventa de circa 1,5 MHz.Au un factor de calitate-presupun-destul de bun,fiind bobinate cu plat-banda din cupru emailat de 2/1mm cu pas egal cu latimea plat-bandei (2mm),deci s-a urmarit scaderea-pe cit posibil-a capacitatii parazite reziduale.Ambele-fiind perfect identice-sint de forma hexagonala,deci sirma este mai mult pe/in aer,au un diametru de circa 83mm pe o lungime de 128mm,cuprind un total de 31 de spire si au o inductanta exact masurata de 41uH,deci destul de mare.Erau folosite ca tank final de putere la un etaj cu doua tuburi de tipul SRS 360 (fosta R.D.G.) in paralel si din ele,cu niste alte inductoare de cuplaj se extragea puterea de r.f. necesara taierii sau cauterizarii in situatii chirurgicale deosebite.Totusi,cei ~12m de zona efectiv radianta mi se par cam prea putini pentru benzile inferioare,ce zici?.73!,Nelu


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 9 vizitatori