Antena T2FD

Antene HF/VHF/UHF/SHF, piloni, analiza, proiectare, constructie, impamantare, feederi...
Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 622
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Antena T2FD

Mesajde YO4BKM » Sâm Apr 14, 2018 3:19 pm

Am văzut la Mica publicitate anunțul #V-111210 -ANTENA MULTIBAND T2FD optimizat, postat în 13 aprilie, împreună cu o diagramă cu SWR. Am fost și eu interesat de această antenă cu mult timp în urmă și cunoșteam câte ceva despre ea. Văzând că apare o diagramă cu o bandă de frecvențe mult mai largă decât cunoșteam (8,5:1 față de (4---5):1) am căutat date suplimentare, din surse mai noi decât cele pe care le aveam, remarcând alte contradicții.
Astfel am găsit formule de dimensionare destul de diferite, generatoare de confuzii din cauza unor formulări neclare în textele de specialitate. De exemplu în http://www.packetradio.com/t2fd.htm se arată că lungimea antenei în metri este dată de 50 împărțit la cea mai joasă frecvență (în MHz) pe care va lucra antena. În http://www.bbrc.info/articles/the-tfd-or-t2fd-antenna se recomandă formula 100 împărțit la aceeași frecvență ca mai sus. Este evident că una din surse se referă la lungimea desfășurată a conductorului de antenă, cealaltă la distanța dintre extremitățile antenei, dat fiind că rezultă valori în raportul 1:2, dar în nicio sursă nu se arată clar acest lucru, desenele din ambele surse arată că este vorba de lungimea dintre extremități. Deruta crește și dacă se observă că în articolul de la http://www.packetradio.com/t2fd.htm, adică de unde se pare că ar rezulta distanța dintre extremitățile antenei, apare un tabel care arată că această dimensiune reprezintă lungimea totală. A cui? Totală desfășurată? Totală de la o extremitate la alta? Și tot aici mai apare ceva numit „o altă tehnică de dimensionare”, cu o altă formulaă, adică 328 împărțit la frecvența în MHz, se arată clar că rezultă lungimea desfășurată a conductorului dar în picioare (la formulele anterioare nu era clar care lungime rezultă), este practic aceeași formulă ca mai înainte dar corectată pentru alte unități de măsură. Dar necorelată cu desenul. De ce atâtea complicații?
Revenind la Mica publicitate, în anunțul #V-111210 apare o diagramă care arată variația SWR pentru antena pusă în vânzare. Dar, dacă veți cerceta http://www.packetradio.com/t2fd.htm, veți vedea că apare exact aceeași diagramă, dar pentru o antenă BUXCOMM care are ca bandă de frecvențe 3,5-30 MHz, nu pentru antena care este prezentată în anunț pentru 7-30 MHz și nici pentru versiunea 3,5-10 MHz, mai scumpă. În anunț nu se arată nimic concret despre balun și rezistența zisă „de optimizare” (în realitate joacă un rol important la mărirea benzii de lucru), sunt date foarte importante deoarece acestea dau valoarea impedanței cablului de alimentare. La antena BUXCOMM rezistența este de 450 Ohm și balunul este de 9:1 pentru un cablu coaxial de 50 Ohm. Nu corespund nici lungimile de montaj (ce înseamnă acestea?), la 7 MHz antena BAXCOMM are un gabarit de cca 7 m, la 3,5 MHz gabaritul este de cca 14-15 m.
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo3fff
Mesaje: 76
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: Antena T2FD

Mesajde yo3fff » Mar Apr 17, 2018 8:22 am

Buna ziua Tavi,

Ca multe alte informatii de pe WEB, sunt contradictorii daca nu false.
Prost documentate sau chiar voit eronate.

Asta este si motivul pentru care exista publicatii (fie pe hartie sau electronice) de prestigiu. Nu orice "nene" de pe facebook (mai nou) stie ce face sau poti avea incredere in ce spune.
Nimic nou pana aici. Doar ca din cand in cand e bine sa realizam ca nu tot ce citim pe WEB este si bun sau adevarat!

73 de YO3FFF
Cristi

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 622
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Antena T2FD

Mesajde YO4BKM » Mar Apr 17, 2018 5:48 pm

Buna ziua, Cristi,

Mulțumesc pentru completări. Chiar asta voiam să arăt în ce am postat eu, că nu tot ce citim pe WEB este si bun sau adevarat, dar am scris-o astfel încât fiecare să verifice personal acest lucru și să tragă singur concluziile, de aceea am dat atâtea detalii precum și trimiterile la surse.
În lumea asta virtuală pătrund cu multă ușurință materiale într-o măsură care nu exista pe vremea când singura sursă de documentare era cea tipărită în cărți, reviste, cataloage, o știm bine cei care ne-am făcut pionieratul în acele vremuri. Spui că trebuie alese acum publicațiile de prestigiu. Ce înseamnă prestigiu în lumea virtuală și cine îl desemnează? Nivelul de publicitate? Cifra de afaceri?
Mulți radioamatori, începând cu cei mai vechi, au testat decenii și cu rezultate încurajatoare antene cu nume din cele mai diverse precum HB9CV, Windom, Yagi, verticale, inverted V etc. Și când apare un model nou, cum ar fi antena BUXCOM, pe aceleași canale pe care le găsești acum si pe celelalte, după ce criterii îl consideri de încredere? Ce faci când, citind cu atenție descrierile, găsești contradicțiile pe care le-am arătat? Te folosești de aceleași posibilități ale lumii virtuale prin care astfel de produse ajung la noi și atragi atenția asupra lor pentru ca și alții să poată cerceta problema și să poată lua o decizie în cunoștință de cauză.
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


Înapoi la “Antene”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator