Schema sonda de r.f.

Circuite electronice, echipamente home made, aparatura de masura si control, scheme...
YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Schema sonda de r.f.

Mesajde YO3AOE » Lun Noi 24, 2014 10:38 pm

Am un instrument electronic de masura si control de laborator,reproduc exact denumirea: HF-DC MILLIVOLTMETER de tipul URV 216.3612.02 de la firma ROHDE & SCHWARZ,care-din pacate!-nu are sondele de r.f..Mufele de intrare pentru sondele respective-are doua-sint perfect identice,si sint fiecare cu cite trei contacte mama dispuse in triunghi,ceea ce ma face sa banuiesc ca sondele ar putea sa primeasca o mica tensiune continua de polarizare a diodelor detectoare pentru a le mentine permanent deschise si astfel a se evita neliniaritatea curbei din zona pragului de deschidere.Desi am cautat,nu am reusit sa gasesc nici schema electrica de principiu a aparatului, care-fiind de laborator-este destul de complexa,deci nici pe cea a sondelor.Rog mult pe cine stie aparatul si are schema,sa-mi comunice si mie macar cu o descriere in scris schema sondei cu valori,ca sa incerc s-o refac pe cit posibil,macar in linii mari.Cu multumiri anticipate,Nelu-YO3AOE

YO8RNI
Mesaje: 145
Membru din: Sâm Noi 06, 2010 7:23 am
Contact:

Re: Schema sonda de r.f.

Mesajde YO8RNI » Mar Noi 25, 2014 6:31 am

'Neata!

Schema voltmetrului alaturi de manualul de utilizare se gaseste aici:
http://168.144.151.127/manuals/213.233.96.16/Rohde_Schwarz_URV_RF_DC_Millivoltmeter_216.3612.02.pdf
Schemele sint la sfirsitul documentului, lista de piese putin inainte.
Alte scheme si manuale R&S aici
http://www.ko4bb.com/manuals/index.php?dir=Rohde_Schwarz

Singura problema e gasirea unor diode care sa functioneze corect!

Bob

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Schema sonda de r.f.

Mesajde YO3AOE » Mar Noi 25, 2014 8:40 am

Multumesc! foarte mult,este in perfecta regula.Sa caut si sa vad ce s-ar putea pune in locul diodelor detectoare originare,care nu prea cred ca s-ar putea gasi pe-aici pe la noi-hi!.Cu stima si cu 73!,Nelu-YO3AOE

YO3FZS
Mesaje: 80
Membru din: Joi Iul 01, 2010 5:41 pm
Contact:

Re: Schema sonda de r.f.

Mesajde YO3FZS » Mar Noi 25, 2014 10:23 am

Am si am folosit o perioada acest milivoltmetru.
Sondele sunt dedicate si includ diodele detectoare. Sunt doua tipuri de sonde: sonda de inalta impedanta pentru masuratori in circuite electronice pentru tensiuni de RF de max. 10V si sonde de insertie pentru masuratori in sisteme coaxiale. Acestea din urma s-au fabricat in mai multe modele, atat ca tensiuni de RF specificate (10V si 100V) cat si ca impedanta caracteristica (50, 60 si 75 ohmi) si tip de conectica (N, dezifix, etc.) si sunt foaaaarte dificil de realizat home made, este vorba inclusiv de constructia mecanica interna ce asigura un anumit factor de cuplaj capacitiv cu linia coaxiala.
Conectorii utilizati pentru conectarea la aparat sunt conectori Lemo cu 3 contacte.

Pentru tensiuni reduse, aparatul poate masura valori rms bazat pe caracteristica patratica a diodelor din sonde, in consecinta tipul de dioda utilizat este important pentru precizia aparatului.
Parerea mea este ca merita sa cumperi sonde originale (ebay). Nu sunt ieftine, dar este solutia optima, e mai bine sa utilizezi timpul disponibil pentru a te folosi de aparat decat sa pierzi timpul incercand a realiza home made niste sonde cu rezultat final incert, altfel un aparat oricat de "professional", folosit cu sonde "carpite" devine astfel un aparat "carpit".

Recomand sonda de 10V (1 GHz) de impedanta mare, ai foto mai jos. Aceasta, ca si versiunile ei ulterioare pana la cele pentru URV5, au toate o constructie fizica similara si prezinta aceeasi valoare a capacitatii de intrare (2,5 pF) pentru care exista disponibile adaptoare divizoare capacitive de 20dB si de 40dB ( http://www.ebay.de/itm/Rohde-Schwarz-URV-Tastkopf-Zubehor-/231400696940?pt=Mess_Pr%C3%BCftechnik&hash=item35e08e6c6c) ce permit extinderea gamei de masura pana la 100V si respectiv 1000V, si in plus aceste sonde pot fi utilizate si pentru masuratori coaxiale folosind niste adaptoare coaxiale (pentru masuratori de amator in HF pot fi utilizate chiar si simplele conectoare adaptoare coaxiale in T).

GL & 73!

Traian
Fişiere ataşate
Sonda_URV.JPG
Sonda_URV.JPG (448.23 KiB) Vizualizat de 6714 ori

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Schema sonda de r.f.

Mesajde YO3AOE » Mar Noi 25, 2014 6:28 pm

Da,multam! pentru datele suplimentare,imi sint de folos.La nivelul pensiei mele,cu cumparatul de pe e-bay este ceva mai greu-hi!.Oricum,masuratorile de r.f. necesare mie sint mai mult comparative si de maxim,asa ca valoarea absolut exacta nu este chiar strict necesara,desi ramine un deziderat.Deocamdata eu folosesc ceea ce am,adica o sonda industriala poloneza Meratronic,care nu are circuit intern de liniarizare,dar in schimb are-din fabrica-un mic tabelas-hi! de echivalare-corespondenta intre scala de tensiuni continue si valoarea reala a tensiunii de r.f. masurate,care pare corect facuta.Nu am facut masuratori de r.f. de insertie,in primul rind fiindca nu am acel dispozitiv de cuplare in "T",care intr-adevar este extrem de pretentios,mai ales din punct de vedere fizico-mecanic,care sa pastreze adaptarea-respectiv impedanta egala optima pe o gama larga de frecvente,avind si niste componente interne de compensare de genul unor suruburi speciale de reglaj cu cap plat discoidal.Ca diode detectoare poate ca asi gasi ceva potrivit,problema ar fi cu mufele tata speciale,pe care nu le-am vazut nicaieri,dar acolo fiind deja doar tensiune continua cred ca s-ar putea inlocui cu un alt tip comun mai usor gasibil-hi!.Cu stima si 73!,Nelu-YO3AOE

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Schema sonda de r.f.

Mesajde YO3AOE » Mar Noi 25, 2014 9:06 pm

Ma intreb si asi fi interesat sa stiu daca a incercat cineva sa alimenteze aparatul cu o sursa diferentiala exterioara alimentata de la retea,desi din cauza marii sensibilitati pe gamele mici s-ar putea ca acest lucru sa nu fie posibil,neputindu-se obtine decit foarte greu o rejectie suficient de mare a influentelor retelei.Asi prefera totusi aceasta solutie de alimentare,fiindca un utilizator anterior mie neglijent a folosit baterii clasice carbon-zinc,pe care le-a si uitat pe termen lung in aparat,fapt care a dus la scurgeri ale caror urmari le-am remediat destul de greu,noroc ca nu au patruns pe/in circuitele operationale.73!,Nelu

yo3wl
Mesaje: 33
Membru din: Dum Sep 28, 2014 3:23 pm
Contact:

Re: Schema sonda de r.f.

Mesajde yo3wl » Joi Noi 27, 2014 2:13 pm

@YO3AOE,

primele sonde de masura de la RS au fost prevazute cu Diode pe germaniu (GD741 sau GD743) care pana la 1000Mhz se comporta foarte bine.
Pentru sondele care merg pana la 2Ghz sa motat BAT16-046, Diode fabricate de Siemens special pentru RS.
Inlocuitor al acestor Diode, BAT16 respectiv GD741/GD743, ar fii BAT62 (smd) care au caracteristici "apropiate" diodei BAT16, dar pentru cei cu pretentii ,....nu exista inlocuitor al diodei BAT16-046!

73,
yo3iul
Cine cumpara ieftin, cumpara de doua ori!

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Schema sonda de r.f.

Mesajde YO3AOE » Joi Noi 27, 2014 7:20 pm

Da,multumesc! pentru precizarile despre diodele utilizate de producator.Nu am pretentii de/pentru frecventa mare,asa ca voi incerca sa folosesc doar diode detectoare cu germaniu,desi cele cu siliciu sint mai stabile in timp si cu temperatura.Nu cred ca asi putea gasi undeva diodele originare,asa ca probabil ca voi incerca cu niste diode detectoare cu germaniu produse in fosta R.D.G.,-am mai multe tipuri-dar trebuie sa fac un studiu comparativ atent intre parametrii diodelor pe care le am si cele originare,ca sa aleg tipul care se apropie cel mai mult de ele.Desigur ca vor fi ceva diferente,dar asta este,n-am ce face.Toate cele bune si 73! de la Nelu-YO3AOE

YO3FZS
Mesaje: 80
Membru din: Joi Iul 01, 2010 5:41 pm
Contact:

Re: Schema sonda de r.f.

Mesajde YO3FZS » Vin Noi 28, 2014 3:18 pm

Incercarea practica este singura solutie ca sa-ti faci o idee daca e ok sau nu tentativa de a utiliza sonda home made.
Totusi - si asta adaugat la informatia furnizata de YO3IUL mai sus, ar trebui tinut cont ca diodele sunt si imperecheate. R&S furniza diodele numai in perechi (pentru sondele coaxiale care folosesc 2 diode) si numai in quaduri (pentru sonda de inalta impedanta care utilizeaza 4 diode), diodele nici macar nu se puteau comanda "la bucata" la R&S. Motivul pentru aceasta, este faptul ca aceasta versiune de URV foloseste (cel putin pentru unele game de masura) un principiu de masurare bazat pe comparatia dintre tensiunea continua obtinuta redresar din semnalul aplicat, si o alta tensiune continua obtinuta prin redresarea unei tensiuni alternative generate de aparat. Aruncand acum o privire rapida in manual catre schema bloc si la schema sondei, se confirma o asemenea particularitate, desi nu sunt sigur daca este utilizata astfel pentru toate gamele sau numai pentru cele pentru care se utilizeaza redresarea la varf.

La toata generatiile de sonde, diferentele intre gamele de frecventa ale sondelor din aceeasi generatie sunt cauzate de contructia fizica a sondei, sonda de impedanta mare are gama de frecventa mai redusa fata de cele coaxiale (1 GHz fata de 1,6 GHz la URV, respectiv 1 GHz fata de 2 GHz si mai nou 3 GHz la URV5 si URY), asta chiar si atunci cand sondele folosesc acelasi tip de diode. Toate sondele de impedanta mare (cum ar fi URY-Z7) sunt similare ca aspect si constructie fizica (v. foto mai sus) si sunt la 1 GHz.

GL & 73!

Traian


Înapoi la “Constructii electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 10 vizitatori