Transceiver QRPP

Circuite electronice, echipamente home made, aparatura de masura si control, scheme...
Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Transceiver QRPP

Mesajde yo3fhm » Vin Oct 28, 2016 2:55 pm

Salutare tuturor,

As fi interesat sa stiu daca exista colegi care au experimentat indeaproape transceivere minimale cu puteri f mici (0.1-1W), cum ar fi Micro-80, FoxX, Pixie-2 si variantele sale, Pitico, etc. - si in caz afirmativ, sa facem un schimb de impresii si de experienta.

Cu multumiri,
Cezar, YO3FHM
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

yo7lhe
Mesaje: 26
Membru din: Mie Feb 09, 2011 12:05 pm
Contact:

Re: Transceiver QRPP

Mesajde yo7lhe » Vin Oct 28, 2016 9:55 pm

Salut,
Am experimentat cu foarte multi ani in urma variantra de Pixie publicata pe ultima pagina din Tehnium.
Mi-a dat ceva bataie de cap sa o pot pune in functiune - cuartul nu voia sa oscileze apoi nu receptiona nimic , dar a fost un exercitiu interesant pentru inceputurile mele in radio.
Aveam o antena LW lunga de cca 20m intre 2 blocuri de 4 etaje.
Cu un quart de 3560khz, am auzit o singura data ca prin vis semnale telegrafice iar cu cuartul de 7057Khz mormaieli SSB si tiuituri.
Tx-ul se auzea in VEF206 din camera(cu BFO), dar nu a raspuns nimeni.
Doar astea le aveam atunci.
Si nici nu aveam indicativ :)
Eu lucrez deobicei sub 20w, mai mult QRP si uneori QRPP, dar receptorul e superheterodina, acum de fabrica.
Si antenele sunt altfel - dipoli monobanda.
Nu am aruncat/donat toate transceiverele QRP/QRPP sincrodina construite.
Am pastrat 2 - unul dupa G3RJV putin modificat in 40m cu final de 3w si unul proiect in colaborare cu YO7LHC, inca nefinalizat ( :oops: ) dupa 20 de ani - functional doar pe 20m(initial 20/30m dar nu am gasit cuartul necesar) cu final de 0.8W.
Nu le-am mai pornit de multi ani - oare or mai face fata in conditiile actuale de banda?

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Transceiver QRPP

Mesajde yo3fhm » Dum Oct 30, 2016 1:20 am

yo7lhe scrie:cuartul nu voia sa oscileze apoi nu receptiona nimic [...]
Aveam o antena LW lunga de cca 20m intre 2 blocuri de 4 etaje. Cu un quart de 3560khz, am auzit o singura data ca prin vis semnale telegrafice iar cu cuartul de 7057Khz mormaieli SSB si tiuituri.
Salut!
Multumesc pentru raspuns. Lipsa oscilatiilor putea fi din mai multe motive, nu stiu daca ai "indexat" cauza la data respectiva. Eu am avut probleme cu infiltrari de brum - mai concret, suprapunerea unor multipli de 50Hz (vezi poza asta). Am descoperit ca sunt doua cai de intrare: pe alimentare si prin filtrul conectat la antena. Am rezolvat partea de alimentare, adaugand un stabilizator, care a redus masiv zgomotul amintit. Pentru eliminarea restului, am fost nevoit sa construiesc un transformator de curent (16spire pe un tor FT50-43 de la Amidon) prin care am trecut alimentarea jucariei. A mai ramas sa vad cum rezolv brumul care mai apare din antena - deocamdata studiez.
Vreau sa-i mai concep un sistem de muting eficient la emisie, care sa elimine pocnetele de DC care apar in timpul manipularii, un pui de filtrare audio (trece-jos) ca sa scap de componentele de frecventa inalta, un circuit de monitorizare a emisiei CW si in final, inlocuirea actualului filtru de la intrare (tip FTJ) cu un filtru de banda ingusta - dar asta imi cere timp de sapaturi.

As vrea sa nu complic prea mult schema, ptr a mentine simplitatea in limita acceptabilului. Cam asta ar fi ...

Bafta si 73 de Cezar!


yo7lhe scrie:Nu am aruncat/donat toate transceiverele QRP/QRPP sincrodina construite.Nu le-am mai pornit de multi ani - oare or mai face fata in conditiile actuale de banda?
E loc pentru toata lumea, mai ales in cursul saptamanii (ptr ca in week-end-uri sunt de multe ori, concursuri). Atat timp cat sunt functionale, sunt sigur ca poti experimenta.
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

yo3lr
Mesaje: 28
Membru din: Mar Noi 17, 2015 10:34 am
Contact:

Re: Transceiver QRPP

Mesajde yo3lr » Dum Oct 30, 2016 8:45 am

Salut,
La un moment dat acum cativa ani, am primit o provocare de la YO3JW. Sa construiesc un PIXIE2 si apoi sa incerc sa si lucrez cu el. Nu am stabilit un QSO, dar am aflat ca am fost auzit in zona Caras-Severin.
Ce sa spun? O asa surpriza mai rar cu un banal 2N2219.... :) Si acum ma bucur de trafic QRP cu mcHF-ul....chit ca unori mai innod urechile unora :lol:

Cristi YO3FLR

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Transceiver QRPP

Mesajde yo3fhm » Dum Oct 30, 2016 12:13 pm

yo3flr scrie:am primit o provocare de la YO3JW. Sa construiesc un PIXIE2 si apoi sa incerc sa si lucrez cu el. Nu am stabilit un QSO, dar am aflat ca am fost auzit in zona Caras-Severin.
Salut Cristi,
Eu cred ca doar gandul de a construi o asemenea calamitate de radio, reprezinta o provocare :D Eu am primit-o de la un coleg incepator, care a cumparat un astfel de kit de pe AliExpress, pentru o suma uriasa de ... 4USD (cu transport cu tot). Omul mi-a spus ca alimentand montajul, aude doar un vajait si nimic mai mult :lol:

Auzisem de multa vreme de "proiectul" Pixie, dar nu i-am acordat nici un fel de atentie si nici un fel de credit, intrucat solutiile tehnice (ce-i drept, minimale) reprezinta o bataie de joc la adresa utilizatorilor. E adevarat ca daca ai nervi tari si ureche de telegrafist - poti face cateva QSO-uri cu cei 200-300mW scosi de pocnitoarea asta ordinara, dar asa cum este conceput, nu poate rivaliza nici pe departe cu primitivele echipamente cu 2 tuburi folosite de spionii parasutati din WW2 :lol:

Acum, poposind la mine pe masa, am incercat sa storc din el cat mai mult posibil, macar de dragul cercetarii. Hi. Mai am de experimentat un filtru CW minimal si sistem de muting + monitor CW la Tx. Dar asta, deja il transforma prea mult. Sa nu uitam ca in radioreceptorul "Cora" de pe vremea noastra, toata calea RF era facuta pe 3 tranzistoare, si era ... superheterodina. Sau ca se poate si superheterodina cu 4 tranzistoare (inclusiv amplif. AF). Asta, daca tot vorbim de "minimale".

Din baterie, e greu sa scoti chiar si 300mW. Daca vrei sa-l utilizezi macar comod, n-ai sanse fara sa adaugi componente. Cel putin receptorul e criminal... folosind FTJ-ul ala, auzi si cainii din Giurgiu compusi cu Radio China International... Daca vrei sa-i faci un filtru de banda, ai o problema cu regimul de functionare al tranzistorului respectiv, care e diferit de la Tx la Rx si astfel, impedanta din colector e diferita, deci nu poti fi riguros. Miroase a comutatoare adaugate - ori asta ar mari complexitatea montajului (probabil ca asta a fost si tinta initiala).
Cu simplitatea lui, daca te chinuiesti cu sarg (asta inseamna si o antena "corespunzatoare"!), te poti face auzit, dar ... atat timp cat exista proiecte minimale mult mai realiste, cred ca Pixie nu merita mai multa atentie. Vezi F6BQU - miniTRX 7MHz .
Spun asta, pentru protectia nervilor colegilor incepatori :)
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

Avatar utilizator
YO3IMW
Mesaje: 22
Membru din: Lun Oct 31, 2016 6:41 pm
Contact:

Re: Transceiver QRPP

Mesajde YO3IMW » Mie Noi 02, 2016 10:14 pm

Inca un exemplu :
Fişiere ataşate
mohair-one-schematics.pdf
(74.79 KiB) Descărcat de 491 ori
73 de YO3IMW Victor

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Transceiver QRPP

Mesajde YO3AOE » Joi Noi 03, 2016 9:28 am

Niciodata nu mi-a fost,si nici in prezent nu imi este clar de ce constructorii de QRPP-uri insista sa faca niste receptoare minimaliste,cind stim cu totii ca receptorul este-de departe!-partea cea mai importanta a unei statii radio de o oarecare pretentie.Hai ca emitatorul poate fi extrem de simplu,un oscilator clasic cu un-sau mai multe-cristal(e) din cuart,dar receptorul de ce trebuie sa fie chiar ultima expresie-in sensul de simplista-a unui montaj?.Daca este vorba despre simplitatea fizico-mecanica a constructiei,apoi exista diverse circuite integrate de receptoare superheterodina cvasi-complecte,a caror complexitate-ca numar de componente discrete-nu o depaseste cu mult pe cea a unor montaje cu amplificare directa,cu reactie pozitiva,reflex sau alte variante,dar rezultatele sint net superioare.

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 714
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Transceiver QRPP

Mesajde yo3gh » Joi Noi 03, 2016 10:48 am

Cea mai mare provocare ptr un electronist este sa construiasca/experimenteze montaje cu componente discrete, sa masoare , sa adapteze , sa calculeze, sa modifice ...asa invata si probeaza regulile de electronica . Eu ii inteleg pe 3flr si 3fhm , nu poti scapa de acest microb :) . Mai stiu eu si pe altii , va3fgr sau ve3gno " bolnavi " si ei ... Acest lucru face parte din radioamatorism , alaturi de operarea in diverse moduri. Unii vorbesc la microfon , altii lipesc si masoara , fiecare cu pasiunea lui , fiecare e OM si este respectat ptr ce face :)
Numai bine.

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Transceiver QRPP

Mesajde YO3AOE » Joi Noi 03, 2016 11:40 am

Da,perfect de acord cu cele scrise mai sus,dar asta nu inseamna sa nu se incerce si cu dispozitive chiar simple dar mai peformante,fiindca pina la urma interesul este sa se obtina rezultate cit mai bune cu minimum de efort si investitii.Astfel,nu inteleg ca pentru receptoare de ce nu se incearca folosirea circuitelor integrate extrem de simple dar eficiente de tipul MK 414,ZN 414Z,TA 7642,CD 7642,UTC 7642,LMF 501 sau ca superheterodina chiar TEA 5551T,care sint printre cele mai simple receptoare pentru M.A.,dar care-chiar daca vechi-au performante remarcabile greu de egalat sau depasit doar cu componente discrete singulare.

Avatar utilizator
YO3IMW
Mesaje: 22
Membru din: Lun Oct 31, 2016 6:41 pm
Contact:

Re: Transceiver QRPP

Mesajde YO3IMW » Joi Noi 03, 2016 12:58 pm

Va ofer alte cateva exemple :
Fişiere ataşate
ZYCH_schematic.JPG
ZYCH_schematic.JPG (212.79 KiB) Vizualizat de 7897 ori
Mini RTX 02.jpg
Mini RTX 02.jpg (298.58 KiB) Vizualizat de 7897 ori
Mini RTX 01.jpg
Mini RTX 01.jpg (225.36 KiB) Vizualizat de 7897 ori
avt2196sch.jpg
avt2196sch.jpg (39.52 KiB) Vizualizat de 7897 ori
80m_Unichip_TRX_G0UPL.gif
80m_Unichip_TRX_G0UPL.gif (68.98 KiB) Vizualizat de 7897 ori
80m_All-2N2222_CW_TRX_OK2BEU.gif
80m_All-2N2222_CW_TRX_OK2BEU.gif (49.39 KiB) Vizualizat de 7897 ori
40m-20m_CW_TRX_LZ3AI.gif
40m-20m_CW_TRX_LZ3AI.gif (60.25 KiB) Vizualizat de 7897 ori
20m_QRP_TRX_PA2OHH.gif
20m_QRP_TRX_PA2OHH.gif (105.49 KiB) Vizualizat de 7897 ori
73 de YO3IMW Victor


Înapoi la “Constructii electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori