Pagina 1 din 1

Fenomen ciudat in comutatorul de antene

Scris: Mar Apr 18, 2017 5:27 pm
de YO3AOE
Am construit in regim de amator,dar dupa toate regulile impuse de r.f.,un comutator manual de antene pentru gama de unde scurte,care se poate folosi si invers,in sensul de a comuta o antena la doua statii diferite,pentru a le putea compara receptoarele intre ele,in conditiile unui acelasi semnal dintr-o aceeasi antena.Ca sa anticipez intrebari suplimentare am sa descriu succint constructia: pe o cutiuta solida din tabla de fier recuperata de la niste filtre de banda rusesti am fixat trei mufe mama SO-259,in paralel cu ele alte trei mufe mama BNC legate scurt in paralel cu primele,un comutator basculant robust cu trei pozitii (ON-OFF-ON) si doua relee clasice identice relativ mici cu cite patru grupe de contacte duble puse fiecare in parte in paralel,legate astfel ca ne-fiind alimentate sa puna la masa-pamint-contactele calde-centrale-ale celor doua mufe extreme, care mai au catre masa-pamint-si cite un rezistor chimic de volum (KAMAYAOHM) a cite 8,2KOhmi /2W fiecare.Am procedat astfel pentru protectia anti-statica a eventualelor aparate uitate cuplate la antene.In paralel cu infasurarea-bobinajul fiecarui releu am pus cite o dioda cu siliciu de tipul 1N4148,cite un capacitor multistrat de 0,22uF,iar bobinajele releelor-ele fiind de cite 6Vc.c.-le-am inseriat la centru-asa mi-a venit bine ca pozitie fizico-mecanica-printr-un rezistor bobinat de 20 de Ohmi/3W, din cele vechi verzi rominesti, decuplat si el cu 2x0,22uF,ca un fel de filtru PI, rezistor de pe care culeg o mica tensiune de circa 1,8Vc.c. (13,8Vc.c.-1,8Vc.c.=12Vc.c. pentru relee) pentru un l.e.d. verde de semnalizare a validarii functionarii prin atragerea releelor. Mentionez ca-fara exceptie!-toate conexiunile de r.f. sint extrem de scurte si facute cu plat-banda din tabla subtire de cupru argintat si sint relativ bine distantate fata de circuitul de alimentare al releelor.Am testat dispozitivul si cu doua antene la o statie si cu o antena la doua statii si totul a fost in perfecta regula,pina cind-din pura si simpla curiozitate tehnica-am testat dispozitivul si pe emisie cu statia cu care lucrez curent,un TS-50S de la Kenwood.Fenomenul ciudat s-a manifestat inca din faza de adaptare optima cu antena,pe care o fac cu ajutorul unui adaptor de antene automat de tipul KT-100 de la LDG,l.e.d.-ul verde aproape ca s-a stins de tot,ceea ce denota ca releele nu mai primeau tensiune si deci nu mai consumau curent,asa ca nici nu am mers mai departe,fiindca riscam sa pun iesirea statiei in scurt pe emisie la puterea maxima de 100W-P.E.P.. Care ar putea fi explicatia, fiindca mie nu-mi vine nici una-hi! P.S.-M-am gindit ca rezistorul bobinat de 20 de Ohmi/3W,fiind spiralat,sa capteze semnal de r.f. prin cuplaj parazitar,diodele 1N4148 din paralel cu bobinajele releelor sa il redreseze,iar tensiunea redresata aparuta sa fie inversa ca polaritate fata de cea de alimentare???

Re: Fenomen ciudat in comutatorul de antene

Scris: Mar Apr 18, 2017 6:13 pm
de YO4BKM
Mai înâi o întrebare: când LED-ul se stingea, se producea și revenirea releelor în stare normală? Este foarte important! Este greu de crezut că o sursă de tensiune de foarte mică putere (cea formată de rezistorul bobinat, diode, condensatori) să nu poată fi „învinsă” de sursa care alimentează relele, sursă care are și o rezistență internă infinit mai mică decât „sursa” produsă de rezistor, diode, condensatori. De aceea este important de știut dacă LED-ul se stinge din alte cauze care nu produc și revenirea releelor în stare normală.
Pentru liniștea sufletească: elimini rezistorul bobinat, lași doar diodele de protecție față de supratensiunea inversă la decuplarea releelor. Pentru reducerea tensiunii de la 13,8 V la cca 12 V mai înseriază cu releele două diode cu siliciu, de preferat 1N4007 (2x0,7 V=1,4 V) de pe care poți culege tensiunea pentru LED fără să mai ai dubii privind rezistența bobinată.
73!

Re: Fenomen ciudat in comutatorul de antene

Scris: Mar Apr 18, 2017 7:25 pm
de YO3AOE
Da,buna! intrebarea,dar nu mi-am putut da seama,fiindca in acelasi timp se auzeau si releele din adaptor,care "suna"-hi! destul de tare si au mascat alte sunete asemanatoare.Sursa de alimentare iese total din discutie,are mare capabilitate de curent si este super-decuplata la r.f.,asa ca m-am mai gindit si cred ca mai mult semnal parazitar ne-dorit ar putea capta chiar bobinajele releelor,in orice caz mai mult decit rezistorul bobinat,dat fiind ca nu sint ecranate,sint in carcase din plastic transparent,era mai bine daca puneam ecranate,dar nu aveam la acel moment,plus ca lamelele ramase libere in momentul atragerii au pe ele potential de r.f. care radiaza si ar putea patrunde capacitiv in bobinaj. Da,cred ca sfatul este cel mai bun,oricum altceva nu prea am ce face asa ca-l voi urma,desi este destul de greu de patruns acolo,l-am facut foarte compact...Bine,multam! si 73!

Re: Fenomen ciudat in comutatorul de antene

Scris: Mie Apr 19, 2017 8:50 am
de YO3AOE
Am eliminat rezistorul bobinat de 20 de Ohmi/1W pus ca senzor de curent prin relee si sursa de tensiune de semnalizare pentru l.e.d.-ul verde,pe care aveam o cadere de tensiune de fix 2Vc.c. la un curent de 0,1A si l-am inlocuit cu un grup de trei diode redresoare cu siliciu de tipul 1N4001 inseriate in conductie directa,pe care apare acum o cadere de tensiune de 2,1Vc.c. pentru l.e.d., plus ca am mai pus in paralel pe fiecare din cele doua inductoare ale releelor cite un capacitor placheta multi-strat de 0,47uF/50Vc.c.,dupa care fenomenul ciudat a incetat,fapt care indica ca intr-adevar rezistorul mai sus mentionat,fiind spiralat si situat in imediata apropiere a unui traseu masiv-platbanda-de r.f. capta in mod parazitar radiatie de r.f.,care,detectata,perturba alimentarea releelor.Aceeasi situatie am intilnit-o in trecut cind alimentam un adaptor automat de antene dintr-o sursa stabilizata clasica liniara cu LM 7812,a carui functionare era grav perturbata de resturi parazitare de r.f. care ajungeau la el,desi toate decuplajele de r.f. erau in perfecta regula.Ciudate sint caile Domnului,dar si mai ciudate ale r.f.-hi!

Re: Fenomen ciudat in comutatorul de antene

Scris: Mie Apr 19, 2017 9:01 am
de YO4BKM
Felicitări!
Electronica nu este deterministă, am învățat asta de la electroniștii atelierului mecanic-șef (întreținere și reparații) de pe când lucram în fabrică și îi tot plictiseam cu problemele mele, erau foarte experimentați, păcat că nu voiau să se facă radioamatori. Or fi știut ei de ce să se ferească. 73!

Re: Fenomen ciudat in comutatorul de antene

Scris: Mie Apr 19, 2017 10:19 am
de YO3AOE
Multumesc!.Da,se pare ca oricita teorie putem sti-cel putin eu nu am pretentia de "factotum"-hi!-tot nu este niciodata destula,practica-bat-o vina-hi!-ne pune deseori probleme ciudate,in special pe/in zona de r.f.,unde apar fenomene aparent greu explicabile,dar-din fericire!-rezolvabile.73!,Nelu