Receptor trafic circuite logice

Circuite electronice, echipamente home made, aparatura de masura si control, scheme...
YO2MFU
Mesaje: 9
Membru din: Joi Feb 25, 2016 11:55 am
Contact:

Receptor trafic circuite logice

Mesajde YO2MFU » Mar Iul 31, 2018 3:59 pm

Buna ziua,a construit cineva receptorul de trafic din revista tehnium nr.5,6/1978.Sunt curios cum merge si daca l-ati modificat si pe alte benzi si ce imbunatatiri i-ati facut.A-si vrea sal experimentez si eu dar m-am gandit sa va intreb pe voi prima data pentru ca mi se pare un proiect interesant.
Astept niste raspunsuri de la voi si sa dezvoltam subiectul daca se poate.

YO3DLL
Mesaje: 57
Membru din: Joi Feb 17, 2011 9:14 pm
Contact:

Re: Receptor trafic circuite logice

Mesajde YO3DLL » Vin Aug 03, 2018 7:53 am

Buna,

Sunt sigur ca daca ai pune o poza sau un link aici care sa te duca la o schema a receptorului ai sa primesti ceva informatii, dar asa este greu de crezut ca mai tine minte cineva ce scrie in Tehnium 5,6 din 1978 sau ca cineva o sa caute sa o gaseasca revista.Iar sansa ca cineva mai are functional asa ceva este c-am ca si la loto.. Deci fa ceva in acest sens..
Succes...73L
73 de YO3DLL - Liviu

yo7lhe
Mesaje: 26
Membru din: Mie Feb 09, 2011 12:05 pm
Contact:

Re: Receptor trafic circuite logice

Mesajde yo7lhe » Vin Aug 03, 2018 11:24 pm

imi aduc vag aminte ca e vorba de o schema in care porti logice de CDB400 sunt folosite in regim de aplificator.
Nu am incercat aceasta schema, dar , prins de idee, am incercat in anii '90 folosirea circuitelor logice(CMOS) in regim liniar, ca in catalogul Microelectronica.
Mie mi s-a parut ca astfel de functionare e greu reproductibila, necesitand ajustari sprcifice la schimbarea CI, chiar din acelasi lot. Sa nu mai vorbim de schimbarea producatorulul, unele refuzand cu incapatanare sa mearga in regim liniar.
Prefer sa le folosesc asa cum au fost proiectate sa functioneze, lasand aplicatiile neconventionale celor cu mai multa rabdare si perseverenta.

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Receptor trafic circuite logice

Mesajde YO9CHO » Sâm Aug 04, 2018 3:11 am

Liniarizarea de care vorbiti, functioneaza in anumite limite de amplitudine a semnalului de intrare si de banda de lucru. Sunt curent folosite in in oscilatoare cu rezonator quartz in asa numita configuratie Pierce. ( http://www.ti.com/lit/an/szza043/szza043.pdf ). Astfel de "amplificatoare" se satureaza usor si au zgomot mare.Deci nu sunt recomandabile receptoarelor radio de trafic.

https://www.fairchildsemi.com/applicati ... AN-340.pdf

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Receptor trafic circuite logice

Mesajde yo3fhm » Sâm Aug 04, 2018 11:50 am

YO2MFU scrie:Buna ziua,a construit cineva receptorul de trafic din revista tehnium nr.5,6/1978.Sunt curios cum merge si daca l-ati modificat si pe alte benzi si ce imbunatatiri i-ati facut.
Salut!
Nu stiam de receptorul respectiv, desi l-am cunoscut pe autor (Andrian Nicolae, YO3DKM).
Adevarul e ca de cand a fost publicat si pana in prezent, s-au implinit cam 40 ani!

Pentru cei care sunt curiosi sa vada schema, am extras-o eu si am postat-o aici :
- Receptor de trafic (cu circuite logice) - partea 1 (rev. Tehnium 5/1978, pag.10-11)
- Receptor de trafic (cu circuite logice) - partea 2 (rev. Tehnium 6/1978, pag.11 si 17)

Pentru cei care au bunavointa dar poate au uitat, colectia revistei Tehnium exista publicata gratuit pe Internet, pe blog-ul colegului Copcea. Pentru anul 1978,revistele se gasesc aici. De asemenea, o simpla cautare cu Google dupa "Colectia revistei Tehnium" ar fi returnat rezultatele de aici, in care primele doua pointeaza direct catre acelasi blog.

Revenind la subiect, nu e foarte mult de comentat pe tema receptorului.
Pe scurt, pentru YO2MFB: daca vrei sa-l experimentezi, singura solutie e sa te apuci si sa-l construiesti, apoi sa vezi ce iese.
Mai pe lung:

Andrian Nicolae (YO3DKM) a fost cunoscut drept un radioamator care a incercat in perioada respectiva (pana in 1990, pentru ca dupa 2000 a parasit definitiv Romania) solutii alternative si ingenioase pentru a obtine rezultate care nu se puteau obtine in mod normal, folosind componentele fabricate in tara pe atunci. Montajele sale au avut intotdeauna un caracter putin special; spre exemplu, folosirea intensiva a metodelor de formare a semnalelor SSB prin defazaj RLC (inclusiv la demodulare). Sa nu uitam ca acestea sunt stramosii ultimelor racnete din ziua de azi care folosesc semnalele I si Q in cadrul SDR-urilor pe care deja le folosim!
Andrian a incercat astfel sa compenseze lipsa componentelor de import, scumpe si extrem de dificil de obtinut in timpurile respective. Sau mai pe romaneste, sa faca din rahat bici, care sa mai si pocneasca. In principiu, experimentele sale au fost reusite, dar asta se poate aprecia dupa performantele obtinute in raport cu cerintele acelor vremuri, care nu erau atat de stranse ca in zilele de astazi.

Am parcurs in diagonala materialul publicat in revista Tehnium, in care e prezentat receptorul de care a intrebat colegul YO2MFB. E o superheterodina cu simpla schimbare de frecventa, avand FI-ul pe 230kHz. Aceasta frecventa atat de coborata a fost aleasa datorita faptului ca pentru amplificatoarele de RF din cadrul receptorului au fost folosite porti CDB400, cu functionare limitata de un ft de aprox. 1MHz. Ca sa fie sigur ca obtine o amplificare suficienta, a luat in considerare 1/3 din ft-ul mentionat in cataloagele IPRS, probabil fiind constient de calitatea execrabila a componentelor autohtone.

Pentru ca pe vremurile de atunci, obtinerea unui filtru de cuart industrial ar fi fost extrem de dificila si mai ales costisitoare, Andrian a folosit pentru obtinerea selectivitatii necesare, doua tehnici destul de dificile: acordul continuu al circuitelor oscilante (intrare RF si oscilator local) si filtru cu selectivitate concentrata la intrarea blocului de FI .
NOTA: La o superheterodina, punerea la punct a schemelor cu acord continuu este foarte dificila, daca se doreste o aliniere corecta. Cine a depanat receptoare stie bine despre ce este vorba, la fel si cei care au construit astfel de receptoare. Atentie, nu ma refer aici la receptoarele de tip A412 sau BitX, care au filtrele de intrare trase in mijlocul benzii de trecere, iar acordul se face doar din oscilator ! Ma refer la superheterodinele "batranesti", cele cu acord continuu al ambelor circuite oscilante (oscilator si filtre de intrare), in care obtinerea alinierii acestora era o adevarata arta - astazi pe cale de disparitie...
Revenind la blocul ARF, acesta are o particularitate pe care n-am mai intalnit-o pana in prezent si care cred ca este una dintre inovatiile lui Andrian: filtru Cebasev cu 3 celule acordate separat, realizate cu porti logice CDB400 si cu intrare pe 50 ohmi ! He he he. Desteapta smecheria, dar foarte dificil de pus la punct. Pentru ca asa cum spune si autorul in articol, daca nu ai grija sa aliniezi perfect cele 3 celule, se deformeaza caracteristica de transfer globala a filtrului Cebasev astfel realizat si evident, impedantele de intrare/iesire vor fi altele.

Si din nou, la fel cum autorul spune si in articol, punerea la punct a blocurilor de filtre ale acestui receptor nu poate fi realizata fara echipamente speciale de tip vobuloscop, generator si decibelmetru. In zilele de azi, se poate folosi cu succes un VNA pentru amatori, daca ai acces la asa ceva. Daca nu... e mai bine sa uiti de montaj, pentru ca altfel, nu vei avea nici cea mai mica sansa sa-l pui la punct asa cum ar trebui si vei obtine o functionare cu totul aiuristica.

O alta particularitate a montajului este utilizarea mixerelor echilibrate atacate cu semnal dreptunghiular si defazat. Avantajele metodei sunt descrise in subcapitolul care trateaza Mixerul 1, in prima parte a articolului publicat de Andrian, in revista T nr. 5/1978, pag.11 .

Faptul ca autorul spune ca portile logice asigura un zgomot mic, o amplificare optima si nesaturarea la semnale mari (pag. 11 din partea a 2-a, rev. T6/1978) reprezinta doar o informare, pentru ca nu se raporteaza la nimic. Zgomot mic in raport cu ce anume ? Ce inseamna zgomot mic in contextul respectiv? Daca ne gandim ca in ziua de astazi, un NE5532 care ofera un NF de 5nV/radical(Hz) nu mai este privit ca "suficient de linistit" si se cauta circuite mult mai performante, atunci mi-e greu sa cred ca CDB400 realizat de fostul IPRS Baneasa ar fi putut sa concureze in gama asta de cerinte.
Asadar, depinde de ce vrei sa ceri de la receptorul respectiv si depinde de ce standarde de calitate erau implementate pe vremurile de atunci. Andrian nu poate fi judecat pentru solutiile alese - ba dimpotriva, pentru inovatiile prezentate ar trebui laudat, dar nu uitati calitatea componentelor IPRS si de asemenea, faptul ca daca portile logice ar fi asigurat un nivel de zgomot atat de redus, pana acum ar fi fost utilizate de multi alti constructori industriali in aceleasi scopuri :lol:

Inchei aici comentariile legate de receptorul respectiv.
In rezumat, pentru ideea de istorie si mai ales pentru cineva care vrea sa se obisnuiasca cu concepte pe care nu le-a mai experimentat (SSB prin defazaj, realizarea bobinelor, lumea filtrelor, tehnica de aliniere a superheterodinei, utilizarea echipamentelor de masura si control avansate, etc.) - receptorul asta poate fi o provocare, atat ca reproducere, cat mai ales ca punere la punct. De fapt, pentru un incepator, configuratia este extrem de avansata si va fi o mare piatra de incercare. Fara intelegerea exacta a fenomenelor care se petrec in functionarea filtrelor utilizate si a metodelor de lucru cu defazaj RLC, punerea la punct a acestui receptor va fi o piatra de moara.

Dar privit prin prisma performantelor pe care le poate asigura in raport cu alte receptoare prezentate in ziua de astazi, consider ca nu merita efortul de constructie.

Cu stima,
Cezar YO3FHM
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

yo8rqp
Mesaje: 233
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:57 am
Contact:

Re: Receptor trafic circuite logice

Mesajde yo8rqp » Sâm Aug 04, 2018 12:15 pm

După YO3DKM am reprodus un transceiver sincrodina în banda de 80m.Pentru formarea DSB(BLD) se folosea un CI ROB025, circuit pe care l-am procurat foarte greu.
Finalul RF era cu două bucăți BD137(139), se miza pe un power de aprox. 7w în DSB.
Subsriu celor spuse de Cezar, schemele produse de 3DKM aveau originalitate, erau bine explicate și te făceau sa dorești sa le faci. Așa cum era G. D. Oprescu în cărțile sale de construcții electronice. Constructorii de toate vârstele știu la ce ma refer.

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 714
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Receptor trafic circuite logice

Mesajde yo3gh » Sâm Aug 04, 2018 6:55 pm

Eheheee , ce facea 3dkm se numea “ proiectarea dupa dulap “ , adica cu ce ai in dulap. Dragul meu Cezar cred ca ti-a povestit prietenul nostru comun (VA3... ) , si el plecat cam de multishor peste ocean cum proiectam atunci in institutele de cercetari :D :) :D :roll: :)
Respect pentru aceia care si impartaseau , chiar prin Tehnium , ce proiectau , unele adevarate lectii in testarea performantelor componentelor romanesti . Cum bine zici , sunt “stramosii” multor chestii care “uimesc” astazi pe necunoscatori ;)

yo3fff
Mesaje: 271
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: Receptor trafic circuite logice

Mesajde yo3fff » Mar Aug 07, 2018 7:05 pm

Am citit cu placere comentariul tau Cezar. M-am uitat pe schema receptorului si...privind cu ochii de "profesionist", astazi pot sa spun ca 3DKM era printre putinii care publica "scheme" CALCULATE...adica nu copiate sau...gingas spus, "reproduse"...de parca s-ar putea reproduce singura schema sau intre ele cumva.
In asta consta "inovatia" 3DKM...cel putin pt. revista Tehnium.
Ca exemplu, in timp ce Dinu Zamfirescu innebunea la propriu studentii cu "binefacerile" CI-ului TAA661, 3DKM a "scos" DKM-302, vestitul receptor de 80m sincrodina. Nu stiu sa mai fi folosit cineva pana atunci TAA661 pe post de detector de produs intr-o conversie directa...

Nu l-am cunoscut pe Andrian Nicolae dar tare as vrea sa stiu cum gandea pe atunci...
Apropos, stie cineva istoria lui dupa ce a plecat din tara? Pe unde mai este? Ce profesie mai are?

73 de YO3FFF
Cristi

yo8rqp
Mesaje: 233
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:57 am
Contact:

Re: Receptor trafic circuite logice

Mesajde yo8rqp » Mar Aug 07, 2018 7:55 pm

Cristi, eu am folosit TAA 661 într-un modulator echilibrat. Necesita un nivel mai mare de semnal audio însă rejectia purtătorului era foarte bună. Singurul impediment era stabilitatea CI la fluctuațiile de temperatură , de aici o reajustare a potentiometrului pentru o echilibrare perfecta. Neavând cristal de cuart pe 455khz,lucram cu oscilator de purtătoare LC(!!!), alunecarea de frecventă fiind destul de mică.
Cu TAA661 erau niște scheme interesante în revista Radio produsă de regretatul Șerban Naicu.

yo3fff
Mesaje: 271
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: Receptor trafic circuite logice

Mesajde yo3fff » Mar Aug 07, 2018 8:04 pm

@YO8RQP, cand am spus ca nimeni nu a folosit TAA661 ca demodulator ma refeream la data aparitiei articolului 3DKM Receptor sincrodina 80, 12/1985.
Ai folosit TAA661 in aceasta configuratie inainte de aceasta data? L-ai proiectat tu sau tot schema "preluata"?

Revista Radio a aparut dupa 1990 asa ca este irelevata pentru subiect.

73 de YO3FFF
Cristi


Înapoi la “Constructii electronice”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori