Vesti din Antarctica

Statii DX auzite, expeditii anuntate sau in desfasurare, QSL info, tehnici de trafic DX...
Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 866
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Vesti din Antarctica

Mesajde YO6EX » Mar Ian 17, 2017 7:17 pm

YO9IRF scrie:Iar ca ultima chestie, sunt doar 30 natiuni ce au baze in Antarctica. Nu e obligatoriu sa fim acolo, mai ales cu problemele mult mai grave de acasa legate de educatie si cercetare.


Exact un asemenea raspuns a primit Negoita de la guvernanti, cand a incercat sa obtina fonduri pentru continuarea cercetarilor.

Mai rea vointa nici ca se poate.

Si dece sa faca si niste YO vre-o expeditie in PJ6 sau VP2 sau mai stiu eu unde, daca sunt altii care au fost acolo si nu este pe locul 1 la cele mai cautate, (dupa cum spui despre Antarctica) ... Nu ?...

Ia sa-l intrebam pe VE3LYC dece a facut o expeditie intr-o insula Chiliana de pe la sudul sudului, sau in insulele nordice din Canada, unde statea la cort, in ger si zapada, vecin cu ursii albi, nu la hotel de 3 stele despre care faci vorbire...

yo5ajr
Mesaje: 633
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Vesti din Antarctica

Mesajde yo5ajr » Mie Ian 18, 2017 1:00 am

Ani de zile am cochetat la o expeditie de radioamatori pe insula Big Diomede - "insula de azi", la o distanta de cati-va Km de "insula de ieri", insula Little Diomede". Una apartine Rusiei iar al doilea Alaska-i. Intre timp au facut rusii dar si canadienii, dupa cum spunea Morel, "unde a intarcat dracu copii". Nu diminuez valoarea expeditiilor pe taramuri exotice, palmieri, oceanul albastru dar parca un QSO cu regiunile polare contine un efort mult mai mare si multa anduranta pentru cei de acolo. Postarea colegului nostru e intr-adevar cam demoralizator si fara dram de respect pentru periplul regretatului Negoita care putea trai merci bine in fotoliile unei facultati si in Anglia. Pamantul nostru e frumos, viata e frumoasa ca si radioamatorismul daca ai vise si impliniri. Suntem in viata inca multi care au trait de la un capat la altul regimul comunist si nu ne au putut spala pe creier, cu atat mai mult ma mir cum si de ce se manifesta aceasta manipulare pe materie cenusie mai mult sau mai putin la mai noua generatie inclusiv cei din patura decizionala de azi. Regretatul YO3APG avea o vorba in astfel de cazuri: V. de M. noastra.
73 de Miki

YO4SI
Mesaje: 272
Membru din: Mie Oct 12, 2011 2:03 am
Contact:

Re: Vesti din Antarctica

Mesajde YO4SI » Mie Ian 18, 2017 1:57 am

Am auzit si am vazut eu bine ? In cursul zilei, la TV s-a dat o stire cum ca Anglia a chemat acasa pe cei opt cercetatori din Antarctica. Pentru a-i feri de pericole. A aparut o crevasa foarte adanca si lunga de mai multi Kilometri. S-au dat si imagini cu crevasa. Nu gasesc nimic pe internet.

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 866
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Vesti din Antarctica

Mesajde YO6EX » Mie Ian 18, 2017 7:45 am

@ YO4SI:
O parte din bariera Ross cu o suprafata de 410 Kmp s-a desprins de Antarctica.

Se banuieste ca s-ar putea desprinde si alte parti de dimensiuni uriase.

73
YO6EX

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 866
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: Vesti din Antarctica

Mesajde YO6EX » Mie Ian 18, 2017 7:53 am

@ YO5AJR:
Edmund Hillary (1919-2008) supranumit si cuceritorul Everestului a fost intrebat dece a facut ascensiunea pe vf. Everest (primul din lume), o actiune extrem de grea si periculoasa, a raspuns: pentru-ca exista !

YO9IRF
Mesaje: 293
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Vesti din Antarctica

Mesajde YO9IRF » Mie Ian 18, 2017 2:00 pm

Domnilor, am explicat de ce cred eu ca nu se desfasoara activitati stiintifice acolo (investitie vs rezultate, raportat la capacitatea Romaniei) si de ce o DXpeditie acolo nu prea ar avea sens (sunt multi radioamatori activi de acolo si efortul e prea mare). Putem extrage din context oricat si raspunde cu citate celebre, cu toate astea nu vad pe nimeni sa abordeze latura practica.

Cum, cand, cat, cu cine ? Doar pe principiul "sa se faca, dar sa faca altii" nu ajungem nicaieri, si nu cred ca am vazut pe cineva care chiar a facut sau a investit in DXpeditii plangandu-se "de ce nu se face". Pentru ca atunci cand faci intelegi ce implica, care sunt costurile, riscurile si problemele etc.

Am urcat peste 100 varfuri de munte din 4 tari ca sa le activez in programul SOTA. Mare parte au fost reusite, am invatat multe intre timp, mi-am facut cativa prieteni in felul asta si ne-a aparut poza si povestea in revista QST. Bilantul ? Cateva incercari esuate, un accident montan, multe reparatii la masina si in general cheltuieli cat inca o masina. Plus investitia in echipament radio si montan specific, nici nu o mai pun la socoteala. Sau zilele pe care as fi putut sa le petrec cu familia sau prietenii, unele pe care nu le mai pot recupera.

Crede cineva ca s-ar fi gasit sponsori pentru plimbarile mele ? E doar hobby, il faci pentru tine, daca nu faci ceva cu adevarat memorabil nu iti achita altcineva nota. Aproape 1000 oameni incearca anual sa urce pe Everest, costul mediu al unei expeditii e pe la 50.000 EUR/persoana, majoritatea merg pe banii lor nu cu sponsori. Nici Everestul nu mai e suficient de memorabil in ziua de azi, cu sherpasi, oxigen, ghizi si elicoptere.

Referitor la statia britanica Haley IV, aceasta se afla la 17km de o fisura care a inceput sa progreseze recent. Statia e oricum in proces de mutare la 23km de pozitia actuala, dar s-a luat decizia returnarii celor 8 cercetatori care ar fi trebuit sa ramana acolo pe durata iernii. Nu e un pericol imediat dar zona e mult mai greu accesibila pe parcursul iernii. Haley IV are o capacitate de 88 persoane, dar majoritatea vin la inceputul verii Antarctice (Noiembrie) si se intors la sfarsitul lui Martie.

Razvan.


Înapoi la “Activitati DX”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator