Comemorarea Titanic-ului

Statii DX auzite, expeditii anuntate sau in desfasurare, QSL info, tehnici de trafic DX...
YO3FEW
Mesaje: 102
Membru din: Mar Iun 29, 2010 11:26 pm
Contact:

Comemorarea Titanic-ului

Mesajde YO3FEW » Sâm Apr 07, 2018 7:34 am

Dragi colegi in pasiune.
Am vazut un anunt ca si anul asta radioamatorii comemoreaza scufundarea Titanicului prin creerea si evident folosirea unui indicativ special.
Initial nu m-a interesat, dar vazand niste QSL-uri, “mi s-au aprins calcaiele”, ca sa zic asa..
Am sapat pe net ca sa stiu in ce banda/benzi sa imi incerc norocul, dar nu am mai gasit anuntul. Ce retin e ca era activ doar in luna aprilie...
Asa ca daca cineva ma poate ajuta cu amanunte, o sa ii raman indatorat.
Va multumesc anticipat si va doresc Sarbatori fericite
73’ de YO3FEW

YO9FNP
Mesaje: 76
Membru din: Lun Noi 29, 2010 3:26 pm
Contact:

Re: Comemorarea Titanic-ului

Mesajde YO9FNP » Sâm Apr 07, 2018 7:49 am

Salut Florentin,

Indicativul pe care il cauti este GB106TBC si va fi activ in perioada 2-29 aprilie 2018.
https://www.qrz.com/db/GB106TBC

73&GL!
Dan YO9FNP / YR9F

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 673
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Comemorarea Titanic-ului

Mesajde YO4BKM » Dum Apr 08, 2018 9:44 am

Titanic s-a scufundat în 15 aprilie 1912 ora 2:30 a.m. Cu privire la cauza tehnică sunt mai multe ipoteze, se pare că efectul ciocnirii cu ghețarul a fost amplificat de slăbirea corpului navei din cauza unui uriaș incendiu la bord cu care s-a plecat la drum în mod conștient. Dar au mai fost și alte cauze care au amplificat dezastrul, legate de disciplina în comunicații radio. Când nava Caliphornian, aflată în apropiere (erau în raza vizibilității directe, la câteva zeci de minute distanță), i-a transmis un measaj radio de avertizare legat de ghețari, operatorul de pe Titanic l-a insultat pe operatorul de pe Caliphornian, somându-l să închidă stația, ceea ce s-a și întâmplat. Mesajul de ajutor a fost recepționat de Carpathia, o navă aflată la cca 4 ore distanță, prea departe pentru a ajunga în timp util.
O consecință a celor petrecute a fost prima Convenţie Radiotelegrafică Internaţională ținută la Londra în luna iulie 1912 care adoptă, în data de 5 iulie, Regulamentul de Serviciu, de fapt primul regulament privind activitatea de trafic radio. România este reprezentată de C. Boerescu. O anexă a acestui Regulament, mai precis a articolului XXII, o reprezintă codul Q precum şi o foarte sumară listă de prescurtări. De atunci a apărut obligativitatea tuturor stațiilor maritime de a se asculta frecvența de 500 kHz (urgență pe mare) timp de 5 minute la fiecare jumătate de oră, la „și un sfert” și la „fără un sfert”, mult mai târziu intervalul a fost redus la 3 minute.
Încă un amănunt: la bordul Titanicului au fost și persoane din Transilvania, printre care 14 tineri fochiști plecați la București în căutarea unui loc de muncă și angajați de compania de navigație britanică (un singur supraviețuitor) precum și pasageri, se cunosc Bella şi Mayer Moor, mama și fiul, evrei plecați din cauza persecuției din partea imperiului rus. Mama a trăit până în 1958, fiul până în 1975, pe certificatul de deces al mamei se precizează că s-a născut în România.
Sărbători fericite tuturor!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!


YO3FEW
Mesaje: 102
Membru din: Mar Iun 29, 2010 11:26 pm
Contact:

Re: Comemorarea Titanic-ului

Mesajde YO3FEW » Lun Apr 09, 2018 2:57 pm

Va multumesc tuturor si fiecarui pt raspuns si va raman recunoscator. Acum stiu pe unde sa imi incerc norocul.
Dnul profesor are dreptate. Fara antena, adica cu ce am eu deocamdata, doar un fir de 42m pus la 2 m de acoperisul plat al blocului, o sa fie cam greu..
Dar cine nu incearca sigur nu reuseste. Si prima conditie sa treci un examen e sa te prezinti la el. Ma rog, nu e si suficienta, dar e obligatorie..
PS. Stiu ca fost o mare tragedie, nu cea mai mare, dar ca sa zambim. De aia se raspunde la stranut "sanatate si noroc". Pt cei de pe Titanic erau sanatosi, dar nu au avut noroc.
PPS. Mai era si o alta poanta, dar cum am presentimentul ca cineva se poate basica, nu mai spun faza cu aisbergul...
73' de YO3FEW


Înapoi la “Activitati DX”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator