CN US SSB 2017

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
yo4bxx
Mesaje: 44
Membru din: Mar Aug 31, 2010 4:49 pm
Contact:

CN US SSB 2017

Mesajde yo4bxx » Vin Oct 13, 2017 4:55 pm

Salut,

CN US SSB – un concurs principal, cu multe etape, in care ar fi bine sa fie cat mai multi participanti. Am lucrat doar prima parte a concursului, cu cele 4 etape. Dupa cateva zile a trebuit ca pentru 2-3 saptamani sa fac QSY la Crevedia, (Samurcasi jud. Db - QTH locator KN24WO). Neavand statia cu mine, YO4SI mi-a sugerat ca in a doua parte a CN US sa urmaresc cele 4 etape pe receptie cu ajutorul computerului pe: websdr.yo3ggx.ro. Ii multumesc lui YO3GGX pentru acest program. A fost o placere sa aud QSO-urile care se desfasurau in acele momente, sa-i aud pe constanteni si pe amicii YO cu care de obicei ma intalnesc in concursuri. Mi-am amintit de receptiile pe are le faceam in urma cu 40 de ani. Ce mare diferenta intre receptorul de atunci, la care pentru fiecare banda schimbam 3 bobine montate in socluri de lampa. Erau pe tuburi, e adevarat ca erau foarte silentioase. Iar acum, laptopul cu un program modern, cand nu mi-a trebuit antena sau ca atunci: un bloc separat de alimentare cu diverse tensiuni. Ce sa spun, o experienta inedita care m-a facut sa nu mai regret ca nu sunt la Techirghiol sa emit si eu alaturi de constantenii mei.
Sper ca participantii la CN au fost multumiti ca din Constanta au fost multe statii, fata de alte judete unde participarea e minima sau zero. Dece oare? A fi radioamator inseamna sa fii un tip care avand acest hobi, trebuie sa te documentezi din multe carti si scheme, sa faci constructii de montaje, de antene, experimentari ale unor echipamente, trafic radio in numeroasele benzi de scurte si ultrascurte, sa intrii in diversele concursuri interne sau internationale in care poti testa fara probleme antenele si aparatura din dotare, construita sau cumparata. Am uitat ceva? A, sa nu-i uitam pe cei care sunt sporivi si participa la concursurile de telegrafie sala sau goniometrie. Referitor la judete, unele sunt mai active, altele lasa de dorit, nu sunt eu cel in masura sa judec, dar la sfarsitul unui concurs, cand numar judetele lucrate, imi pare rau ca nu am lucrat mai multe, pe unele nu le-am auzit ca nu am eu antena buna sau echipamentul mai performant, sau nu am fost un operator rapid, pentru a cuprinde in Log cat mai multe statii. Dar sunt si judete care nu apar in concursuri.
In acest Campionat a fost prima data cand nu am mai scris QSO-urile pe hartie si am lucrat direct pe PC. Mi-am dat seama ca mereu pierdeam clipe pretioase si le multumesc amicilor YO4SI si YO4FYQ care m-au indemnat sa nu mai folosesc creionul in conurs ci direct tastatura. Asa ca acum recomand tuturor sa faca la fel. Poate ca toti faceti Logul direct pe PC si doar eu am ramas ultimul mohican!
CN US SSB – un concurs care mi-a placut si sper ca la anul sa fiu sanatos si sa particip la toate cele 8 etape, alaturi de voi, cei care cititi aceste randuri.
Sper ca si alti amici YO sa posteze felul cum au participat la acest Campionat.
Toate cele bune! YO4BXX Cornel

P.S. Pentru ca este vorba tot despre acest Campionat, iata ce am scris atunci cand am expediat Logul de concurs:
CN US SSB – un concurs important pentru radioamatorii YO. Imi pare rau ca FRR nu are un Forum in care sa scriem impresiile despre acest Campionat. In Bucuresti nu se gaseste nici-un IT-ist (eu stiu ca sunt mai multi!) care sa creeze asa ceva sau ca de obicei este rea vointa din partea FRR care se lupta din rasputeri sa nu asculte parerile si doleantele miilor de radioamatori YO??? Oare dece FRR se distanteaza mereu de noi si ne priveste de sus??? Pentru mine e o mare dezamagire. Este strict parerea mea.
Pe habarnamradio.ro (asa cum il numesc eu intotdeauna) nu poti posta nimic!?! De aceea am sa postez pe radioamator.ro felul cum am participat la acest concurs.
CN US SSB 2017 a fost un concurs care mi-a placut, concurs alert cu cele 4+4 etape si de aceea urez succes la arbitrare deoarece sunt multe loguri care au depasit 400 QSO-uri, am stat pe receptie si stiu acest lucru!!!

YO4BXX Cornel
Ultima oară modificat Sâm Oct 14, 2017 12:41 pm de către yo4bxx, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: CN US SSB

Mesajde YO4BKM » Vin Oct 13, 2017 6:32 pm

@YO4BXX felicitări pentru initiativa de a posta aici, dar și pentru succinta și interesanta trecere în revistă a experienței trecute și prezente care mi-au trezit nostalgiile trecutului.
Mă consideram singurul ghinionist care a lucrat doar prima zi. După prima legătură la timpul 1600 cu YR7J s-a defectat sursa de alimentare, cumpărată din magazin și care îmi mai făcuse necazuri acum cca 7 ani, dar atunci era în garanție și a reparat-o magazinul de unde am cumpărat-o. La țară, lângă Vulcanii Noroioși, unde am toate echipamentele pentru trafic radio (la Brăila este imposibil să mai am antenă) nu beneficiez de condiții să o repar (piese de schimb, schemă). Abia de săptămâna viitoare când ajung la Brăila voi avea la dispoziție lunile de iarnă să o rezolv.
După ce nu am mai avut sursă de energie primul gând a fost să abandonez, dar era dificil deoarece regulamentul nu prevede log de control. Nici să renunț la log nu-mi cădea bine, mi-a plăcut tare mult cum mi-a răspuns operatorul de la YR7J, direct pe numele mic și foarte călduros, aș fi regretat dacă l-aș fi lăsat cu o legătură neconfirmtă dar nici cu o singură legătură nu era frumos să particip, chiar dacă ies pe ultimul loc măcar să se vadă că am făcut totuși ceva. Așa că am scos iute acumulatorul de pe mașină (nu prea vechi, „abia” are 2 ani) și, după 13 minute de întârziere, am continuat concursul, în condiții destul de bune pentru gargară, dar nu pentru un campionat, stând și cu grijă că după 2 ore acumulatorul trebuie să pornească Diesel-ul mașinii mele care nu poate fi pornită la împins. Și, după cele două ore, am trimis imediat logul arătând la SOAPBOX ce am pățit, am pus acumulatorul pe mașină și am pornit imediat motorul cu ceva emoții, a pornit „din prima” și l- am lăsat ceva vreme la încărcat.
Nu știu cum a fost etapa a doua, dar prima etapă mi s-a părut a fi una din cele mai frumoase din destul de multele concursuri la care am participat. Am remarcat foarte mulți participanți, o participare elegantă, dar am remarcat și destule stații cu putere peste 100W, poate fi o pură impresie, dar am destule motive să nu mă înșel.
Campionatele noastre desemnează campioni în condiții care trebuie să fie cât mai egale pentru categoria de participare a fiecăruia, când participă sportivi cu o pregătire extrem de eterogenă, cu vechime și experiență de la 0 ani la decenii, cu puteri de la zeci de Watt la kW și imposibil de verificat. La alte sporturi, chiar tehnice (parașutism, planorism, automobilism), la campionate participă sportivi selectați prin prisma rezultatelor anterioare sau prin etape de selecție, să aibe toți șanse cât mai egale și confruntarea este, într-un fel sau altul, „fiecare cu fiecare”. Nu mai vorbesc de fotbal sau alte sporturi „populare” unde în campionate nu se confruntă Rapidul cu Forestra Nehoiu, la care Rapidul să ia 3 puncte iar Forestra Nehoiu să nu mai poată acorda puncte și altor echipe din ... motive de regulament.
Fiind vorba de un campionat și nu de o tentativă de a stabili recorduri (pentru care se pot organiza alte forme de întrecere) cea mai bună organizare ar fi cea „SPRINT”, astfel ca fiecare participant din zecile sau sutele de participanți de toate valorile (că tot participă „la grămadă”) să aibe cel puțin acces la aceleași condiții dacă nu pot avea condiții cât mai asemănătoare, respectiv să răspundă la apel dar și să inițieze apeluri în egală măsură cu oricare alt participant. O stație de putere poate să-și aleagă mult mai ușor frecvența de apel pe când una slabă nu are șanse decât să răspundă la alții (să se mulțumească numai cu firimituri) dacă și în aceste condiții poate fi auzit din pile-up, astfel că un mod SPRINT egalizează aceste proceduri pentru fiecare. Consider că ar fi cel mai cinstit mod de desfășurare.
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO4SI
Mesaje: 405
Membru din: Mie Oct 12, 2011 2:03 am
Contact:

Re: CN US SSB 2017

Mesajde YO4SI » Vin Oct 20, 2017 1:06 am

Felicitari Cornele pentru sinceritatea cu care ai povestit trairile tale din CN US SSB 2017. Sunt convins ca toti cei care au participat au facut-o din placerea de a face radio. Chiar daca la mare inghesuiala.
Lui Tavi - YO4BKM i s-a defectat alimentatorul. Lui Toni - YO9FL i-a explodat lampa la inceputul primei zile, iar in adoua zi de luni i s-a rupt catargul cu antena ! Asa ca a facut doar vreo 8 legaturi. La mine
nu au fost probleme tehnice. Am hotarat sa bag finalul meu cu GU74B. Nu-l mai folosisem de mai bine de un an. Asa ca am formatat lampa. Metoda cea simpla: multe ore doar pe filament. Apoi aplicata inalta cu un mic curent de repaos. Excitatie mica la inceput si apoi, vazand ca nu zice nimic, am bagat tot ce poate. Undeva la 6 sau 7 sute de watti. Cei obisnuiti cu mine in concursuri au observat imediat ca e ceva in plus la mine, ca m-au intrebat ce am facut. Dar vestea cea mare este ca pentru a doua zi de concurs, am intins peste bulevard circa 40 metri de sarma. De la etajul 5 la un pom solid. Dificila treaba sa treci peste zecile de fire de energie si comunicatii (noroc ca acum acestea sunt izolate) si peste o sosea care la varf de trafic are peste o suta de masini pe minut in ambele sensuri (sase benzi). Planul facut foarte precis, totul a durat doua zile. M-a ajutat XYL-ul draga de ea. Prezenta ei a dat o nota serioasa actiunii. Nu s-a mai spus ce-o fi cu nebunul ala !?... Impedanta mare la capatul din casa. Adaptare cu circuit LC paralel. Bobina mare, cond. var. cu placi distantate. Tensiuni RF mari la un metru de mine. Dar am gasit o firma care foloseste radiofrecventa in scopuri nobile. Deci sa acceptam ca nu face rau si sa mergem inainte. Mi-a mers bine. Dar altora le-a mers mult mai bine. Am simtit ionosfera. Cum se zbate, se framanta si da variatii de semnal de multi decibeli. In atatia zeci de ani de concursuri am inceput sa o simt. Asa cum spune si Tavi, conditii egale in aceste concursuri nu sunt. Doar IARU cu al lui WRTC la patru ani, incearca. Ar trebui ca si noi sa facem etapa finala a campionatului gen WRTC. Dar costa si nici nu se vrea. Metoda SPRINT nu egaleaza sansele. Tot cei puternici sunt avantajati. Sa vezi chestie interesanta cu arbitrajul. Am cautat sa vad cum e cu arbitri de radio. Si am gasit lista. Margarit - YO9HG, care arbitreaza nu este in lista. Dar in lista este -
YO3APG... Vasile arbitreaza de acolo de sus din eter !...
https://drive.google.com/file/d/0B3bR-3 ... ZsN3M/view
Va doresc numai bine si sa ne auzim mereu. 73s ! Mircea = yo4si
Fişiere ataşate
2017-10-19 16.31.15.jpg
Deci radiofrecventa este benefica la sanatate !! Sa-i facem reclama...
2017-10-19 16.31.15.jpg (77.17 KiB) Vizualizat de 6007 ori

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: CN US SSB 2017

Mesajde YO4BKM » Vin Oct 20, 2017 9:44 am

Ai dreptate Mircea, YO4SI, modul SPRNT nu egalează șansele. Și nici nu am spus asta. Am arătat că modul SPRINT permite accesul la aceleași condiții de participare în ce privește inițierea de apeluri, atât. Mai departe depinde de fiecare dacă accesul la aceleași condiții este fructificat eficient sau nu. Pentru o stație cu puterea sub 100W este de-a dreptul frustrant să nu poată iniția apeluri în aceeași măsură și cu aceleași șanse (șanse, nu finalizări) cu o stație de mare putere care face apel pe ce frecvență dorește, asta înțeleg eu prin a avea acces la aceleași condiții. Mi se pare frustrant ca cei cu putere mică să se mulțumească doar cu ce „pică” răspunzând la apelurile „tunarilor”. La care alte sporturi se practică atâta discriminare în privința accesului la aceleași condiții de întrecere pentru cei care participă la aceeași categorie? Anul acesta am încercat de câteva ori să inițiez apeluri cu cei 60W, nu am primit niciodată răspuns. La cupe, unde bătălia este mai puțin intensă, cu aceeași putere reușesc să inițiez zeci de apeluri consecutive acolo unde găsesc o frecvență liberă și reușesc astfel să lucrez mai multe stații decât într-un campionat, chiar dacă în campionat numărul de legături este mai mare ca la o cupă din cauza etapelor foarte scurte, putând lucra cu aceeași stație de până la 8 ori.
Dacă nu se găsește nicio posibilitate de a se oferi condiții egale oricărui participant în ce privește inițierea de apeluri vor deveni tot mai abundente stațiile cu puteri foarte mari (până la ce valori?) dar multe nedeclarate (dacă nu au devenit deja), inclusiv la juniori și mă întreb dacă în aceste condiții campionatul ar trebui să aibe doar o singură categorie, măcar să se știe oficial că se aplică legea junglei. Iar cei care mai cred în șansele lor de a se clasifica cinstit participând la clasa LP și făcând legături numai răspunzând la apeluri vor deveni tot mai puțini.
Mai am o îndoială: câtă atenție se dă comentariilor noastre chiar și aici, pe radioamator.ro, (pe hamradio.ro nu sunt posibile decât pe ocolite prin FB), dacă printre oficialii de concurs mai sunt activi radiamatori trecuți de multă vreme în SK? De la aceștia trebuie să așteptăm rezolvări?
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO3JW
Mesaje: 576
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: CN US SSB 2017

Mesajde YO3JW » Mar Oct 24, 2017 12:13 pm

Salut
Ca venii vorba de WRTC!
In urma cu multi ani am cochetat cu ideea de a avea echipamente pentru un cvasi WRTC
initial ma gandeam la 432 MHz. Minitranscivere de putere mica care se inmaneaza concurentilor imprastiati in tribunele unui stadion si astfel se pot vedea unii cu altii!
Apoi am descoperit o jucarie cu raza laser. M-am gandit ca acesta poate fi manipulat tip CW. Mai trebuia un receptor, Ei aici m-am impiedicat!
Asa ca lansez ideea si poate cineva va incerca sa-l faca!
Problema este ca numai stai in papuci in casa si in momentul in care iesi pe usa contorul financiar porneste!
Se incumeta cineva?
Pit, YO3JW

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: CN US SSB 2017

Mesajde YO4BKM » Mar Oct 24, 2017 5:22 pm

Probleme si/sau solutii alternative la cvasi WRTC-ul propus:
- Ce te faci cu directivitatea fascicului laser? Transformi radioamatorii în lunetiști? Folosești fascicule foarte divergente care conduc la diminuarea puternică a densității de energie? Folosești un baleiaj rapid al fasciculului în azimut si în elevație, cam în felul tuburilor catodice la vechile televizoare? Dar efectul ar fi tot o puternică diminuare a densității de energie ca și cum fasciculul ar radia simultan pe orice direcție în tot volumul baleiat.
- Toate „emițătoarele” vor emite pe aceeași frecvență, cea a fasciculului laser, cum se vor separa cand „cad” mai multe fascicule pe același receptor? Este posibil ca fasciculele laser să fie modulate cu frecvențe purtătoare manipulate telegrafic, care să fie apoi filtrate la recepție, dar este mult mai simplu să faci un „simplu” emițător de RF cu purtătoare nemodulată și manipulată telegrafic „totul sau nimic”, câțiva semiconductori acolo, într-o cutie.
- Sau, daca tot se vad concurentii intre ei, de ce să nu foloseasca fanioane sau lampi de semnalizare (ca in marină) in loc de lasere sau statii radio? Sau un telegraf optic de tip Chappe? Sau o goarnă manipulată telegrafic (poate ca se și aud) la care semnalul să fie filtrat pe bază de ureche muzicală?
Ideea cvasi WRTC-ului poate fi dezvoltată... GL!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: CN US SSB 2017 / WRTC

Mesajde YO6EX » Mar Oct 24, 2017 6:59 pm

@ YO3JW:

are FRR cati-va USD? pentru YOTC ? mira-mas...

CRK-10A CW Transceiver Kit
Unit Price: 55 USD. Shipping and Handling: 5 USD.
Frequency Options
7003, 7010, 7020, 7025, 7030, 7040, (3W)
10106, 10130 (2W)

built in keyer HB1-A (B)

eHam product review average rating 5.0/5.0

73
YO6EX
Fişiere ataşate
CRK-10A trcv.jpg
CRK-10A trcv.jpg (86.1 KiB) Vizualizat de 5438 ori

YO3JW
Mesaje: 576
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: CN US SSB 2017

Mesajde YO3JW » Mie Oct 25, 2017 11:08 am

Buna!
Apoi se poate apela si la gimnastica mainilor, cu fanioane,
Cu semnalizare ca-n marina se ajunge ca la si la laser(evolutie tehnica!)
Pe mine atata m-a dus capul!
Daca sunt alti cu mai multe posibilitati, ii invit sa gaseasca solutii,
Ar mai fi si varianta "QRP", dar una "pi bune"!
Dar si asta te scoate din papuci si-ti umbla la buzunar.
Asa ca poate tot varianta actuala este cea mai de buna!
Pit
YO3JW


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 18 vizitatori