RADIOAMATORISM - SPORT SAU NU?

Rezultate, regulamente, tehnici de operare...
yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

RADIOAMATORISM - SPORT SAU NU?

Mesajde yo5ajr » Mie Iul 18, 2018 11:29 am

O tema mult controversata, interpretata pro si contra. Iata o definitie de DEX: [b][b]"SPORT, sporturi, s. n. Activitate fizică a cărei practică presupune un antrenament metodic, respectarea anumitor reguli și a unei anumite discipline, având la bază elementul competitiv și urmărind obținerea de performanțe; fiecare dintre formele particulare, reglementate ale acestei activități. ◊ Loc. adj. De sport = sportiv.[/b][/b]
Radioamatorismul are o paleta extrem de larga si de aici apar contradictiile mai mult sau mai putin controversate. Din multiplele preocupari in radioamatorism, elementul de baza care defineste o anumita ramura ca COMPETITIILE , definesc clar ca aceasta parte a hoby - ului nostru este SPORT. Dar si aic,i paleta nu este monocroma. Concursurile de radio orientare, telegrafie sala, competitiile in HF sau UHF - fie care se incadreaza in definitia DEX. In general aceste preocupari nu se intrepatrund. Un campion la telegrafie sala nu in toate cazurile este si un operator care exceleaza in concursurile CW sau SSB un US sau UUS si vice versa. Exemplu valabil si la radio orientare. Unul din cel mai complex este activitatea competitionala in US sau UUS - motivele nu le enumar, fiind cunoscute (ca tehnica antenelor, cunoastrerea propagarilor pe benzi, strategii de operare, si multe altele), nu in ultimul rand nivelul fizic al participantilor. Eu cred ca controversele chiar cu vehemente nu au rost iar ne lamurirea problemei nu duce de cat la o dezbinare intre radioamatori. Avem nevoie unul de altul. Chiar daca "constructorii" nu pot fi considerate "sportivi", au un aport deosebit la rezultatele obtinute de catre "operatorii sportivi". Traim in era specializarilor - un om nu poate fi bun la toate. A trecut vremea medicilor generalisti care punea diagnostic examinand limba pacientului. Diagnosticul se pun azi prin corelarea rezultatelor investigatiilor de mai multi specialisti. In consecinta IMPREUNA putem innobila acest hobby minunat - RADIOAMATORISMUL. Poate am dechis iar "cutia Pandorei" dar rog, mistocarii sa se abtina. 73 de Miki

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: RADIOAMATORISM - SPORT SAU NU?

Mesajde YO4BKM » Dum Iul 22, 2018 10:58 am

Încerc să detaliez câteva din dilemele arătate de Miki, YO5AJR.
Hobby? Sport?
Eu cred că este vorba de un amestec întreținut forțat între elemente, noțiuni și principii din cele mai diverse, insuficient sau superficial înțelese și definite, care produc confuzii abil speculate în folosul unora care se pricep la trasul șforilor. În legislația noastră se amestecă lucruri practic fără legătură logică între ele, pe simplul fapt al existenței unor precedente derulate pe zeci de ani și care au creat obișnuințe greu de depașit. Totul a început și s-a practicat de foarte multă vreme și nu la noi.
De când s-a înființat URSS și a început să-și consolideze mijloacele de propagandă în masă, practic de la acapararea puterii de către Stalin, sportul a devenit mijlocul prin care ideologia comunistă a putut fi diseminată până în cel mai nesemnificativ cătun, subordonând activitatea sportivă administrației de stat controlată de partid. Așa s-a născut „Spartakiada”, cuvânt de sorginte pur sovietică, care definește competițiile sportive de masă în toate ramurile și la toate nivelurile, începând cu spartakiada satelor până la nivel național, singura formă de practicare a sportului autorizată de regim. Un fel de „panem et circenses” al vremurilor moderne, cu buget generos alocat pentru sedii, echipamente, instructori. După ce URSS și-a impus dominația asupra unei mari părți a lumii, spartakiadele sau spiritul lor au devenit practici în toate aceste țări, de la nivel local până la spartakiadele internaționale. Cu cluburi și formații sportive în același spirit, în țările de origine slavă purtând chiar numele de „Spartak”, care au dăinuit aproape o jumătate de veac, suficient să creeze rădăcini adânci. Mai ales la radioamatorism unde undele radio nu se opresc la graniță, supravegherea trebuie extinsă deoarece „dușmanul ascultă!”
Peste această formă organizatorică a pătruns după 1990 terminologia angl-saxonă și în domeniul sportului, producând confuzii mari. Așa cum „promotion=promovare”, „design=proiectare”, „applicant=petiționar” au schimbat înțelesul cuvintelor românești care au devenit promoție=promovare, design=estetic, a aplica=a solicita, la fel noțiunea de “championship” (de exemplu „iaru hf championship”) a devenit în românește „campionat” datorită asemănării fonetice, dar fără să fie campionat. Pentru simplul motiv că nu conferă titluri de campion, nici alte merite sportive, ci numai certificări:
11. Awards:
11.1. A certificate will be awarded to the high scoring entry in each category in each ITU zone, each DXCC country and each ARRL Section.
11.2. A certificate of participation will be awarded to all IARU member society HQ stations.
11.3. Achievement level awards will be issued to those making at least 250 QSOs or having a multiplier total of 75 or more.
11.4. Additional awards may be made at the discretion of each country’s IARU member society.
Motiv suficient de bun să existe o federație de specialitate, ca întrecerile radioamatoricești de la noi să devină „campionate” și să fie organizate în continuare pe principii sportive, să acorde titluri de campion sau să confere merite sportive până la maestru al sportului și altele.
O confuzie este creată și de legislație. În DEX (creație a unei instituții academice) sportul este clar definit ca activitate fizică. Legea 96/2000 (legea educației fizice și sportului) arată la art. 1 alin. 2 că ”...prin educație fizică și sport se înțelege toate formele de activitate fizică…”, deci în consens cu DEX. Dar absolut neclară această precizare, activitate fizică, pentru unele ramuri care au federații sportive, precum șahul, radioamatorismul. Aceeași lege preia și din spiritul spartakiadelor arătând la art. 2 că ”Educația fizică și sportul sunt activități de interes național sprijinite de stat”, definind la același articol și „sportul pentru toți”. Iar de la „sprijinite de stat” până la „îndrumate de stat” nu este departe, mai ales când numeni nu dă sprijin necondiționat, la fel și „sportul pentru toți” nu este departe de „spartakiada satelor”.
Sportivul de performanță este definit în legea 96/2000 ca fiind sportivul care practică organizat și sistematic sportul, se asociază în cluburi, el poate fi amator sau nonamator.
Dar nu numai sportivii se întrec, inclusiv în campionate. Se întrec și artiștii în festivaluri sau expoziții, se întrec și agricultorii în târguri și expoziții. Și ei practică în mod organizat activitatea lor, cu consum fizic cel puțin comparabil cu cel al radioamatorilor sau șahiștilor, dar nu sunt sportivi. Cum ar fi mai corect? Ca artiștii, agricultorii să devină și ei sportivi, ori ca radioamatorii să nu mai fie considerați sportivi (la noi)?
Tot ce am arătat mai sus mă fac să înclin că radioamatorismul este și rămâne un hobby. Chiar dacă sub formă de hobby (distracție, pasiune) începe și practicarea oricărui alt sport, radioamatorismul nu conduce exclusiv la activități fizice, el înseamnă și experimentare, construcții, cercetare în adevăratul înțeles al cuvântului, pentru care aprecierile și meritele sportive nu sunt cele mai potrivite. Chiar dacă există un campionat al creației tehnice, el mi se pare la fel de nepotrivit pecum un campionat al artiștilor plastici sau al cultivatorilor de legume. Radioamatorismul începe ca hobby și, pentru a se păstra nealterat, trebuie să fie considerat mereu ca hobby. Iar întrecerile să nu fie prilej de invidii, de intrigi, de tentative de fraudare pentru a ciuguli bobul de aur oferit ca „sprijin de stat” (campion, maestru al sportului), ci de împărtășire a experienței, de cultivare a prieteniei așa cum au fost formulate în codul lui Segal pe care ARRL îl respectă și îl impune, la noi este uitat de multă vreme.
Progresul tehnic a impus și la noi prefaceri. Loguri și confirmări electronice, moduri digitale, trafic asistat de calculator, aplicațiile soft sunt elemente noi care trebuie create, dezvoltate, experimentate, pentru care există căi de investigare nebănuite și cărora trebuie să li se ofere și mediul corespunzător, ca să nu devenim doar simpli consumatori ai creațiilor altora. Și care trebuie apreciate în cu totul altă manieră decât întercerile sportive. Dar, ce te faci cu cei care nu înțeleg altceva decât radioamatorismul secolului trecut, în stil spartakist? Acum câteva luni arătam în club un mod de trafic asistat de calculator în telefonie, experimentat de mine special pentru cei cu probleme de vorbire, dar am fost sever admonestat de un veteran care nu consideră radioamatorism nimic din ce este modern. Chiar în consens, probabil din respect pentru vârsta sa. Iată de unde este posibil să izvorască această apatie, unii nu pot accepta prefacerile ultimelor decenii și conservă cu îndârjire vechi practici și privilegii, alții nu se pot desfășura pe măsura pasiunii și priceperii lor din lipsa unui mediu public în care să se manifeste. Asta nu înseamnă că nu mai există pasiune radioamatoricească, apatia este doar impusă de învechita organizare de la noi, dar și de neputința ca cei pasionați, cu idei novatoare, dar fără experiență organizatorică, să se asocieze într-un mod ceva mai vizibl decât în forumuri scufundate practic în anonimat. Și unde să se manifeste ÎMPREUNĂ, fiecare pe segmentul în care s-a specializat ca amator.
72!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: RADIOAMATORISM - SPORT SAU NU?

Mesajde yo5ajr » Dum Iul 22, 2018 4:09 pm

Tnx Tavi. In maniera Ta extrem de clar si cuprinzator lamurest o dilema care de multa creme ne cam macina. Din parte multora, in special cai cu puteri decizionale in chestine, este o mare necesitate de a intelege cele scrise de tine, de altfel cu claritate. Finalul din expunerea Ta:(copy paste) " Și unde să se manifeste ÎMPREUNĂ, fiecare pe segmentul în care s-a specializat ca amator.
Multumesc dar se cada sa spunem - Multumim draga Tavi. 73 de Miki

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 714
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: RADIOAMATORISM - SPORT SAU NU?

Mesajde yo3gh » Dum Iul 22, 2018 6:47 pm

:) si eu il consider hobby . A fost considerat “sport” cand eram ingraditi in gandire cu URSS , cu toate titlurile de “maestru” etc.. dar dupa 1989 adio URSS ( sper sa nu ne mai intoarcem never in trecut ! ) acum avem deschidere catre toata lumea ... sa gandim ;)

yo5oft
Mesaje: 131
Membru din: Mie Iul 21, 2010 12:25 am
Contact:

Re: RADIOAMATORISM - SPORT SAU NU?

Mesajde yo5oft » Dum Iul 22, 2018 8:56 pm

e un hobby, cu ramuri sportive, exact ca motociclismul, de exemplu. Singura diferenta dintre radioamatorism si alte hobby-uri este ca activitatea noastra a salvat vieti de cand a aparut. Nu ar strica sa se puna accent pe treaba asta si pe conditiile mai speciale necesare desfasurarii activitatii. De exemplu, legea antenelor...

yo8cln
Mesaje: 960
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: RADIOAMATORISM - SPORT SAU NU?

Mesajde yo8cln » Lun Iul 23, 2018 8:32 am

Intrebare ! Nu se poate spune ca am fotbalul ca hoby ? 73 ! de yo8cln

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: RADIOAMATORISM - SPORT SAU NU?

Mesajde yo5ajr » Lun Iul 23, 2018 9:57 am

Am trait si in regimul Antonescu si pana azi - Gandirea nu poate nimeni si nimic ingradi! Exemplu a fost foamea dupa informatii din west, ascultarea Europa Libera, Radio Luxemburg, si altele, bine inteles sub amenintarea regimurilor totalitare.....si totusi.... :P

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: RADIOAMATORISM - SPORT SAU NU?

Mesajde YO6EX » Lun Iul 23, 2018 11:14 am

Fara suparare, dar eu consider aceasta discutie superflua.
O multime de activitati considerate hobby, atunci cand se ajunge la competitie pot fi considerate si sport.
Exemple sunt nenumarate.
-Exista Federatia Romana de caiac-canoe, deci sport. Dar exista de 10 ori mai multi hobbysti care se plimba cu caiacele pe apele Romanirei, doar din placere.
-Exista Federatia Romana de yachting, dar exista zeci si sute de romani care navigheaza de placere.
-Exista Federeatia Romana de sah, dar exista sute de mii de romani care joaca sah de placere.
-Exista Federatia Romana de automobilism, dar milioane de romani circula cu automobile de placere sau de nevoie.
Si exemplele pot continua

Deci "cearta" pe hobby sau sport nu are nici-o sustinere logica.
Fiecare face ce vrea cu partea lui de radioamatorism, sau cu toate.

Daca ma uit inapoi la activitatea mea, pot spune cu mana pe inima ca am fost si mai sunt si hobbyst si sportiv...
.

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: RADIOAMATORISM - SPORT SAU NU?

Mesajde YO4BKM » Lun Iul 23, 2018 1:58 pm

Observ, din cele postate de YO5AJR, YO5OFT, YO3GH, că radioamatorismul ca hobby are mai multe avantaje decât cel sportiv, avantaje insuficient susținute prin reglementări în domeniu, de acord în totalitate cu ce au scris. Și nu am văzut niciun pic de ceartă în aceste comentarii.
Conform DEX, cea mai scurtă definiție: Ceartă=Schimb de cuvinte aspre între două sau mai multe persoane; sfadă, gâlceavă. Probabil că ghilimelele din comentariul postat de YO6EX vor să arate un înțeles mai restrâns decât cel din DEX, fie numai cuvinte aspre, fie numai sfadă, fie numai gâlceavă. Dar nu am văzut nimic din toate acestea, este posibil însă ca ghilimelele să nu excludă o previziune sau un avertisment pentru ce va urma, ar fi păcat. Iar ca metaforă mi se pare cam forțată.
Tot din DEX: Logica = Știința formelor și legilor gîndirii. Să însemne asta că cei care au comentat mai înainte nu posedă susținerea aceastei științe? Sau gândirea de care s-au folosit când și-au expus părerile? Cam sever verdictul dat fără alte ... susțineri.
În ce mă privește, voi continua să prezint doar constatări, fără să mai fac uz de logică.
Constat că Federația Română de Automobilism se numește, de fapt, Federația Română de Automobilism Sportiv. În mod asemănător există Federația Română de Tir Sportiv, deși mult mai mulți trag cu arma, fie amatori, fie profesioniști. Mai constat că federațiile arătate mai sus, dar și altele, cum ar fi de șah, de caiac-canoe, de yachting nu au în statut un articol prin care sunt autorizate să organizeze şi să controleze activitatea de condus automobilul, de tras cu arma, de jucat șah, de practicat canotajul sau yachtingul pe tot cuprinsul țării. Acestea recunosc și lasă să trăiască și pe cei nesportivi, cu sau fără licență, în schimb FRR vrea ca toți radioamatorii să fie sportivi și numai aceștia vor avea dreptul de a fi reprezentați în străinătate pe lângă IARU, o structură nesportivă. Constat deci că radioamatorii YO nu pot exista decât dacă sunt, în primul rând, sportivi, abia după aceea pot deveni și amatori, adică hobbyști. Chiar dacă licența este acordată de o autoritate guvernamentală nesportivă. Nu voi încerca să găsesc logica acestei contradicții, doar o constat.
Mai constat și că la automobilism sportiv, la tir sportiv, la caiac-canoe, la șah, la yachting se organizează campionate sau echivalentul lor mai pretențios prcum regatele până la nivel mondial, se decernează titluri de campion la nivelul respectiv, dar nu știu să fi văzut vreun „champion” mondial desemnat la vreun „championship” al radioamatorilor. Trebuie să constat în continuare că radioamatorii sportivi români sunt acei sportivi care, spe deosebire de alți sportivi, nu pot deveni campioni mondiali, internaționali, continentali, regionali etc chiar dacă, prin FRR, sunt reprezentați statutar în forurile internaționale. În schimb niciun radioamator american, german, englez sau, în general, al niciunei țări care nu a cunoscut comunismul, nu este sportiv, în țările lor nu există federații sportive ale radioamatorilor. Deci, nici el nu poate deveni campion.
Revenind la hobby, foarte multe activități sunt considerate ca hobby, de exemplu pictura, brodatul, croșetatul, grădinăritul, albinăritul etc, constat că și acestea ajung la competiții organizate la niveluri înalte, dar constat și o mare pierdere pentru ele pentru că, deși în competiție fiind, participanții nu se bucură de avantajele și binefacerile de a fi considerați sportivi în cadrul acțiunii „sportul pentru toți”. Chiar atât de mult să fie desconsiderat un hobby, chiar dacă este de masă și participă la competiții?
Și pentru că s-a vorbit aici și de vârstă, îmi amintesc de un film văzut în copilărie la cinematograful din sat, se numea „Și Ilie face sport”, cu Vasile Tomazian („Sal'tare taică și noroc!”). Cred că cei trecuți de 70 de ani își amintesc atât filmul cât și actorul.
72!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: RADIOAMATORISM - SPORT SAU NU?

Mesajde yo5ajr » Lun Iul 23, 2018 5:43 pm

Sunteti cu totii mult prea simtiti. Haideti sa spunem pe nume. FRR care este "pastorit" de MTS si, asta trebuie sa spuna - "Noi facem radiosport". Altefel - adio buget, la CSM - uri, etc, chiar daca este de rasul curcilor. "Damblaua" mea sunt concursurile - si daca se poate doar in "banda mazochistilor" - se mai alinta si cu "Gentleman, band", sau "Top Band". Pentru mine e o placere cand pot depasi un scor facut la un contest cu un an inainte. Demonstrez mie insumi ca trecerea anilor nu trebuie sa fie neaparat cauza scaderii rezultatelor, ba dimpotriva, prin acumulare de experienta imi creste si motivatia. Ca aceasta atitudine este sau nu "sportiva" - prea putin ma intereseaza. Dipomele, plachetele obtinute nu tin de placerile mele, (placheta cu Loc. I pe World si Eu, la "CQ WPX CW 160m." am dat cadou unui neamt care m-a vizitat) doar niste dovezi despre capacitatile mele personale la un moment dat si atat. Am facut si sporturi adevarate ca schi fond sau aviatie unde o decizie gresita poate fi fatala si ai nevoie de o sanatate impecabila, unde am invatat cu rapiditatea luarii deciziilor si eliminarea sovaielilor mortale, de o auto evaluare justa, fara prefacaturi. Da - radioamatorismul e un hoby frumos in toate splendoarea lui pana nu-l spurcam cu orgolii si minciuni, interese pecuniare sau fraude. Trebuie lasat radioamatorismul cu toate "paletele" sale acolo unde este locul Am scris recent o scrisoare la directorul CSM ZALAU, explicand ca sa nu faca probleme din a da sau a nu da fonduri pentru diferite concursuri. Aceste concursuri o vom face cu sau fara fonduri pentru ca radioamatorismul este placerea noastra iar daca reusim sa aducem ceva punctaje pentru CSM Zalau - este placerea noastra sa simtim ca "omul sfinteste locul", adica facem parte de un colectiv cat mai onorabil. A transforma in "biznis" radioamatorismul, este un mare pacat!
73 de YO5AJR Miki


Înapoi la “Concursuri de radioamatori”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 20 vizitatori