ANCOM plan de actiuni 2017

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 843
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO6EX » Mar Ian 10, 2017 12:40 pm

Cum vad unii un program pentru o retea de urgenta:
.
Fişiere ataşate
Emergency-comm.jpg
Emergency-comm.jpg (39.66 KiB) Vizualizat de 1127 ori

yo3hjv
Mesaje: 580
Membru din: Lun Iun 21, 2010 10:12 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde yo3hjv » Mar Ian 10, 2017 3:55 pm

Salut,
Uite, o sa mai incerc sa ofer cateva raspunsuri si aici se vor opri interventiile mele pe acest subiect:

YO9YUL scrie:ANCOM relationeaza in aceasta problema cu organizatiile de radioamatori (FRR, ARR, SRR, RVSU..etc), asa ca discutiile ar trebui continuate de acestia si sa primim informatii despre stadiu implementarii. Discutiile privind salvarile prin respiratie gura la gura nu ajuta prea mult, HI, este vorba de crearea unui cadru institutional pentru implementarea unuia sau mai multor programe de asistenta in caz urgenta.
Asa ca domnilor reprezentanti ai FRR, ARR,SRR,RVSU, care este stadiul discutiilor?


Ca urmare a punerii in dezbatere publica de catre ANCOM a proiectului de modificare (simplificare) a Regulamentului, am transmis o propunere care solicitam sa nu se elimine referirile la posibilitatea radioamatorilor de a transmite mesaje in situatii de urgenta. Actualmente, exista cateva articole referitoare la acest caz in Regulament si noi am propus nuantarea textelor. Formularea propusa, desi minimalista, dar si trimiterile la experienta altor administratii, au determinat ANCOM sa se "aplece" mai atent asupra acestui caz particular.
Exista o suma de puncte de dezvoltat. Concret, tine de agenda institutiei demararea discutiilor. Noi avem materialul pregatit.
Problematica este complexa si cuprinde aspecte care nu au fost pana in acest moment atinse in Regulamentele serviciului de amator din Romania. Iata cateva probleme care se ridica in traficul de urgenta:
-Protectia datelor personale
-Accesul "liber" la informatia transmisa in traficul de urgenta;
-Indicativele speciale (asa-numitele "indicative tactice");
-Transmiterea mesajelor tertilor, si altele.


YO8SDE scrie:[OFFTOPIC]

Retea cu protocoale clare si experienta exista si functioneaza prin acest RVSU.
Ca nu este ceea ce se asteapta unii sau ca deranjeaza ca face parte Adrian (YO3HJV) din ea, trebuie sa recunoasteti. E drept ca situatiile de urgenta pot diferi mult prin natura lor si noi ca si radioamatori putem ajuta in diferite moduri.
Daca unii vor sa ramanem la transmiterea unor mesaje de voce si doar pentru radioamatori e bine, dar mai sunt altii care vor si pot mai mult.
Acesti altii care nu au doar laptopuri, modemuri si statii cu autonomie mai mare de 6h, dar mai au si repetoare simplex, crossband si experienta in instalarea si utilizarea lor. Ca sunt putini asta e adevarat si este o problema, dar sunt oameni care tac si fac. Dovada parteneriatul semnat cu DSU, altfel ajungeau altii la aceea masa.

Pana sa apara colecta pentru Charlie(YO9C), cati ati contribuit la construirea si intretinerea infrastructurii radio din YO?
Sa se faca, dar sa faca altii, nu? Inclusiv acel pdf cu proceduri, amintit mai sus.

Folosind cea mai ramas dintr-un deltaloop pentru 14MHz, pentru ca are sarma rupta dupa vanturile din aceste zile, un LDG z100 plus, un FT 857D, o interfata pentru digitale si un laptop, am trimis 2 e-mailuri si am receptionat unul cu succes astazi fara mari probleme, alimentat totul de pe baterii. Deci se poate, iar codurile rosii se dau cu maxim cateva ore inainte.


Absolut corect. Stiu si imi asum faptul ca ce incercam sa facem cu RVSU poate tulbura unele patriotisme locale.
Sunt de acord ca RVSU nu reprezinta ceea ce isi doresc TOTI radioamatorii, ca nu este ce doreste YO4BKM, YO9RIJ, YO5AJR sau alti radioamatori care tac si citesc.
Dar RVSU este suma radioamatorilor care au "aderat" la ea si care au participat la actiunile desfasurate pana acum si care au ales sa fie o structura care sa furnizeze comunicatii alternative pentru cei care au nevoie de asa ceva ca sa poata sa isi desfasoare activitatile ca salvatori profesionisti. RVSU este un grup de suport al DSU si al Crucii Rosii. Este si patriotic, si frumos si folositor pentru comunitatea de radioamatori.
Ce nu este RVSU? Nu este un grup de "eroi" care alearga la locul dezastrului cu o statie intr-o mana si cu o lopata in cealalta, nu este un grup de radiotelegrafisti platiti de Guvern si nici o retea de QTC.

Sunt multe de spus despre ce POT face radioamatorii in situatii de urgenta dar important este CE FAC IN MOD REAL!

Se discuta interminabil despre cat de minunati suntem noi si cum ar trebui sa ni se faca statui sau sa ni se permita sa instalam antene pe bloc pentru ca, nu-i asa, noi suntem acolo cand totul cade si antenele alea salveaza vieti!
Bun, cine mai stie de asta??? O stim noi cei cu indicativ si cativa care urmaresc activitatea si vor sa devina radioamatori. Dar ceilalti? Ceilalti oameni care formeaza "societatea"?
E greu de inteles ca imaginea radioamatorilor se formeaza in timp si mai ales prin actiuni care folosesc comunitatii!
Radioamatorii sunt parteneri ai DSU si au o sansa! DSU a indraznit sa crediteze radioamatorii si sa ii aduca la aceeasi masa. Ne ofera posibilitatea de a instala repetoare si echipamente in locatiile lor sau pe care le coordoneaza! Vor promova in presa actiunile comune.
Strica toate astea radioamatorismului din Romania?

In loc sa ne scoatem ochii unii altora pe motive cretine ce pornesc de la "ce face celalalt nu e bine, ce fac eu e minunat", poate ar trebui sa privim in propria constiinta si vedem ce gasim acolo!
Nu va place ce fac eu. OK, dar RVSU nu sunt eu ci este o echipa intreaga! Sunt echipele locale care deja au un portofoliu de actiuni. Foarte bine, nu le ia nimeni "aura" si "coroana", dimpotriva, au ocazia sa participe coerent si efortul lor sa fie folosit la nivel national!

Nu va place SRR, preferati FRR, foarte bine! RVSU nu conditioneaza apartenenta la o asociatie sau alta! Inscrierea in RVSU se face la nivel individual, ba chiar sunt stimulate aceste asocieri pe plan local pentru ca interesul unei retele de acest gen este ca oamenii sa se cunoasca si sa foloseasca metode comune de comunicatie.
Pe site este descrisa si organizarea, care este o solutie menita tocmai sa pastreze identitatea fiecarui radioamator si apartenenta la un club sau un altul.

Am fost stupefiat sa discut cu cineva care mi-a spus ca a parcurs site-ul http://www.rvsu.ro pentru ca, la 20 de secunde sa spuna ca nu stie cine face parte din RVSU desi lista e acolo! Oameni buni, macar incercati sa cititi inainte de a combate ceva!
Mai jos este un alt exemplu ce sustine cele de mai sus:

YO6EX scrie:Cum vad unii un program pentru o retea de urgenta:
.


Da Vasile, exista un Manual pentru comunicatii de urgenta care cuprinde cam toate punctele indicate in programul respectiv!!! L-ati citit? Sigur, nu este perfect, dar intreb, l-ati citit ca sa aduceti o imbunatatire? http://www.asrr.org/RVSU/Manual%20comunicatii%20de%20urgenta%20REV%201.pdf
Exista si o Procedura: http://www.asrr.org/RVSU/Procedura%20de%20radiocomunicatii%20-%20RVSU%20ED2FULL.pdf

Doua mari probleme vad sunt "arzatoare" pentru unii sau altii:
-Ce frecvente sunt folosite in RVSU.
-Planurile concrete cu DSU.

Sa o luam pe rand:
Frecventele folosite... Sunt o multime! Practic, pot fi orice frecvente! Incepand de la simplexurile folosite intr-un cartier sau folosite de Crucea Rosie (cu care RVSU are Protocol de cooperare) si terminand cu frecventele de Winlink Gateway unde avem o lista foarte lunga! Acestea din urma chiar nu sunt atat de importante pentru ca sistemul le selecteaza automat in functie de ora si anotimp! Cele locale sunt cunoscute de echipele locale. O retea moderna se concentreaza pe transmiterea mesajului din punctul A in punctul B si mai putin de frecventele propriu zise pentru ca acestea pot sa varieze de la ora la ora datorita propagarii, dupa cum bine se stie.
Mai important decat frecventele sunt: cunoasterea echipamentelor si a modurilor de lucru avansate si a procedurilor de trafic!
Planurile cu DSU. Am tot spus, urmeaza sa fie demarata realizarea lor in cursul acestei luni. Tocmai aceste planuri vor modela colaborarea noastra viitoare (ca radioamatori) cu DSU (care coordoneaza SMURD, IGSU, Ambulanta, UPU, Apararea civila, Crucea Rosie si alte ONG-uri in caz de situatie de urgenta). RVSU va intra in contact prin intermediul echipei de Management National cu o echipa din conducerea MAI.
Planurile comune DSU-RVSU vor fi apoi transmise la nivelul IGSU din judete. Tocmai de aceea este absout normal ca din RVSU sa faca parte si cei care au deja actiuni derulate cu ISU-urile locale, pentru ca aceste planuri sa includa modul lor de colaborare deja pus la punct.

Cine face parte din echipa de Management National? Reprezentantii echipelor locale! Adica, exact cei care stau si privesc cu maxima reticenta la acest proiect si care isi inventeaza felurite motive pentru a justifica faptul ca stau si privesc din exterior! Si asta este pe site-ul RVSU!

Experienta cu DSU se cladeste in perioada imediat urmatoare si se face pe baza unor decizii de implicare si a unui calendar al carui ceas ticaie.

Referitor la faptul ca "marea comunitate a radioamatorilor" nu este consultata cu privire la actiunile RVSU, hai sa fim seriosi! Oricat ar dura, ar lasa in urma nemultumiti si finalitatea demersului ar fi ambiguua, discutiile transformandu-se din mijloc in scop.
In loc de asa ceva, decizia echipei RVSU a fost de a stabili care este destinatia, de a porni motoarele si de a invita 'calatorii" sa se urce in vagoane, daca au acelasi drum cu noi.

Vasile (YO6EX), da, site-ul RVSU este un site de prezentare a Radioamatorilor Voluntari in Situatii de Urgenta, denumirea echipei de radioamatori care din 2010 participa la tot felul de actiuni. Nu este un site "interactiv" sau care urmareste sa invete ceva pe cineva.
Locul unde membrii RVSU interactioneaza este de la butonul cu "ACCES MEMBRI" incolo. Este o platforma de colaborare online care ne permite sa ne intalnim, sa dezbatem si sa studiem materiale online si este destinat membrilor RVSU, adica acei radioamatori care au decis sa dedice timp participarii la actiuni, exercitii si instruirii teoretice nu din exclusivism ci din ratiuni extrem de simple si clare: este un site al unui grup cu interes comun. Nu este vorba despre secretomanie si, daca tot faci trimitere la alte retele, priveste in ansamblu si vezi daca si la "ei" exista apetitul romanesc de a ucide capre straine!
Oricum, sunt publice:
-Manualul de comunicatii de urgenta;
-Procedurile de trafic RVSU;
-Protocolul cu Societatea Nationala de Cruce Rosie.

Nu in ultimul rand, in planurile RVSU este inclusiv realizarea unui centru de monitorizare a frecventelor uzuale de QTC dar, asa cum am scris cateva pagini in urma, in acest moment nu este o prioritate pentru ca, ceea ce se doreste la nivelul MAI este acoperirea Dispeceratului National si a sediilor IGSU din teritoriu, a Unitatilor de primire urgente din spitalele de urgenta din tara si a unitatilor DSD (Departamentul pentru Situatii de Dezastru) din Crucea Rosie. Daca ne strangem suficienti, facem si monitorizare la nivel central si judetean.

Cam atat am mai avut de spus.

73 si numai bine!

Adrian YO3HJV
Pagina mea: http://yo3hjv.blogspot.com/
Societatea Romana a Radioamatorilor

YO5DNA
Mesaje: 24
Membru din: Joi Oct 18, 2012 7:43 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO5DNA » Mar Ian 10, 2017 8:10 pm

Lăudabilă inițiativa lui Adrian YO3HJV. În urma intervenției lui lămuritoare la QTC-ul local de la YO5KUC din duminica 8 ian ac, YO5AM, YO5CDF și subsemnatul, avem o primă întâlnire, mâine 11 ianuarie, cu Prefectul județului Bistrița Năsăud, numită de acesta ședință de lucru. În speranța unor rezultate ce pot duce la punerea în aplicare a unui vechi protocol, sau inițierea unuia cu detalii și bine adaptat intereselor comunității, vă cer sprijinul. Nu știm încă cum va decurge întâlnirea, dar dacă o eventuală mică demonstrație de comunicare, folosind repetorul YO5D, ar fi un punct favorabil nouă, voi risca o chemare.
Așa că mâine 11 ian. de la ora 11 CFR dacă aveți disponibilitatea să fiți prezenți prin echolink, RoLink sau direct pe YO5D, poate vom putea marca un punct favorabil.
73, pe mâine
Vasile YO5DNA.

Actualizare
Mulțumesc celor care au fost pe recepția lui YO5D, dar din biroul prefectului nici musca nu intră sau iasă, radiofrecvența nici atât.
Presa locală scrie, poate așa se află că existăm și putem fi utili.
http://www.timponline.ro/serviciile-de- ... refectura/
73! Vasile.

yo9rij
Mesaje: 334
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde yo9rij » Mie Ian 11, 2017 10:10 pm

Adrian, nu a zis nimeni ca RVSU nu este ceea ce doreste MAI si ca nu este prezentat frumos, dar eu te invit sa iei o doza de pragmatism privind posibilitatile REALE de participare a radioamatorilor la actiuni de salvare si retele de urgenta dupa standarde impuse! La modul cum functioneaza RVSU ar trebui sa punem in nomenclatorul cu meserii din Romania si meseria de RADIOAMATOR. Ar fi frumos! Hi! Sper ca esti constient de dimensiunea lucrurilor. Sau Nu! Dupa cum se pare! 73!

YO3JW
Mesaje: 480
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO3JW » Joi Ian 12, 2017 10:56 am

Parca am mai mentionat ca pentru actiuni de salvare radioamatorii nu au "calificarea" necesara, cu exceptia unor persoane care au prin natura meseriei lor astfel de cunostinte. Radioamatorii pot asigura comunicatii in situatii de urgenta.
....... pe aceleasi considerente, Petrica poate ar trebui sa se adauge si meseria de "VOLUNTAR"
Hai sa nu fim ipocriti!
La un caz de adica sunt convins ca vor apare numeroase celule care vor incerca sa isi puna la dispozitie cunostintele si echipamentele.
Asa cum a rezultat din comentariile anterioare sunt mai multe posibilitati.
Una este cea in care de la radioamator la radioamator vor circula diverse informatii fara necesitatea unui ajutor din afara cercului de radioamatori.
Alta este atunci cand se va apela la resursele autoritatior unde, cred, ca este deja nevoie de o anume reprezentativitate si nu in ultimul rand de ceva "profesionalism"
Mai poate exista si una la nivel international, la nivel de autoritati, unde chiar este nevoie de standardizare si evidenta concreta a mesajelor.
Din pacate fiecare cauta sa arate ca detine adevarul suprem.
DIn cate stiu pana in prezent singura care a dat dovada de pragmatism si a facut exericitii practice au fost cei de la RSVU. De asemenea cei de la YO2KQT. In rest, poate or mai fi, dar se tine la secret.
In orice caz consider ca aici nu este loc de "joaca".
Ar fi bine ca sa existe un fir calauzitor in toate, pentru fiecare nivel in parte.
Acest lucru nu este de competenta ANCOM. Ea poate sa asigure canalele de intercomunicare. Restul este voluntariat mai mult sau mai putin profesional in functie de nivelul la care se lucreaza.
Eu asa vad treburile!


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator