Banda de 630m/475kHz

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
Avatar utilizator
yo2msb
Mesaje: 103
Membru din: Mar Mar 08, 2011 1:08 am
Localitate: Timisoara
Contact:

Banda de 630m/475kHz

Mesajde yo2msb » Dum Ian 08, 2017 5:53 pm

In timp ce banda de 60m/5MHz a devenit deja populara inclusiv in randul radioamatorilor din YO, cu toate limitarile subiective impuse de ANCOM radioamatorilor romani (lipsa acceptarii comunicarii in USB similar majoritatii tarilor din UE...), noua banda de 630m/475kHz ramane inca un domeniu putin discutat in YO.
Aceasta noua banda a fost alocata radioamatorilor de catre ITU inca din anul 2012, cu ocazia Conferintei Mondiale de Radiocomunicatii WRC-12. In urma discutiilor s-a agreat alocarea unui sector de banda cuprins intre 472 si 479kHz, cu caracter secundar, in zona unui interval de frecvente destinat anterior prioritar comunicatiilor navale. Odata cu restrangerea acestor comunicatii navale din zona de MF/HF catre comunicatiile prin satelit, a aparut oportunitatea pentru radioamatori de a folosi un mic spectru pentru experimente in radiocomunicatii.
Paranteza: de data asta inteleg obiectivitatea limitarii modurilor de lucru doar la comunicatii de banda ingusta (CW, digitale) spre deosebire de banda de 5MHz asa cum a fost ea alocata de catre ANCOM in YO...
Pe rand, mai multe entitati DXCC au autorizat folosirea acestui interval de catre radioamatori. In acest moment, mai mult de 100 de entitati au acces la experimente in aceasta banda, in mare parte statii WSPR (Weak Signal Propagation Reporter). Regasim pe aceasta lista inclusiv multe tari din zona noastra, cum ar fi: Grecia, Cehia, Polonia, Bulgaria, Ungaria. Romania nu.
Spre deosebire de banda de 5MHz unde aproape orice transceiver poate fi modificat usor pentru a transmite in acea banda iar antenele nu sunt mult diferite de cele clasice decat prin lungime, si aceea abordabila, lucrurile se schimba semnificativ atunci cand vorbim de banda de 630m. Un simplu calcul ne arata ca un modest lambda/4 inseamna mai mult de 150m, deci vorbim de antene de compromis in majoritatea cazurilor. Iar problema unui echipament capabil sa emita acolo nu este tocmai simpla. Dar exista solutii.
INSA aceasta noua banda de 630m este un domeniu fascinant, unde experienta scurta dar densa a colegilor din alte tari ne arata ca putem intalni deschideri de propagare spectaculoase.
Scopul acestui topic este de a face un schimb de informatii referitoare la acesta banda. Invit colegii sa ne scrie din experienta lor, daca aceasta exista deja.
Al doilea scop ar fi sa reusim sa sensibilizam impreuna ANCOM-ul, prin vreuna dintre asociatiile nationale ale radioamatorilor, cu privire la alocarea acestei benzi pentru radioamatori si in Romania. Asa cum arata astazi TNABF-ul de la ANCOM, el nu prevede nimic pentru noi radioamatorii... clasic... In tot acest rastimp, in jurul nostru interesul si atentia radioamatorilor din alte tari creste in permanenta.
Link-uri utile:
http://qrznow.com/630-meters-becoming-a-mainstream-amateur-band-experiment-coordinator-says/
http://qrznow.com/tvtr1-630m-transverter-472-479-khz/
http://www.ancom.org.ro/uploads/links_files/TNABF_2009+modif-2010_2011.pdf
crocodil de munte

Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator