Receptionarea pulsarilor

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1007
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Receptionarea pulsarilor

Mesajde n2yo » Sâm Feb 04, 2017 4:51 am

Pe lista radioamatorilor care au reusit receptia semnalelor provenite de la pulsari (stele neutronice care emit ciclic radiatie in spectrul radio) s-a adaugat recent un nou indicativ: Mario I0NAA. Acesta a folosit o antena parabolica de 5 metri diametru, un LNA de zgomot mic, RTL/SDR, echipament de tracking, software si cu multa rabadare si pricepere a receptionat pe 1297 MHz si 409 MHz pulsarul B0329+54.
Mai multe amanunte se pot citi in aceasta pagina:
http://neutronstar.joataman.net/sites/i0naa/index.html

Ma intreb daca pasionatii YO ai benzilor UHF/SHF au asemenea preocupari. Este adevarat, domeniul radioastronomiei nu are legatura cu radiocomunicatiile, dar se aproprie foarte mult de radioamatorism. Receptia pulsarilor nu este la indemana oricui, tinand cont de numeroasele dificultati legate de semnalele "super-DX" care trebuie receptionate. Cei curiosi pot gasi un articol util la adresa:
http://neutronstar.joataman.net/technic ... enges.html

73s de Ciprian N2YO

YO9GJX
Mesaje: 284
Membru din: Mie Iul 28, 2010 9:33 am
Contact:

Re: Receptionarea pulsarilor

Mesajde YO9GJX » Sâm Feb 04, 2017 9:30 am

Foarte frumos, bravo lui. Pe aici prin țară din ce mai știu eu se mai fac demonstrații sau calibrări de instrumente cu M1, Crab Nebula - B0531+21. Are 30 de pulsații pe secundă, popular i se mai spune limba soacrei, și se poate observa atât optic cât și radio în zona X unde se folosește pentru calibrarea detectoarelor Geiger. Configurația minimală ar fi un Dobsonian de 200 cu un plossl de 4mm (să nu fie wide angle ), la care atașat ca detector optic recomand o fotodiodă de fabricație veche cu germaniu din seria DF1...3 cu lentilă pe ea. E cea mai sensibilă din câte am întâlnit eu până acum. Urmată bineînţeles de amplificator, contor, convertor AD, soft ori alte configuraţii în funcţie de gustul fiecăruia.

Din punct de vedere radio din păcate e cam dificil în special din cauza zgomotelor mari de tot felul. Spre exemplu aici în sud cea mai folosită frecvență pentru amatori 406-410 mhz e total neutilizabulă din cauza unei emisii digitale extrem de puternică pe 408 Mhz care face varză tot spectrul de la București până în Bucegi.
Deci condiția de bază ar fi o locație liniștită și o antenă eficientă ce implică investiții mari și timp. Cred că cei mai potriviți ar fi cei ce au deja capabilități E.M.E.
Echipamente instalate prin YO:

- 2 monitoare solare SID şablon Stanford instalate de către mine, unul în funcţie permanentă şi altul folosit sporadic pentru demonstraţii- și mai e unul instalat de către cineva la Timişoara.
- Un receptor Jove pe 20 mhz pe care l-am instalat în urmă cu mult timp la o mănăstire lângă Vălenii de Munte, acum 4 sau 5 ani era încă în funcție, e întreținut de un călugăr pasionat de astronomie (omul și-a construit un spectrometru formidabil dintr-o relicvă rusească militară)
- o tentativă de receptor a curenților meteorici abandonat după vreo câteva zile când am constatat că mult mai performant era radarul Graves, funcționează fără complicații cu orice yagi pe 2m.

http://www.itr-datanet.com/~pe1itr/graves/

Știu că a existat multă activitate în acest domeniu în YO8, cel mai activ era Cezar - YO8TLC care ar putea veni cu informații suplimentare iar în YO4 parcă Liviu - YO4FNG. Mai are cineva informații? Mai ales cei de prin Cluj, Galați etc. unde sunt observatoare astronomice super active. Sunt foarte curios ce activități și echipamente ar mai exista prin țară.

Mai jos pentru cei interesaţi pun 2 link-uri, unul cu documentația lui F5VLB și al doilea cu colecția revistelor Vega și Bolidul.

https://drive.google.com/file/d/0BxNCfs ... sp=sharing

http://yo9gjx.blogspot.ro/2013/09/bolidul-si-vega.html

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Receptionarea pulsarilor

Mesajde YO9CHO » Dum Feb 05, 2017 7:07 am

@YO9GJX: Florine, foarte interesante datele prezentate. Personal am doua nelamuri,este posibil ca nu am inteles exact afirmatia urmatoare: "radio în zona X unde se folosește pentru calibrarea detectoarelor Geiger".

1. Ce reprezinta : "radio in zona X"? Cumva 10Ghz?
2. "Are 30 de pulsații pe secundă..." Se refera la faptul ca frecventa de 30Hz este stabila si atunci semnalul poate fi folosit pentru a "calibra" la 30 de impulsuri pe secunda electronica? In acest caz, nu este mai simplu sa fie folosit un generator de impulsuri setat pe 30Hz pentru calibrare? Asta deoarece nivelul semnalului ar fi suficient ca nivel si posibilitatea de a calibra la alte frecvente este evidenta. Personal nu am auzit de o astfel de calibrare pentru Contoare Geiger. M-ai facut curios.

Am gasit semnalul de la PSR B0531+21 pe youtube:


Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum
https://youtu.be/ewCApzryDho

73 si succes in activitatea de astronomie!

YO9GJX
Mesaje: 284
Membru din: Mie Iul 28, 2010 9:33 am
Contact:

Re: Receptionarea pulsarilor

Mesajde YO9GJX » Dum Feb 05, 2017 9:18 am

@YO9CHO - salut și îmi cer scuze . Mă refeream la razele X, Röntgen. Calibrarea detectoarelor Geiger se referea nu la frecvență ci la sensibilitate, ca sursă de referință. E o sursă de radiație foarte bună fiind constantă. Prin noiembrie '99, anul eclipsei, am fost pe un cămp în apropiere de Giurgiu cu regretatul profesor Marinescu și încă câteva persoane unde s-a asamblat o parabolica din sită cam de 3m diametru și am văzut procedura. S-a pierdut enorm de mult timp cu punerea în poziție, pe vremea aia nu erau monturi Go To, GPS etc. așa că totul s-a făcut manual, dar mult mai "omenesc". Hi!
Mulțumesc pentru filmul de pe Youtube, chiar nu mă așteptam să se posteze așa ceva.Văd că sunt mai multe. O zi bună.

Și pentru că tot e duminică uite și un film cu un experiment despre dilatarea timpului făcut în anul 1963. Se bazează pe detectarea și numărarea miu mezonilor și e fascinantă atât metoda cât mai ales echipamentul primitiv folosit.

Vizionare plăcută.

https://www.youtube.com/watch?v=ps1_WNIuWBs

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Receptionarea pulsarilor

Mesajde YO9CHO » Dum Feb 05, 2017 9:44 am

Imi cer iertare Florine, dar asa cum stiu, contorul Geiger nu poate detecta radiatia X...(in momentul cand lungimea de unda este foarte mica, poate ioniza gazul din CG, dar...atunci, expunerea unui corp viu, ete riscanta.
Sa inteleg ca avem de a face cu un flux constant de raze X(cu lungime de unda atat de mica incat poate fi considerata radiatie gamma detectabile pe Pamant provenind de la M1)?
Contorul Geiger este un detector de particule incarcate beta + sau beta - cat si gamma care este radiatie electromagnetica cu lungime de unda mult mai mica decat radiatia X asa numite radiatie X dura care este....mortala...pentru organismele vii ...
Intreb , pentru ca informatia , referitoare la contor Geiger din text, ar implica consecinte catastrofice pe Terra...ori, noi suntem inca vii.
Daca voi ati detectat, radiatie la nivelul solului, de la M1, inseamna ca noi , pamantenii, avem o mare problema.... :|
(Intreb, pentru ca , pentru mine este o noutate absoluta, ideea de calibrare folosind sursa M1, a contoarelor Geiger.) Voi ati detectat raze X la nivelul solului ? Care a fost configuratia de masura?

Din cate stiu, radiatia X (nu este constanta) de la M1 este accesibila satelitilor AGILE si CHANDRA , etc.

Apart from these pulses, astrophysicists believed the Crab Nebula was a virtually constant source of high-energy radiation. But in January, scientists associated with several orbiting observatories, including NASA's Fermi, Swift and Rossi X-ray Timing Explorer, reported long-term brightness changes at X-ray energies.

"The Crab Nebula hosts high-energy variability that we're only now fully appreciating," said Rolf Buehler, a member of the Fermi Large Area Telescope (LAT) team at the Kavli Institute for Particle Astrophysics and Cosmology, a facility jointly located at the Department of Energy's SLAC National Accelerator Laboratory and Stanford University.

Since 2009, Fermi and the Italian Space Agency's AGILE satellite have detected several short-lived gamma-ray flares at energies greater than 100 million electron volts (eV) - hundreds of times higher than the nebula's observed X-ray variations. For comparison, visible light has energies between 2 and 3 eV.

On April 12, Fermi's LAT, and later AGILE, detected a flare that grew about 30 times more energetic than the nebula's normal gamma-ray output and about five times more powerful than previous outbursts. On April 16, an even brighter flare erupted, but within a couple of days, the unusual activity completely faded out.

"These superflares are the most intense outbursts we've seen to date, and they are all extremely puzzling events," said Alice Harding at NASA's Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Md. "We think they are caused by sudden rearrangements of the magnetic field not far from the neutron star, but exactly where that's happening remains a mystery."

Imagine
Citat din: https://www.nasa.gov/mission_pages/GLAS ... flare.html

Multumesc anticipat.

YO9GJX
Mesaje: 284
Membru din: Mie Iul 28, 2010 9:33 am
Contact:

Re: Receptionarea pulsarilor

Mesajde YO9GJX » Dum Feb 05, 2017 10:58 am

Ai dreptate , radiația x e absorbită de atmosferă aproape în totalitate altfel ne străluceau ochii în cap ca farul de la Alexandria. De aia detectarea radiațiilor cosmice se face la altitudini mari, baloane meteo, sateliți etc. Metoda de măsurare seamănă cu cea din filmul pe care ți l-am pus în link-ul de la sfârșit. Am să încerc să caut documentația dacă o mai am pe undeva si să ți-o trimit pe email Dacă îmi aduc bine aminte parcă la origini experimentul e made în CCCP, stiu că aveam și câteva poze dar alea trebuie să le scanez.
Ce-mi spui tu acolo chiar n-am știut, n-am mai fost interesat. Chiar crabul și milicrabul erau folosite ca unități de măsură pentru densitatea de flux și din ce citesc acolo a căzut toată treaba, dar comportamentul anormal al nebuloasei confirmă. Se pare că avem un accelerator de particule în spațiu. Informația e din mai 2011, am să încerc să caut și alte date. Dacă mai găsești ceva nou te rog trimite-mi și mie.
.......

Revin cu o editare și cu scuze pentru ceilalți cred neinteresați de subiect.
Știi cumva dacă anomalia a produs modificări și in spectrul luminos? Ar fi trebuit raportate undeva observațiile dar n-am găsit nimic. Se pare că nu prea știu unde să caut. Singurile informații noi pe care le găsesc se referă la detectarea stelei neutronice de către Hubble nicăieri absolut nimic despre burst-uri. Am sunat și doi băieți de la observator și habar n-aveau de asta.

Ca să nu deranjăm pe aici trimite-mi te rog pe email la yo9gjx@gmail.com sau pe IRC la UbderNet canalul #universe

http://www.space.com/33371-crab-nebula- ... photo.html

Mulțumesc anticipat.

Avatar utilizator
n2yo
Site Admin
Mesaje: 1007
Membru din: Joi Iun 10, 2010 12:17 am
Contact:

Re: Receptionarea pulsarilor

Mesajde n2yo » Lun Feb 06, 2017 4:30 am

Pentru YO9GJX: Eu ma refeream in postarea mea numai la receptia semnalelor radio extrem de slabe provenite de la pulsari. Am vazut in ultima perioada ca exista preocupari pentru legaturi la frecvente foarte inalte si obtinerea de recorduri nationale. Receptia unui pulsar ar fi un record foarte apreciat datorita complexitatii unui asemenea proiect. Din cate stii, s-a reusit vreodata in Romania de catre o universitate, institut de cercetari, sau de vreo persoana receptia unor asemenea semnale?

73s de Ciprian N2YO

YO9GJX
Mesaje: 284
Membru din: Mie Iul 28, 2010 9:33 am
Contact:

Re: Receptionarea pulsarilor

Mesajde YO9GJX » Lun Feb 06, 2017 7:13 pm

@YO9CHO - mulțumesc pentru info.
@ Ciprian - În afară de recepții optice, în zona radio nu știu absolut nimic. De aia am menționat câțiva amici pe care îi știu pasionați și de radioastronomie și frecvențele mari. Plus comunicații în MS, EME. Poate știu ei ceva sau au avut tentative indiferent de rezultate. Mă gândeam că apar cu informații dar se pare că momentan nu. Ar mai fi observatoarele astronomice, cele menţionate plus altele dar nu am auzit nimic de acest gen, iar aici în universități astronomia e un fel de cenușăreasă, multă vreme la noi nici nu a existat meseria asta în nomenclatorul de meserii (culmea exista cea de astrolog),spre exemplu astronomul de la Urseanu era angajat ca muzeograf. Am să întreb un astronom din Sighet, managerul lui AstroInfo el ar putea ști mai multe și anunț dacă aflu ceva.
73!

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Receptionarea pulsarilor

Mesajde YO9CHO » Mar Feb 07, 2017 9:31 am

1994AuJPh__47__541O.pdf
(706.84 KiB) Descărcat de 203 ori
Coliziunea dintre galaxii și… whisky

În anul 1948, inginerul radio John Bolton încerca să afle care este sursa unor unde radio neobișnuite din spațiu, așa că a dat cu banul (la propriu) pentru a alege la cine să apeleze dintre Walter Baade și Rudolph Minkowski, reputați astrofizicieni ai vremii în SUA.

Aceștia lucrau împreună la Institutul Tehnologic din California, Pasadena, iar problema ridicată de Bolton i-a făcut să intre într-un conflict colegial, odată ce sursa acelor unde radio s-a dovedit a fi o galaxie foarte ciudată, Cygnus A, despre care Baade afirma că e rezultatul a două galaxii în coliziune, în timp ce colegul său Minkowski susținea că nu există dovezi pentru o asemenea „ipoteză inventată”.

Pentru a-și susține afirmația, Baade l-a provocat pe Minkowski la un pariu având ca obiect o sticlă de whisky. În urma prezentării dovezilor (liniile de emisie de înaltă excitație care sunt rezultatul norului fierbinte de gaze cauzat de coliziune), Minkowsky s-a recunoscut învins și i-a cumpărat lui Baade cea mai scumpă sticlă de whisky pe care a găsit-o.

Pe care, însă, a băut-o chiar el la două zile după aceea, în timp ce-și vizita colegul învingător pentru a-i prezenta alte rezultate! Mai nou, cercetătorii tind să-i dea dreptate lui Minkowsky pentru că a băut whisky-ul, după ce s-a demonstrat că aceste linii de emisie din Cygnus A nu sunt cauzate de coliziunea galaxiilor.


http://articles.adsabs.harvard.edu/cgi- ... lassic=YES

:lol:

http://stiintasitehnica.com/pariu-fizica/

Avatar utilizator
YO9CHO
Mesaje: 936
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:44 am
Contact:

Re: Receptionarea pulsarilor

Mesajde YO9CHO » Mar Feb 07, 2017 10:06 am

Aruncand o privire, aici: http://moetronix.com/pulsar/index.htm
Amateur Pulsar Observations
P. Ibelings, N4IP (http://www.n4ip.com/N4IP_Labs/Main.html)
M. Wheatley, AE4JY
(Sunt convins ca Ciprian a facut deja cunostinta cu cei doi autori.)

Eu unul, am ajuns la concluzia ca in YO, trebuie asteptata casarea antenei de la Cheia (parca cea mare are 32m...in fine, uneia din ele) venind astfel o zi insorita pentru radioamatorismul romanesc in cautare de pulsari. ;)

Imagine

Imagine

Diametrul antenei folosite de 26m apartinand: http://www.pari.edu/ 8-)

Imagine

Iata si radioamatorii canadieni: http://www.rtl-sdr.com/tag/hydrogen-line/

Imagine
Imagine
Imagine

Imagine

Imagine

Imagine

Cred insa ca mai multe ne poate impartasi Ciprian. Cine stie, poate apar amatori si in YO. Echipamente ar fi. :geek:


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori