Politica cu implicatii radio. Sau invers...

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
YO3ITI
Mesaje: 406
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: Politica cu implicatii radio. Sau invers...

Mesajde YO3ITI » Sâm Iun 17, 2017 12:00 pm

YO4BKM scrie:...
Din câte mai pricep din limba germană, expresia „nur noch gehandelt werden dürfen, wenn diese zum Empfang normgerechter digitaler Signale geeignet sind” este destul de categorică: „sunt permise la comercializare numai daca acestea sunt capabile pentru recepționarea semnalelor conform cu standardele digitale”, aceasta este interpretarea mea, în același sens cu DB5AG. Fără nicio altă opțiune. Mai observ că modificarea actului normativ este făcută într-un mod destul de viclean: nu se interzice folosirea receptoarelor analogice, deci, aparent, populația nu este (încă) afectată (deocamdadă) decât într-o foarte mică măsură. Ca să nu simtă prea dur o lege neliberală.
72!

Bună ziua.


Nicidecum. Asta înseamnă DOAR exact ceea ce spune, nu e nimic de interpretat aici, nimic viclean și nimic impus: pot fi comercializate doar echipamentele care permit recepționarea semnalelor conform standardelor digitale. Dacă s-ar fi dorit interzicerea comercializării dispozitivelor analogice, ar fi sunat, probabil, așa: ”nu se mai pot comercializa echipamente cu recepție analogică, doar echipamente cu recepție digitală...” de pildă.

Problema este de una de mentalitate. Într-un stat de drept, ceea ce nu este EXPRES interzis prin lege este permis: ”Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus” (unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă) - e un principiu de drept vechi de cel puțin două mii de ani. Această regulă sugerează că unei formulări generale a textului legal trebuie să-i corespundă o aplicare generală a acestuia, fără a face apel la distincţii pe care legea nu le prevede. Dar asta nici măcar nu este o problemă de drept ci mai degrabă una de logică. Sunt de acord că, poate, unii dintre noi nu sunt familiarizați cu modul în care funcționează un stat de drept și se manifestă instituțiile sale. Nu este vina lor. Acest lucru se datorează poate pentru că au stat prea mult în aburii logicii echității socialiste care penaliza absolut orice nu era franc permis. Dar, totuși, de la un banal amendament care este, în mod evident, creat în sprijinul consumatorului până la o întreagă teorie a conspirației, e ceva drum.

Mai mult, așa cum spunea și YO9CHO, piața se reglează doar după cum se comportă consumatorul. Comportamentul consumatorului poate fi influențat, dar nicidecum îngrădit. Dacă o anumită tehnologie are priză la public, ea va supraviețui. Pur și simplu zilele analogicului (ca fenomen de masă) au trecut. E o tehnologie moartă care-și găsește aplicabilitatea în domenii de nișă. Pe un plan strict personal, de pildă, mi-aș dori foarte mult ca firme precum Revox, Akai, Otari, Teac și altele să producă și să comercializeze din nou magnetofoane. Asta pentru că am eu o slăbiciune pentru această tehnologie. Dar sunt conștient că este strict o chestiune de nostalgie, gândindu-mă ce fericit aș fi fost prin anii 70 și 80 dacă aș fi avut un iPod cu un milion de melodii pe care să-l pot purta permanent la mine.

În concluzie, toți înțelegem și prețuim nostalgiile, dar nu vom putea niciodată asigura viitorul dacă privim mereu în urmă. Una dintre marile probleme ale radioamatorismului în România este faptul că puțini dintre decidenții și creatorii de opinii sunt dispuși să treacă de nostalgiile epocii tinereții lor. Generațiile care vin sunt neinteresate de acest aspect emoțional. Sunt oameni din ce în ce mai pragmatici, care înțeleg mai bine decât credem noi lumea care îi înconjoară și provocările ei. Nu-i mai putem atrage doar arătându-le rafturi pline de obiecte pe care ei le percep ca pe niște relicve prăfuite. Dacă nu ne adaptăm, vom risca să ajungem doar o notă de subsol a istoriei. Și asta include și modul în care noi privim lumea, îi înțelegem legile scrise sau nescrise și o acceptăm așa cum e.
====================
73 de YO3ITI

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: Politica cu implicatii radio. Sau invers...

Mesajde YO4BKM » Sâm Iun 17, 2017 2:18 pm

Poate ca voi mai apuca si eu binefacerile oferite de "real bargain" pe care pana acum nu am apucat sa le traiesc, asa cum
YO9CHO scrie:In ziua de azi o extractie dentara este suficient de scumpa ca sa te simti castigat ca ai platit pentru 3 si 2 au fost gratuite. Asta se numeste promotie sau "real bargain"!

Ca pensionar dispun de mai putini bani!
73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

DB5AG
Mesaje: 11
Membru din: Lun Ian 02, 2012 2:08 pm
Contact:

Re: Politica cu implicatii radio. Sau invers...

Mesajde DB5AG » Sâm Iun 17, 2017 4:40 pm

Buna ziua,

nu am vorbit de o teorie a conspiratiei. Am dat un exemplu de cum isi arata statul muschii, cand e vorba de bani.

Sa-mi fie cu iertare, dar cu traducerea cuvantului "doar" cred ca ma descurc si fara ajutor. Deasemenea ma descurc binisor si cu "statul de drept", pentru ca traiesc in unul (chiar daca imi calca in picioare opinia despre radioul analog).

Va rog frumos sa urmariti interpretarea acestui subiect de catre presa germana si eventual sa mai comentam odata dupa aia:

http://www.weser-kurier.de/startseite_a ... 08059.html
"Radios, die ausschließlich UKW empfangen, dürfen künftig in Deutschland nicht mehr verkauft werden. Unter dieses Verkaufsverbot würde die Mehrzahl der herkömmlichen Autoradios oder Stereo-Anlagen fallen."

http://www.epochtimes.de/wirtschaft/ver ... 36439.html

https://de.sott.net/article/29772-Uber- ... berwachung

Aici e un articol din Frankfurter Allgemeine care analizeaza problema din perspectiva asta, daca se merita sau nu trecerea la DAB (concluzia e ca nu se merita):
http://www.faz.net/aktuell/feuilleton/d ... 78774.html

Inca nu am citit pana acum in presa germana o interpretare ca a lui YO9ITI.

Mai jos este o sinteza facuta de "Spiegel" cu situatia digitalizarii radioului in Europa. In articol scrie ca in toamna lui 2016, in Germania, se gasea un aparat DAB+ la 5 milioane de gospodarii. Cu doi ani in urma (deci in 2014) se gasea un aparat DAB+ la 3 milioane de gospodarii. Probabil ca intre timp a mai aruncat lumea din ele :D.
http://www.spiegel.de/netzwelt/gadgets/ ... 30519.html

Si ca sa mai revin inca odata la interpretare. Daca am un container pentru recycling sticla verde, nu e nevoie sa-mi spuna scrie cineva expres in lege ca in ala n-am voie sa arunc sticla alba. Daca ai sa arunci "numai" sau "doar" din aia, asta inseamna ca operatia de aruncare le exclude pe celelalte. Eu zic ca e mai simplu decat buna-ziua. Dar putem sa mai despicam firul in patru, vedem ce iese...

73 de gabriel-db5ag
Ultima oară modificat Sâm Iun 17, 2017 5:02 pm de către DB5AG, modificat 1 dată în total.

YO4SI
Mesaje: 405
Membru din: Mie Oct 12, 2011 2:03 am
Contact:

Re: Politica cu implicatii radio. Sau invers...

Mesajde YO4SI » Sâm Iun 17, 2017 4:58 pm

Inseamna ca YO3ITI este mai tare ca presa germana. Ati vazut ce fericit este poporul in P5 ? Zambesc, rad si aplauda cand isi vad magnificul conducator !! Nu-i asa ca s-ar simti foarte nefericiti daca li s-ar lua aceasta bucurie ? 73s ! Ma duc sa vad daca se aude ceva in 50 MHz... Mircea = yo4si

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Politica cu implicatii radio. Sau invers...

Mesajde YO3AOE » Sâm Iun 24, 2017 11:37 am

Foarte! interesanta si mai ales foarte! incitanta dezbaterea.Pentru a nu putea fi acuzat-hi! pe parcurs de a fi un nostalgic,un conservator si chiar un anti-progresist,de la bun inceput trebuie sa declar ritos ca nu am absolut! nimic impotriva progresului tehnologic,dar cu niste rezerve.Am sa incep cu declaratia unui personaj caragealean,"Voi progresul cu orice pret!",ei,eu nu-l vreau chiar cu orice pret.Am sa continui cu alegatia unui scotian,caruia ii murise soacra si a fost nevoit sa-i suporte cheltuielile de inmormintare: "deh,orice lucru bun cu partea lui proasta"-hi!.Eu fiind pensionar,deci implicit mai in virsta,cred ca unii dintre noi isi mai aduc aminte de sintagma "bunuri de folosinta indelungata".Este o expresie aparuta initial in fosta Uniune Sovietica si apoi preluata si in restul tarilor "lagarului socialist", deci inclusiv la noi,in care se incadrau unele obiecte si/sau aparate electro-casnice,de genul automobilelor,frigiderelor,masinilor de spalat rufe,aragazelor, aspiratoarelor etc. si chiar a televizoarelor si radiourilor.Era-si este-vorba despre lucruri mari, complexe si-mai ales!-scumpe,a caror achizitionare cu plata integrala era cvasi-imposibila in acele vremuri,si de aceea toate acestea se vindeau si in rate lunare.Este foarte de inteles ca aceste lucruri,avind functii primare si costind atit de mult,erau facute sa reziste multi ani,unele chiar si o viata de om.In continuare am sa insir niste truisme,nu in scopul de a plictisi,ci pentru a sublinia cit de mult se neglijeaza si ne-am indepartat de functiile esentiale ale acestor obiecte: rostul automobilului este de a (ne) transporta,rostul frigiderului este de a raci,rostul masinii de spalat rufe este de a curata,s.a.m.d..La ora actuala,faptul ca aceste operatii sint insotite si/sau suplimentate de/cu o serie intreaga de facilitati mai mult sau mai putin utile este considerat un mare progres,ori nu este chiar asa,fiindca in cele mai multe cazuri este un "progres" doar la preturi. Telefoanele portabile actuale,initial de la un mijloc usor transportabil de comunicare,au devenit niste "caramizi" de mijloace mass-media ultra-complexe,dar-din pacate!-extrem de energofage,astfel ca a devenit si este necesara re-incarcarea practic zilnica a acumulatoarelor lor,asta nu este un progres,ci un regres.Revenind la "oile noastre"-hi!,adica la radioamatorism,am sa dau un exemplu usor fortat,dar care sa deceleze ce fel de statie radio vi-ar conveni,una moderna dar analogica care sa va redea natural si continuu absolut toate semnalele captate,sau o statie S.D.R. ultra-moderna inteligenta care la o receptie mai slaba sa va spuna "imi pare rau,dar semnalul nu poate fi redat fiindca nu intruneste toate calitatile necesare",sau la emisie "imi pare rau,nu puteti emite fiindca antena nu este si nu poate fi adaptata"-hi!.Desigur ca am exagerat in mod voit,dar esenta asta este.Categoric ca voi prefera un televizor color analogic care in caz de semnal mai slab va trece in mod automat in alb-negru DAR TOTUSI IMI VA REDA IMAGINEA RESPECTIVA,asa "puricata" si cu sunetul zgomotos cum va fi,fata de unul color digital,pe ecranul caruia voi putea "admira" un scurt mozaic de patratele disparate si viu colorate,urmate imediat de anuntul "sorry,satelite error"-hi!.Marea definitie nu este o calitate strict specifica transmisiilor si televizoarelor digitale,ea poate fi obtinuta si la transmisiile si televizoarele analogice,dar cu complicatii tehnice si implicit cu costuri mai mari.Din pacate!,in lumea de azi cel mai important nu mai este clientul,ci interesul multi-sau trans-nationalei de a vinde cit mai mult,cit mai repede si-evident!-cit mai scump.


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 15 vizitatori