Neclaritate

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Neclaritate

Mesajde YO3AOE » Mie Aug 16, 2017 9:24 pm

Din ceea ce se poate intelege din manualul de utilizare la pagina 24,la statia de tipul IC-718 a firmei Icom exista din constructie un filtru cu o latime de banda de 2,4 KHz folosit in comun si la receptie si la emisie,si un filtru optional inexistent din constructie,dar cu locul rezervat prevazut pe placa de baza,filtru care poate fi ales,cumparat,montat,validat si activat sau dezactivat dupa preferintele fiecaruia.Astfel,pentru telegrafie sint disponibile doua astfel de filtre,unul de 250 Hz si altul de 500 Hz latime de banda,iar pentru b.l.u. trei astfel de filtre,unul de 1,8,altul de 2,8 si unul de 3,3 KHz, deci unul mai ingust decit cel existent (2,4 KHz) si doua mai largi.Dupa montarea unuia dintre ele-oricaruia dintre cele cinci variante-pe placa de baza,se scrie ca mai trebuie si validat din meniul de programare,cautind codul respectiv si activindu-l.Nu ma pricep la micro-controller-e si nici la programare si de aceea nu reusesc sa inteleg de ce daca trebuie validat un singur obiect(circuit) aflat intr-un singur loc in schema si in acelasi loc pe placa,este necesara selectarea denumirii filtrului respectiv,odata ce functia si parametrii lui sint determinate strict de circuitul lui intern, poate ma ajuta cineva sa ma lamuresc.Nelu

yo7lhe
Mesaje: 26
Membru din: Mie Feb 09, 2011 12:05 pm
Contact:

Re: Neclaritate

Mesajde yo7lhe » Mie Aug 16, 2017 10:58 pm

Salut,
Trebuie "programat' tipul filtrului pentru ca sa puna corect purtatoarea si sa il foloseste a,daca e cazul,la tx. In manualul de service page 4-2 sunt indicate valorile ptr LSB, USB, CW si CW narrow. La emisia CW nu se foloseste filtrului optional, la SSB da.

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Neclaritate

Mesajde YO3AOE » Joi Aug 17, 2017 12:01 am

Salut!.Din discutiile de pe diverse forum-uri,cu traducerea aproximativa pe care o face Google Translator,am inteles-sau poate am inteles gresit-hi!-ca acest filtru optional nu intervine absolut deloc si in nici un caz pe/in emisie,ci numai pe receptie.Da,acum am inteles ca el intervine totusi si pe emisie,dar doar cind si daca este selectat cu tasta FIL(filters),in functie de cum este sau nu validat prin pre-programare.De ce ma preocupa acest lucru,dat fiindca uneori se simte nevoia de o selectivitate ceva mai buna,am sondat putin piata libera pentru filtrul b.l.u. cel mai ingust (FL-222),deci cel de 1,8KHz,si m-au descurajat binisor preturile gasite si vazute acolo,astfel ca mi-am adus aminte ca am pe undeva un filtru electromecanic Kokusai pe 455 KHz,de tipul MF-455 ZM-24AM,impreuna cu inductoarele de cuplaj-adaptare si cristalele din cuart pentru ambele flancuri, toate originare japoneze.Desi am cautat astazi toata ziua datele lui,dat fiindca este destul de-daca nu chiar foarte!-vechi n-am reusit sa le gasesc,s-ar putea determina cu un vobuloscop dar nu am-hi!,dar ma gindeam ca decit fara nici un filtru suplimentar tot ar fi mai bine cu unul chiar daca nu originar,si ma intrebam daca si cum l-asi putea adapta la circuitul deja existent.Desigur ca avind o atenuare de insertie mai mare decit cel originar ar necesita si un mic etaj amplificator de compensare,dar asta n-ar fi o problema,iar avantajul constructiv ar fi ca n-ar trebui facute nici un fel de modificari in statie,l-asi monta pe o placuta cu circuite imprimate separata si detasabila si l-asi cupla la bornele celui originar cu doua mici tronsoane de cablu coaxial profesional subtire izolat cu teflon.Cam asta ar fi ideea,dar nu stiu cit de realista este,mai ales in privinta adaptarilor optime cu restul circuitelor...

yo4hgx
Mesaje: 315
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: Neclaritate

Mesajde yo4hgx » Joi Aug 17, 2017 1:06 am

@yo3aoe - faceti un efort si incercati un ts-590... preturile au ajuns in zona decenta, filtre digitale in IF (IF DSP) iar procesarea digitala NB dar mai ales NR este incredibila. Si eu sunt mai old school, inca nu ma pot desparti de vechiul meu prieten ts-690 sau ic-765 dar nu am cum sa nu recunosc diferentele. Filtrele analog sunt depasite... 73!

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Neclaritate

Mesajde YO3AOE » Joi Aug 17, 2017 1:31 am

Da,asa este si sint perfect de acord cu ceea ce scrieti,dar-din pacate!-lovitura s-a produs-hi!,ca sa folosesc expresia preferata a lui Ostap Bender,un personaj literar celebru al fratilor scriitori umoristici rusi Ilf si Petrov,adica deja am luat statia,ce-i drept de putina vreme,dar de-atunci am lucrat relativ intensiv cu ea si pot sa spun ca sint foarte multumit de cum merge pentru nivelul ei,si-acum asi vrea s-o mai imbunatatesc pe cit se poate,dar asa mai in rate ca la pensionari-hi!.Astfel,am gasit de ocazie si-am comandat-este pe vine-hi!-un circuit d.s.p. dedicat de tipul UT-106 si-acum mai incerc ce se mai poate face...

yo7lhe
Mesaje: 26
Membru din: Mie Feb 09, 2011 12:05 pm
Contact:

Re: Neclaritate

Mesajde yo7lhe » Joi Aug 17, 2017 5:20 am

Folosesc IC718 de aproape 10 ani si inca imi place, cu toate limitarile lui.
DSP-ul UT106 l-am luat de la inceput, dar nu e impresionant. Singura facilitate eficienta e ca scoate foarte bine purtatoarele ce apar uneori peste emisiunile SSB.
Reducerea zgomotului cu ajutorul sau duce la pierderea calitatii, sesizabila si deranjanta - pentru mine.
Ca filtru optional am ales unul de telegrafie.
Pe motiv de pret am folosit unul de ocazie, Yaesu, adaptat.
Atentie ca la borne apare tensiune la selectarea filtrului. Intrarea si iesirea optionalului adaptat trebuie sa aiba condensator.

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Neclaritate

Mesajde YO3AOE » Joi Aug 17, 2017 9:06 am

@YO7LHE-Da,multumesc! pentru precizari,sint importante,mai ales daca apar tensiuni de c.c. pe/la bornele respective,mai ales ca filtrul pe care-l am are la intrare si la iesire niste inductoare de cuplaj-adaptare care ar constitui scurturi pentru o Uc.c..Inca nu m-am uitat in mod serios peste schema electrica de principiu,dar posibil-probabil ca sint tensiuni de comanda provenind din efectorul micro-controller-ul-ui,tensiuni care trebuie sa deschida niste diode de comutare din circuitul intern al filtrului.In ideea ca asi putea gasi si eu unul pentru b.l.u. mai ingust,m-ar interesa cum si unde ati gasit acel filtru Yaesu adaptat,banuiesc ca a fost ceva mai ieftin decit unul originar,aveti cunostinta si de unul de 1,8-2KHz?

yo7lhe
Mesaje: 26
Membru din: Mie Feb 09, 2011 12:05 pm
Contact:

Re: Neclaritate

Mesajde yo7lhe » Joi Aug 17, 2017 2:31 pm

Sunt tensiunile ce se aplica comutatoarelor cu diode ale filtrelor.
Icom foloseste condensatoare de blocaj in filtre in timp ce Yaesu prefera sa le puna pe placa.
Filtrul l-am gasit urmarind rublica vanzari de pe acest site, pana a aparut ceva compatibil electric si financiar.
Azi as prefera sa cumpar de pe eBay, la noi rar mai apar lucruri utile la preturi normale.
Mecanic este in pic diferit de cele Icom, l-am montat pe dunga pentru ca nu se potriveste la pini, conexiunea in montaj facandu-se cu condensatorii de blocaj.

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Neclaritate

Mesajde YO3AOE » Joi Aug 17, 2017 4:13 pm

Da,am inteles,chiar n-are nici o importanta ca este pus intr-o dunga,adica diagonal,curentul electric tot drept merge-hi!.Si al meu-inca ne-montat-este ceva mai lung decit locul respectiv de pe placa de baza,dar nu conteaza,mai intii am sa montez niste mici distantiere metalice cilindrice sau hexagonale pe placa de baza in gaurile deja existente de fixare ale celui originar,iar placuta cu cel suplimentar am s-o orientez si fixez in functie de piesele din apropiere,astfel ca sa stea usor mai ridicat fata de placa mare,astfel nefiind incomodat de ele.In plus,in cazul meu,filtrul fiind electromecanic,deci cu atenuarea de insertie ceva mai mare,pe placuta lui trebuie sa mai pun si cele doua inductoare ecranate de cuplaj-adaptare si un mic etaj de amplificare compensatorie reglabila,astfel ca sa nu se simta inserarea lui in circuit decit ca selectivitate.Problema este ca desi ieri am cautat asiduu,nu am gasit-din pacate!-datele-parametrii filtrului,dar oricum va fi mai bine cu el decit fara nimic-hi!.Singurul indiciu pe care-l am este o notatie a fostului detinator,facuta cu un marcher negru subtire pe corpul/carcasa unuia dintre cristalele din cuart de purtatoare,care imi indica 456,765 KHz,deci la 1,765 KHz fata de frecventa centrala de trecere de 455 KHz,asa ca oricum stiu doar ca nu este de/pentru telegrafie ci sigur pentru b.l.u.,acum ramine de vazut pe care pozitie de pre-programare din cele trei rezervate pentru b.l.u. va da cele mai bune rezultate...

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Neclaritate

Mesajde YO3AOE » Joi Aug 17, 2017 4:56 pm

@YO7LHE-Scuze!,am uitat sa intreb,acel filtru Yaesu adaptat luat de ocazie si montat in statie din care tip este?,cu cristale din cuart sau electro-mecanic,si daca a fost nevoie de un etaj amplificator reglabil pentru compensarea atenuarii de insertie.


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 16 vizitatori