Galena

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
YO2MHF
Mesaje: 6
Membru din: Mie Noi 07, 2012 10:10 pm
Contact:

Re: Galena

Mesajde YO2MHF » Lun Ian 01, 2018 9:30 am

O precizare importantă... În fotografie, aparatul cu detector de cristal de galenă a fost fabricat la Radio Popular (cel stânga). Aparatul din dreapta a fost produs de Cooperativa Radio Progres, ambele firme din Bucurşti.
Cel de la Radio Popular are două lungimi de undă UM şi UL cu acord inductiv continuu iar celălalt aparat se acordează discontinuu prin comutare la prizele bobinei.
Ambele au început să fie construite în mijlocul anilor cinzeci şi au fost în producţie până la începutul anilor şaizeci...
Ambele firme au fabricat şi detectorul cu cristalul de galenă.

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Galena

Mesajde yo5ajr » Lun Ian 01, 2018 1:30 pm

Citind cele postate in legatura cu galena am adus aminte de o discutie lunga din anii 60 cu un prieten cu mintea de briliant (in anii 65 a fugit din Tara ajungand dupa multe peripetii in SUA, apoi sa lucreze la NASA) - azi SK, iarna, izolati pe munti intr-o sura veche in Maramures. Era si radioamator. Tema era: esti singur, naufragiat pe o mica insula ne locuita. Nu ai de cat un binoclu si un cutit. Cum faci sa construiesti un radio care sa emita semnale de ajutor si alta sa asculti? Dupa o nopate de discutii....imaginar, dar a facut. Radioamatorii au o putere mare de imaginatie si inventivitate cu conditie sa fie pasionati.
La Multi ani tuturor "inventivi". 73 de Miki

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Galena

Mesajde YO3AOE » Lun Ian 01, 2018 1:54 pm

Pt.YO3FHM-Salut! si la multi ani!.Din pacate nu mai am posibilitatile tehnice de a mai produce galena,adica plumb mai am ceva,dar nu mai am eprubete si sulf,in schimb pot sa-i spun cum se procedeaza,este foarte simplu,astfel: se pileste o bucata de plumb ca sa se obtina o pilitura cit mai fina posibila,se zdrobeste sulful cit mai bine pina cind ajunge sub forma de pudra,se amesteca bine cele doua ingrediente,din pacate nu mai tin minte exact proportiile,dar se poate pleca de la jumate-jumate,si apoi amestecul bine uniformizat se toarna intr-o eprubeta normala mica-medie,in cantitate totala cam cit o nuca mare.Se pregateste o oala mare plina ochi cu apa cit mai rece,se inchide bine usa bucatariei,se deschid bine toate ferestrele bucatariei sau se porneste la maximum sistemul de ventilatie,se scoate distribuitorul de flacara de pe ochiul cel mai mic al aragazului si se aprinde focul,care ar trebui sa arate ca flacara unei lampi Bunsen.Ar fi foarte bine ca peste figura sa se aplice o masca de gaze chiar si mai simplista,sau macar peste gura si nas sa se puna un filtru respirator dintr-o cirpa bine udata.Eprubeta cu amestecul se apuca imediat de sub gura cu un cleste cit mai lung,un cleste de rufe sau ceva asemanator care s-o distanteze cit mai mult de mina,si fundul eprubetei se tine usor oblic in zona albastra a flacarii,cu gura orientata in sensul opus sau macar lateral fata de operator.Masurile astea de precautie le gindesc acum,atunci nu prea tineam cont de ele,deh,copil semi-inconstient-hi!.Reactia de combinare este destul de violenta,amestecul se va aprinde destul de brusc,pe gura eprubetei va tisni un jet de flacara si gaze si eprubeta se va inrosi si-apoi ingalbeni in zona reactiei,posibil sa se sparga sau doar sa se crape.Imediat ce reactia chimica inceteaza si eprubeta este inca rosie,se scufunda brusc si total in apa rece din oala,unde-de data asta sigur!-va crapa sau se va sparge tandari,iar pe fundul oalei va cadea cristalul brut de galena,care initial va arata foarte urit-hi!,ca o bucata de zgura.Dupa racire si uscare,se loveste usor cu un ciocan,se va sparge si se vor obtine cristale pure si frumoase de galena,cu un aspect metalic cristalin negru-albastrui.Succes! si 73!. P.S.-Mai simplu si mai sigur ar fi sa apeleze la cel care a oferit un asemenea cristal,dar care fiind mare,va trebui spart cu ciocanul in bucatele mai mici care sa incapa presat-fortat in paharelul metalic al detectorului.

yo5tc
Mesaje: 80
Membru din: Dum Oct 27, 2013 3:36 pm
Contact:

Re: Galena

Mesajde yo5tc » Lun Ian 01, 2018 10:38 pm

Am facut pentru niste elevi de clasa a 11-a un detector cu galena cu care am facut un mic receptor cu casti de 2000 de ohmi. A fost amuzant si surprinzator. "Proof of concept" cum zicea cel ce venise cu ideea.
Erau un grup tipic , toti cu mobile, socializau in vizita la fiica mea, spate in spate, cu androizii in mana :)
Unul dintre ei, s-a aratat interesat de inceputurile radioului. Le-am aratat primul meu radiou cu dioda cu Germaniu, l-am legat la antena filara si surpriza; se auzea muzica,apoi stiri, si toate astea fara baterie sau alta sursa de energie. Casca a circulat din mana in mana si surpriza de pe fetele lor, exprimata si prin tot felul de exclamatii, m-au induiosat. Nu invatasera la scoala asa ceva. Discutia pornise de la receptorul cu galena... Afirmatia ca intr-adevar se poate construi un receptor primitiv cu diverse cristale de oxizi metalici sau sulfuri, i-a facut extrem de neincrezatori.
Fiica mea are o colectie de cristale si are si un cristal de galena pe care entuziasmata, l-a pus la dispozitie pentru experiment.
Am prins cristalul cu doua fete paralele ale sale, intr-o mica menghina, am confectionat o bobina de cateva spire din Cu pe care am folosit-o ca arc de tensionare si am indreptata un capat pentru contactul neliniar cu cristalul de galena. Am realizat montajul specific de detectie si spre surpriza tuturor (inclusiv si a mea) a functionat dupa cateva rotiri ale arculetului de cupru. Am incercat si pirita si o lama de cutit zdravan ruginita. Cele din urma au avut un semnal mai slab si toate cristalele au fost inferioare diodei cu germaniu.
La final, am conchis ca energia ce face posibila auditia vine de undeva si ne-am apucat sa masuram cu multimetrul, tensiunea pe coborarea dipolului folosit la experiment. Mai aveam putin si construiam un perpetuum mobile bazat pe curentul gratuit colectat din aer :)
M-am distrat copios pe de o parte si m-am intristat pe de alta, am aflat ca fizica nu mai are nici macar importanta chimiei in liceu. Cand ma gandesc ca lectia aia de prin clasa a VI-a sau a VII-a, cu detectorul m-a determinat sa ma apropii de radio... ei n-au avut sansa asta, am inteles ca nu mai este in programa. Pe de alta parte, intr-o nota optimista, toti purtatorii de telefoane mobile de azi, sunt de fapt niste UKW-isti inraiti(un fel de radioamatori in ultima instanta) nu mai au nevoie de licenta, iar comnunicatiile de date au luat un avant pe care nu-l puteai banui pe vremea paket radio-ului :)

yo9hrb
Mesaje: 53
Membru din: Lun Iun 21, 2010 8:46 am
Contact:

Re: Galena

Mesajde yo9hrb » Mie Ian 03, 2018 1:47 pm

Sulf se poate gasi pe la magazinele de chimice. Se numesc "fitile de sulf", se folosesc la afumarea butoaielor/ damigenelor de vin. Constau din niste fasii de carton acoperite cu sulf, care se razuie si se piseaza.
Proportia plumb/ sulf este 1:1 (in unitati de masa).
In rest procedeul este cel descris de YO3AOE. La mine a mers.

O zi buna si spor la experimente.


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 13 vizitatori