Pagina 1 din 2

E-bay si magazinele din Romania

Scris: Sâm Noi 24, 2012 10:40 am
de yo9fmp
De mai mult timp am dorit sa imi cumpar un amplificator liniar VHF.
Am pus ochii pe VLA 200V,max 400w-SSB/200w-FM excitat cu 1-50W http://www.rmitaly.com/scheda.asp?IDGr=1&cat=0&tipo=163
In singurul magazin din tara pretul este de aproape 1800 ron,adica 511dolari americani-fara transport http://www.lccom.ro/product_info.php?cP ... cts_id=471
Am gasit dealerul din Romania o firma din Iasi care nu avea nimic in comun cu radiocomunicatiilehttp://www.rmitaly.co ... ST&FLT=175
Mi-au cerut un superpret.
Apoi am scris pe adresa fabricii producatoare respectiv la RmItaly, sa vad ce pret are si care este dealerul lor din Europa al acesteia ptr a cumpara fara plata TVA. http://www.rmitaly.com/Contactus.asp
Am fost trimis de acestia la http://www.dnjradio.com un site din America.
Acolo http://www.dnjradio.com//advanced_searc ... f7&x=0&y=0 pretul este de 345 dolari plus 60 transportul.
In tara mai ai de achitat tva de 24% plus vama.
Adica se ajunge la pretul de pe e-bay Europa de vreo 350 euro.

Scotocind pe e-bay gasesc echipamentul respectiv la 150 dolari,plus transportul prin USPS vreo 60 dolari ajunge la 220 dolari, adica vreo 770 ron
Ieftin fata de 1800 ron pretul din Romania...
Cum poti cumpara de pe http://www.e-bay.com ?
Relativ simplu...
Ceri Bancii unde ai card sa ti-l transforme intr-unul pentru plati electronice (daca nu permite plata electronica).
Eu aveam Master si am cerut Visa Electron.
Costa doar 5 ron daca declari cardul pierdut sau furat.
Iti faci apoi cont pe http://www.paypal.com care pentru a ti se valida ti se va extrage de catre acestia 1,5 euro.
Validarea este simpla,ceri bancii dupa tranzactie sa iti dea codul de confirmare din extrasul de cont,e vorba de 4 caractere.
Introduci acest cod in campul pentru validare cont paypal si cardul este imediat functional pentru plati pe e-bay (daca ai bani pe el)
Din practica unora, se poate lua legatura cu vanzatorul de pe e-bay.
Daca te intelegi cu el, acesta iti poate expedia si in Romania, desi tara asta ca si Europa nu prea sunt agreate de americani.
Daca pretul de vanzare declarat de american este mai mic de 22 euro nu platesti TVA si vama,coletul nu se va vamui si-l vei primi acasa.
Daca pretul este sub 40 euro,coletul se va vamui si vei plati taxe vamale.
In cazul asta coletul va fi ridicat de la Posta Romana ( cam 1 data pe saptamana la data cand se anunta orezenta functionar vamal)
Peste 40 euro pe langa taxe vamale vei plati si TVA.
Din practica unora, totul se limiteaza la corespondenta cu expeditorul.

Este inexplicabil insa, cum produse fabricate in Europa se vand la preturi foarte mari pentru tarile U.E./ dealerii le vand din state non U.E. la preturi mari pentru europeni,acestea fiind cam la jumatate de pret pentru U.S.
E-bay sau magazine romanesti?

Re: E-bay si magazinele din Romania

Scris: Sâm Noi 24, 2012 1:24 pm
de YO9IRF
Nu stiu cat de corect e sa comparam pretul unor echipamente uzate si fara garantie, importate cu evazionarea vamala, cu unele noi, cu garantie si importate legal. Pretul din Romania e echivalent cu cel din orice alta tara daca adaugam vama, TVA si cheltuieli de transport si plata, plus/minus o marja ce tine de cat de cautate sunt echipamentele respective si ce rulaj poate face resellerul.

Evident, daca vrem doar un pret bun si in schimb putem aloca timpul necesar cautarii si negocierii si in plus putem risca in cazul unui defect, cu siguranta se pot gasi solutii sa putem cumpara echipamente mai ieftine.

Iar echipamentele nu sunt fabricate in Europa ci in China (indiferent de unde e firma), iar USA si Europa au politici diferite in ceea ce priveste vamuirea electronicelor; de obicei, acelasi produs e vamuit cu 10% la intrarea in EU si se mai adauga un TVA variabil in functie de tara unde e vandut, pe cand in USA se percepe doar impozit pe profit ca oriunde si eventual o taxa fixa de cateva procente asemanatoare TVA-ului, dar doar in cateva state. Cu alte cuvinte, ce ajunge in USA la 100USD in Romania va fi 136USD doar datorita vama+TVA, asa ca e perfect normal ca ce e 350 USD acolo sa fie 350 EUR aici.

Cat desptre ebay.com, parerile despre echipamentele HAM vandute acolo sunt impartite, in sensul ca multi radioamatori nu cumpara de acolo nimic uzat, TOATE anunturile cu "nu stiu exact in ce stare e ca nu l-am mai pornit de mult, nu am microfonul sa il pot proba, se aprinde dar nu stiu daca emite pentru ca nu am antena" si alte povesti de genul asta fiind produse defecte. Pentru echipamente de radioamatori cinstite si la preturi corecte recomand sectiunile de anunturi de pe eham.net sau qrz.com.

Re: E-bay si magazinele din Romania

Scris: Sâm Noi 24, 2012 3:35 pm
de yo9fmp
@Razvan, pe http://www.qrz.com in afara de cateva reclame prea am gasit produse noi, ci numai second hand si acestea vandute la fel ca pe e-bay.
De remarcat forma tehnica in care se vand acestea, ar putea fi importata de radioamator.ro
Un site interesant pentru cumparaturi este http://www.gigaparts.com
Aici radioamatorii si nu numai pot avea reduceri intre 20 si 600 dolari la echipamente noi
Oricum e-bay ramane accesibil datorita garantiilor privind transferul de bani prin paypal si al asigurarii produselor la transport.
Forma grafica de prezentare,marirea foto sau foto multiple de pe e-bay iti permit evaluari ale unor detalii privind starea unui buton sau zgaraieturi fine.
Si pe e-bay putem gasi multe echipamente noi sau foarte putin folosite.
Altfel http://www.409shop.com, alibaba.com,asiasales.com si alte site-uri de comert online China.
In rest, am gasit o posibila explicatie.
Majoritatea firmelor si fabricilor producatoare de echipamente radio din Europa au fost infiintate de americani sau au Contracte de desfacere-exclusiv prin acestia.
Normal ar fi ca un produs fabricat in U.E. sa ne fie scutit la plata taxelor TVA.
Iata ca nu este asa,si ca se incurajeaza forme evazioniste pentru a-l cumpara-cum ai sesizat...
Fabrica din U.E. desface produsul prin firme din S.U.A.,plimba pe acolo produsele ca sa ne fie aduse apoi inapoi in U.E.
Anormal sa platesc TVA pt un produs fabricat in Europa
M-a frapat de exemplu, sa nu pot gasi preturile de vanzare ale unor produse ale RmItaly-pe site-ul lor din U.E.
Aceste preturi le gasim pe site-uri din America sau ale unor prospere magazine din U.E.
Mai urmeaza o discutie si asupra prosperitatii unor magazine din Romania ce revand produsele U.E.la preturi greu de imaginat.
Ti se spune pe site-urile lor ca preturile produselor fabricate in U.E.contin toate taxele, TVA, etc.
Este corect sa fim prostiti?

Re: E-bay si magazinele din Romania

Scris: Sâm Noi 24, 2012 4:01 pm
de yo3gh
E-bay nu e sigur dpdv functionare la echipamente , cum ai norocul . Sunt cativa radioamatori yo care folosesc e-bay si aduc produse de acolo ptr piata yo ... o sa iti spune ei riscurile :) , sunt chiar si din yo9 , risca si ... castiga sau pierd !
Eu prefer yo , lccom sau a 2a mana de pe e-bay , deh ! cu riscul preluat deja de altcineva :) dar cu ceva in plus la pret , lucru pe care il consider normal.
Numai bine ...

Re: E-bay si magazinele din Romania

Scris: Sâm Noi 24, 2012 4:36 pm
de yo9fmp
Salut Dan!
Am vazut pe e-bay ca sunt cativa care accepta returnarea echipamentelor in termen de 6-30 zile.
Corect ce scrii si tu despre riscul de a cumpara ceva defect sau neconform si ca ar trebui sa ne orientam catre magazine sau intermediari seriosi.
Insa pentru asta, am vazut ca preturile cresc mult,deseori se dubleaza fata de valoarea normala.
73,

Re: E-bay si magazinele din Romania

Scris: Sâm Noi 24, 2012 5:01 pm
de yo3gh
Buna Marian ...
Da , stiu politica cu returnarea , e buna , insa nu toti o practica , ca si pe okazii.ro ;)
Ai dreptate cu exagerarea unora la pret , dar in final pretul il regleaza piata ... daca e prea mare nu exista cumparator :)
Mai vorbim ....73! si 55! ;)

Re: E-bay si magazinele din Romania

Scris: Sâm Noi 24, 2012 7:24 pm
de YO6OMD
Pretul unui amplificator se invarte cam la 1Euro/1Wat.
Daca doresti echipamente care sa fie functionale, pe ebay.uk se gasesc dar preturile sunt mai mari decat in state, dar ai garantia ca este ok.
Daca calculezi pretul la care se vinde un amplificator RM si constructia unuia, schema foloseste componente depasite tehnic si cu economie de piese, mai bine te orientezi spre kituri de amplificatoare realizate in Germania sau Italia (la nivel placuta functionala sau amplificator gata realizat) sau cumperi pcb si tranzistori la proiectul din VK (3-5w in pentru 350w out cu BLF278) sau cel cu mos de 1KW out (la magazinul din Franta si documentatia din Dubus).
Daca doresti un amplificator care sa fie utilizat in portabil si cu alimentare pe 12v, atunci trebuie sa ramai la solutia pe care o utilizezi, altfel se gasesc tranzistoare alimentate la 24 sau 48v cu puteri mai mari ( nu mai conteaza tensiunea de alimentare, la puteri de 600-1kw oricum se foloseste un grup electrogen la un concurs).
Iar despre utilizarea amplificatorului, la radiatorul montat nu se preteaza la utilizare indelungata, trebuie sa mai faci pauze sa se raceasca, daca confectionezi amplificatorul, se monteaza o platbanda de 100x200mm si 5-10mm grosime de cupru, dupa care se adauga un radiator sanatos de AL pentru disipatie.
Alta varianta este KL145 care scoate 100w out tot de la RM, cuplezi 2 in paralele si obtii cam aceeasi putere dar la 5-600lei bucata.

Re: E-bay si magazinele din Romania

Scris: Sâm Noi 24, 2012 9:30 pm
de yo9fmp
Se pot indica si kituri produse de prietenii din Israel,expediaza oriunde iar realizarea nu este atat de complicata spre ex. http://www.ebay.com/itm/1200W-DUAL-LDMO ... 2323c146ab
Si cei din Israel se zgarcesc in plantarea de piese,nu vad protectii sau macar o documentatie tehnica.
Privind termenul '' putere mare ''acesta are ca limite folosirea unei antene corespunzatoare *exclus populara X510, si mai ales-asa cum a spus yo6omd si realizarea sursei de alimentare, 12 v fiind o sursa accesibila usor ce permite lucrul si in mobil/stationar.
De acord ca 1 euro/watt este pretul unor liniare de-a gata,continand surse si adaptoare cu antena dar iata ca se poate si mult mai ieftin-cumparand separat aceste subansamble.
Fireste dupa posibilitati...
Putem extinde discutia de la liniare si la pretul unor antene sa zicem rotary-beam HF noi sau second vandute prin e-bay Europa fata de preturile din magazine sau de pe site-urile romanesti.
Produse cu aceleasi performante si aceeasi realizare tehnica-constructiva au preturi diferite,deseori duble la vanzatorii autohtoni.
Vad niste anunturi interesante ale unui distribuitor de antene LZ pe site-ul nostru.
Preturi de bun simt iar antenele de performanta.
La o simpla privire pe http://www.ebay.com/itm/YAGI-beam-anten ... 5643f8dcec vezi ca o astfel de antena costa vreo 1300 dolari fata de 2300 ron cat cere Dan Rabinca YO9FNP pe http://www.radioamator.ro/mp/read.php?m=46069&a=1
Cred ca anunturile unor radioamatori corecti fata de cumparatori ar trebui promovat.
La fel si sfaturile tehnice gen yo6omd privind achizitia unui liniar de mai sus.
73,

Re: E-bay si magazinele din Romania

Scris: Dum Noi 25, 2012 6:57 pm
de YO6OMD
Cat desptre ebay.com, parerile despre echipamentele HAM vandute acolo sunt impartite, in sensul ca multi radioamatori nu cumpara de acolo nimic uzat, TOATE anunturile cu "nu stiu exact in ce stare e ca nu l-am mai pornit de mult, nu am microfonul sa il pot proba, se aprinde dar nu stiu daca emite pentru ca nu am antena" si alte povesti de genul asta fiind produse defecte. Pentru echipamente de radioamatori cinstite si la preturi corecte recomand sectiunile de anunturi de pe eham.net sau qrz.com.


Echipamentele uzate pe e-bay se impart in 2 categorii, cele functionale si cele "pentru piese sau reparabile".Majoritatea radioamatorilor din SUA privesc transceiverele ca pe cutii negre, iar in cazul celui mai mic defect devin bune de aruncat, eventual se trimit la cei cativa care se mai ocupa de reparatiile lor sau chiar la firma ( in cazul Ten-Tec, se repara la firma toate transceiverele, indiferent de vechime).
Orice tranzactie include un risc, se poate trimite un transceiver functional, iar pe parcursul drumului coletul sa fie deteriorat si sa primesti un colet bine ambalat, dar inauntru sa gasesti masca frontala stramba, afisajul spart si butoanele indoite sau rupte, din cauza unuia de la firma de transport care a aruncat coletul si a cazut pe jos sau a aruncat alt colet mai greu peste.
In general, transceiverele generatii mai vechi si nu chiar din varful de gama, se pot repara iar eventual unde nu se mai gasesc piese originale, se pot realiza alte blocuri cu tranzistoare moderne (cum este cazul etajelor finale de 100w, unele tranzistoare bipolare nu se mai fabrica, sunt scumpe si greu de gasit, se pot reface cu modele uzuale sau chiar mos-uri).
In general, se incepe cu stabilirea modelului de transceiver dorit, se cauta pe forumuri parerile celor care au utilizat modelul, defectele cele mai uzuale si solutiile de reparare.
Dupa aceasta etapa se poate cauta un transceiver pentru achizitionare, in cautare trebue inclusa si oferta de piese de schimb, pe ebay apar si unele transceivere mai populare dezmembrate pentru piese la care unele module sunt functionale si la preturi avantajoase (ex. Kenwood TS440, etajul final 110-150$).
Asa ca sunt sanse sa faci o tranzactie reusita, chiar daca este un transceiver defect, insa care este cumparat in cunostiinta de cauza si este reparat.Bineinteles ca se face o evaluare probabila inainte si daca pretul este ok, se cumpara.(In functie de descrierea defectului, se estimeaza ce piese de schimb este nevoie si pretul lor si daca este convenabil se merge mai departe).
Chiar daca transceiverul este functional, dar este model mai vechi si are in spate cel putin 5 ani vechime, este recomandabil sa se realizeze un minim service pentru el.Nu se stie cat a functionat, iar daca a fost pe mana unuia care participa la concursuri in mod frecvent cu atat mai important.Asta inseamna, schimbarea vaselinei siliconice la tranzistorii montati pe radiatoare, condensatorii electrolitici din sursa de alimentare, curatarea si ungerea comenzilor de pe panoul frontal (potentiometre, butoane, vfo).
Iar pentru cele care depasesc 15 ani vechime, se recomanda schimbarea tuturor condensatoarelor electrolitice din calea de semnal si refacerea acordului conform caietului service.Asa se obtine un transceiver care poate functiona inca ani buni in continuare fara probleme majore.

Cat despre kit-urile din Israel, acestea se vand fara tranzistorii de rf !!.
Pentru cei ce doresc , sa-mi trimita mesaje pe privat pentru link-urile la magazinele care vand componentele sau placutele de amplificator asamblate, nu este cazul sa fac reclama, sunt doar oferte pe care le-am studiat pentru constructia amplificatoarelor pentru dotarea shack-ului propriu.

Amplificatorul se achizitioneaza in functie de utilizarile la care se intentioneaza sa fie supus, insa parerea mea este ca pentru FM 50-100w este suficient, deoarece comunicatiile in general se realizeaza pe arii mai restranse sau local, iar pentru distanta mai mare doar pentru accesarea unor repetoare mai indepartate.Iar cum transceiverele FM in 2m au 25-50w, amplificatorul este oarecum in plus, mai ales daca se utilizeaza antene Yagi de peste 10 elementi.Iar 4 antene sinfazate pot sa fie mai ieftine decat un amplificator.
Pentru SSB este necesara utilizarea unui amplificator in 2m, deoarece pentru lucrul la DX este vital sa poti depasi atenuarile de pe traseu.
Insa si aici amplificatorul este doar o parte integranta din sistemul de emisie-receptie, trebuie un receptor sensibil, antene de castig mare si cabluri coaxiale cu atenuare mica pentru a obtine un sistem care sa aduca satisfactii in utilizare.

Revenind la ebay si magazinele din Romania sunt cateva diferente.

1. Ebay ( specific ebay.com) se adreseaza unei piete diferite fata de cea din Romania, sunt mult mai multi utilizatori, sistemul comercial are taxe foarte mici si este incurajat progresul tehnic.
De aceea, transceiverele noi au preturi convenabile, iar dupa 3-5 ani cand deja sunt pe piata noi generatii de transceivere nu se mai asigura service pentru ele.
Piata este mult mai fluida si exista si un procent care cumpara tot ce este nou doar pentru testare, se joaca cateva luni-un an, dupa care se vand pentru a cumpara alte variante noi.
Pe langa asta, cererea de transceivere noi este mare, ceea ce face sa existe oferte din partea comerciantilor deoarece la un volum mare de vanzari, transporturile si celelalte cheltuieli pe unitatea de produs sunt tot mai mici ( de ex. pentru 100buc vandute sau 10000buc.)
Iar legea cererii si ofertei functioneaza foarte bine si adausurile comerciale se incadreaza in limite suportabile pentru toti, cei care vin cu preturi foarte mari sunt taxati (raman cu marfa pe stoc).In plus firmele comerciale care utilizeaza statii radio imbunatatesc in mod continuu aplicatiile de dispecerat si au nevoie de echipamente la zi, de aceea schimba statiile la expirarea perioadei de garantie sau service, ceea ce face sa apara pe piata oferte foarte convenabile (statii fm motorola la 1-10$ bucata si in cantitati de zeci de bucati).Iar in contabilitate sunt trecute la cheltuieli, ceea ce face sa fie amortizate rapid si sa nu fie necesar tinerea lor in evidente contabile pentru perioade lungi de timp.
In Romania, sistemul contabil si taxele fac diferenta.
Pe langa asta, numarul mic de radioamatori nu poate sustine un flux constant si important de achizitii de echipamente noi pentru a se obtine discounturi importante.
Asa ca firmele importa cateva bucati, de ex de amplificator VLA200 si pun un adaus comercial mai mare pentru a obtine un castig la vanzarea unei bucati.
Se mai poate dezvolta subiectul, insa o dam pe politica si nu este cazul, se vede toata ziua la televizor!

Cat despre amplificator, cateva explicatii:
1. Intre KL145 si VLA200 diferenta este data de numarul de tranzistoare RF (SD1477 unul sau 2 bucati) si adaugarea unui VU-metru cu led-uri pe panoul frontal.
2. Firmele pentru a obtine un produs vandabil recurg la tot felul de scurtaturi tehnice pentru a obtine un castig comercial, de exemplu, lipsa unui fitru trece banda dupa amplificator si utilizarea de relee normale pentru PCB la comutarea semnalului in locul unora de RF dedicate.
O scurta informare depre cateva tranzistoare si cat este recomandabil sa fie "forjate".
http://rfhobby.blogspot.ro/2010/06/2sc2 ... hf-rf.html

Pentru a nu intra in saturatie si a imprastia semnalul in toata banda, pentru FM cea mai realista putere de iesire este de 140-150w iar pentru SSB 250-300w pentru a se pastra caracteristica liniara si sa nu apara intermodulatii importante.
Oricum tranzistorul este proiectat pentru comunicatii FM in clasa C si nu are cum sa fie liniar.

Daca este utilizat preponderent pentru FM este o achizitie buna, pentru SSB ramane sa fie testat in concursuri si vazut dupa aceea cate legaturi se pot realiza si ce calitate are emisia in banda.

Se pot realiza amplificatoare performate si pe plan local la un pret competitiv, deoarece amplificatoarele "plug and play" (realizate si gata de utilizare) reflecta in pret calitatea componentelor, R&D cat si nivelul de trai din tara vanzatorului.
Chiar daca nu se porneste de la zero ( care se poate studia si este demonstrat pe forum VK4DD), achizitia unei placi PCB functionale a amplificatorului este elementul de baza.
Restul, radiator, power metru, filtru trece banda iesire, cutie, alimentator, relee coaxiale, se mai gasesc sau se pot manufactura local.Asa se poate realiza un amplificator cu cel putin 24% mai ieftin decat din alta parte.
73 si spor la construit !

PS. SD1477 http://www.st.com/internet/com/TECHNICA ... 000625.pdf

SD2942 http://www.st.com/internet/com/TECHNICA ... 070940.pdf

MRFE6VP61K25H http://cache.freescale.com/files/rf_if/ ... 61K25H.pdf

Re: E-bay si magazinele din Romania

Scris: Lun Noi 26, 2012 12:58 am
de yo3hjv
Marian, ce vrei tu seamana cu tipa aia din banc, vroia si $%^$% si cu sufletul in Rai!
Pai, tu vrei pret "fara TVA", eventual si fara transport!
Dar, cand se strica echipamentul incepi sa tipi ca vrei garantie ca esti cetatean european!
Asa ceva, pur si simplu, nu se poate!
Intre E-bay si magazin din Romania, categoric aleg magazinul din Romania!
Stii de ce?
Simplu, daca mi s-a stricat ceva, am cui sa arunc in cap scula!
Sustin magazinul din Romania (indiferent de ce nume poarta si ce patron are in spate) pentru ca, numai asa pot sa imi obtin garantia la scula si peste un an si jumatate! Daca nu il sustin si am cumparat o scula, daca da faliment peste 1 an iar troaca mi se strica, raman cu paguba!
In State, piata este altfel, sistemul de impozitare si el altfel.
Singura solutie pentru scaderea pretului (in niste limite) este cresterea volumului de vanzare. Atunci si dealerul primeste cotatii mai bune si isi permite un adaos mai mic la fiecare obiect vandut.
Urmaresc de mult comentariile legate de pretul la amplificatorul RM Italy. Da, prin State este ieftin. Mult mai ieftin, intr-adevar!
Daca adaugi insa transportul si TVA-ul si un adaos comercial de maxim 10%, o sa ai surpriza sa constati ca e mai ieftin sa il iei de aici.
RM Italy au cotatii diferite pe piete diferite. E normal ca un dealer care vinde 10 bucati pe luna sa aiba un pret mai bun ca unul care vinde o bucata la 3 luni!
Un alt argument pentru a NU cumpara din State (pentru mine conteaza acest argument) este ca nu se prea ofera garantie la sculele cumparate de acolo pentru utilizarea in alte piete. Am mai discutat despre asta si pe alte forumuri. Asadar, daca il cumperi pe numele tau, nu cred ca o sa ai succes cu garantia in State. Plus ca te costa trimiterea la ei...
Una peste alta, ca o parere personala, cand costul echipamentului depaseste o anumita valoare, e bine sa il cumperi de la un magazin local, unde il poti returna in garantie si unde, daca este cazul, obiectul defect se poate inlocui.
Am vazut prea multe chilipiruri care s-au dovedit a fi tzepe, chiar am luat si eu una de la niste britanici seriosi (doar 50 EUR, din fericire) ca sa ma mai entuziasmez la pozele de pe ebay.
Cat despre procedura de relamare a unor tranzactii pe E-bay-Paypal, chiar sunt curios sa aflu daca a avut cineva succes, concret, cu ea!

yo9fmp scrie:Oricum e-bay ramane accesibil datorita garantiilor privind transferul de bani prin paypal si al asigurarii produselor la transport.
Forma grafica de prezentare,marirea foto sau foto multiple de pe e-bay iti permit evaluari ale unor detalii privind starea unui buton sau zgaraieturi fine.

Aici te contrazic, e perfect posibil sa te uiti la poza unui aparat "asemanator" cu cel pus in vanzare.
Iar Paypal iti ofera garantia ca ajung banii unde trebuie nu si ca ai cumparat un obiect corespunzator, nu?

In rest, am gasit o posibila explicatie.
Majoritatea firmelor si fabricilor producatoare de echipamente radio din Europa au fost infiintate de americani sau au Contracte de desfacere-exclusiv prin acestia.
Normal ar fi ca un produs fabricat in U.E. sa ne fie scutit la plata taxelor TVA.


Nu tocmai.
Manufacturierii care au mai ramas in UE au preturi (cotatii) pentru distribuitorii majori din piete. Cum piata SUA este prima sau a doua din lume, rezulta ca si preturile oferite sunt mai mici.
Pana la accidentul de la Fukushima, pretul de productie al unui FT857D era in jur de 80 de EUR. Restul, pana la pretul platit de radioamatori erau adaosurile.
TVA... Tocmai faptul ca este produs in UE il face "mai exigibil" penru TVA!
Atentie, sunt tari in care TVA-ul e mai mic ca in YO...
Interesant a fost cand am cumparat in 2006 de la WIMO un FT857D; am platit pretul FARA TVA, ceea ce l-a facut atractiv!
Acum se plateste si TVA-ul, dar potrivit reglementarilor UE, acesta este al tarii de vanzare, adica 19% cat e in DE.
Daca vei cumpara din SUA, atunci la pretul de achizitie se adauga si pretul transportului la care se aplica TVA! Zi mersi ca nu se mai aplica si taxe vamale!
Uite asa, ajungi cu pretul cam pe unde e si cel din State!
Chestia aia cu evaziunea fiscala parca nu ti se potriveste Mariane, nu lucrai in MI? :P :P :P tocmai tu?

Ca o concluzie, prefer un magazin cu stoc, cu vitrina, in care sa pipai obiectul, sa pot sa intreb vanzatorul ce parere are cand compar cu altul in aceeasi clasa.
Prefer sa am un certificat de garantie chiar daca uneori mi-l repar singur...
Chiar daca e mai scump, strang din dinti si cumpar "de aici". Asa stiu ca voi putea cumpara si maine altceva, tot "de aici".
Din pura curiozitate, ca mi-am adus aminte: mai stie cineva ce s-a intamplat cu "reprezentanta" Anico de la Tg Mures?