Achizitie transceiver

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
yo4rln
Mesaje: 23
Membru din: Mar Dec 06, 2011 4:24 pm
Contact:

Achizitie transceiver

Mesajde yo4rln » Vin Apr 18, 2014 9:56 am

Buna ziua,
De cateva zile ma confrunt cu o mica problema in a achizitiona un tranceiver si nu reusesc la care anume sa ma orientez. Am facut mai multe studii si am comparat mai multe statii si am intocmit un mic top cu cele care am crezut ca sunt cele mai ok din prisma mea.
Lista ar arata cam asa:
1 Elecraft K3
2 Yaesu FT DX 3000
3 Kenwood TS590S
4 Icom 7100
5 Kenwood TS2000
Dupa ce au fost comparate ca performante si pret tot nu reusesc sa ma orientez care unul anume. Dupa cum se stie fiecare transceiver are plusuri si minusuri mai multe functii sau mai putine. Dar totusi un echilibru l-am indentificat la Elecraft K3.
Acum eu apelez la cunostinetele dumneavoastre in a ma ajuta sa aleg "cel mai bun tranceiver" :)

Multumesc
73 de yo4rln
yo4rln@gmail.com

YO8SSB
Mesaje: 216
Membru din: Lun Iul 08, 2013 8:29 pm
Contact:

Re: Achizitie transceiver

Mesajde YO8SSB » Vin Apr 18, 2014 11:34 am

1. K3
2.TS-590

73' de YO8SSB!

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Achizitie transceiver

Mesajde 4x1ad » Vin Apr 18, 2014 12:52 pm

@YO4RLN: ca sa stabilesti transceiverul optim ar trebui sa-ti definesti si preferintele de operare (trafic obisnuit sau concursuri majore, moduri de lucru - fonie/CW/digitale, vanatoare de DX-uri rare ...etc.). La fel si destinatia echipamentului, fixa in shack, mobila, portabila.....
Bugetul la dispozitie este un alt element pe care nu l-ai precizat.

Modelele de pe lista ta nu sunt toate din aceiasi clasa.
Oricum ar fi, cred ca receptorul trebuie sa aiba ponderea cea mai mare in ecuatie.

Sunt multe criterii care trebuie cantarite. Daca transceiver-ul este destinat concursurilor majore sau vanatorii de DX-uri rare si DX-peditii, atunci iti trebuie receptorul cu parametri dinamici cei mai performanti. Parametri de baza la un RX sunt: MDS (semnalul minim discernibil), Noise Figure (NF), Blocking Gain Compression, nivelul IMD, 3rd order IMD Dynamic range si 3rd order intercept point. In ultimul timp, se mai folosesc la evaluari pentru caracterizarea receptoarelor si domeniul dinamic al mixajului reciproc, 2nd order intercept point, nivelul de atenuarea a zgomotului de catre filtrele DSP specializate..... Performanta dinamica buna a K-3 vine si din cele 5 roofing-filters comutabile. Filtrele sunt de productie INRAD, cu caracteristici de rejectie superioare celor de la YAESU, Kenwood sau ICOM.

Un parametru important mai este zgomotul compozit care afecteaza puritatea spectrala si liniaritatea semnalelor atat la TX cat si la RX.

Metodele de filtrare si pantele filtrelor folosite (clasice sau pe DSP), sunt un alt criteriu important. Dar decibelii nu spun totul. Impresia operationala este la fel de esentiala. O atentie deosebita trebuie acordata si flexibilitatii sistemului AGC (in trecut limitat la OFF/Slow si Fast). Astazi, cand parte a functiei de AGC se prelucreaza digital, se pot controla mai bine timpii de rise & fall dar si predefinirea constantelor de timp ceea ce duce la anumite imbunatatiri ale receptiei, de negasit in transceiverele complet analogice din trecut. Recomand functiile complexe oferite de circuitele de AGC din K-3, controlabile din nu mai putin de 8 sub-menuuri si care ofera posibilitati inexistente in nu putine transceivere mai scumpe. Un AGC reglat adecvat, poate scoate intr-adevar din QRM statii de altfel necopiabile.

Astazi exista infinit mai multe instrumente si cai de evaluare a receptoarelor ca in trecut, cand ne preocupa in general doar sensibilitatea, selectivitatea si frecventele imagine.

Receptorul se evalueaza in conditii grele: semnale slabe, propagare proasta, aglomeratie produsa de concursuri majore sau pile-up-urile provocate de DX-peditii , vecini locali cu semnale foarte puternice si/sau splattere mari, apropierea de statii de radiodifuziune pe unde medii etc.. Un receptor trebuie testat si cu antene zgomotoase ( LW, Verticale etc.).

Functionalitatea, flexibilitatea, ergonomia, fiabilitatea...sunt alte date care trebuie luate in considerare in hotararea finala, pe cat posibil cu cat mai multa obiectivitate. Brosurile frumos colorate ale producatorilor sunt ultimul material care trebuie sa te influenteze: strategiile mestesugite de marketing, transforma reclama onesta intr-una ditirambica, fara nici o legatura cu realitatea. Prospectele mai au pacatul si ca deseori prezinta parametri masurati in conditii relaxate (ex. spacing de 50 sau 20KHz in loc de 2, 5 sau macar 10KHz) sau promit DSP-uri formidabile care scot semnale slabe din neant.

Daca bugetul nu este o problema majora ;) , este cat se poate de evident ca transceiver-ul cel mai performant de pe lista este K-3. Alaturi de FTDX5000, este transceiver-ul cu receptorul cel mai performant de pe piata la ora actuala, dar avand avantajul suplimentar ca este mult mai ieftin. Dar, la performante egale, FTDX5000 poate costa si dublu decat K-3 (functie de optionale).

K-3 poate fi facut si mai ieftin prin alegerea/optimizarea optiunilor initiale (2nd RX, filtre, 2m, etc.), fiind un echipament extrem de modular.

K-3 poate fi comandat si sub forma de kit, reducand costurile cu cateva sute de dolari suplimentari. K-3 are totusi un dezavantaj (dar numai in ochii unora): estetica lui poate fi caracterizata drept "austera". Pentru mine, un alt minus este finalul TX pe 12V, personal le prefer pe ele de 50Vdc sau macar 28Vdc ,pentru puritatea spectrala mai mare. Dar alimentarea la 12V este si un avantaj la mobilitate, gabarit si greutate.

K-3 este la ora actuala si cel mai "pregatit" transceiver pentru operare "remote" prin internet, are optiuni in acest sens total integrate cu bataie de cap minima fata de restul ofertei de pe piata. Si controlul lui de catre computer este mai avansat si mai flexibil decat la Yaesu.

E bine de stiut ca in doar cativa ani, K-3 a devenit cel mai popular transceiver HF in randurile amatorilor de concursuri majore extrem de aglomerate, a DX-peditionarilor precum si a vanatorilor de DX-uri, luand locul batranului FT-1000MP.

Poate fi achizitionat direct de la producatorul din California sau de la QRP Shop din Germania. Firma germana achizitioneaza kit-uri din SUA, le ansambleaza, le testeaza si le face si service. Transportul din DL este doar o fractiune fata de cel din SUA desi , ca de obicei in Europa, pretul de baza este mult mai mare. Trebuie hotarata insa cu intelepciune configuratia dorita si apoi facut calculul comparativ al costurilor de transport plus taxele aferente, pentru a decide diferenta de pret reala in varianta importului din SUA sau DL. Kit-ul poate fi construit cu usurinta (gen Lego, fara lipituri). Iti pot explica pe email avantajele si dezavantajele acestei optiuni. De notat ca atat kit-ul cat si transceiverul K-3 ansamblat in Germania vin cu 2 ani garantie, in loc de un an de la Elecraft.

Consider K-3 ca transceiver-ul cu raportul cel mai bun cost/performanta de pe piata la ora actuala. Si nu, nu primesc (din pacate) procente comision de la Elecraft . :lol:

Din lista ta, mai remarc TS-590 care ofera (cel putin in opinia mea), un receptor mult mai performant decat alte echipamente cu mult mai scumpe. SPoseda un MDS foarte bun dar si o dinamica excelenta la un spacing de 2KHz (piatra de incercare), surprinzatoare pentru un transceiver din aceasta categorie de pret. TS-590 are un raport cost/performanta foarte bun si este un compromis mai mult decat reusit pentru bugete mai reduse.

Poti discuta cu posesorii respectivelor modele, dar numai cu cei in a caror discernamant si competenta tehnica si de operare ai incredere. Ii poti identifica repede dupa faptul ca-ti vor expune atat avantajele cat si dezavantajele alegerii respective. Eu evit opinia celor care considera intodeauna ca achizitia lor e cea mai buna si cea mai sexy, fara sa mentioneze si aspectele mai slabe, prezente in orice echipament, indiferent de pret. In plus, ma astept ca cineva care-si exprima o opinie pozitiva sau negativa, s-o poata argumenta rational si nu emotional.

Exista (din cate stiu eu) cca. 15 transceivere K-3 in Romania, asa ca ai cu cine discuta si eventual vizita pentru un scurt test practic si o impresie personala.

Din lista ta, am rezerve fata de TS-2000. Motivul este ca, desi acopera cele mai multe benzi incl. VHF/UHF/SHF (ceea ce l-a facut foarte popular la vremea lui), receptorul nu este chiar cea mai fericita alegere daca concursurile, DX-peditiile si vanatoare de DX-uri rare se gasesc in varful preferintelor tale. Este si conceptie mai veche decat celelalte echipamente de pe lista si mult prea scump pentru performanta RX-ului oferit.

IC-7100 este un transceiver foarte dragut, dar este complet din alta categorie de echipamente, cea a transceiverelor mobile ,care dispun de receptoare foarte modeste. Acestea au tendinta sa se cam "innece" cand sunt conectate la antene cu suprafata de captare mult mai mare decat micutele antene mobile.

FTDX 3000 are un receptor usor mai performant atat la parametri dinamici cat si ca DSP decat TS-590, insa este prea nou pe piata (1 an), ca sa fi adunat suficiente date istorice despre fiabilitate. Costa si aproape 1000 euro mai mult decat TS-590 si trebuie cantarit daca diferentele (nu prea mari de performanta) merita acesti bani in plus.

Daca doresti sa te documentezi mai in adancime, iti pot pune la dispozitie via e-mail Product Review-urile publicate de revista QST pentru toate transceiverele de pe lista ta pentru a le putea compara. Insa atentie, simpla enumerare a unor valori numerice mari (vestitele galeti de decibeli) pentru cei mai importanti parametri este importanta, dar nu este suficienta. Fara o impresie operationala, imaginea nu este suficient de relevanta.

Nu am vrut sa fac un doctorat din alegerea unui transceiver, insa sper ca sugestiile mele sa te ajute sa faci o alegere optima. Cu exceptia lui IC-7100, am avut pe masa toate modelele mentionate de tine si le-am testat in diverse conditii de banda si pe diverse antene.

Daca ai intrebari suplimentare, iti stau cu placere la dispozitie.

Un Paste fericit alaturi de cei dragi pentru toti radioamatorii YO.

73
Morel
4X1AD
ex.YO4BE
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO3ITI
Mesaje: 406
Membru din: Vin Dec 11, 2020 9:09 pm
Contact:

Re: Achizitie transceiver

Mesajde YO3ITI » Vin Apr 18, 2014 4:51 pm

...
Ultima oară modificat Mie Iul 23, 2014 7:22 pm de către Anonymous, modificat 1 dată în total.
====================
73 de YO3ITI

YO3RJE
Mesaje: 8
Membru din: Joi Mar 13, 2014 10:06 pm
Contact:

Re: Achizitie transceiver

Mesajde YO3RJE » Vin Apr 18, 2014 6:58 pm

Am TS590 si sunt foarte multumit de el.

Avantaje:
Butoane ergonomice, dimensiune potrivita (e micut, incape foarte bine pe birou); receptor sensibil; IF DSP cu functie de reducere a zgomotului care chiar functioneaza; puterea reglabila de la 5 la 100W cu pas de 5W; antena tuner foarte rapid si performant; se leaga usor la PC pe USB si e suportat de programele specializate de radioamatori; e capabil si de operare remote pe internet.

Dezavantaje:
Sensibilitatea mare a receptorului vine cu ceva zgomot in banda; de multe ori aud statii foarte departate, dar nu ma aud ele pe mine (hi); nu are control de IF shift, ci doar un fel de ingustare a benzii audio low si high; pe FM indicatorul S-metru e cap de scala cam la toate statiile (cred ca are o problema).

Ca si concluzie, nu l-as schimba cu altceva, nu cred ca-l bate ceva la acelasi pret (sub 2000$), poate si antena are ceva de spus (am un Windom Carolina de 40m lungime, montata sus la etajul 10).

Sarbatori fericite si toate cele bune.
Adrian, YO3RJE
Ultima oară modificat Lun Apr 21, 2014 9:28 pm de către YO3RJE, modificat 1 dată în total.

Avatar utilizator
YO8TK
Mesaje: 248
Membru din: Dum Iun 20, 2010 6:40 pm
Contact:

Re: Achizitie transceiver

Mesajde YO8TK » Vin Apr 18, 2014 8:19 pm

Sint detinatorul si utilizatorul unui Elecraft K3.
Am avut si inca mai am si alte echpamente de la Icom,Yaesu ,Kenwood, insa K3 este cu totul altceva fata de cei trei mari producatori mentionati mai sus.
Intradevar finisajul lasa de dorit dar functionarea si meniul sau compenseaza cu mult partea vizuala.
Daca cei de la Elecraft ar fi avut un designer japonez ar fi avut un succes rasunator dar.....nu a fost sa fie.
Oricum cine stie sa aprecieze parametrii de receptie alege K3.Cine vrea un aparat fitos alege altceva.HI!!
Asa cum spunea si Morel partea de receptie este cea mai importanta la un TCVR.
Daca doresti pot sa-ti stau la dispozitie si cu alte amanunte,cu toate ca tot ce scrie pe site-ul oficial Elecraft este real,inclusiv pretul.
Dealtfel internetul abunda de opinii despre K3 .
Poti incerca un IC 775DSP, chiar daca este mai vechi.
Opinia mea este ca nu exista, inca, echipamentul perfect.Adica sa multumeasca pe toata lumea.

Sarbatori fericite!
Paste fericit!

Silviu YO8TK
YO DX Club Member nr.468
Master of Sport #1140

yo3cen
Mesaje: 167
Membru din: Lun Oct 27, 2014 4:29 pm
Contact:

Re: Achizitie transceiver

Mesajde yo3cen » Sâm Apr 19, 2014 3:54 am

Nu am "pipait" un Elecraft dar din ce am citit pe forumul de la eham (transcievere Elecraft versus x, y, z proiectate in JA) se pare ca radioamatorii americani se impart in doua categorii:
- cei care sunt mandri ca au un Elecraft scump "made in USA".
- cei care nu sunt fani Elecraft si ii deranjeaza faptul ca trebuie sa investeasca bani in plus la un xcvr barefoot scump. Acestia recomanda de obicei cumpararea unui xcvr made in JA si investirea banilor ramasi (disponibili), in antene.

Nu cred ca un xcvr made in JA are pe un forum 8276 subiecte de discutie/comentarii/reclamatii cum are K3 (doar 2007 -2008) (http://elecraft.365791.n2.nabble.com/K3-f365792.html).

YO8SSB
Mesaje: 216
Membru din: Lun Iul 08, 2013 8:29 pm
Contact:

Re: Achizitie transceiver

Mesajde YO8SSB » Sâm Apr 19, 2014 10:51 am

Sunt foarte multe echipamente de calitate, sfatul meu este sa investesti fff mult in antene bune, iar rezultatele vin si pe batranul FT-250!

73' de YO8SSB!!!

yo4rln
Mesaje: 23
Membru din: Mar Dec 06, 2011 4:24 pm
Contact:

Re: Achizitie transceiver

Mesajde yo4rln » Lun Apr 21, 2014 12:41 am

Dupa ce am citit cu deosebit interes cele scrise in special de Morel ... am inceput sa imi pun o retorica intrebare daca mai vreau sa achizitionez un transceiver. :shock:

OK lasand gluma la oparte si trecand la lucruri serioase, sa incep cu o mica introducere detin indicativul yo4rln de la varsta de 15 ani , activitate cu o oarecare intrerupere, deh ale tinerertii valuri, perioada in care radioamatorismul a fost putin pus pe plan secund in viata mea, primand alte activitati le cunoastem ficare care ... si cum.
Personal mi-au placut in mod deosebit constructiile radio, deci se poate trage leste o concluzie ca nu sunt un "traficat" desavarsit dar nici un mare constructor (cel putin asta imi dicteaza optimismul), pasiunea pentru electronica mi-a insdreptat catre acest hobby care va ramane doar un hobby, unde nu voi investi sume peste bugetul alocat, dupa cum bine stim cu totii pe langa radioamatorism mai avem si altele de genul familie, casa si alte investitii, uneori mai mari cand sunt la "inceput de drum".
Nu voi "scarifica" in acest moment o suma mai mare 2500-3000 euro in a achizitiona un transceiver, lucru care ma facut sa iau in serios oferta de pe piata.
Personal m-am orientat catre Elecraft K3, am observat ca este foarte bine cotat ca receptor, foarte des intalnit in diverse expeditii , si presupunand ca nu este doar o strategie de marketing, am decis sa il achizitionez.
In urma unor discutii cu diversi radioamatori am intalnit lafel de des expresia "arata urat", sa incep sa cred ca si radioamatorismul se indreapta spre gadget-uri ??? In speranta ca nu, am inceput sa culeg valorile masurate pe diverse transceivere si am observat ca sensibilitate si alte valori cum a zis si Morel clasice, K3 sta destul de bine la selectivitate, IMD, IP3 si alte valori masurate.
Dupa datele culese de mine si asternute pe diverse hartii, tabele etc. si discutia care a avut loc aici pe forum am tras o concluzie cate se poate de clara.
Voi demara procedura de achizitie a unui K3 chiar daca sunt tentat si de catre Kenwood TS590s.

Precizez ca detin un Icom IC-7000 care pana in prezent mi-a satisfacut necesitatea de trafic radio, deseori tinandu-mi companie in diversele delegatii de prin tara.

Va multumesc in mod deosebit pentru timpul acordat acestui subiect si sper din tot sufletul ca acest subiect sa nu ramana inchis si pentru alti "colegi de suferinta" de ai nostri care se confrunta cu astfel de probleme.
Sau eventual sa facem o sectiune de review-uri al diverselor achipamente pe care le avem prin shack.

Eu nu pot decat sa va mai multumesc inca odata si sa va urez un "HRISTOA A INVIAT" si bine inteles traditionalul 73 de yo4rln

YO9IRF
Mesaje: 328
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Achizitie transceiver

Mesajde YO9IRF » Lun Apr 21, 2014 10:09 am

Cum a spus si YO8SSB: o sa ai satisfactii mult mai mari daca bagi banii in antene in loc de transceiver.


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 21 vizitatori