Analizor Plus

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Analizor Plus

Mesajde YO8TFF » Dum Ian 08, 2017 8:57 pm

Are cineva așa ceva http://www.hg7an.com/userguide/Antenna_ ... rguide.pdf
pentru a da detalii suplimentare față de ce scrie în pdf.
Sunt în discuții cu Zoli - HG7AN legat de viitorul acestui analizor, în special dacă rămâne firmware-ul asa cum este sau are de gând sa-l dezvolte.

73, Florin

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Analizor Plus

Mesajde yo3fhm » Dum Ian 08, 2017 9:39 pm

Nu am folosit acest analizor, dar am fost curios sa vad documentatia.
Vad ca foloseste conv. AD de 12 si 16 biti, ceea ce ar conduce la performante superioare fata de analizoarele ghidonate pe 8biti. La tipul asta de analizoare este mai important principiul de masura fata de softul in sine. De erorile introduse de partea hardware depinde acuratetea masuratorilor finale.
Vad ca masoara doar in mod reflexie (S11), dar e interesanta optiunea de utilizare pe baterie.
Nu e clar daca afiseaza faza coeficientului de reflexie sau faza modulului impedantei, care in general, e mai sugestiva pentru masuratorile cu care suntem obisnuiti. Cert e ca ar putea sa conceapa si un export de parametri S, pentru a putea fi importati ulterior in softuri care suporta astfel de operatiuni si care ar putea fi folosite pentru studiul si optimizarea dispozitivelor masurate.
Acuratetea spre care tinteste e remarcabila (10nH, 1pF), dar trebuie sa aiba grija sa fie si realista. O mufa SMA mama de panou are o capacitate de aprox. 5.5pF, asadar trebuie sa se gandeasca sa sugereze si anumite modalitati prin care utilizatorul poate compensa elementele parazite ale monturii de masura.

De asemenea, cred ca ar fi foarte important ca in manualul de utilizare sa includa si exemplificari ale situatiilor limita, in care range-ul impedantelor complexe masurate poate fi depasit. Utilizatorul obisnuit nu se gandeste la asta si de multe ori poate fi pacalit. De asemenea, vad ca afiseaza rezultate si pe diagrama Smith - lucru imbucurator pentru cei care stiu cum sa lucreze cu astfel de instrumente. Tinand cont de acuratetea la care tinteste, ar putea include in soft rutine care sa permita functii de tip Port Extension sau extragerea parametrilor motionali ai cristalelor de cuart.

Se pot face si mai multe, dar totul are un pret si depinde cu cat va dori sa-l vanda, tinand cont de concurenta existenta. Sunt sigur ca alti colegi vor mai gasi posibile utilizari de adaugat, mai ales daca vecinul din HA isi permite sa comercializeze asa ceva la un pret cu care sa infranga concurenta!
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

4x1ad
Mesaje: 471
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 11:29 pm
Contact:

Re: Analizor Plus

Mesajde 4x1ad » Dum Ian 08, 2017 10:58 pm

@YO8TFF: analizorul lui HG7AN pare oarecum atractiv desi specificatiile sunt mult prea sumare si ii lipsesc cateva functii foarte practice in masurarea de antene pe teren. In opinia mea subiectiva, un analizor de antena trebuie sa fie stand-alone, cu inmagazinare de date si conectivitate USB ulterioara; sa aiba domeniu de masura si afisare extinsa pentru SWR (pana la 1:100), Zs (R & X) pana la 10kOhm (nu 1kOhm) precum si functia multiband care-ti permite reglarea foarte comoda si rapida a antenelor multiband prin afisarea simultana a SWR & Zs pe 4-5 benzi odata. Daca are si alte functionalitati de mini-laborator, cu atat mai bine dar sa nu vina in contul parametrilor de baza.

Daca ar trebui sa aleg astazi din puzderia de analizoare de antena (kituri sau asamblate) de pe piata, as compara intotdeauna specificatiile si functionalitatea in raport cu: http://www.sark110.com/specifications sau cu : https://www.rigexpert.com/files/manuals ... OOM_en.pdf . desi exista si VNA-uri mai performante si mai sofisticate pe piata (evident si mult mai costisitoare), SARK110 si familia Zoom de la RigExpert mi se par standardele zilei pentru radioamatorul mediu.

Un analizor de antena este o investitie serioasa si extrem de utila pentru cei ce-si construiesc, monteaza si experimenteaza antene. O astfel de achizitie se face o data la multi ani astfel ca factorul cost/performanta trebuie sa fie cel dominant. E de preferat sa se cumpere si sa se utilizeze in comun un analizor cu adevarat bun si util de catre un grup de 3-4 radioamatori decat solutii relativ ieftine cu multe goluri in acuratetea masuratorii, functii esentiale lipsa sau domenii de masura prea restranse.

73 de Morel, 4X1AD ex.YO4BE

P.S. : si eu consider ca posibilitatea de a masura C de 1pf si L de 10nH este mai mult dorinta inimii lui HG7AN decat o realitate tehnica sustenabila.
"Daca antena buna nu e, nimic nu e...."

"Radio Amatorii nu trebuie sa fie profesionisti in radio-electronica, dar nici diletanti"

YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Re: Analizor Plus

Mesajde YO8TFF » Lun Ian 09, 2017 9:11 pm

Vă mulțumesc pentru informații.
Ce mă încântă la acest analizor de antena este că pe lângă acestă funcție avem o punte LC și două ieșiri generatoare de semnal independente. Având în vedere cele trei funcții raportat la cost și faptul că folosește un server web la care userul se poate conecta cu mai toate terminalele indiferent de platforma cu un browser web face să devină interesant.

Am pus și câteva întrebări la care primit răspunsul de mai jos:
Questions and answers:
1. Exist possibility to update the firmware/software?
You can update web modifications via wifi, and I can update the core program modification.
If yes,
2. Have in plan to update the software/firmware? To add new functions?
Yes, I have own ideas and I got lot of from users.
3. Can be used to measure response from filter? Using sma connector like DUT and DET. No. I have a plan to develope a wobbler function, in that users can meausre the filter graph...
4. Exist possibility to extend the LC meter domain? For inductance in special?
Please write more details...
5. What is in the package? Analyzer only or exist something like power adapter, socket sma to bnc adapter, etc?
The analyzer, power adaptor and sma to bnc or sma to so239 or sma to N (the user can choose before sending).

Și costul acestuia:
versiunea de la 1MHz la 200MHz este 220Euro+posta (20 euro).
versiunea de al 1MHz la 200MHz și de la 425MHz la 445 MHz este 260Euro+posta (20 euro).

73, Florin

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Analizor Plus

Mesajde yo3fhm » Mar Ian 10, 2017 1:49 am

Salut Florin! Te rog sa-mi permiti sa comentez printre randurile tale.

Conectez afirmatia urmatoare ...
YO8TFF scrie:Ce mă încântă la acest analizor de antena este că pe lângă acestă funcție avem o punte LC și două ieșiri generatoare de semnal independente.
... cu intrebarea nr.4:
4. Exist possibility to extend the LC meter domain? For inductance in special?
>>R: Please write more details...

Faptul ca aparatul masoara inductante si capacitati nu inseamna neaparat ca "puntea LC" este o functie separata. Totul depinde de principiul (hardware) de masura. Daca masoara impedanta si faza, de aici se pot extrage prin calcul toate celelalte valori de interes, inclusiv L si C. Din documentatie, reiese ca aparatul se calibreaza prin standarde SOL (Short/Open/Load) si ma astept ca in cazul asta sa foloseasca o punte de reflexie gandita pe 50Ω. Orice aparat de acest tip va fi limitat de acest principiu - practic impedantele cu mult diferite fata de 50Ω vor fi masurate cu o eroare ce se va mari din ce in ce mai mult pe masura ce creste diferenta intre impedanta masurata si cea a sursei generatorului (valorile coeficientului de reflexie Г se vor diferentia prea putin).

De aceea, nu se poate folosi acelasi principiu de masura pentru un set de valori foarte extins.
Ori, din intrebarea ta referitoare la extinderea domeniului de masura, asta ar insemna extinderea range-ului de impedante masurate, ceea ce nu e posibil folosind acelasi hardware. Asta cred ca este si cauza pentru care autorul ti-a raspuns (prudent) cu intrebarea "Please write more details" .
Daca el spera sa masoare 10nH la limita de jos, banuiesc ca tu ti-ai dori masurarea unor inductante mai mari decat cele mentionate in documentatia aparatului (100uH). Sa zicem ca vrei sa masori inductanta bobinelor de dimensiuni medii si mari (socuri RF si transformatoare), pornind de la 1mH in sus. De cele mai multe ori, asta inseamna un numar de spire mai mare, ceea ce se traduce prin cresterea valorilor elementelor parazitice. Odata cu acestea, va trebui schimbat si principiul de masura pentru a putea obtine o acuratete acceptabila.
Din cauza asta, nu poti fabrica un aparat care sa fie "universal".
3. Can be used to measure response from filter? Using sma connector like DUT and DET. No. I have a plan to develope a wobbler function, in that users can meausre the filter graph...
Functia de vobulare poate fi utila, dar daca autorul se va limita doar la aplicarea acesteia in domeniul scalar, atunci vei obtine doar caracteristica de transfer a filtrului (S21), nu si ceilalti parametri de interes. Daca filtrul nu e corect adaptat la intrare si la iesire, asta conduce la afisarea eronata a caracteristicii de transfer. Ca sa stii cum sa-l adaptezi, trebuie sa dispui de un instrument de masura vectorial. Ori, in cazul asta, amicul din HA ar trebui sa se gandeasca sa migreze conceptul catre VNA si nu sa ramana la un simplul vobler.
Având în vedere cele trei funcții raportat la cost și faptul că folosește un server web la care userul se poate conecta cu mai toate terminalele indiferent de platforma cu un browser web face să devină interesant.
[...]
Și costul acestuia:
versiunea de la 1MHz la 200MHz este 220Euro+posta (20 euro).
versiunea de al 1MHz la 200MHz și de la 425MHz la 445 MHz este 260Euro+posta (20 euro).

Aici nu prea mai am ce comenta, pentru ca e clar ca se situeaza sub preturile unor analizoare deja existente pe piata (vezi de exemplu RigExpert) si asta poate reprezenta un punct de atractie.
Pentru ceea ce poate face si *daca* face corect, atunci raspunsul ar fi afirmativ - "merita". Dar totul depinde de cat de bine va demonstra ca masoara.

Cum sa-ti spun... Se pare ca amicul din HA incearca sa intre si el pe segmentul asta de piata, neacoperit de altii. Ca sa faca asta, ar trebui sa faca niste concesii, de exemplu sa ofere gratuit pentru testare, cateva dintre aparatele sale. Se pot face baterii intregi de teste, se pot scrie review-uri ulterior si asa se va sti despre ce este vorba. Daca se va limita doar la incerca sa vanda cateva in speranta ca utilizatorii vor fi multumiti din prima, atunci e posibil sa aiba suprize.

Daca e sa tintesti la un instrument vectorial in schimb, atunci deja trebuie sa-ti reorientezi modul de gandire, atat tehnic cat si economic.
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Re: Analizor Plus

Mesajde YO8TFF » Dum Ian 15, 2017 7:23 pm

Cezar, mulțumesc pentru lămuriri și pentru modul cum trebuie văzută ”problema”.
Deocamdată este bine să mai aștept deoarece dețin deja un analizor pentru antene,
modest dar există http://www.foxdelta.com/products/aaz-0616.htm varianta mai veche până la 30MHz.
Observ că sunt și variante reale de vna cu bani puțini ca https://hamprojects.wordpress.com/2016/ ... h-version/ având la bază ideea de aici http://ra4nal.qrz.ru/vna.shtml

73, Florin

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Analizor Plus

Mesajde yo3fhm » Dum Ian 15, 2017 7:53 pm

Salut!
Legat de proiectul HF VNA, vezi ca imi amintesc de Razvan, YO9IRF, care postase pe undeva cum ca a construit unul. Ar fi o idee buna sa il contactezi si sa schimbi o vorba cu el! Si da, pentru pretul cu care poate fi construit, cred ca merita incercat. Totusi, e de retinut ce scrie in textul de pe site (aspect confirmat si de Razvan):
Improvement of the measurement by F1AIA:
Below the diagrams containing the changes to be applied at the level of attenuation values as well as the amplification part with the replacement of a ERA to SGA3386. By applying these corrections, you can be measured attenuations to -40dB and S11 values or Return Loss (RL) -35 to-39dB.
The dynamics of the whole is enhanced with better amplification of SGA, accompanied by a better choice of reference values applied to the inputs of the AD8302.

Asta inseamna ca dinamica e destul de mica si ca atunci cand vei avea de masurat dispozitive care implica atenuari mari (de exemplu, filtre de cuart), te vei lovi de pragul de zgomot si caracteristica de transfer in zona respectiva nu va putea fi afisata corect. Am intalnit aceasi problema la clasicul miniVNA (primul tip, nu miniVNA-ul Pro). O adancime de 40dB e suficienta pentru reglajul filtrului, dar daca vrei sa intri in chestii mai fine (sa zicem evaluarea factorului de forma, care presupune masuratori la -60dB si -80dB), ei bine... acolo nu mai merge.

50 EUR e un pret foarte bun pentru un astfel de aparat si daca ai posibilitatea, ar merita sa incerci inainte de a cumpara analizorul din HA. Dupa ce-l vei pune in functiune, e imposibil sa nu gasesti pe cineva sa te ajute cu masuratori care sa-ti permita sa vezi pana la ce limite te poti intinde cu el si astfel sa hotarasti ce ai de facut in continuare.

Bafta maxima si toate cele bune,
Cezar
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

YO9IRF
Mesaje: 328
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Analizor Plus

Mesajde YO9IRF » Lun Ian 16, 2017 12:58 am

Da, am construit un HF Arduino VNA (zis si VNArduino), fara LCD si butoane (il folosesc doar via USB).

Intr-adevar plafonul e limitat in jos la -40dB, dar nu e asta singura problema: AD9851 arunca niste spurii suficient de puternice sa introduca artefacte pe grafic. E bun sa verifici antena sau unde rezoneaza un circuit LC (inclusiv filtre trece-banda) dar daca vrei sa trasezi caracteristici de filtre e doar orientativ.

Eu am modificat firmware-ul si am adaugat suport pentru Si5351 pe bus-ul I2C (poate merge simultan cu LCD-ul pe acelasi bus, au adrese diferite) si am improvizat o placa de adaptare ca sa stea in soclul facut pentru AD9851. Cu ocazia asta am scapat de spurii si acum merge pana la 160MHz, dar destul de prost (plafonul urca pana la doar -28dB la 160MHz). E nevoie de alt PCB, alt cuplor directional si poate alte resistente de 50ohm, dar deja efortul e prea mare pentru ce potential are.

Daca vreti, pot face niste screenshot-uri cu diverse teste zilele astea, din soft-ul JVNA.
Fişiere ataşate
2016-12-10 12.45.35.jpg
2016-12-10 12.45.35.jpg (158.67 KiB) Vizualizat de 7064 ori
2016-12-10 12.39.47.jpg
2016-12-10 12.39.47.jpg (271.45 KiB) Vizualizat de 7064 ori

YO8TFF
Mesaje: 230
Membru din: Vin Ian 10, 2014 10:43 pm
Contact:

Re: Analizor Plus

Mesajde YO8TFF » Lun Ian 16, 2017 10:37 pm

Mulțumesc Răzvan pentru imagini și pentru informații.
Am găsit un proiect http://www.makarov.ca/vna.htm ce se laudă cu o dinamica de până la 120db.
Pe pagina de mai sus găsim sub formă de kit numai pcb-le.

73, Florin

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Analizor Plus

Mesajde yo3fhm » Mar Ian 17, 2017 8:57 am

YO8TFF scrie:Am găsit un proiect http://www.makarov.ca/vna.htm ce se laudă cu o dinamica de până la 120db.Pe pagina de mai sus găsim sub formă de kit numai pcb-le.
Salut Florin,
Proiectul N2PK VNA apartine lui Paul Kiciak (N2PK) si are ca home-site aceasta pagina:
N2PK's Amateur Radio Projects Page
Ivan Makarov (VE3IVM) e un canadian (de origine USSR, desigur) care a produs printre primii PCB-uri destinate celor care vor sa construiasca VNA-ul lui Kiciak.

Acum, daca o sa te uiti cu atentie pe prima pagina a site-ului N2PK, vei vedea ca la sectiunea "VNA Architecture and Build Info" (spre finalul paginii) scrie asa:
This VNA, [...], is neither complicated nor expensive to build. It can be replicated by anyone with moderate skills in surface mount technology.

Desigur, suna incurajator... pentru cei care citesc si raman incantati de romanţarea intentionata a exprimarii care tradeaza niste aptitudini clasice de marketing superior (mai pe romaneste, de bun vanzator). De ce spun asta ? Păi din cateva motive foarte bine determinate; si iata care sunt acelea.

1) Prin octombrie 2014, am cochetat si eu cu ideea de a avea un N2PK VNA. Si pentru ca desi lucrez si SMD, totusi nu ma consider un om cu "moderate skills in surface mount technology" (cel putin NU cand privesc placile fabricate de nea' Makarov pentru un instrument atat de sensibil! ), m-am gandit ca ar fi bine sa caut oferte la terti producatori, care sa vanda aparatul la cheie. Dupa o cercetare de piata destul de atenta, ma hotarasem la o companie din Londra, UK : Heros Technology LTD . Le-am cerut o oferta si mi-au trimis. Cand am vazut pretul, mi-a pierit cheful instantaneu.
Pentru conformitate, reproduc mai jos oferta respectiva:
Imagine
No comments !

2) Cautand alte oferte, am gasit un N2PK VNA construit si asamblat de AE1S, Andrey E. Stoev.
(domle' , se vede ca rusii tin unul la celalalt!). Arata superb...
Imagine
... dar si pretul era la fel de superb :
Price is set to $995 and includes insured USPS Priority shipping. Shipping to Continental USA ONLY! No international buyers please.

... si cand am vazut ca omul face discriminare internationala, l-am iertat si am tras obloanele.

3) In fine... a treia (si ultima mea incercare) de a aborda proiectul N2PK, a fost cea la care probabil ca te-ai gandit si tu: sa cumpar PCB-urile lui Ivan, apoi componentele... si sa ma apuc de treaba.
Zis si facut. Doar ca in momentul in care am actualizat lista de componente (BOM-ul) si l-am incarcat la Digikey pentru a obtine o evaluare de preţ , am realizat ca nu e cazul sa mai visez inutil. Suma totala se ridica undeva pe la 350 USD, fara a include unele componente (niste toruri care erau fabricate pe la Micrometals, daca nu ma insel, sau ceva de genul asta). De asemenea, daca vrei performante mai bune, trebuie sa achizitionezi separat puntea de reflexie, care mai costa si ea ceva in plus. Avand in vedere ca de la Digikey nu poti cumpara direct fara sa platesti transport, iar transportul peste ocean costa de te ustura, am tras un bottomline si am trecut mai departe la oferte mai realiste (DG8SAQ VNWA3-E ). Sigur, puteam apela la cativa prieteni din SUA sau Canada si sa cumpere ei componentele de la Digikey, apoi sa mi le trimita in tara cu primul avion care ar fi adus vreo ruda inapoi, asa cum fac multi; dar pretul componentelor mi s-a parut mult prea ridicat in raport cu celelalte costuri de realizare si in final, cu performantele asigurate de aparat.

Ah, si inca ceva. Kiciak iti spune ca are o dinamica mai mare de 110dB ("over 110 dB of dynamic range"), intr-adevar, dar trebuie sa fii foarte atent la nuante:
With optional narrowband extensions, [url]this VNA can function through 500 MHz with some degradation in performance[/url].
... si sa te documentezi si din alte surse colaterale. De exemplu: http://www.nsarc.ca/hf/n2pk_vna_wrs.pdf :
Dynamic Range (w/o averaging):
>110 dB dynamic range @ slowest rate
90 dB dynamic range @ fastest rate

Vezi? Pretul platit pentru obtinerea unei dinamici mari, este sweep-ul desfasurat la o viteza mult redusa. Observatie valabila inclusiv pentru analizoarele de spectru ieftine. De exemplu, Rigol DSA815-TG (pret de raft aprox. 1500 EUR) poate atinge 120dB, dar desfasoara sweep-ul intr-un timp foarte lung (>10sec.). Si depinde de ce ai de analizat. Daca nu te plictisesti... accepti si asa si cu asta basta, hi! Oricum, la orice aparat neprofesional, datorita limitarilor hardware, viteza de sweep nu va fi spulberatoare pentru obtinerea unei astfel de dinamici.

Probabil ca as mai scrie si alte impresii, dar cred ca e pierdere de vreme. Am un prieten care a fost muuuuult mai tenace decat mine si care a rabdat cu stoicism, si-a cumparat PCB-urile + o parte din componente, le-a si asamblat si ... cand a ajuns la problema torurilor, a clacat. A facut ce-a facut si a vandut cuiva tot kit-ul muncit cu truda de el (si lipeste foarte elegant SMD-uri!) cu vreo 100 EUR.
Nici aici nu mai am comentarii...

Una peste alta, N2PK VNA e un proiect fain, promite, ofera performante superioare, dar costurile de realizare sau de achizitie nu sunt pentru buzunarul, abilitatile sau rabdarea oricui. De exemplu, daca il vei da cuiva sa-l asambleze, te va costa si asamblarea; daca nu te costa, atunci deja poti sa-ti pui intrebari asupra calitatii finale a asamblarii, pentru ca exista foarte putini "meseriasi" care isi vor strica ochii si isi vor pierde timpul pe gratis, pentru a asambla corect un proiect de anvergura lui N2PK VNA. Din pacate, la un astfel de instrument, nu tine figura cu "hai ca-ti dau o bere pentru asamblare"...

Daca vrei un VNA capabil, eu ti-as recomanda DG8SAQ VNWA3-E (deja citat mai sus). Eu l-am cumparat prin cineva care mi-a facut acest serviciu, de la targul din Friedrichschaffen si m-a costat 470 EUR. Range-ul dinamic determinat de mine e de 90dB pana la 400MHz, apoi scade. In rest, aparatul a meritat toti banii si nu-mi pare rau. Mentionez ca inainte de a-l achizitiona, am experimentat cu mai multe alte tipuri: miniVNA, miniVNAPro, metroVNA, Sark100, MAX4 si... nu-mi mai amintesc. Stiu doar ca nici unul nu s-a ridicat ca performanta la nivelul celui de la DG8SAQ, care a reprezentat cel mai bun compromis pe care mi l-am putut permite intr-o suma de bani rezonabila.

P.S.> Inca ceva. S-o luam si altfel, hi! Adica si comic, si comercial...
Ai ochi buni? Ai abilitati clare de lucru cu SMD-uri? Ai rabdare? Ai timp? Iti permiti o investitie de pana la 500USD doar in componente (inclusiv puntea de reflexie si cutia)? Atunci, indeplinesti conditiile de realizare in regim propriu! Daca nu te grabesti sa folosesti un VNA, atunci ... mult succes in urmatorul an (cel putin! ). Doar... sa ai grija sa nu strici vreun PCB.... pentru ca apoi va trebui sa cumperi unul nou! :lol:

Succes!
Cezar
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 6 vizitatori