Iluminarea panoului L.C.D. cu l.e.d.-uri

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Iluminarea panoului L.C.D. cu l.e.d.-uri

Mesajde YO3AOE » Joi Aug 10, 2017 2:46 pm

Majoritatea covirsitoare a statiilor,in special a celor ceva mai vechi,realizeaza iluminarea fundalului scalei,instrumentului analogic sau-mai nou-al panoului L.C.D. cu ajutorul unor mini-beculete clasice cu filament,in general de 6V/0,05A,grupate si legate in diverse moduri.Acestea cu timpul se innegresc si chiar se ard destul de des,fapt extrem de neplacut,mai ales ca-de cele mai multe ori-accesul la ele este dificil si laborios,necesitind demontari partiale greoaie ale statiei.O solutie eleganta,extrem de fiabila si relativ destul de simpla este schimbarea acestora cu l.e.d.-uri moderne,din cele cu lumina alba calda.In general,beculetele respective au dimensiuni de ordinul a 3-3,5mm grosime si intre 6 si 10mm lungime,astfel ca se pot inlocui cu succes cu l.e.d.-uri cilindrice de 3mm diametru,cu un unghi cit mai mare de dispersie a radiatiei luminoase.Dupa multe cautari, am gasit la T.M.E. tipul OSM5DK34E1A,care se preteaza perfect pentru inlocuire.Pentru uniformizarea dispersiei si marirea gradului de difuzie,este necesara polizarea si slefuirea superficiala extra-fina a corpului diodelor,care se poate face cu multa atentie si rabdare cu ajutorul unui mini-biax cu mini-piatra rotativa conica extra-fina sau chiar cu o pila de ceasornicarie si un smirghel extra-fin,avind grije sa nu afectam terminalele si-evident!-sa notam in prealabil polaritatea la baza terminalelor cu niste marchere colorate.Dupa aceasta operatie mai delicata,pina la montare este recomandabil sa nu mai atingem cu mina libera corpul diodelor,fiindca se pot pata cu grasimea pielii,le manevram doar cu pensete sau purtind minusi chirurgicale.Diodele respective au parametrii electrici in medie de circa 3V/30mA,deci va fi nevoie de re-calcularea valorii rezistoarelor serie originare,care erau puse pentru limitarea curentului initial al beculetelor.Succes! si 73!,Nelu

yo5oft
Mesaje: 131
Membru din: Mie Iul 21, 2010 12:25 am
Contact:

Re: Iluminarea panoului L.C.D. cu l.e.d.-uri

Mesajde yo5oft » Joi Aug 10, 2017 3:02 pm


YO3FZS
Mesaje: 80
Membru din: Joi Iul 01, 2010 5:41 pm
Contact:

Re: Iluminarea panoului L.C.D. cu l.e.d.-uri

Mesajde YO3FZS » Joi Aug 10, 2017 5:33 pm

Exista LED-uri speciale destinate backlight-ului displayurilor LCD/TFT. Nu ma refer la displayurile de dimensiuni mari de la TV-uri ci la cele de dimensiuni mici cum ar fi cele de la camerele foto digitale, telefoane, tablete, monitoare cu diagonala mica/medie, etc. care contin LED-uri SMD de dimensiuni mici, cu lumina alba intensa, ce pot fi recuperate si folosite in multe cazuri pentru inlocuirea altor surse luminoase. Exista astfel de LED-uri cu iluminare axiala sau laterala.
Versiuni cu iluminare laterala le-am folosit inclusiv pentru a inlocui iluminarea cu tub CCFL in cazul unor displayuri LCD grafice de generatie mai veche, dimensiunile reduse ale acestor LED-uri si posibilitatea combinarii lor serie/paralel (si deci alimentare la diverse tensiuni disponibile) montate pe placute PCB subtiri sau chiar flexibile le fac foarte potrivite pentru astfel de situatii.

73!

Traian



Imagine

Imagine

Imagine

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Iluminarea panoului L.C.D. cu l.e.d.-uri

Mesajde YO3AOE » Vin Aug 11, 2017 12:00 am

Da,am folosit si eu asemenea bucati de/din benzi cu l.e.d.-uri plate cu lumina alba calda,in special la iluminarea interioara (sau din exterior sus sau jos) a cadranelor unor instrumente analogice de panou care initial aveau niste beculete care se ardeau destul de repede,acolo unde a fost posibil ca pozitie si fixare.Din pacate,la panourile l.c.d. nu prea este posibila folosirea lor,dat fiind faptul ca beculetele initiale cilindrice sint introduse prin niste orificii circulare mici-strimte in placile suport cu circuite imprimate,pe unde nu se pot strecura decit l.e.d.-uri tot cilindrice cam de aceeasi marime,iar cele mentionate in prima postare par a fi cele mai potrivite acestui scop,evident dupa prepararea descrisa.


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 11 vizitatori