Alegere statie pentru legaturi pe munte

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
Avatar utilizator
YO3IFZ
Mesaje: 11
Membru din: Mar Ian 03, 2012 11:26 am
Contact:

Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde YO3IFZ » Vin Ian 26, 2018 12:02 pm

Buna ziua !

Eu merg destul de mult pe munte; practic alpinismul, dar si drumetia montana, in toate anotimpurile.

Rugaminte:
- as vrea cateva recomandari pentru statii radio portabile care sa comunice bine si eficient pe munte; dat fiind aspectele reliefului montan cu varfuri inalte, creste, dar si vai ; statia radio sa poata asigura comunicarea cu o alta statie radio similara, pe o distanta de cca 15 km.

Va multumesc !

Mihai Cernat YO3IFZ

YO8SDE
Mesaje: 127
Membru din: Mie Aug 04, 2010 2:59 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde YO8SDE » Vin Ian 26, 2018 12:34 pm

Salutare Mihai,

Ai ceva limite de greutate si dimensiuni si pentru statie si antena necesara? Trebuiesc carate in/pe rucsac, nu?
Daca mergi in unde scurte dimensiunile cresc si o sa ai nevoie si de o undita pentru suport de antena, mai ales in zonele de gol alpin. Si dureaza mai mult intinderea si strangerea sistemului. Bineinteles ca mai sunt si alte solutii.
Deci presupun ca vrei ceva in VHF/UHF?
Problema la VHF-UHF este din ce am testat eu ca nu prea poti depasi cu foarte mult orizontul optic. Am vorbit de la refugiul din Saua Grindului la Cabana Curmatura, dar de la Grindul de Jos in Plaiul Foii, nu prea ai sanse, desi sunt mai putin de 15km. Aici intervin repetoarele, cel de pe vf Omu din Bucegi putea asigura comunicarea intre Refugiul Grindul de jos si Plaiul Foii.
Cand ma plimb am si o statie VHF-UHF pe baiera rucsacului: fie un Kennwood THD72, fie un Yaesu FT1XDE. Alese si pentru ca stiu mai mult decat FM, au receptoare GPS, APRS (transmiterea pozitiei, pentru o prognoza meteo, trimis/receptionat un SMS in/spre GSM), dar au si ceva protectie la precipitatii, Yaesu fiind chiar submersibila.
Presupun ca ambii corespondenti au autorizatie de radioamator si indicativ.

YO8BDW
Mesaje: 49
Membru din: Lun Feb 10, 2014 1:59 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde YO8BDW » Vin Ian 26, 2018 12:57 pm

Daca exista posibilitatea unui orizont radio merita luate statii UUS. Daca nu exista radioamatori activi in zona sau orizont radio, exista riscul de a nu gasi suficienti radioamatori pentru activare.
Statii US potrivite : In ordinea inversa a pretului : :D FT857, FT817, etc..in general orice statie cu greutatea sub 3 Kg. Cea mai ieftina solutie : BITX 40 sau BITX 20. Nu tremuri ca o strici la o cadere, ca o pierzi etc..Pentru cei care rad de acest TRX, urmareste linkul:https://www.youtube.com/watch?v=e20H7h6cv2I
Ce vrei mai simplu si eficient pentru 100 USD ?
Pentru antena , dipoli verticali pt 20m, etc.. antene ce se pot realiza pe baza unei undite de fibra de sticla.

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 363
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde yo6rk » Vin Ian 26, 2018 1:49 pm

Salut,

Din cate il cunosc (nu personal) pe Mihai, nu cred ca el este interesat de HF, ci mai degraba de VHF/UHF pentru "activitate" montana (drumetie, catarare, etc).

Mihai, ai nevoie de o portabila, de preferat si ceva care sa stie mod VOX astfel incat sa ai mainile libere cand esti "cu fata la perete". Sunt unele care stiu mai mult de 5W out, asta te-ar avantaja pentru a mari "bataia". Sa nu uitam ca atunci cand esti pe varf... poti avea legaturi la distante mari chiar si cu puteri de 5W (Florin 8sde stie, ca noi ne mai auzim destul de des de prin Crai si pana in Ceahlau sau alte directii pe unde mai balaurim).

No, daca nu am "intuit" bine dorinta ta pentru achizitia statiei dorite, corecteaza-ma si ofera mai multe detalii.

PS: am mutat (si editat) topicul in categoria corecta cu ceea ce se doreste/discuta.

73's!
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

YO9IRF
Mesaje: 328
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde YO9IRF » Vin Ian 26, 2018 2:09 pm

Salut Mihai,

15km poate fi foarte usor sau foarte greu, in functie de teren. Daca nu ai obstacole intre puncte, orice portabila FM VHF/UHF (incepand cu Baofeng UV-5R la US$35) se va descurca - legaturi la peste 100km sunt uzuale intre varfuri de munte cu vizibilitate directa si am depasit 200km de cateva ori. Daca nu ai vizibilitate directa, VHF/UHF te ajuta doar in cazul in care exista un repetor cu acoperire buna in zona, altfel va trebui sa te orientezi catre HF si lucrurile se complica nenecesar de mult.

Recomandarea mea e Yaesu FT-60E; e o portabila VHF/UHF simpla, robusta, usor de utilizat si cu un front end solid (performanta buna la receptie). Din pacate e in proces de inlocuire cu FT-65E, care vine cu cateva avantaje (de ex. baterie Li-Ion in loc de NiMh) dar cu mai multe dezavantaje: front-end mult mai slab, nu mai exista adaptorul care iti permitea sa folosesti baterii uzuale AA in locul bateriei iar calitatea generala a constructiei e mult mai slaba. Multi utilizatori spun ca e "un Baofeng de 3 ori mai scump", caz in care Baofeng UV-5R e imbatabil la pret.

Performanta front-end-ului (capacitatea ca primele etaje din receptor sa poata functiona fara probleme in prezenta semnalelor foarte puternice) e importanta pe varfuri de munte, pentru ca va intalni semnale foarte puternice provenind atat de la distante mari (vizibilitate directa) cat si de la unele site-uri de emisie amplasate in zona (gen Costila). Faptul ca la FT-60E suporta un adaptor pentru baterii AA (Yaesu FBA-25A) e util pe munte/outdoors, pentru ca in caz de urgenta poti folosi in statie bateriile/acumulatorii de la frontala etc.

Avand in vedere ca esti radioamator si iti place sa mergi pe munte, sunt sigur ca te va interesa programul Summits On The Air:

http://www.sota.org.uk/

E cel mai popular program la nivel mondial ce imbina radioamatorismul si iesitul in natura, sunt zeci de mii de radioamatori implicati la nivel mondial si cateva zeci bune in YO (aproape de 100?), inclusiv astia care ti-am raspuns aici. Pe scurt, trebuie sa faci 4 QSO valide de pe un varf de munte sau sa faci legaturi cu altii ce se afla pe un varf de munte. Varfurile incluse in program trebuie sa corespunda unor cerinte minime, gasesti aici harta cu toate varfurile:

https://sotamaps.org/

Daca vrei mai multe detalii, iti stau la dispozitie cu cea mai mare placere.

yo8rzz
Mesaje: 83
Membru din: Joi Iul 31, 2014 3:31 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde yo8rzz » Vin Ian 26, 2018 3:15 pm

Salut,

Am mers si eu destul de mult pe munte si catarare, cateva consideratii din experienta mea:

1. In perete nu ai nevoie de o statie puternica, poti sa te descurci si cu un PMR de 200 RON din supermarket. Acolo greutatea conteaza cel mai mult. Un alt lucru important este nivelul audio de iesire, ai nevoie de cat mai mult, pentru ca de multe ori bate vantul si e greu de auzit statia. Puterea de emisie nu prea conteaza pentru ca distantele sunt mici (cateva lungimi de coarda cel mult, iar baza e in vizibilitate directa). In schimb, orice este in spatele unei creste este inaccesibil: de exemplu din peretele Vaii Albe nu prea poti sa te auzi cu refugiul Costila. E bine si ca statia sa fie impermeabila pentru ca se va uda garantat daca ploua sau cade zapada peste tine.

2. Daca mergi iarna, atentie la condens, LCD si durata de viata a bateriei. Bateriile noi nu se comporta la fel de bine iarna in experienta mea. Nu lua nici o statie cu mai mult de 5W putere. Nu va functiona mai bine, pentru ca antena este mai importanta decat puterea de emisie. In schimb bateria se va consuma mult mai rapid. Oricum ia si o baterie de rezerva pentru ca daca vorbesti mult in 8 ore e consumata o baterie.

3. Ia cea mai eficienta antena existenta, si atentie sa fie foarte flexibila pentru ca o s-o izbesti de stanci, crengi etc. Eu am avut o statie FT60 care dupa cum a a spus YO9IRF era foarte buna, dar era grea si volumul audio era scazut. La ea am pus o antena de 37 cm Diamond SRH si mergea teribil mai ales in 70 cm. In Piatra Craiului se putea deschide repetorul din 2m de la Omu de pe versantul de Vest din zona Braului de Mijloc/Anghelide in sus. Repetorul din 70 cm de la Babele se putea deschide si mai de jos dar ambele nu functioneaza de la Plaiul Foii. In unele situatii vei beneficia de efectul de difractie peste creste daca unghiul nu este prea mare.
O alta posibilitate este sa-ti cosi un dipol full-size pe rucsac, va functiona mai bine decat o antena clasica dar trebuie sa te intorci cu spatele la directia in care vrei sa vorbesti :)

Acum folosesc o statie portabila Wouxun KG-UV9D, care are urmatoarele avantaje: greutatea mica comparativ cu FT60, un front-end decent, nivel audio mare, doua receptoare care sunt utile cand vrei sa monitorizezi doua frecvente simultan. In schimb este mai greu de setat in teren datorita meniului stufos, FT60 comparativ era mult mai usor si mai ergonomic.

73,
Adi

YO3JW
Mesaje: 576
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde YO3JW » Vin Ian 26, 2018 4:02 pm

Felicitari!
Frumos filmulet!
Pit
YO3JW

YO8SDE
Mesaje: 127
Membru din: Mie Aug 04, 2010 2:59 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde YO8SDE » Vin Ian 26, 2018 4:21 pm

Am folosit cu succes hands-free-ul (cu fir) si VOX-ul activat cand a mai fost nevoie sa tin mainile mai mult pe stanca ;)
Cam toate statiile, chiar si PMR-urile au functia de VOX. Important sa poata fi reglat nivelul la care sa fie activat acel VOX sa nu trebuiasca sa tipi si trebuie tii cont de aceea intarziere la intrarea in emisie.
Daca e mult de "palavragit" si se activeaza VOX-ul, e bine de gasit o frecventa libera, dar totusi in zona alocata, eventual cu ceva tonuri si al emisie si receptie si bineinteles de anuntat indicativele ;) Conform cu regulamentul !

@YO8RZZ
R4 de pe vf Omu a avut multe etape in viata sa, eu tin minte ca am facut QSO-uri si din fata cabanei Plaiul Foii, in vremurile in care nu era semnal GSM in zona si le explicam colegilor de tura de ce e bine sa fii radioamator si sa ai statie la tine. Dar poate ma mai lasa memoria ;)

yo5oft
Mesaje: 131
Membru din: Mie Iul 21, 2010 12:25 am
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde yo5oft » Vin Ian 26, 2018 5:59 pm

recomand FT-290R. Se poate alimenta cu baterii R14 normale, sau NiCd/NiMh cu adaptor sau cu celule de baterii de laptop de tip 18650. Permite alimentare intre 8,5 si 14V, scoate 2,5W la 12 volti, moduri de lucru FM/USB/LSB/CW. Un aparat ultraportabil, compact, sensibil si apreciat in toate domeniile de portabil.

YO5QBS
Mesaje: 14
Membru din: Joi Iul 30, 2015 11:02 pm
Contact:

Re: Alegere statie pentru legaturi pe munte

Mesajde YO5QBS » Vin Ian 26, 2018 7:10 pm

tarile din zona noastra incep maratonul ukv ,maratonul ukv la noi de ce sa pierdut?e al-II - lea qtc la care afla uni casa modificat ora de trasmitere (de ce toate astea?) FRR nu poate sa comunice din timp sau nu vrea .ASTA-I INTREBAREA


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori