sursa de 12V in comutatie

Discutii despre surse, probleme, defecte, remedieri...
yo3ggx
Mesaje: 611
Membru din: Mar Aug 17, 2010 2:06 pm
Contact:

sursa de 12V in comutatie

Mesajde yo3ggx » Dum Iun 14, 2015 9:14 pm

Buna tuturor,

Odata cu venirea caldurii, am vrut sa pornesc instalatia de aer conditionat de care nu m-am atins din vara trecuta. Am constatat cu surprindere ca este moarta. Nu dadea nici un semn, indiferent daca foloseam telecomanda sau butonul local.
Cum in general nu ma bag sa depanez astfel de instalatii, am sunat la service-ul autorizat Samsung. Mi s-a spus ca sunt aglomerati si ca ma vor cauta ei peste vreo saptamana doua. Nu cred ca am avut vreodata un aparat electronic Samsung care sa nu mi se strice, asa ca asta oricum se lasa asteptat.
Pentru ca timpul trecea si caldura era din ce in ce mai mare, am decis sa arunc o privire. Speram sa fie ceva simplu, pe partea electronica. Din fericire am gasit manualul de service pe Internet, lucru care m-a ajutat destul de mult. Dupa cateva masuratori am ajuns la concluzia ca sursa in comutatie care alimenteaza cu 12V toata partea electronica si de comanda este defecta. Siguranta cu intarziere era arsa, deci cel putin tranzistorul de putere in comutatie s-a dus. Montajul este unul extrem de simplu, folosind un circuit integrat TNY266PN (DIP 8 pin) care contine atat partea de control cat si etajul final. L-am gasit cu usurinta pe Maica Domnului si eram tare bucuros ca am scapat de o cheltuiala semnificativa (doar constatarea ar fi costat 120RON).
Am verificat cu atentie si celelalte componente (diode, condensatori, rezistente). Toate erau in perfecta stare. Am inlocuit si siguranta cu temporizare cu una de acelasi tip. Inainte sa-l testez am montat in serie cu drena tranzistorului de iesire un bec de 40W/220V, pentru orice eventualitate.
Cand l-am alimentat, la inceput becul s-a aprins putin dupa care a stat stins vreo 2-3 secunde, moment in care s-a aprins la puterea maxima. "Oooops!" am zis. Mi-o fi scapat ceva. Am luat din nou la verificat celelalte componente, dar nu am gasit nimic in neregula. Bineinteles ca tranzistorul final din integrat crapase (vreo 80 ohm rezistenta D-S). Din fericire cumparasem pentru orice eventualitate 2 circuite, fiind foarte ieftine. L-am inlocuit si am pus in locul becului o rezistenta de putere de 2.2Kohm pe care o aveam la indemana. Am deconectat si sarcina de pe 12V. M-am uitat cu osciloscopul si montajul dadea semne ca incepe sa oscileze, dar rezistenta fiind mare bucla de reglaj nu se putea inchide corect. Mi-am zis: "poate o fi fost defect acel circuit" si am zis sa mai incerc inca o data. La fel. A functionat 2-3s si apoi a crapat.
Ma gandesc ca printre cititorii acestui mesaj sunt cu siguranta unii mult mai experimentati decat mine in depanarea unor astfel de circuite. Am atasat si schema, pentru a intelege mai bine despre ce vorbesc.
Are cineva cea mai vaga idee unde poate fi problema? S-a mai intalnit cineva cu o astfel de situatie?
Cum presiunea casnica sa gasesc o solutie era mare, am inlocuit partea de circuit cu un alimentator in comutatie de 12V/1A si m-am bucurat cand toata instalatia a pornit si functioneaza asa cum trebuie. Nu vreau sa o las asa, nu este o solutie deloc eleganta, dar momentan nu am alta idee.

Multumesc anticipat.
Dan YO3GGX
Fişiere ataşate
sursa.jpg
sursa.jpg (116.94 KiB) Vizualizat de 10289 ori

YO5VAE
Mesaje: 246
Membru din: Dum Iun 20, 2010 9:58 am
Contact:

Re: sursa de 12V in comutatie

Mesajde YO5VAE » Dum Iun 14, 2015 10:26 pm

Eu mi-am facut un fel de regula...daca toate componentele par a fi bune, incerc si inlocuirea electroliticilor sau cel putin masurarea lor cu un esr-metru, dar scosi din circuit. Merita incercat. Aproximativ 60% din defectele intalnite de mine in special in surse aveau ca si cauza condensatori electrolitici (dar nu numai) devalorizati...uscati...umflati...etc. Poti incerca sa ii schimbi si pe cel/cei la 1.5 sau 2 kV. Uneori se strapung.
73 de YO5VAE - Edy

yo3ggx
Mesaje: 611
Membru din: Mar Aug 17, 2010 2:06 pm
Contact:

Re: sursa de 12V in comutatie

Mesajde yo3ggx » Dum Iun 14, 2015 10:32 pm

Buna Edy,

Nu am masurat ESR-ul condensatorelor electrolitice, dar capacitatea pare sa fie ok. O sa incerc si asta, cu ei scosi din circuit. Felul cum functioneaza acest circuit il face imun la scurtcircuite pe iesire, iar sursa de intrare de 290Vcc functioneaza corect. Incep din ce in ce mai mult sa suspectez transformatorul, ca ar avea ceva spire in scurt. Am masurat inductanta cu el scos din circuit. Este de circa 12mH pe primar si ccirca 50uH pe secundar. Sunt valori normale?
De asemenea masurand impedanta primarului am facut scurt pe secundar si a scazut primarul la circa 50uH.

Toate cele bune,
Dan YO3GGX

va3fgr
Mesaje: 19
Membru din: Joi Ian 05, 2012 6:44 am
Contact:

Re: sursa de 12V in comutatie

Mesajde va3fgr » Lun Iun 15, 2015 8:30 am

Salut Dan,

Din experienta mea, spire in scurt la traf sunt destul de rare. Chiar daca ar fi asa, integratul face limitare de curent pe fiecare ciclu si daca apar supracurenti, taie MOSul comutator destul de repede si intra in restart. Este cazul televizoarelor care nu mai pornesc, dar se aude un tacanit.

As masura cu atentie snubberul format din D4201, R4203 si C4202. Functionarea lui incorecta duce la aparitia unor varfuri mari de tensiune care strapung MOSul comutator si pe care circuitul de comanda nu le poate contracara.

As mai masura la rece componentele din bucla de reactie: ZD4202, R4206, R4207, optocuplorul, R4202.

In cazuri rebele eu alimentez la tensiune redusa, cat sa il fac sa oscileze si umblu in bucla de reactie ca sa vad daca pot ajusta factorul de umplere. De asemenea, la tensiune redusa, masurarea riplului pe condensatori arata in ce stare se afla. Am avut anul trecut la reparat o sursa de PC care a scos 12V pe tensiunea de STBY si a ars o placa de baza. Problema a fost un electrolitic uscat in zona buclei de reactie.

Bafta!
Gabi
==========
Ex. YO3FGR

yo3ggx
Mesaje: 611
Membru din: Mar Aug 17, 2010 2:06 pm
Contact:

Re: sursa de 12V in comutatie

Mesajde yo3ggx » Lun Iun 15, 2015 12:41 pm

Buna Gabi,

O sa verific din nou componentele, una cate una, poate mi-a scapat ceva.
Intre timp am montat o sursa externa de 12V ca sa ma coving ca restul functioneaza si nu par sa fie alte probleme. As lasa asa, dar nu imi plac improvizatiile si pierd modul standby cand sursa trece pe 5V dintr-o comanda data de procesor.

Toate cele bune,
Dan YO3GGX

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: sursa de 12V in comutatie

Mesajde YO3AOE » Mar Iun 16, 2015 7:59 am

In cazul in care la masuratori apar capacitoare electrolitice suspecte,in sensul de pierderi mai mari sau e.s.r. marit,ele trebuie inlocuite cu altele de cel putin aceeasi valoare (masurate!),dar la o tensiune usor mai mare,in sensul de urmatoarea pe scara tensiunilor standard,fiindca in general in orice montaj electronic capacitoarele electrolitice-de orice fel ar fi ele-sint-statistic vorbind-piesele componente cu fiabilitatea cea mai redusa dintre toate.Bafta! si 73!

YO3APO
Mesaje: 2
Membru din: Mar Iun 16, 2015 9:50 pm
Contact:

Re: sursa de 12V in comutatie

Mesajde YO3APO » Mar Iun 16, 2015 10:11 pm

verifica componentele aferente lui PC4201, piesa principala in circuitul de voltage-control prin reactie negativa, de fapt, cred ca e bine sa incepi cu inlocuirea acestui optocoupler.
Succes!

yo3ggx
Mesaje: 611
Membru din: Mar Aug 17, 2010 2:06 pm
Contact:

Re: sursa de 12V in comutatie

Mesajde yo3ggx » Mar Iun 16, 2015 10:15 pm

YO3APO / WA3APO scrie:verifica componentele aferente lui PC4201, piesa principala in circuitul de voltage-control prin reactie negativa, de fapt, cred ca e bine sa incepi cu inlocuirea acestui optocoupler.
Succes!

Din cate am inteles citind documentatia lui TNY266PN, lipsa aceste reactii ar trebui sa opreasca oscilatorul, nu sa distruga etajul final, dar orice e posibil.

Momentan am pus o sursa separata de 12V ca sa poate fi folosita instalatia, dar sper in weekendul urmator sa am putin timp sa mai fac o incercare cu singurul exemplar de IC care mi-a mai ramas.

Multumesc tuturor pentru sfaturi.

73 Dan YO3GGX

YO3APO
Mesaje: 2
Membru din: Mar Iun 16, 2015 9:50 pm
Contact:

Re: sursa de 12V in comutatie

Mesajde YO3APO » Mie Iun 17, 2015 4:38 am

lipsa feedback-ului face oscilatorul sa mearga "full blast", ceeace poate produce tot felul de efecte nedorite.....
73!


Înapoi la “Surse de alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori