Modificari in sursa de alimentare in comutatie

Discutii despre surse, probleme, defecte, remedieri...
yo4hgx
Mesaje: 315
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: Modificari in sursa de alimentare in comutatie

Mesajde yo4hgx » Joi Noi 30, 2017 1:40 pm

Primul lucru care sare in evidenta este lipsa capacitoarelor de filtraj de pe iesire, in manualul de service apar cuplate direct pe bornele de +/- DC.
IMG_0627.JPG



Din pacate nu fac mare diferenta, cel putin nu notabila, probabil tocmai de aceea au si fost "uitate". La fel si filtrul suplimentar AC pe intrare.

Diferenta insa au facut cele doua bobine in linie pe iesiri. Zgomotul are acum forme mai rotunde si pare ca au disparut spikes-urile destul de pronuntate (care nu pot fi surprinse de camera foto pe ecranul osciloscopului). Sunt curios daca si mai ales cat se simte si la ureche insa abia diseara cand ajung acasa voi putea proba practic. Nu sunt insa foarte optimist...

IMG_0630.JPG


IMG_0629.JPG


Fara filtre
NO filters.JPG



Cu filtre
ACDC filters.JPG



@yo3aoe - Exista surse in comutatie imune la zgomot, prezenta butonului de shift nu face decat sa confirme ca aceasa sursa baga cuie. Posibilitatea trimiterii lor in alta parte nu ma aranjeaza, chiar daca nu le aud tot le vad pe panadapter, plus ca shiftul nu e stabil ci variaza probabil termic asa ca ma devreme sau mai tarziu iar vin peste tine.

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Modificari in sursa de alimentare in comutatie

Mesajde YO3AOE » Joi Noi 30, 2017 2:31 pm

Da,am inteles,corect!,asa este,dar astea sint faptele,unele firme nu sint in stare,nu vor-sau mai bine zis nu-si pot permite-hi!-sa elimine total acele reziduuri,fiindca ar creste prea mult pretul de cost si implicit si pe cel de la raftul magazinului. In ceea ce priveste eliminarea totala,sau macar atenuarea cit mai mare posibil obtenabila a acelor reziduuri pina la a deveni insignifiante s-ar putea face si in regim propriu astfel: se stabilesc cit mai exact toate piesele componente care determina frecventa de lucru de comutatie si se inlocuiesc cu unele identice dar de cea mai buna-mare calitate posibil obtenabile,astfel ca frecventa de lucru sa fie pe cit posibil cit mai stabila,si pe un tor mai mare din ferita de/pentru impulsuri care sa permita bobinarea cu sirma groasa potrivita cu curentul maxim consumat,se bobineaza doua infasurari identice dar in antifaza,care apoi prin masuratori,calcule si tatonari repetate cu capacitoare de o cit mai buna calitate in paralel sa se acordeze cit mai exact pe frecventa de comutatie masurata,astfel constituindu-se in doua filtre dop (opreste banda) care vor fi intercalate in serie cu circuitul tensiunii de iesire.Aceste filtre dop avind un factor de calitate ridicat au un efect substantial,le stiu bine de pe vremea cind construiam magnetofoane-e tare mult de-atunci-hi!-si trebuia neaparat sa separ foarte bine semnalul oscilatorului de pre-magnetizare a capului universal sau de inregistrare fata de semnalul audio.
Ultima oară modificat Joi Noi 30, 2017 9:01 pm de către YO3AOE, modificat 1 dată în total.

yo4hgx
Mesaje: 315
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: Modificari in sursa de alimentare in comutatie

Mesajde yo4hgx » Joi Noi 30, 2017 4:48 pm

Lasand la o parte eficienta, avantajul surselor in comutatie il reprezinta gabaritul si greutatea. Am studiat un pic schema si dintr-un motiv sau altul in sursa mea lipseste cu desavarsire filtrarea pe partea DC, pe langa capacitoare nu am gasit nici bobina de soc.

Am restabilit montajul conform schemei, 0.1/0.01/220uF pe borne si o bobina de 20uH (Q>4.0) inseriata pe plus si... nu mai vad urma de cuisoare. Cel putin pe osciloscop. Daca nu le mai gasesc nici in receptor inseamna ca am nimerit eu un lot manarit.

Fingers crossed !

final.JPG

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Modificari in sursa de alimentare in comutatie

Mesajde YO3AOE » Joi Noi 30, 2017 11:20 pm

Nu cred ca sint minarite,banuiesc ca asa le-au facut pe toate,pur si simplu fac economie de componente ca sa poata pastra sau chiar scadea pretul,probabil marseaza pe ideea ca cei care sesizeaza treaba asta si au nevoie de o tensiune curata isi vor pune singuri niste filtre LC pe iesire ca-vorba ceea-,nu costa mare lucru!.Am patit-o si eu cu niste incarcatoare-mentinatoare inteligente frantuzesti-dar facute in China-pentru baterii de acumulatoare auto cu plumb si acid sulfuric,pe care cind le-am pus in priza si le-am cuplat la baterii am capatat un urlet continuu de 59 pe toata gama de unde scurte de la un capat la celalalt,deci imposibil de mai ascultat si auzit ceva.Norocul ca mi-am dat seama imediat de unde provine beleaua,si cind le-am desfacut-surpriza!,dar asteptata-pe placa cu circuitele imprimate,spre zona de intrare retea era(u) prevazut din fabrica locul si traseele unui filtru complex de retea,dar nema componentele,nici macar una,erau peste tot doar strapuri cu sirma blanc,pe care a trebuit sa le scot si sa plantez si sa lipesc toate componentele lipsa,norocul ca le aveam in rezerva,recuperate de pe la niste alte surse in comutatie defecte,aruncate,recuperate si reciclate,astia sint (unii) fabricantii contemporani,au invatat si ei si aplica fervent si'ntr-o veselie zicala noastra nationala "las'ca merge s'asa"...

YO6HEM

Re: Modificari in sursa de alimentare in comutatie

Mesajde YO6HEM » Vin Dec 01, 2017 8:23 am

O sursa in comutatie buna,adica cu tot ceea ce este necesar unei bune functionari nu costa nicidecum 150lei.Conceptia sursei dicteaza in mare masura eficienta sursei;daca eficienta nu trece de mimin 90%atunci nu are rost complicatia.Apoi modul de asezare in carcasa,ecranarea si folosirea filtrelor atat pe intrare cat si pe iesire face diferenta intre o sursa adevarata si restul pocnitorilor(in privinta perturbatiilor rf).Adevarul este ca trebuie sa ai mare grija cand cumperi asa ceva ,deoarece ele sunt ajustate din start sa fie un compromis cat mai bun pentru fabricant!Incercati sa o luati invers,adica din 150lei sa scadeti taxe,profitul intermediarilor si la urma o sa aflati ca ea costa catva zeci de lei la producator...acum cinstit vorbind,ce ar putea sa ofere un producator de banii astia? :!:

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Modificari in sursa de alimentare in comutatie

Mesajde YO3AOE » Vin Dec 01, 2017 10:22 am

Pai da,dar daca ar fi cit de cit cinstiti,macar ar putea specifica in fisa tehnica despre ce este vorba,de exemplu ca aparatul respectiv este destinat numai pentru alimentarea benzilor cu l.e.d.-uri,dar nu,ei nu fac asa ceva,plus ca unele asemenea dispozitive nu se incadreaza nici macar in cele mai simple si mai elementare norme electrotehnice,ne-mai-vorbind de standarde riguroase si bine precizate.Cred ca aici cea mai mare vina o are statul,care nu are o institutie oficiala strict specializata care sa verifice si chiar sa testeze riguros parametrii acestor gadget-uri si sa le respinga net de la import pe cele care nu corespund strict normelor europene sau chiar interne in vigoare,sau daca are o lasa sa doarma linistita pe/in scaune.In ceea ce priveste preturile,incarcatoarele-mentinatoarele inteligente frantuzesti despre care scriam in postarea mea de mai sus nu au fost-dar chiar deloc!-ieftine,si totusi erau cum am descris acolo.Un cumparator obisnuit,sau chiar unul cit-de-cit avizat,nu se poate duce la magazin cu osciloscopul sau cu analizorul de spectru ca sa verifice ceea ce cumpara,si chiar daca ar putea n-ar trebui sa fie necesar sa faca treaba asta,este de la sine inteles ca verificarea ar trebui s-o faca statul sau macar importatorul,fiindca detailer-ul chiar n-are cum s-o faca...

yo4hgx
Mesaje: 315
Membru din: Sâm Iun 12, 2010 3:02 am
Contact:

Re: Modificari in sursa de alimentare in comutatie

Mesajde yo4hgx » Vin Dec 01, 2017 11:12 am

Am verificat pe receptor aseara si sunt multumit de rezultat. Foarte putin, dar foarte foarte putin brum in 160m unde butonul de "noise shift" si-a aratat utilitatea. In LF/VLF e doar utilizabila insa ar trebui probabil sa stai cu o mana pe butonul de shift. In rest perfect, de la 80m in sus absolut nimic.

O bulina rosie pentru Alinco, un concept bun, care explica si opiniile contradictorii, cu o finalizare execrabila.

Ca fapt divers, desi dupa ultimele experiente ar cam trebui, nu consider aceasta sursa "pocnitoare ieftina", cel putin din perspectiva pretului. Sigur, nu se compara cu sursa de laborator care mi-a facut o gaura adanca in buzunar dar totusi, noua a costat £110.00, am pe undeva chitanta originala. Pe cutie sunt mentionate aprobarile CE, etc.,... doar ca intre timp cineva a decis sa faca economie.

Problema e ca nu ai cum sa desfaci capacul sa arunci un ochi daca nu lipsesc piese datorita sigiliului pentru garantie.

73!

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Modificari in sursa de alimentare in comutatie

Mesajde YO3AOE » Vin Dec 01, 2017 12:19 pm

Da,asa este,eu am mai multe surse,sint adeptul sloganului "fiecare statie cu sursa ei separata" plus rezerve,toate de la firma Proxel,dar fiind Stan-patitul-hi!,imediat ce le-am luat n-am mai stat pe ginduri si-desi mai erau in garantie-le-am adaugat suplimentari de decuplari si filtraje LC pe unde am considerat de cuviinta si se pare ca le-am si nimerit bine-hi!,fiindca nu mi-au facut mari probleme de-a lungul timpului.Pe linga asta,ceea ce mi s-a parut important a fost sa le fac si sa le montez in interior niste mini-circuite de pornire intirziata (1-2 secunde),pentru limitarea curentului de retea de pornire,care era destul de mare,asta ca urmare a faptului (constatat statistic) ca majoritatea defectarilor se produc la pornirea si/sau oprirea surselor,ca urmare a regimurilor energetice tranzitorii care se petrec atunci in fractiuni de secunda.73!,Nelu

Avatar utilizator
yo3gh
Mesaje: 714
Membru din: Mie Iul 23, 2014 6:17 am
Contact:

Re: Modificari in sursa de alimentare in comutatie

Mesajde yo3gh » Vin Dec 01, 2017 2:04 pm

Buna treaba 4hgx , a iesit bine ... stiu ca ai mana , daca imi aduc aminte de pozele antenei magnetice ;) , aratau profi !

@3aoe : Legat de sursele Proxel . Firma este in Italy dar producatorul initial este chinez . Acelui producator ii spui ce vrei sa scrie pe ea sau nu si face cum vrei :) ... si ii pui tu emblema la tine acasa. Sunt surse identice cu nume diferite peste tot , am vazut unele identice cu numele Nissei sau fara nume , doar AV-825 de exemplu . Totul se copiaza sau se multiplica , e perioada consumului intens si din cauza chinezilor nu mai e timp de cercetare lunga :)))

Uite un exemplu mai jos, parca seamana cu o sursa cunoscuta , nu ?? Ca forma .. oricum ptr sursele in comutatie nu poti face mari inovatii .... :D —- >
http://www.rmitaly.us/index.php?main_pa ... cts_id=121

Parca o recunoastem, nu ?

@6hem : corect , de acord cu comentariul

Numai bine ,
Dan

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Modificari in sursa de alimentare in comutatie

Mesajde YO3AOE » Vin Dec 01, 2017 3:35 pm

Pina la urma si aerul pe care-l vom respira va fi chinezesc-hi!.Da' nu-i nici o problema,asta si meritam,ei isi dezvolta industria si si-o diversifica,noi ne-o distrugem si-o aruncam la fiare vechi, cine-o fi mai cistigat?.In ceea ce priveste sursele,ce conteaza cum arata si cu care seamana, important este sa-si faca treaba pe care o declara producatorul,iar daca om ajunge sa nu mai putem avea incredere in nimeni si in nimic,mergem la magazin cu osciloscopul si/sau cu analizorul de spectru,le testam cu ele si le luam sau nu,si dac-o ajunge sa fie dracu' chiar asa de negru,ne vom intoarce la cunoscutele,vechile si sigurele surse liniare,pe care n-o sa le mai tinem pe masa la vedere,o sa le tinem sub masa linga clondir,le dam drumul cu degetul mare de la picior si-o sa mearga foarte bine si fara probleme-hi!


Înapoi la “Surse de alimentare”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Google [Bot] și 4 vizitatori