Banda de 5 mhz

yo8cln
Mesaje: 960
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: Banda de 5 mhz

Mesajde yo8cln » Joi Mai 05, 2016 7:45 pm

Unii nu stapinesc limba engleza , altii nu agreaza banda de 5 Mhz , altii nu au antene , dar toti sintem "specialisti" mai ales in ultimul timp ! 73 ! de yo8cln.

yo2loj
Mesaje: 343
Membru din: Dum Iul 30, 2017 7:06 pm
Contact:

Re: Banda de 5 mhz

Mesajde yo2loj » Joi Mai 05, 2016 8:18 pm

YO8RAA scrie:to @yo2loj

Eu am doar o singura nedumirire...
Care e cuvantul pe care nu-l poti intelege din informatia postata?
"Sunt invitati sa participe si radioamatorii in conditiile descrise in articolul de mai jos. Se pot obtine si ceva trofee ca recompensa de co-participare la acest exercitiu militar numit "Exercise Blue Ham"."
Sau unde vezi dumneata ca e vorba de statii YO?
Eu stiu ca ai o pata pe banda de 5MHz dar asta nu inseamna sa ataci tot ce vezi in cale :lol:
Mai bine trage cu urechea pe acolo ce se intampla si daca reusesti poate ne spui si noua in YO. Banuiesc ca nu te-ai obosit sa citesti articolul pana la capat...de unde postarea privitoare la statii yo :lol:
Sa ai parte de ...liniste
73 Mircea YO8RAA


In primul rand, nu am nici o pata pe nici o banda. Nu am nici o pata pe niciunde. De fapt imi lipseste din vocabular acest termen de mahala.
Chiar ma bucur sa pot lucra in 5MHz. Si am si facut niste teste in mod STANAG pe acolo (fara rezultate glorioase ce-i drept). Dar incerc. Faptul ca nu agreez deraparile unora nu inseamna ca am vre-o problema legata de lucrul in 60m.

In al doilea rand de unde ati tras concluziile de mai sus legate de de exercitiul din UK nu stiu. Dar se pare ca spre deosebire de dvs. eu stapanesc limba engleza. Ce nu ati inteles din:

Cod: Selectaţi tot

the ACO (Air Cadet Organisation) will be organising and running a military style national radio exercise named ‘Exercise Blue Ham’

1. ACO nu sunt radioamatori, ci sunt o organizatie de tineret de pregatire militara (https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Air ... Air_Cadets).
2. este un exercitiu militar cu participarea (optionala) a radioamatorilor.
3. este national, iar dat fiind ca nu suntem in UK nu ni se adreseaza noua.
4. daca ati intelege ce scrie acolo (daca ati citit tot articolul), ati fi inteles ca se folosesc frecvente militare din banda de 60m, inclusiv cele alocate si pentru traficul de radioamatori, insa nu exclusiv.
Chiar si mentiunea din ultima parte:

Cod: Selectaţi tot

This exercise does not give amateur stations permission to operate outside of their normal licensing conditions.

Atrage atentia ca nu sunt radioamatori ci militari, iar radioamatorii sa fie atenti sa nu creada ca au voie sa lucreze cum s-ar zice "la liber", ci doar unde au voie. Adica cadetii pot lucra si in afara acelor frecvente, pentru ca NU sunt radioamatori.
Iar acele trofee se adreseaza englezilor care participa la un exercitiu national de comunicatii integrate intre doua organizatii, in nici un caz radioamatorului din YO care nici macar nu are dreptul de a lucra cu acele statii (regulamentul nostru nu ne permite).

Daca credeti ca e rea intentie ceea ce am afirmat, va rog sa participati si va doresc succes! Daca insa veti fi "trimis la plimbare" sa nu va mirati.
Ultima oară modificat Joi Mai 05, 2016 9:43 pm de către Anonymous, modificat 1 dată în total.

yo2loj
Mesaje: 343
Membru din: Dum Iul 30, 2017 7:06 pm
Contact:

Re: Banda de 5 mhz

Mesajde yo2loj » Joi Mai 05, 2016 9:50 pm

Ok. Acum am inteles.
Ati postat in topicul despre folosirea benzii de 5MHz in YO un fapt divers, si nu un indemn la lucrat in acel exercitiu. Mea culpa. Am inteles gresit. Daca va incalzeste cu ceva.
Am incercat doar sa atrag atentia ca nu avem de ce sa ne manifestam entuziasmul si sa "contribuim".
Faptul ca ati luat-o ca un atac la persoana nu e problema mea. Acelasi PUNCT.

yo2loj
Mesaje: 343
Membru din: Dum Iul 30, 2017 7:06 pm
Contact:

Re: Banda de 5 mhz

Mesajde yo2loj » Joi Mai 05, 2016 10:20 pm

Un pic de propagare acum in 60m: EA, PA si DL S9 in 5.363 USB (zgomot la S8+ din pacate).

YO9HP
Mesaje: 96
Membru din: Joi Iul 08, 2010 11:06 am
Contact:

Re: Banda de 5 mhz

Mesajde YO9HP » Vin Mai 06, 2016 11:01 am

A trecut aproape o luna de la autorizarea benzii de 5 MHz in YO, in conditiile "vitrege" mentionate in documentul ANCOM. La nivel de comunicatie publica nu este clar daca s-a realizat ceva in sensul paragrafului 4: "Prin urmare, FRR (respectiv ARR) va trebui sa verifice in ce masura conditiile de propagare din Romania ofera posibilitatea desfasurarii de comunicatii radio in banda de frecvente 5363.5 - 5366.5 KHz, in conditiile mentionate anterior ..." etc.
Din conversatii private am inteles ca exista intentia autorizarii unei statii automate neasistate, pe un canal fix, pentru comunicatii WSPR. Deci alte luni de asteptare. Foarte bine, dar cei care vor sa testeze propagarea in alte moduri potrivite pentru cei 3 KHz alocati (CW, PSK, RTTY etc), ce ar trebui sa faca? Propun FRR si ARR sa gaseasca o solutie aplicabila tuturor celor interesati de aceasta banda. Daca ne gandim la unul din obiectivele demersului ANCOM (comunicatiile de urgenta) atunci ar fi in interesul societatii sa convingem cat mai multi radioamatori YO, cu acoperire geografica larga, sa modifice actualele echipamente si sa construiasca antene permanente pentru a deveni QRV in 5 MHz. Fac un apel la FRR si ARR sa reactioneze pragmatic la mana intinsa de ANCOM si sa ne comunice adresele si formatul in care au nevoie de informatiile colectate in timpul QSO-urilor desfasurate de statiile YO, in orice mod de lucru compatibil cu prevederile documentului ANCOM. Pe de alta parte fac un apel la statiile YO sa efectueze QSO-uri cat mai scurte, sa inregistreze informatiile principale ale QSO-urilor (data/ora/RST cu S real/QTH propriu/QTH corespondent), de preferat in format electronic si sa evite monopolizarea frecventei pentru perioade lungi de timp. Poate ca ar fi potrivit un „gentlemen agreement's”, prin care un operator sa nu ocupe o frecventa mai mult de 15 minute, sa poata reveni in aceeasi frecventa sau pe alta frecventa libera, dupa o pauza de minimum 5 minute etc. Pana la urma, comportamentul real va fi dictat si de intensitatea traficului, propagare etc. In rest, succes in banda de 5 MHz! Alex YO9HP

yo2loj
Mesaje: 343
Membru din: Dum Iul 30, 2017 7:06 pm
Contact:

Re: Banda de 5 mhz

Mesajde yo2loj » Vin Mai 06, 2016 2:23 pm

Ar fi interesant de incercat RFSM-2400, descris de Adrian aici:
http://yo3hjv.blogspot.ro/2007/08/rfsm- ... -mode.html
Sau varianta MARS a americanilor, MS-DMT + AMT.

Aceste moduri sunt standard NATO, permit transferul de fisiere in mod ARQ cu corectie de erori si balize( si e-mail in cazul lui RFSM-8000 varianta platita.)

RFSM-2400 functioneaza "din prima". Am incercat cu Adrian chat si transfer de fisiere in 40m care a mers fara probleme. Din pacate in 5MHz "nu ne-a iesit" inca.

yo8cln
Mesaje: 960
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: Banda de 5 mhz

Mesajde yo8cln » Mie Mai 11, 2016 7:53 pm

Azi la qtc-ul frr am auzit cum ca orice experiment in 5 Mhz efectuat independent de acea echipa a frr poate avea repercursiuni negative din partea ANCOM ! Eu am facut numai receptii (am receptionat baliza din ha la 11:00 cfr). Sper ca nu am incalcat nici o norma. Cit priveste experimentul daca este facut cu dotari gen jumatate de undita pe post de antena , nu stiu cit va fi de relevant. Oricum in 2017 si in YO va trebui sa fie aprobata aceasta banda conform normelor CEPT.
Mult succes in experimente. 73 ! yo8cln.

YO9IRF
Mesaje: 328
Membru din: Sâm Iul 21, 2012 4:43 pm
Contact:

Re: Banda de 5 mhz

Mesajde YO9IRF » Mie Mai 11, 2016 8:38 pm

yo8cln scrie:Azi la qtc-ul frr am auzit cum ca orice experiment in 5 Mhz efectuat independent de acea echipa a frr poate avea repercursiuni negative din partea ANCOM ! ...


Ma intereseaza foarte mult cine exact a spus lucrul asta. Exista o inregistrare ?

FRR sau ARR nu au nici un fel de statut special in fata ANCOM iar comunicarile respective se aplica tuturor radioamatorilor. Oricine are autorizatie de radioamator valabila poate experimenta in banda de 5MHz alocata. ANCOM urmeaza sa stabileasca o strategie de utilizare a benzii in curand.

Razvan.

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: Banda de 5 mhz

Mesajde yo5ajr » Joi Mai 12, 2016 7:59 am

Cand primesti ceva (mai ales gratis) in spate sta in totdeauna o motivatie. Poate imi spune cineva ce a generat alocarea benzii de 5 Mhz? Care este substratul strategiei binefacatorilor? Numarul radioamatorilor dupa "predictii" e in scadere. Nu mai incapam pe cele 6 - 7 de benzi US plus cele de wark plus LF? " Este adevarat ca daca deschid robinetul de apa in ori ce ora curg si de acolo statii din UA dar mai ramane loc."Drumul spre iad de regula este pavat cu cele mai bune intentii".
"Propagarea fie cu noi". 73 de Miki

yo8cln
Mesaje: 960
Membru din: Sâm Iun 19, 2010 9:32 am
Contact:

Re: Banda de 5 mhz

Mesajde yo8cln » Joi Mai 12, 2016 8:38 am

La qtc , yo3czw a citit un comunicat semnat de yo3apj in numele comisiei de us. Inregistrarea nu a aparut pe hamradio.ro , de fapt ultima "noutate" pe acest site este invitatia de participare la concursul "Lucian Blaga" care s-a desfasurat pe 2 mai. No comment ! 73 ! de yo8cln.


Înapoi la “HF”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori