ANCOM plan de actiuni 2017

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
yo2ya
Mesaje: 129
Membru din: Vin Iul 22, 2011 10:34 pm
Contact:

ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde yo2ya » Sâm Dec 31, 2016 9:28 pm

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a dezbătut și adoptat în Consiliul Consultativ planul său de acţiuni pentru anul 2017. Detalii aici: http://www.ancom.org.ro/plan-de-actiuni_119
Interesant ca la alineatul 3 mai spre sfirsit apare si urmatoarea informatie: "Anul viitor, Autoritatea va lansa o consultare publica privind radioamatorismul pentru situații de urgența, în urma careia va identifica principii generale și metode specifice pentru asigurarea suportului procedural de administrare a spectrului radio pentru a susține activitațile de radioamatorism dedicate furnizarii de comunicații în situații de urgența".
Din nou ni se intinde o mina din partea ANCOM-ului, ramine de vazut cum putem valorifica aceasta oportunitate. Cred eu, ca incheierea unui acord poate fi un prim pas spre "dreptul la antena".
La multi ani si s-auzim numai de bine in 2017!!!
Marius-yo2ya

yo5oft
Mesaje: 131
Membru din: Mie Iul 21, 2010 12:25 am
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde yo5oft » Dum Ian 01, 2017 12:56 am

atata timp cat vor coordina ei (ANCOMul) reteaua de urgenta si implementarea ei, fara sa conditioneze apartenenta radioamatorului de ceva structura privata sau federatie sportiva, e OK.
trebuie facut asta repede, si si simplu, ca toti stim ca in cazul unui dezastru sau calamitate comunicatiile de calitate conteaza cel mai mult.
sa faca niste cursuri la care sa participe toti radioamatorii doritori, simulari, exercitii, exact cum se fac si in alte tari.
suntem specialisti in comunicatii. cu o baterie auto si orice sarma putem vorbi la distante mult mai mari decat pot vorbi altii cu alte scule. Avem un hobby din care statul roman poate beneficia foarte mult. Chiar asa de greu e sa ii facem sa inteleaga lucrul asta? ANCOMul este singura entitate care ne poate sprijini cu legea antenelor. Ca altii-s prea ocupati sa o faca...

YO3JW
Mesaje: 576
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO3JW » Dum Ian 01, 2017 11:34 am

La multi ani tuturor!
Marius multumim pentru informatie.
Cred ca aici trebuie sa intelegem ca ANCOM, ca autoritate ce administreaza spectrul radio, nu va face instructajul celor care doresc sa participe in activitati speciale in caz de evenimente.
Banuiesc ca se va face o corelare de frecvente cu celelalte institutii care au astfel de sarcini pentru a asigura intercomunicatiile necesare.
Cat priveste organizarea radioamatorilor este la latitudinea organizatiilor existente sau viitoare sa-si asigure pregatirea teoretica si practica a celor care vor dorii sa faca parte din structuri de comunicatii in situatii de urgenta. Cred ca trebuie tratata cu maximul de seriozitate acest lucru, mai cu seama ca propunerea vine din partea autoritatii nationale care, sper, intinde o mana spre asigurarea acestor comunicatii, si mai cu seama spre interconectarea cu autoritatile abilitate. Aici va trebui implementat un sistem unic de instrumente logistice pentru a asigura acest lucru.
As dorii sa fac o mentiune. Radioamatorii pot asigura comunicatii si nu actiuni de salvare. Autorizatia ANCOM nu da acest drept. In acest scop trebuie sa ai alte calificari.
Astfel, indiferent din organizatie va face parte cel care va participa, ca este hobby sau sport, in acele momente va trebui sa actioneze unitar si cu logistica unica si nu pe grupulete sectare.
73
Pit YO3JW

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO4BKM » Dum Ian 01, 2017 12:05 pm

La mulți ani!
Semnele încurajatoare, dar nu este suficient. Conform destinației sale, ANCOM nu poate coordona nicio activitate practică orientată spre ceva concret, conform propriilor explicații (http://www.anrcti.ro/ancom_106) ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Se vede clar că doar protejează interesele utilizatorilor de comunicații, dar o face în măsura în care acești utilizatori prestează servicii de utilitate publică în viziunea ANCOM. Dacă radioamatorismul s-ar ocupa oficial, prin statut, de activități de care să beneficieze toată societatea așa cum se ocupă posturile de radio, inspectoratele pentru situații de urgență, transportul terestru, naval și aerian, agricultura, exploatarea și distribuirea resurselor etc, acestea ar putea intra în sfera de interese pe care ANCOM să le protejeze. Astfel de activități se pot găsi pe terenul educației și formării tineretului, ajutorării persoanelor cu dizabilități fizice, cerectării, înființării de rețele de urgență reale și funcționale. Dar cu un statut orientat 100% pe activități sportive de performanță (concretizate în titluri și trofee exclusiv sportive), cu o structură dependentă de o instituție guvernamentală cu caracter sportiv, ANCOM nu găsește nimic comun, chiar dacă sportivii manipuleză unde radio, utilitatea lor socială este invizibilă. Câteva inițiative sporadice nu sunt de ajuns, chiar dacă au fost eficace. Ele trebuie să fie organizate și să se desfășoare continuu.
Până când radioamatorii nu vor dobândi, prin structurile din care fac parte, statutul real și nu doar declarat de utilitate publică, dovedit prin cel puțin câțiva ani de rezultate convingătoare în rândul societății, antenele noastre nu vor fi protejate în contra altor interese care au știut să se facă utile și remarcate mult mai eficient. Să ne amintim cât timp a trebuit să treacă pentru ca alte asociații sau cluburi nesportive, cu realizări remarcabile în folosul societății să obțină reglementări favorabile pentru antene, protecția contra poluării radio etc. Numai simplele atribute sportive sau de hobby nu sunt suficiente, chiar dacă în sufletul nostru ne simțim nedreptățiți și pe bună dreptate deoarece punem aici o pasiune care, din păcate, nu are un cadru prin care să se facă efectiv utilă și pentru alții. Iar interconectările, dacă va fi cazul, este o ultimă și simplă formalitate tehnică, mai întâi trebuie să facem să existe interesul societății. Și dacă acest lucru nu ne interesează și pretindem, chiar vehement, să se ocupe altcineva de aceste interese de care ne simțim tot mai frustrați, ne ducem în zona unui egoism care va face lucrurile și mai greu de soluționat. 72!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO3JW
Mesaje: 576
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO3JW » Dum Ian 01, 2017 1:52 pm

Art 16. din Statutul FRR
........................
Organizarea Reţelei Naţionale de Urgenţă proprie şi colaborarea cu Inspectoratele de Protecţie Civilă şi alte organisme, cu misiuni de intervenţie în situaţii deosebite.

Draga Tavi
Dupa cum observi exista o prevedere statutara.
Imi pare rau ca incerci sa acreditezi ideea ca fiind sportivi nu pot participa la astfel de actiuni.
Asi fi preferat sa vii cu modalitati practice in care acest lucru se poate.
De comentarii cred ca lumea s-a cam saturat! Poate doresti sa coordonezi aceasta activitate? Daca stii cum trebuie facut, explica ce si cum. Esti invitatul meu!
Credeam ca 2017 va fi un an al bunei intelegeri!
Sa ma fi inselat asa de tare chiar din prima zi.
73 Pit YO3JW

Avatar utilizator
YO4BKM
Mesaje: 1062
Membru din: Dum Iun 20, 2010 8:40 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO4BKM » Dum Ian 01, 2017 5:23 pm

DR Pit, cât suntem încă pe pace, „La mulți ani!”.
Referitor la art.16 din statutul FRR voi extinde eu obiectivele acestuia, tot aveai obsesia explicațiilor prea selective. Articolul arată 11 obiective, penultimul este cel la care faci referire, 9 au cu caracter sportiv și unul comercial.
Impresia pe care o lasă maniera în care expui problema (există reglementări, există persoane specializate, există ... există ...) nu este nouă și a fost folosită ca principiu organizatoric de cca o sută de ani în statele controlate de partidul unic. Ca să te convingi, vei găsi o paralelă perfectă între ce ai spus și schițele „Cum se face un film (secretul de fabricație)” sau ”Iepurașul atotcuprinzător” de Ilf și Petrov scrise înainte de 1930 (le găsești în culegerea „Atitudine disprețuitoare față de stomac” Editura UNIVERS București 1979 în excelenta traducere a lui Alexandru Stark).
Ca expert evaluator internațional privind finanțarea diferitelor programe (cu o eficiență care a dus la acordarea unui certificat de excelență) mi-am dat seama că orice inițiativă pornită de la orice organizație care funcționează după actualul statut nu are șanse de a fi eligibilă decât cel mult în plan sportiv. Poți discuta de pe o poziție asemănătoare? Cu o floare (un aliniat pus la sfârșitul unui articol din altele 133) nu se face primăvară. Îmi ceri modalități practice. Bazându-mă pe experiența mea, prima modalitate practică și concretă este schimbarea statutului. Dar dacă un expert nu are trecere (și trebuie avut în vedere că un expert nu umblă cu mânuși iar verdictul dat poate fi și unul neplăcut), îți las în continuare inițiativa ca și până acum, înțeleg că ai posibilități și resurse din moment ce mă inviți la o operațiune de anvergură și ai autoritatea de a mă desemna coordonator. De curiozitate, ce competențe acorzi coordonatorului? Numai că și această schemă este la fel de veche și la fel satirizată de Ilf și Petrov. Îți recomand, din aceeași culegere, „Semicocoșovismul” (se încearcă însănătoșirea unui teatru de revistă prin initiative formale exact ca la FRR) ori „1001 de zile sau noua Șeherezadă” capitolul „A doua zi lucrătoare” unde menținerea privilegiilor se face prin curse întinse celor care perturbă, așa cum faci acordându-mi rolul de coordonator.
Vorbești de modalități practice și de o prevedere statutară. Te informaz că pe data de 19 iulie 2016 am completat și depus la FRR un formular de înscriere în „Rețeaua națională de urgența a FRR”, model FRR. Asta după cele două aplicații ale FRR din aer și de la sol, prima fără niciun plan (de parcă cei care trebuiau căutați și salvați erau cei care trebuiau să asigure coordonarea din aer iar echipa de coordonare de la sol chiar a ignorat participarea), a doua mai bine organizată dar și ea fără obiective clare. În afară de un QSL destul de festivist făcut, nu am mai aflat altceva. Formularul trebuia să primească de la FRR un nr. și o dată de înregistrare, n-am primit nimic. Mă așteptam să aflu amănunte, să se publice un plan de acțiune, să se inițieze exerciții cu rețeaua deja formată. Dar s-a petrecut exact ce arătam la început: avem o reglementare firavă, s-au adunat habar n-am câte formulare de înscriere la o rețea de urgență, s-au făcut niște plimbări cu avionul (vai, monșer, ce ravisant!), gata, am rezolvat treaba, dar formal ca dintotdeauna. Se pare că marele combinator cum era numit Ostap Bender, un combinator formal și alt erou al lui Ilf și Petrov, nu a murit. Chiar autorii lui arată, într-o prefață, cum nici ei nu mai puteau scăpa de prezența lui tot mai jenantă în textul romanului „12 scaune” și au hotărât să-l omoare. Dar se pare că nu au reușit. La așa ceva vrei să mă ai colaborator? Să ascult de diverși combinatori în absența unor alte legi mai potrivite? Nuuuu, dragă, am destulă experiență să nu cad în capcană și să fac ce cred că este util chiar dacă nu-ți convine, dar un lucru nu poți nega: lupta contrariilor. Care nu mă împiedică să închei cu un 72, 73!
Antena te ridică, antena te coboară, antena îți dă viață, antena te omoară.
73!

YO3JW
Mesaje: 576
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO3JW » Dum Ian 01, 2017 9:25 pm

Buna Tavi
Revin cu rugamintea de a citi prima mea postare. Sper ca a fost explicit.
Daca nu s-a inteles, atunci sa asteptam ca evenimentele sa se precipite.
As fi bucuros sa avem posibilitatea a avea acces la expertiza celor care stiu ce si cum.
Pace sa fie!
73 Pit YO3JW

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO6EX » Lun Ian 02, 2017 11:47 am

Initiativa ANCOM pentru legiferarea traficului radioamatorilor in cazuri de urgenta este cat se poate de bine venita.
Doar ca va mai trece foarte multa vreme pina se va pune pe picioare o retea de urgenta a radioamatorilor.
FRR nu este in stare sa faca asa ceva. Pentru asta ar fi nevoie de cel putin o persoana, bine motivata, care sa puna pe picioare o asmenea retea. Persoana pe care FRR nu o are si nici nu este instare sa o gaseasca.
Nu au fost ei in stare sa puna pe picioare biroul QSL pentru expeditii externe, dar o asemenea actiune de anvergura nationala nici vorba.

Toate actiunile de pina acum ale FRR privind reteaua de urgenta au fost doar de fatada.
Bifata doar pe hartie.

Fostul yo3gon, care se lauda la cine era dispus sa-l asculte cu reteaua lui care punea in alerta o mie de radioamatori in 24 de ore, (cfm interviu acordat de yo3gon pe saitul lui YO2BTW) nu era de fapt decat un om care iubea uniformele si paradele de zile festive cand poza in mare salvator cu sprijinul unei primarii de sector din Bucuresti.

Avatar utilizator
yo3gfh
Mesaje: 143
Membru din: Mie Mar 05, 2014 10:32 am
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde yo3gfh » Lun Ian 02, 2017 3:22 pm

Exista deja RVSU:

http://www.rvsu.ro/

Avatar utilizator
yo9rij
Mesaje: 425
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde yo9rij » Lun Ian 02, 2017 4:09 pm

Apreciez in mod deosebit franchetea cu care YO6EX expune lucrurile despre o retea radio, functionala, pentru situatii de urgenta. Exemplul dat de YO3GFH, este o apa de ploaie din considerente usor de observat! De ceva vreme incerc sa pun in discutie initiatorilor unor astfel de retele care sunt motivele pentru a exista si care le este locul in ecuatia complicata a interventiilor in situatii de urgenta. Un document semnat nu rezolva nimic! Din contra te obliga si iti pune in carca lucruri pe care nu ai cum sa le gestionezi. In aceeas idee au semnat si cei din FRR, sub bazaconia cum "ca astfel sa rezolvat o problema mai veche a radioamatorilor"! Hilar! Intradevar sa rezolvat, de sau incurcat si mai tare caile prin care se putea face ceva! Povestile privind capacitatile si participatia radioamatorilor in retele radio fantasmagorice, spuse de unii si de altii, autoritatilor sunt basme de adormit copiii! Din acest motiv toate retelele sunt moarte si nefunctionale. ANCOM a inclus in agenda sa un astfel de subiect tocmai pentru ca este constient ca retelele vehiculate pe diferite forumuri nu au nici o sansa sa functioneze decat sub directa consiliere si suport al ANCOM/ului. Spun asta in cunostiinta de cauza si pentru ca la intrebarile pragmatice pe care le pune atat ANCOM cat si DSU, in acest moment cat si pentru viitorul apropiat, din partea radioamatorilor nu avem decat idei, planuri, care mai de care invaluite in ciocolata! Nimic concret si nici macar indicii ca drumul pe care se merge este cel care trebuie! Sa speram ca 2017 va aduce luminita de la capatul celalalt al tunelului! Hi!73!


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 14 vizitatori