ANCOM plan de actiuni 2017

Discutii de larg interes, preferabil din domeniul ham radio...
Avatar utilizator
yo5er
Mesaje: 351
Membru din: Mie Oct 26, 2011 2:39 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde yo5er » Joi Ian 05, 2017 11:55 pm

Corect Petrica, problema e ca fiind radioamator in banda, deja esti cel putin peste media "nevoiasilor" (ai ceva conditii de trai ca sa poti avea conditii de lucru). Dar cu toate astea probleme neprevazute pot aparea si la cei mai consacrati radioamatori. Singura sugestie e sa ia lumea programul in serios, chiar si la un eventual exercitiu.

73's Septy
YO5ER
-YO5KUC Member
-YO DX Club Member #500
http://www.yo5er.ro

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO6EX » Vin Ian 06, 2017 8:35 am

IARU a ales pentru retele de urgenta la nivel international (Regiunea I) urmatoarele frecvente:
3760, 7110, 14300, 18160, 21360 KHz.
Frecventele nu sunt batute in cuie, ci +- 20 KHz.

Fiecare tara si-a ales o frecventa de urgenta, pentru teritoriul national.
Cateva exemple din apropiere:
Bulgaria: 3760, 3764,
Polonia: 3760, 7110, 145.500, 433.500
Croatia: 3675, 7125, 145.500, 433.500

Eu cred ca pentru Romania ar fi potrivite frecventele unde asculta cel mai mult romanii:
3705, 7130 (7133) , 145.500 + frecventa unui repetor care poate fi accesat de pe cea mai mare parte a teritoriului.

Moduri de lucru
US: SSB
UUS: FM
Francezii au cateva frecvente si pentru telegrafie.

73
YO6EX

yo3fff
Mesaje: 271
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde yo3fff » Vin Ian 06, 2017 9:27 am

Buna ziua...pentru cine este buna!

Deocamdata, cu sau fara organizare, cu sau fara RVSU, ISU, etc. afara ninge viscolit. Estul tarii este izolat si sunt convins ca sunt multe situatii urgente de rezolvat. Iata momentul cand toate aceste planuri de "urgenta" isi pot arata utilitatea...din pacate, ca mai peste tot in Romania, iar ne-a prins pe nepregatite.

Spre exemplu la revolutie (se poate spune ca a fost o situatie exceptionala, cu multe urgente), nu ne-a mai organizat nimeni. A fost ad-hoc. Cine vroia sa participe si avea cu ce, o facea. Orientarea s-a facut ca la razboi, din mers avand ca reper doar vernierul de acord al statie radio...cu mult mai putini "digiti" ca acum. Imi aduc aminte ca nu aveam SSB ci doar RX/TX separat cu tuburi in CW. Cu telegrafia stateam bine insa ce folos...nu aveam prea multi corespondenti pe "limba asta". Asa ca m-am organizat. Am facut carturi radio la Relu, YO3CDN care avea un fel de A412...cu SSB.

Tot din diverse experiente similare am constatat ca cel putin la noi in Romania, toate organizatiile, mai ales cele finantate! sunt nefolositoare in situatii limita. Asa ceva functioneaza poate prin Istrael unde este stat militarizat...insa nu imi doresc asa ceva!

Succes la planuri si cat mai multi bani pentru organizatie...pe timp de pace.
Sa aveti grija de voi si nu uitati sa deschideti statia, macar pe receptie.
Nu se stie niciodata cand cineva poate avea nevoie de noi...

73 de YO3FFF
Cristi

yo5ajr
Mesaje: 730
Membru din: Mar Iun 22, 2010 6:27 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde yo5ajr » Vin Ian 06, 2017 11:46 am

Mult bun simt si dreptate ai Cristi. Un politician trist, acum SK, din Damaroaia a spus in 90 - "ca la noi...la nimenea", si dreptate a avut. Nu putem deveni pragmatici, eficienti prin simplitate si eficienta de bun simt pana nu se formeaza un nucleu dur dar drept, elita radioamatorismului pare inexistent dar totusi exista dar tacut. Frecventa de 7050 odinioara atat de vie populat de indicative YO ca YO3AC, YO6QW si multi altii azi e ocupat de dimineata pana seara de staii ukrainieni divizati la sange, se injura permanent pe aceas limba vorbita, se transmita cantece "patriotice pro si contra" si astea se extinde pana si la 7055 Khz. Cu toate ca si Ukraina e membru IARU, acesta cu toate demersurile e incapabil sa faca ordine iar noi...tacem. Tacem si fata de netransparenta si necomunicare practicata de FRR, tacem despre incapabilitate FRR de a comunica cu MTS, cu noi, tacem ca FRR nici pana azi nu a comunicat MTS calendarul competitional pe 2017 iar CSM - urile din aceasta cauza nu poate inainta MTS necesarul de buget pe 2017, cluburile fiind in pericol de a ramane pe dinafara bugetului si asa sarantoc. Secretarul general al FRR zilnic e cautat la telefon pentru lamuriri de catre directorii CSM - nu raspunde sau daca raspunde. promite si imediat uita de promisiuni. Cu toate ca avem un Presedinte si doi Vicepresedinti, cu toate ca avem un Cons. Dir. la FRR, acestia vadit nu conlucreaza iar FRR este intr-un dramatic picaj cu viteza crescanda pana se zdobeste pe caldaramul dambovitean crapat. Nu de "peticiri" avem nevoie, avem nevoie de o reconsiderare totala, poate un audit drastic din parte MTS la sange, lamurind punctual motivele care incepand cu trecerea in nefiinta a inimosului YO3APG an de an ia proportii. FRR a comunicat noile taxe pe 2017 in dispret total fata de radioamatorii, printre altele si taxa de 10 lei/zi la "participare in concursuri" uitand sa specifice la CARE concursuri? Lamurind apoi p,ici colo verbal prin telefon ca numai la concursuri de sala si Dumnezeu stie pe la care inca! Ori care radioamator de bun simt ridica sprancenele si pune intrebarea - "ce nevoie este sa mai exista FRR" - pai....e nevoie dar nu asa! In rest - "sa traim bineee". 73 de Miki

YO8SDE
Mesaje: 127
Membru din: Mie Aug 04, 2010 2:59 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO8SDE » Vin Ian 06, 2017 12:05 pm

Pentrui cei care acces la reteaua APRS( http://aprs.org/ ) pe partea de radio sau internet, puteti incercati WXYO, un robot in teste ce ar trebui sa va raspunda cu conditiile meteo actuale, dar si prognozate.
Am pornit de la https://sites.google.com/site/ki6wjp/wxbot ,si-am facut versiunea pentru YO ce foloseste datele meteo de la https://openweathermap.org/current
Functionalitatea implementata:robotul raspunde la un mesaj aprs primit de catre robotul WXYO cu prognoza meteo, 3 parametrii pot exista separati prin spatiu, dar nu sunt obligatorii toti:
[WHERE] [WHEN] [WHAT]

[WHERE] poate fi a) o localitate, initiale judet, gen Ciurea,IS
b) un QTH locator, gen KN26XX pentru Ceahlau sau
c) coordonate GPS, gen 47.15/27.83 , pentru Iasi

[WHEN] un numar de ore, multiplu de 3, cuprins intre 3 si 36 pentru care se va transmite prognoza

[WHAT] poate full pentru prognoza cu temperaturi minime si maxime, CWOP, METAR pentru date de la cea mai apropiata statie, respectiv aeroport sau now pentru datele meteo curente

Daca nu intelege locatia, va trimite datele meteo pentru ultimele coordonate receptionatie de la aceea statie APRS.
Raspunsul nu incape in 63 caractere, asa ca se raspunde prin 2 mesaje la interval de 5 secunde, sa nu "inece" partea de RF. Deci aveti rabdare.

Probleme cunoscute: partea de cantitate de precipitatii nu este tot timpul interpretata corect, dar daca lipseste atunci se considera 0.

Serverul este inca in teste, dar date fiind conditiile actuale il anunt aici public. Astept feedback, probleme si chestiuni de imbunatatit pe yo8sde [la] gmail.com

Serverul l-am facut dupa ce am trecut prin cateva situatii mai la limita limita: in iunie 2016, cand eram in Creasta Fagarasului si apoi Iezer-Papusa la peste 2000m, iar YO8SEP, YO8SAL si YO6IOG m-au ajuta cu prognoze meteo via RoLink/Repetorul R1 din Harghita sa luam deciziile corespunzatoare. Vant era la 80km/h constant, furtuni electrice cu ploi torentiale am avut in fiecare noapte. Dar si la 1 dec 2016, cand au mai fost cateva coduri si am ramas blocat la Refugiul Canaia din Cindrel, iar YO8RXT si YO7GQZ m-au ajutat tot via RoLink cu prognoze si am decis sa plecam si a urmat un traseu de 16ore prin viscol de 70km/h si zapada si pana la brau. Eu le multumesc inca o data celor amintiti aici sa va invit sa testati robotul WXYO .

Avatar utilizator
YO6EX
Mesaje: 1044
Membru din: Lun Iun 28, 2010 11:40 am
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO6EX » Sâm Ian 07, 2017 11:18 am

@ YO8SDE:
Postarea ta nu se incadreaza la topicul ANCOM...
Ar trebui sa deschizi un nou topic referitor la WX...

YO8SDE
Mesaje: 127
Membru din: Mie Aug 04, 2010 2:59 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO8SDE » Sâm Ian 07, 2017 6:19 pm

[OFFTOPIC]
YO6EX in momentul in care va fi gata am fac un articol cu manual detaliat sau deschid un topic. Vreau sa folosesc date furnizate de meteoblue.com , deci este posibil sa fiu nevoit sa schimb "sintaxa" si parametrii. Dar am sa fac modificarile dupa ce trec aceste avertizari.

[ONTOPIC]
Nu uitati va rog ca o prima regula a salvatorului este ca el sa nu devina victima, deci e foarte posibil si normal ca in prin acesti nameti sa nu umble radioamatorii cu statii pe umar.

Retea cu protocoale clare si experienta exista si functioneaza prin acest RVSU.
Ca nu este ceea ce se asteapta unii sau ca deranjeaza ca face parte Adrian (YO3HJV) din ea, trebuie sa recunoasteti. E drept ca situatiile de urgenta pot diferi mult prin natura lor si noi ca si radioamatori putem ajuta in diferite moduri.
Daca unii vor sa ramanem la transmiterea unor mesaje de voce si doar pentru radioamatori e bine, dar mai sunt altii care vor si pot mai mult.
Acesti altii care nu au doar laptopuri, modemuri si statii cu autonomie mai mare de 6h, dar mai au si repetoare simplex, crossband si experienta in instalarea si utilizarea lor. Ca sunt putini asta e adevarat si este o problema, dar sunt oameni care tac si fac. Dovada parteneriatul semnat cu DSU, altfel ajungeau altii la aceea masa.

Pana sa apara colecta pentru Charlie(YO9C), cati ati contribuit la construirea si intretinerea infrastructurii radio din YO?
Sa se faca, dar sa faca altii, nu? Inclusiv acel pdf cu proceduri, amintit mai sus.

Folosind cea mai ramas dintr-un deltaloop pentru 14MHz, pentru ca are sarma rupta dupa vanturile din aceste zile, un LDG z100 plus, un FT 857D, o interfata pentru digitale si un laptop, am trimis 2 e-mailuri si am receptionat unul cu succes astazi fara mari probleme, alimentat totul de pe baterii. Deci se poate, iar codurile rosii se dau cu maxim cateva ore inainte.

yo9yul
Mesaje: 49
Membru din: Vin Mai 20, 2016 7:12 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde yo9yul » Sâm Ian 07, 2017 6:41 pm

ANCOM relationeaza in aceasta problema cu organizatiile de radioamatori (FRR, ARR, SRR, RVSU..etc), asa ca discutiile ar trebui continuate de acestia si sa primim informatii despre stadiu implementarii. Discutiile privind salvarile prin respiratie gura la gura nu ajuta prea mult, HI, este vorba de crearea unui cadru institutional pentru implementarea unuia sau mai multor programe de asistenta in caz urgenta.
Asa ca domnilor reprezentanti ai FRR, ARR,SRR,RVSU, care este stadiul discutiilor?
L.E. Din ce am inteles aici RVSU este singura forma functionala, iar FRR este inca la stadiul de adunat semnaturi. Pe aici suntem acum.

Avatar utilizator
yo9rij
Mesaje: 425
Membru din: Vin Dec 28, 2012 6:36 pm
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde yo9rij » Sâm Ian 07, 2017 8:06 pm

@YO9YUL, dupa cum se vede cu o floricica nu se face primavara! O alta observatie este cea care spune ca o retea de urgenta (nici macar de ajutorare) nu este necesara radioamatorilor dupa cum se vede din lipsa de implicare si reactie a celor ce se rezuma doar la citit pe forum! In aceste conditii orice retea "functionala" nu va fi decat o alta schema desteapta de a mai sifona niste bani si de a da bine pe sticla mintind in continuare autoritatile credule! 73!

YO3JW
Mesaje: 576
Membru din: Joi Noi 15, 2012 9:12 am
Contact:

Re: ANCOM plan de actiuni 2017

Mesajde YO3JW » Mar Ian 10, 2017 12:04 pm

Draga Petrica
"O alta observatie este cea care spune ca o retea de urgenta (nici macar de ajutorare) nu este necesara radioamatorilor dupa cum se vede din lipsa de implicare si reactie a celor ce se rezuma doar la citit pe forum! In aceste conditii orice retea "functionala" nu va fi decat o alta schema desteapta de a mai sifona niste bani si de a da bine pe sticla mintind in continuare autoritatile credule! "

Oare??


Înapoi la “Alte discutii”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 13 vizitatori