Filtru in scara pe 455 KHz

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Filtru in scara pe 455 KHz

Mesajde YO3AOE » Dum Sep 10, 2017 3:06 pm

Statia mea de tipul IC-718 de la Icom are prevazut prin constructie din fabrica un filtru b.l.u. cu banda de trecere standard de 2,4 KHz,dar se simte nevoia uneori-cel putin pe receptie-de o banda de trecere mai ingusta,de 2,1 sau chiar de 1,8 KHz.Filtrele optionale industriale cu astfel de benzi de trecere de la firme de prestigiu de genul Icom sau InRad sint destul de-daca nu chiar foarte!-scumpe chiar si la mina a doua,mai ales-sau cel putin!-pentru bugetul unui pensionar,asa ca m-am gindit la o alta varianta,astfel: in lucrarea "303 Circuite Electronice" de la Editura Teora,la pagina 195-196 si la pozitia 153 este descrisa schema electrica de principiu cu valori a unui filtru in scara facut cu rezonatoare ceramice pe 455 KHz,care este dat cu largimea de banda de 800 Hz la 3 dB si cu atenuarea de circa 60 dB in afara benzii de trecere.La magazinul firmei Adelaida exista la vinzare pe/in stoc rezonatoare ceramice simple-cu doua terminale-pe 455 KHz la un pret modic de 0,3 lei/buc.,pret care ar permite achizitionarea unui numar mai mare decit necesarul si selectarea riguroasa a unor exemplare cu frecventa cit mai apropiata de cea centrala standard,asa cum pretind filtrele in scara.Din pacate, latimea de banda din articol nu este buna nici pentru telegrafie fiind prea larga si nici pentru telefonie b.l.u. fiind prea ingusta.Nu am experienta practica la filtre in scara,asa ca rog pe cine are sa-mi indice o schema cu valori de capacitoare standard cit de cit apropiate pentru o banda de trecere de 1,8-2KHz la 3-6 dB si eventuale sfaturi de realizare practica. Desigur ca ideal ar fi un vobuloscop pe/in acest domeniu de frecventa,am sa incerc sa caut pe cineva care are si m-ar putea ajuta cu ajustarea fina finala,dar banuiesc ca-desi cu mult mai laborioasa-se poate face si cu ridicarea in puncte cu un mili-voltmetru de r.f..Cu multumiri! anticipate,Nelu

yo3fff
Mesaje: 271
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: Filtru in scara pe 455 KHz

Mesajde yo3fff » Lun Sep 11, 2017 10:29 am

Salut Nelu,

Primul impuls a fost sa-ti raspund ca filtrele de la inrad nu degeaba costa cat costa...La nivel de amator este f. greu de obtinut acele caracteristici!
Pe urma am zis ca poate vrei sa "te joci" dea filtrele si sa testezi diverse configuratii.
In acest sens iti recomand articolul asta din 1969:
http://theradioboard.com/rb/download/Ce ... nators.pdf

Pentru a intelege mai bine cum trebuie adaptat orice filtru...cu quarz-uri sau ceramic ori LC, poti sa citesti articolul scris de YO3FHM:
http://yo3kxl.netxpert.ro/index.php?opt ... &Itemid=60

Din acest ultim articol se poate vedea importanta adaptarii filtrului in obtinerea caracteristicii de filtrare proiectate.

Daca vrei sa "te apropii" de filtrele din tranceiver, fara un impedantmetru (preferabil VNA) nu cred ca va fi usor.

Mult succes!

73 de YO3FFF
Cristi

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Filtru in scara pe 455 KHz

Mesajde YO3AOE » Lun Sep 11, 2017 12:35 pm

Te salut! draga Cristi si multam! pentru datele trimise.Da,sigur ca stiu ca adaptarile sint absolut esentiale,asa ca voi fi foarte atent la treaba asta.Dat fiind ca frecventa este fixa,ar fi posibila si o adaptare cu divizoare capacitive,care este cel mai simplu de pus la punct,dar voi vedea ce si cum. Am gasit si un algoritm interesant de calculare a unor astfel de filtre,care pare destul de riguros,ce-i drept facut pentru cristale din cuart,dar probabil ca este relativ aplicabil si la rezonatoarele ceramice.Partea mai delicata este ca lumea se cam plinge ca la acestea apare o diferenta-un decalaj-cam prea mare si pronuntat inegal fata de centru intre frecventele de rezonanta serie si paralel,deci este evident ca finisarile finale trebuie pigulite-hi! cu mare atentie pentru maximum de rezultate obtenabile,plus ca si atenuarea de insertie fiind mai mare ca la cuarturi,va fi necesar si un mic etaj amplificator de compensare,dar vorba aia,"incercarea moarte n-are"-hi!.Toate bune si 73!,Nelu

yo3fff
Mesaje: 271
Membru din: Lun Ian 02, 2012 8:10 pm
Contact:

Re: Filtru in scara pe 455 KHz

Mesajde yo3fff » Lun Sep 11, 2017 1:37 pm

Draga Nelu,

Divizorul capacitiv poate fi bun "de incercare" numai. Altfel, trebuie sa faci o adaptare de impedanta.
Asta inseamna ca trebuie sa compensezi ambele componente ale impedantei, partea reala si partea imaginara (sau complexa). Condensatorul singur va compensa doar o parte din reactanta. Este putin probabil ca reactanta filtrului sa fie doar inductiva si in cantitate egala si complementara cu a condensatoarelor din divizor.
Ca atare, desi sa presupunem ca ai face rost de foaia de catalog "originala" a acelor filtre, tot este recomandat sa le masori impedanta de intrare si iesire. Pe urma rezonanta serie/paralel, etc.
Dupa aceea, cum calculezi adaptarea de impedanta, e chestie de gust...se poate si pe hartie, si cu un program specializat gen LTspice.

Daca tot nu ai capitulat HI!, asteptam cu interes rezultatele intreprinderii tale.
Poate cine stie, chiar un mic articol original pentru acest site!

Succes.

73 de YO3FFF
Cristi

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Filtru in scara pe 455 KHz

Mesajde YO3AOE » Lun Sep 11, 2017 4:50 pm

Ca sa fiu sincer,n-am mai facut treaba asta cu rezonatoare ceramice,este vorba exact despre tipul CSB 455E,dupa indicativ pare a fi de la firma Murata,dar cu atitea contra-faceri chiar nu se mai stie niciodata-hi!.Ca atare,ca sa ma documentez pe cit se poate asupra subiectului,am citit cite ceva-ce-am gasit pina acuma-si se pare ca situatia ar fi cam albastra-hi!,in sensul ca un radioamator bun constructor german a constatat ca folosind rezonatoare ceramice pe 455 KHz,frecventa centrala a filtrului rezultant ar cadea binisor- citiva KHz,chiar spre 14-15-sub frecventa centrala necesara de 455 KHz,asa ca el a cautat si se pare ca a si gasit pe la ei rezonatoare ceramice pe 470 KHz,adica CSB 470E,cu care sa faca urmatoarele teste.N-am motive plauzibile sa ma indoiesc de priceperea lui,dar pe-aici pe la noi n-am vazut pe frecventa asta,trebuie sa mai caut.Oricum,multam! pentru sfaturi si incurajari,dar trebuie neaparat sa ma mai documentez,treaba nu este deloc simpla...

Avatar utilizator
yo3fhm
Mesaje: 550
Membru din: Mie Ian 19, 2011 7:36 pm
Contact:

Re: Filtru in scara pe 455 KHz

Mesajde yo3fhm » Lun Sep 11, 2017 10:07 pm

Buna seara,
Am vazut subiectul deschis si ce intentionati sa faceti. Nu intentionez sa va descurajez, dar va rog sa-mi permiteti sa fac cateva comentarii.

1) Daca intentionati sa invatati sa construiti filtre de cuart, subiectul poate fi un bun inceput, ca scop in sine. Dar, asa cum a precizat si Cristi YO3FFF, nu veti reusi sa o scoateti la capat fara *cel putin* un vobuloscop. De fapt, Cristi a spus "preferabil VNA" si stie bine de ce v-a sugerat acest lucru: pentru ca vobuloscopul nu va poate ajuta sa faceti adaptarile de impedanta necesare unei functionari corecte a filtrului; veti obtine o caracteristica ce va fi alterata in momentul utilizarii in montajul practic (din nefericire). Presupunand ca veti avea acces la un VNA, va fi necesar ca in prealabil sa va sortati cristalele de cuart. Asta se poate face prin metode suficient de "la indemana", sau puteti folosi chiar VNA-ul respectiv, dar daca nu are un modul software specializat pentru sortarea cuarturilor (asa cum au, de exemplu, modelele N2PK VNA si DG8SAQ VNWA3), demersul se va complica.
Una peste alta, din situatia descrisa de dvs., imi permit sa estimez ca la anul pe aceasi vreme, ar fi posibil sa nu fiti inca gata cu filtrul respectiv (ma refer aici la intreg proces de studiu si documentare, experiment practic, obisnuire cu echipamentele de masura ce vor fi utilizate, implementarea metodelor de masura, calcule si verificari).

2) Tinand cont de cele de mai sus, cred ca ar fi muuuult mai practic sa va ganditi la cumpararea unui filtru industrial. Mai cunosc si alti colegi (unii dintre ei, cu experienta in zona!) care au dorit sa-si construiasca filtre pentru transceiver si care au finalizat intentia respectiva prin a cumpara unul de fabrica. Haideti sa facem o estimare concreta:
- pentru IC-718, filtrul CW cel mai uzual este FL-52A, cu banda de 500Hz;
- preturile pe E-bay se situeaza in medie, la 150 USD.
Iata si cateva oferte aici .
Cele la 92.88 si 129 USD mi se par foarte accesibile, ambii vanzatori avand un rating foarte mare (peste 99%). 129 USD = 592 RON la cursul BNR de 3.828 RON/1USD (azi). Daca impartiti 600 RON la 12 luni, ar trebui sa economisiti 50 RON pe luna pentru a cumpara un astfel de filtru. Desigur, ar trebui sa apelati la cineva care sa va ajute - un radioamator YO inimos din SUA care sa accepte sa vi-l cumpere si sa vi-l aduca in tara, iar dvs. sa-i trimiteti banii intr-un fel sau altul. Dar asta nu cred ca va fi o problema, sunt convins ca se vor gasi astfel de inimosi care sa va sara in ajutor !

3) Luati in calcul si filtrele compatibile produse de INRAD:
http://www.inrad.net/home.php?cat=68
Va intereseaza modelele #116 (400Hz) si #122 (250Hz), care costa in jur de 170 USD. Sfatul meu ar fi sa mergeti pe cel de 400Hz, daca va hotarati la INRAD. Cel de 250Hz e cam ingust, dar e chestie de gusturi personale.

4) Ati vazut cum se monteaza filtrul pentru IC-718? Daca nu, iata aici o prezentare:
http://www.earlandrews.com/IC718filter.html

Cam asta ar fi.
Totusi, inainte de a proceda la orice mai departe, ar trebui sa va puneti intrebarea daca chiar va este util sau necesar un astfel de filtru! Din experienta personala, pot sa va spun ca desi am lucrat foarte mult CW in trecut (intre 1997 si 2005), am simtit nevoia unui filtru ingust de prea putine ori. In general, am lucrat cu filtrul standard SSB de 2.4KHz si am mai jonglat din IF Shift. E adevarat ca daca vreti sa lucrati in concursuri sau in situatii speciale, atunci se simte nevoia unui filtru CW... dar altfel, doar pentru a vedea cum functioneaza, nu cred ca merita efortul.

In incheiere, v-as sugera sa va ganditi si la utilizarea unui filtru DSP. Fie industrial (trebuie sa cautati pe net, exista solutii la cheie, unele cu preturi chiar avantajoase) fie software. Un exemplu ar fi acesta: http://www.dsp4swls.de/dsp/br_uni_filt.html . Descrierea in lb. engleza e aici . Poza softului:
Imagine

Desigur, softul e in lb. germana, dar cu un pic de efort, veti traduce meniurile si veti putea incerca utilizarea lui. Practic, e un filtru in timp real. Introduceti semnal audio in el si va scoate la iesire, semnalul prelucrat. Ar fi o experienta interesanta, cred, pentru dvs., si mai ales, gratuita. Ati vedea astfel, fara a cheltui nici un ban, cat de util sau inutil ar fi un astfel de filtru, in ce conditii si daca mai merita sau nu sa va bateti capul cu constructia sau achizitionarea unuia industrial... 8-)
73! si toate cele bune,
Cezar Vener - YO3FHM

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Filtru in scara pe 455 KHz

Mesajde YO3AOE » Lun Sep 11, 2017 11:09 pm

Va salut! si multam! pentru interventie.Da,sint perfect! de acord cu argumentele prezentate,stiu foarte clar ca este o munca extrem de migaloasa spre titanica si mai ales ca fara aparatura dedicata de masura si control sansele de reusita sint extrem de mici spre inexistente-hi!.Chiar nu intentionam sa ma specializez pe/in acest domeniu,desi este destul de incitant spre interesant,ci doar sa maresc cu ceva-cit s-o putea in conditiile date-selectivitatea receptorului statiei care nu prea straluceste la acest capitol,dar-ce sa fac?-astea au fost fondurile strinse greu si-n rate lunare de-a lungul timpului. In ceea ce priveste modurile de lucru,nu ma intereseaza-dar chiar deloc!-telegrafia,desi este cel mai performant mod de a accede la DX-uri,ci numai si exclusiv telefonia b.l.u..Receptorul statiei IC-718 are prevazut prin constructie din fabrica un filtru b.l.u. standard cu 2,4 KHz banda de trecere comun atit receptiei cit si emisiei,si-din pacate!-loc prevazut pe placa principala pentru un singur alt filtru optional.Filtrele optionale pentru telefonia b.l.u. sint vreo doua cu banda mai larga,ceea ce nu am nevoie,2,4 KHz este suficient,si alte doua pentru benzi mai inguste,de 2,1 KHz(#314 InRad) si de 1,8 KHz(FL-222 Icom).Cel de 2,1 KHz de la InRad este ceva mai scump-circa 174$,am gasit la mina a doua la 100 de lire,deci cam 500 de lei dar trebuie sa string banii si nu cred ca ma asteapta-hi!-dar asta este inca destul de aproape fata de cel de 2,4 KHz originar,asa ca l-asi prefera pe cel de 1,8 KHz dar-cel putin pina acum-n-am gasit nici nou,nici s.h..Sigur ca asi prefera sa-l cumpar in loc sa incerc sa-l fac home-made,eram si sint si eu constient ca nu prea aveam nici o sansa,cam aste este.73!,Nelu

va3fgr
Mesaje: 19
Membru din: Joi Ian 05, 2012 6:44 am
Contact:

Re: Filtru in scara pe 455 KHz

Mesajde va3fgr » Mar Sep 12, 2017 5:56 am

Va salut dl. Nelu,

Ca sa continui sugestia facuta de YO3FHM in sensul de a testa inainte de a investi sume semnificative ptr bugetul dvs., va ofer urmatorul experiment: Dvs. realizati o inregistrare cu statia proprie a unei emisiuni alese de dvs. si de durata sa zicem de 1 minut. Salvati fisierul audio ca wav, urcati-l pe un site de sharing si copiati aici linkul. Apoi spuneti-mi ce largimi de banda v-ar interesa sa ascultati, eu filtrez digital fisierul dvs. si postez rezultatele filtrarilor. In continuare dvs. apreciati ce largime de banda ofera imbunatatirea pe care o asteptati. Ce parere aveti?

Gabi
==========
Ex. YO3FGR

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Filtru in scara pe 455 KHz

Mesajde YO3AOE » Mar Sep 12, 2017 6:39 am

@VA3FGR-Multumesc! pentru propunere,dar este relativ complicat si nu cred ca ar merita efortul, fiindca pe/la emisie eu sint multumit de banda de 2,4 KHz cit are acum statia originara,chiar imi plac mai mult emisiunile mai "pline",cu spectrul audio mai "bogat"-hi!,banda mai ingusta-cea de 1,8 KHz-asi vrea-o mai mult pentru la receptie,fiindca de multe ori statii europene care veneau evident mai puternic imi deranjeau-perturbau receptia unor statii mai indepartate si evident mai slabe,pe care foarte greu le mai puteam urmari in acele conditii de relativa interferenta,asta este motivul principal.73!,Nelu

va3fgr
Mesaje: 19
Membru din: Joi Ian 05, 2012 6:44 am
Contact:

Re: Filtru in scara pe 455 KHz

Mesajde va3fgr » Mar Sep 12, 2017 8:02 am

Dl. Nelu,

Cred ca nu ne intelegem. Eu nu am vorbit de emisie, ci de receptie. Este vorba de ingustarea benzii pe receptie, adica a ceea ce auziti dvs., nu ceea ce se emite.

Repet procedura:
-Acordati transceiverul pe o statie la alegerea dvs.
-Inregistrati cu calculatorul emisiunea. Folositi Sound Recorderul, Audacity sau orice aplicatie care produce un fisier wav. Folositi microfon intern, extern sau cablu pentru conectarea la calculator si efectuarea inregistrarii pe receptie.
-Trimiteti-mi fisierul si eu vi-l filtrez cu diverse largimi de banda, apoi va postez inapoi rezultatele pentru ca dvs. sa le ascultati si sa constatati care largime de banda vi se pare potrivita.

Dupa analiza auditiva a rezultatelor, decideti ce faceti mai departe.

E mai pe inteles acum?
Gabi
==========
Ex. YO3FGR


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 7 vizitatori