Icom IC-718 - Problema DSP

Documentatii, modificari, programari, analize comparative, masuratori...
YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Icom IC-718 - Problema DSP

Mesajde YO3AOE » Mar Oct 03, 2017 10:12 pm

Pentru statia mea Icom IC-718 am cautat,am gasit si am cumparat de ocazie de pe E-bay un bloc-modul d.s.p. de tipul UT-106 de la Icom,care este-sau macar ar trebui! sa fie-perfect compatibil (si) cu acest tip de statie.La primire,obiectul era aparent complect nou,in cutia si in tipla originara sigilata si arata foarte bine,avind absolut toate accesoriile anexe livrate de fabrica.Astazi dupa amiaza l-am montat in statie la locul lui strict conform instructiunilor din manualul de folosire,am re-ansamblat statia si am purces la probe.De la pornire-asa cum si trebuia-mi-a aparut pe afisaj simbolul "DSP",dar cind am trecut pe modul "Noise Reducer"-tasta [NR] mi-a disparut aproape complect sonorul,care a devenit foarte slab.Initial am crezut ca ar putea fi de vina nivelul de reducere prea adinc reglat,putind fi reglat in trepte de la 0 la 15.Am reglat pe intreaga plaja 0-15 dar sonorul a ramas tot asa slab.Am trecut pe modul "Automatic Notch Filter"-tasta [ANF] si efectul a fost-si este-acelasi,adica acelasi sonor slab ca si in primul caz.Prin renuntarea din taste la cele doua moduri statia revine la normal.Nu am gasit in manual nici o referire in sensul ca acest bloc ar trebui activat in mod expres in vreun fel oarecare.Ce ar fi de facut in acest caz?,fiindca n-asi vrea sa renunt la serviciile lui,mai degraba asi incerca sa-l trimit undeva la reparat,dar nu stiu unde...

Avatar utilizator
YO8TK
Mesaje: 248
Membru din: Dum Iun 20, 2010 6:40 pm
Contact:

Re: Icom IC-718 - Problema DSP

Mesajde YO8TK » Mar Oct 03, 2017 11:04 pm

In conditiile in care ati respectat procedura de instalare a blocului UT106 din manualul de utilizare pag.50 fig.2 ar fi trebuit sa functioneze din prima.
Daca produsul este nou cred ca cel mai bine ar fi sa returnati produsul(are garantie).
Daca modulul este second e posibil sa nu functioneze corect si de asta a fost scos la vanzare.
De obicei produsele second sint oarecum cu risc.De multe ori nici vanzatorul nu stie ce vinde.
In cazul unui tcvr care a fost busit de un trasnet nu stii ce mai este bun in el si ce nu.
Alte sfaturi eu nu am in acest caz.
Succes in rezolvare.
YO DX Club Member nr.468
Master of Sport #1140

yo9yul
Mesaje: 49
Membru din: Vin Mai 20, 2016 7:12 pm
Contact:

Re: Icom IC-718 - Problema DSP

Mesajde yo9yul » Mie Oct 04, 2017 12:01 am

Am facut operatiunea asta acum un an, cu un UT106 nou, nici la mine nu a mers din prima,si eu am zic ca e defect sau fara efecte vizible in prima faza, tin minte ca parca am resetat statia la setarile de fabrica, si am umblat in meniuri cum scrie in manual si dupa o zi de piguleala i-am dat de cap. Oricum daca apare iconul DSP in stanga jos modulul este instalat.
L.E.
Cu modul de lucru ANF nu am umblat foarte mult, am lasat la valoarea de 45-50, pentru ca nu am observat diferente notabile, in schimb lucrez mult cu NR-ul la semnale slabe este pe 2-3 si in functie de semnal cresc sau scad valoarea (uzual maxim nivel 5), plus piguleala din butonul RF si AF pentru a avea semnal inteligibil, plus activarea preamlificator sau atenuator in functie de taria semnalului.

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Icom IC-718 - Problema DSP

Mesajde YO3AOE » Mie Oct 04, 2017 11:58 am

Pt.YO8TK-Dupa cum am specificat si in prima mea postare,modulul este cumparat de ocazie de pe E-bay,dar la primire aparea ca nou,in cutia si tipla originare sigilate de la firma Icom.Aproape sigur nu era folosit si re-ambalat,fiindca cuplarea la statie lasa pe contactele tata ale cablului plat-panglica urme fine de la contactele arcuite ale conectoarelor mama in care se introduce cablul plat,ori nu existau astfel de urme,asta doar daca n-a fost folosit un alt cablu plat-panglica,dar orice este posibil...
Pt.YO9YUL-Da,am inteles,am sa incerc si eu figura asta cu re-setarea generala,dar oricum,daca mi se afiseaza pe ecran "DSP",si la tastarea respectiva "NR" si "ANF",este clar ca modulul este corect montat si cuplat,de altfel nici nu prea se putea gresi decit cu rea vointa-hi!...

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 363
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Icom IC-718 - Problema DSP

Mesajde yo6rk » Mie Oct 04, 2017 3:01 pm

Salut,

Daca pe display a aparut DSP, respectiv NR si/sau ANF cand sunt activate, atunci unitatea DSP este vazuta de statie.

Circuitul DSP se intercaleaza pe calea de audio. Conform procedurii din manual, se deconecteaza un cablu dintr-o mufa, in locul liber lasat dupa scoaterea acelei mufe se baga cablul cu mufa ce vine din unitatea dsp.
In continuare, procedura spune ca se baga cablul tip panglica (cel responsabil cu partea de procesare/date).
Mai departe nu scrie nimic ce trebuie facut cu cablul (initial) scos din mufa de pe placa de baza. Acel cablu el trebuie bagat intr-o mufa asemanatoare in placa DSP.
Din cate-mi aduc aminte, unitatea DSP vine echpata cu un cablul tip panglica si unul de conectare in circuitul AF (pentru ca iesirea din DSP se conecteaza la cablul scos din mufa de pe placa de baza).
Practic, pe cablul initial (care vehiculeaza semnal AF), intercalezi unitatea DSP; logic are "o intrare" si "o iesire". Panglica se ocupa de partea "numerica" a unitatii.

No, sper ca nu am batut campii... la ora aceasta cand scriu, sunt cam departe de statie si scriu... din amintiri (de multi ani).

73!

Offtopic!
PS: Nelu, incearca sa nu mai deschizi cate un topic nou pentru fiecare problema aparuta, pentru aceeasi statie (ic 718). Exemplu... topicurile "Neclaritate", unde in ambele tratezi acelasi problema, cea cu filtrele. Am sa "unesc" cele doua thread-uri.
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Icom IC-718 - Problema DSP

Mesajde YO3AOE » Mie Oct 04, 2017 6:44 pm

Salut!.Da,pe ecran apare direct si tot timpul inscriptia "DSP",si prin apasarea si eliberarea repetata a tastelor respective apar si respectiv dispar inscriptiile "NR" si "ANF",deci vizual-pe ecran-totul este cum trebuie,in sensul ca modulul de tip UT-106 este corect montat si este vazut si recunoscut de unitatea centrala de calcul,dar nu apar si nu se manifesta efectele celor doua moduri de lucru.Pe pozitia "NR" se pot regla treptele de la zero la 15,dar pe pozitia "ANF" nu se poate regla nimic,nu apare nici o indicatie.Mai rau,pe/in ambele pozitii,atit separate cit si simultane,nivelul sonor scade foarte mult,aproape pina la disparitie,mai ramine doar un "firicel" de sunet,dar inutilizabil.Dupa sfatul lui YO9YUL,care are o statie identica de mai multa vreme si deci o cunoaste deja suficient de bine,am facut si re-setarea complecta si totala a C.P.U.-ul-ui,dar absolut degeaba,fara nici un efect,fiindca manifestarile au ramas exact aceleasi.Nu prea stiu ce sa mai fac,fiindca-la venitul meu modest de pensionar-am dat 142 $ pentru el,suma care pentru mine reprezinta destul de mult si n-asi vrea sa renunt,poate l-asi putea repara pe undeva,dar n-am gasit nimic in acest sens...

yo9yul
Mesaje: 49
Membru din: Vin Mai 20, 2016 7:12 pm
Contact:

Re: Icom IC-718 - Problema DSP

Mesajde yo9yul » Mie Oct 04, 2017 8:21 pm

ANF nu se poate regla, merge doar on/off (scuze greseala din postarea de mai sus, ma gandeam la NB cu setarea de 45-50).
Ultima oară modificat Mie Oct 04, 2017 8:36 pm de către yo9yul, modificat de 2 ori în total.

Avatar utilizator
yo6rk
Site Admin
Mesaje: 363
Membru din: Mar Iun 22, 2010 3:42 pm
Contact:

Re: Icom IC-718 - Problema DSP

Mesajde yo6rk » Mie Oct 04, 2017 8:27 pm

Nelu, asa cum ziceai, asa cum am zis, dpdv "numeric" totul este pe deplin functional.
E corect ca poti regla Noise Reduction, ANF-ul nu are nici un element de "reglaj", el se activeaza si atat, scoate "cuiele" si purtatoarele "prietenilor" si cam atat.

No, hai ca am dat jos capacele si confirm ce am scris azi. Greseala mea a fost cand am afirmat ca mufele/cablurile nu au fost conectate (sau bine puse in mufe).
M-am uitat acum si pe schema electrica a statiei, si: unitatea DSP se introduce pe calea de AF, inaintea amplificatorului de AF. Logic, daca nu ai fi pus un cablu, sau nu era ok mufat, nu mai aveai semnal nici cu DSP-ul decuplat (adica NR si/sau ANF in starea OFF); aici am gresit eu... eram cam departe de statie si de manual/scheme, iar optionalul asta l-am pus acum vre o 7 ani.

In cazul de fata, cel mai urat scenariu e un defect pe placa DSP. Nu am schema electrica a acestei unitati, iar ca sa mai fac presupuneri... ma abtin.
Tot ce poti sa mai faci, este sa mai scoti si sa conectezi din nou toate cablurile ce leaga aceasta unitate, inclusiv cel panglica, poate totusi e de la vre-un contact imperfect.

Cu parere de rau ca nu te mai pot ajuta mai mult... iti doresc sa reusesti cumva.

73!
73's de Marius - yo6rk
ex. yo8rku

yo5oft
Mesaje: 131
Membru din: Mie Iul 21, 2010 12:25 am
Contact:

Re: Icom IC-718 - Problema DSP

Mesajde yo5oft » Mie Oct 04, 2017 9:15 pm

incercati statia fara modulul DSP conectat. functioneaza perfect asa?

YO3AOE
Mesaje: 1114
Membru din: Joi Sep 11, 2014 9:23 am
Contact:

Re: Icom IC-718 - Problema DSP

Mesajde YO3AOE » Mie Oct 04, 2017 9:28 pm

Da,am inteles,ANF-ul nu se poate regla,are regim fix automat.M-am gindit si eu la un contact imperfect,dar eu am un obicei,intotdeauna inainte de o conectare a ceva-orice-intr-un circuit,iau si curat bine si apoi ung anti-coroziv toate contactele.Am mai facut un mic experiment,am activat NR,am dat volumul sonor la maximum,si,chiar asa slab cum se auzea,am reglat treptele de anulare a zgomotului de la minim la maxim si inapoi.Din pacate,chiar asa la acest nivel sonor redus se poate observa clar ca nu actioneaza deloc asupra nivelului zgomotului,deci este clar ca-cel putin NR-nu merge deloc.Din pacate, la virsta mea,nu am sculele,mina si mai ales ochii care sa-mi permita sa lucrez cu/la s.m.d.-uri,asa ca voi incerca sa apelez la cineva cunoscut care lucreaza curent cu asa ceva,macar sa-mi re-faca lipiturile care par suspecte si poate observa vizual si ceva in neregula si-l corecteaza,fiindca pare a fi o intrerupere undeva pe calea de semnal si logic,daca circuitul efector al procesorului nu primeste semnal,nici n-are cum actiona fiindca considera ca nu exista semnal.


Înapoi la “Echipamente radio”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 8 vizitatori