Primul satelit geostationar pentru radioamatori

Trafic prin satelit, Echolink, repetoare, EME, meteor scatter, CW, SSB, AM, FM...
yo8sal
Mesaje: 23
Membru din: Dum Apr 10, 2011 9:55 pm
Contact:

Re: Primul satelit geostationar pentru radioamatori

Mesajde yo8sal » Mar Noi 20, 2018 6:44 pm

Nu va grabiti... mai avem de asteptat.

However, the launcher does not bring its payload directly to the geostationary position, but several orbital manoeuvres are necessary and the satellite then takes the last part of the path with the help of its own engine. Once in geostationary orbit, further fine manoeuvres will be required until Es’hail-2 is precisely positioned at 26 degrees. It is also possible that a temporary position will be chosen a little off the beaten track in order not to obstruct other satellites and radio services during the following commissioning phase.
Es’hail-2 is a commercial telecommunications satellite. The amateur radio payload has a high idealistic value for the operators, but not the highest priority in the order of commissioning.
According to the commissioning order of the satellite, it is expected that the AMSAT transponders will be activated only after all tests have been passed, and after other higher priority commercial telecommunications systems have been activated. This is expected to take about 1-2 months.

Paradoxal la acest satelit este faptul ca receptia in 10 GHz e mai usor de realizat decit emisia in 2,4GHz... :o
Deci, ... rabdare (si tutun?) ..hi
Adrian, yo8sal, Iasi

yo2loj
Mesaje: 343
Membru din: Dum Iul 30, 2017 7:06 pm
Contact:

Re: Primul satelit geostationar pentru radioamatori

Mesajde yo2loj » Joi Noi 29, 2018 8:54 am

Recepția în general e mai ușor de realizat decât emisia :lol:
Interesant este însă și celălalt mod, de care nu se prea vorbește. Cel digital de 8 MHz, DVB.
Acolo in principiu, pe recepție, merge un LNB și un receptor standard, cu condiția ca să accepte semnale de la 900 MHz în sus, față de cele standard care funcționează de la 950 la 2150 MHz...

yo8sal
Mesaje: 23
Membru din: Dum Apr 10, 2011 9:55 pm
Contact:

Re: Primul satelit geostationar pentru radioamatori

Mesajde yo8sal » Lun Ian 28, 2019 2:04 pm

Au fost efectuate teste IOT - In-Orbit Test
Dupa ce un nou satelit este lansat, se fac o serie de teste pentru a verifica dacă solicitarile impuse de lansare nu au afectat sistemul de bord. Un test RF în orbită (IOT) este efectuat pentru a verifica performanța echipamentelor de comunicatii. Aceste operații sunt efectuate de obicei de producătorul satelitului, în acest caz de către inginerii MELCO. Operațiunile de baza includ ambele transpondere AMSAT-P4-A de la bordul satelitului Es'hail-2. Testele fac parte din contractul comercial și de obicei constă în măsurători de putere, frecvență și altele cum ar fi: transferul de câștig, EIRP, raspunsul în bandă și in afara benzii, gain vs temperatura (G / T), reglajele gain, setările TWT, intermodularea, etc …

Când toate testele IOT au succes si se incheie, satelitul va fi mutat în poziția finală la 26 ° E și predat proprietarului său Es'hailSat.

Stația de sol AMSAT P4-A a plecat spre Qatar
Pe 16 ianuarie 2019 - au plecat spre Qatar 5 paleți cu o greutate de aproximativ 705 kg.
Acest lucru se referă la echipamente pentru statia de sol pentru transponderele NB și WB de pe P4-A / Es'hail-2, care au fost construite de catre echipa AMSAT-DL pentru SCC și teleportul Es'hailSat. Acestea includ nu numai echipamentul LEILA, ci si echipamentele de recepție și transmitere pentru DATV (DVB-S2) și SSB.
O stație de radio amator se va înființa in noua clădire de birouri a Es'hailSat, statie care va fi operata de radioamatorii firmei și de catre QARS.
Este asigurat echipament aproape identic si pentru sediul central din Doha al QARS. Inclusiv o antena offset de 2,4 metri. Acestea vor putea opera in SSB și DATV, oferind posibilităti de backup și pentru cazurile cind ceva nu functioneaza.
De asemenea, se negociază în prezent cu Departamentul de Informatică și Inginerie de la Universitatea din Qatar pentru cooperare tehnologică. Studenții ar trebui să fie atrasi spre radioamatorism.

Următorii pași planificați:
• Plecarea echipelor AMSAT-DL P4-A la Doha in Qatar.
• Construcția și punerea în funcțiune a stației de sol P4-A din SCC Es'hailSat.
• Probe in DATV cu stația de sol AMSAT-DL de la observatorul Bochum.
• Construirea și punerea în funcțiune a stației de backup P4-A de la QARS.
• Ceremonia oficială și inaugurarea transponderului de către președintele QARS.
• După acestea, va fi activat satelitul si pentru funcționarea transponderelor de radioamatori!

Notă importantă:
Până la inaugurarea oficială a transponderelor nu se va face uplink către satelit! (2,4 GHz)

• Es'hailSat = firma proprietara satelit Es’hail 2 .
• AMSAT – Radio Amateur Satellite Corporation.
• QARS = Qatar Amateurs Radio Society.
• SCC = Satellite Control Center.
• LEILA = LEIstungs Limit Anzeige ( Power Limit Indicator )
• DATV = Digital Amateur TV
• MELCO = Mitsubishi Electric Corporation
• DVB-S2 = Digital Video Broadcasting - Satellite - Second Generation

Mai avem de asteptat, se pare ...

73's de sub zapezile Moldovei.
yo8sal, Adrian, Iasi

YO8RAA
Mesaje: 448
Membru din: Mie Sep 21, 2011 8:30 am
Contact:

Re: Primul satelit geostationar pentru radioamatori

Mesajde YO8RAA » Lun Ian 28, 2019 2:39 pm

Salut Adrian
Asa este cum spui...mai e mult pana departe...hi
Gasiti toate informatiile aici:
https://amsat-dl.org/eshail-2-nb-and-wb-iot-testing-continues

73 Mircea YO8RAA

yo9hzn
Mesaje: 100
Membru din: Mie Noi 16, 2011 2:41 pm
Contact:

Re: Primul satelit geostationar pentru radioamatori

Mesajde yo9hzn » Lun Ian 28, 2019 10:56 pm

yo8sal scrie:Notă importantă:
Până la inaugurarea oficială a transponderelor nu se va face uplink către satelit! (2,4 GHz)


Din pacate in perioada testelor IOT au existat si radioamatori care nu s-au putut controla si au facut TX, periclitand, prin influentarea rezultatelor masuratorilor efectuate de MELCO, chiar activarea transponderului Narrow Band. Sa speram ca nu va fi asa.
Se pare ca singura metoda de lucru va fi full-duplex, pentru urmarirea cat mai corecta a propriei emisiuni retranslatata de transponder. Sistemul Leila2 vine ca o masura de avertizare in cazul in care un semnal ajunge la satelit cu un nivel mult prea mare si va produce un semnal audio imediat dupa incheierea transmisiunii chiar pe frecventa folosita. Probabil ca daca se insista va fi activat nedoritul sistem ON/OFF, comutator ce dealtfel nu este la indemana QARS ci la dispozitia proprietarului. Astfel se si explica insistenta cu care membrii AMSAT-DL fac apel la radioamatori sa se abtina in a "fura startul".
Ca dotare tehnica o simpla antena de 70-80 cm pare sa fie suficienta la receptie, deoarece in perioada testelor am constatat ca zgomotul de fond retranslatat cand transponderul este pornit depaseste cu 10-15dB zgomotul de fond in 10GHz. Am avut parte de 2 teste in zile diferite, unul in Decembrie cand satelitul se afla la pozitia de 24.2 grade Est, iar un altul in urma cu o saptamana cand ajunsese deja la 25.8 grade Est (25.9 se pare ca va fi pozitia finala). Momentul predarii catre proprietari nu mai pare a fi asa departe, insa pana cand vom putea folosi cele 2 transpondere mai este cel putin o luna.


yo9hzn
Mesaje: 100
Membru din: Mie Noi 16, 2011 2:41 pm
Contact:

Re: Primul satelit geostationar pentru radioamatori

Mesajde yo9hzn » Lun Ian 28, 2019 11:32 pm

YO8RHI scrie:Interesant ...
Pacat ca nu prea o sa ne permitem accesul la aceasta tehnologie...
Transverterele accesibile noua nu ajung pe acolo...


La receptie o antena offset recuperata de la providerii DTH din YO, un LNB Octagon Single Optima OSLO PLL (8 Euro in DL) eventual stabilizat cu un rezonator D75F de 27 sau 25 MHz, un stick cu RTL2832 (9$ China), un injector 13V/18V realizat cu 2 capacitori si un inductor, cablu 75ohm si conectori F. Restul este software. SDR# pentru SSB, CW si moduri digitale pe transponderul Narrow Band, iar pentru DATV in transponderul Wide Band SDRAngel merge super.
La emisie problema este mai delicata (scumpa) in SSB/CW spre extrem de costisitoare in DATV. Pentru SSB/CW ramane de vazut care va fi puterea necesara pentru a fi receptionat in conditii bune (se estimeaza ca mai putin de 5w vor fi suficienti intr-o parabola de 1,2 m dotata cu o mica antena elicoidala in focar. Transverterele realizate de colegii din LZ (Sg-Labs) par a fi potrivite si (aproape) rezonabile ca pret. Ar mai fi de urmarit kit-urile ce vor fi puse in vanzare de AMSAT-DL exclusiv pentru emisie in 2,4GHz la care poate fi atasat un amplificator de 3-5W pentru WiFi (EBay, etc..).
Asteptam activarea transpondereleor pentru a avea si certitudini.

yo9hzn
Mesaje: 100
Membru din: Mie Noi 16, 2011 2:41 pm
Contact:

Re: Primul satelit geostationar pentru radioamatori

Mesajde yo9hzn » Dum Feb 03, 2019 9:28 pm

Salut

As vrea sa adaug, ca si alternativa la cele 4 websdr-uri postate mai sus, propriul sdr postat si pe sdr.hu cu adresa http://yo9hzn.net-communication.ro:8073/ bazat pe aplicatia server openwebrx, acceptand un nr maxim de 8 utilizatori simultan. Momentan transponderul nu este pornit drept urmare nu vor fi vizibile semnale, dar toate informatiile indica drept Februarie ca fiind luna in care va activat.
Incepand de astazi Es'Hail 2 va fi identificat drept AMSAT QO-100.

yo9hzn
Mesaje: 100
Membru din: Mie Noi 16, 2011 2:41 pm
Contact:

Re: Primul satelit geostationar pentru radioamatori

Mesajde yo9hzn » Lun Feb 11, 2019 1:06 am

A fost activat si websdr-ul BATC pt transponderul Narrow Band, impreuna cu analizorul de spectru pentru zona DATV, ambele amplasate in interesanta locatie Goonhilly Earth Station https://en.m.wikipedia.org/wiki/Goonhilly_Satellite_Earth_Station. Cele 2 adrese:
https://eshail.batc.org.uk/nb/
https://eshail.batc.org.uk/wb/

Festivitatea de “deschidere” a satelitului va avea loc pe data de 14 Februarie.

73! DE YO9HZN

YO9GJX
Mesaje: 284
Membru din: Mie Iul 28, 2010 9:33 am
Contact:

Re: Primul satelit geostationar pentru radioamatori

Mesajde YO9GJX » Mar Feb 12, 2019 7:51 pm

Trafic intens pe transponderul NB.

https://eshail.batc.org.uk/nb/


Înapoi la “Moduri si modalitati de lucru”

Cine este conectat

Utilizatori care navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 4 vizitatori