hamradioshop.ro

WRTC 2018 in Germania


Pe 11 iulie va incepe in Germania Campionatul Mondial de Radioamatorism pe Echipe (World Radiosport Team Championship - WRTC 2018), o competitie inceputa in 1990 dar care si-a castigat repede o popularitate bine meritata ajungand in 2018 la a 8-a editie.
Acest campionat se desfasoara conform unor reguli si criterii bine definite si al unui regulament bine pus la punct care sa asigure conditii absolut egale de concurs tuturor echipelor participante. Toate echipele vor folosi exact aceleasi antene (Spiderbeam pt. 14-21-28MHz; dipol scurtat pt. banda de 7MHz si INV Vee pt. 3.5MHz), piloni (h=12m), ancore si rotoare, aceleasi puteri de iesire (100W), cabluri coaxiale, generator de curent electric Honda de 2kW, corturi si software de concurs ales din acelasi grup de 6 programe recomandate.

Criteriile stricte de calificarea la competitie precum si alegerea arbitrilor asigura o participare de mare valoare si un arbitraj corect. Cred ca este singura competitie radioamatoriceasca care asigura tuturor competitorilor conditii egale de intrare si participare.

Fiecare echipa va avea activitatea supravegheata de un arbitru ales la tragere la sorti cu putin timp inainte de deplasare la punctul de operare. Indicativul echipei va fi comunicat doar cu 15minute inainte de inceperea concursului. Fiecare echipa trebuie sa-si inregistreze digital toata activitatea din concurs. Fiecare echipa isi poate aduce 2 transceivere pentru lucru si 2 de rezerva, cu limitari precise de operare.

Cele 80 de site-uri sunt toate in aceiasi regiune pentru a nu oferi niciunei echipe vreun avantaj topografic si trebuie sa indeplineasca o serie lunga de cerinte stricte. Fiecare site va fi deservit de o echipa de radioamatori voluntari care vor asigura instalarea corturilor, a antenelor, a generatoarelor etc.. dar si hrana si bautura necesara competitorilor si arbitrilor, repararea componentelor statiei in caz de nevoie, buna functionare a generatoarelor electrice, a antenelor si a rotoarelor dar si a facilitatilor sanitare.

Va dati seama de planificarea si efortul logistic necesare precum si de costurile mai mult decat serioase ale unei astfel de organizari daca ne gandim ca exista 80 de puncte de concurs (63 + 17 rezerva), 126 de competitori in 63 de echipe si 63 de arbitri (plus arbitri de rezerva). Sute si sute de voluntari plus comitetul de organizare de zeci de persoane.

Cu pedanteria cunoscuta a germanilor, organizatorii au trimis de curand o puternica si competenta echipa de verificare (DJ2YA, DM5WF, DL8UAT, DL2RSF si DK4WA) care a parcurs cca. 600km si a verificat cu ajutorul unui teodolit ca fiecare din cele 80 de site-uri sa aiba aceiasi deschidere la orizont pe toate directiile iar iregularitatile reliefului sa nu depaseasca 1˚. O atentie speciala a fost acordata directiilor diverse spre America de Nord, de unde vor proveni majoritatea legaturilor in concurs. Echipa a verificat/calculat pana si zona elipsoidului Fresnel (zona de reflexie la sol) pentru fiecare site (vezi: "Radiotehnica teoretica si practica" de Florin Cretu YO8CRZ, Vol. II, cap. 2.3, pg.27).

O alta verificare importanta executata de echipa a fost testarea zgomotului de fond electric prezent in fiecare din cele 80 de site-uri. Folosind un automobil dotat cu un transceiver SDR IC-7300, o antena speciala de testare si un software adecvat, echipa s-a asigurat ca in punctele de lucru nu exista interferente electrice provenite de la retele de energie electrica, liniile de cai ferate electrificate, generatoare de energie eoliana, iluminat si alte surse cunoscute de interferente la receptie. Cinci dintre cele 80 de site-uri testate nu au intrunit cerintele regulamentare de zgomot electric sau de obstructionare topografica fiind descalificate si inlocuite cu site-uri de rezerva.

Participare numeroasa si onorabila a unor operatori de concurs de prima mana din YO: YO3JR, YO8SCA, YO8TTT, YO9GZU, YO9WF carora le uram mult succes.

4X1AD

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Despre Radioamator.ro | Contact