l
hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #357 din 1 decembrie 2011

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #357 din 1 decembrie 2011

Soarele continua sa fie presarat cu pete, dar activitatea solara este destul de scazuta. Nicio explozie solara in ultimele saptamani, iar riscul unor explozii solare in urmatoarele zile este practic nul. Fluxul solar a fost intr-o usoara crestere, valoarea de la aceasta ora fiind 144. Campul geomagnetic a fost in general linistit, fiind instabil in ultimele 24 de ore, cu un indice A la aceasta ora 12.
Concursul CQWW din ultimul weekend a adus mari satisfactii participantilor, propagarea fiind ampla si generoasa. Concurentii au putut savura conditii favorabile de propagare atat in benzile inferioare, cat si in cele superioare. Desi dupa unele opinii deschiderile in banda de 10 metri nu au fost la fel de impresionante ca si la editia de fonie de acum o luna, timp de ore intregi in cursul diminetii si dupa-amiezii s-au putut face legaturi intercontinentale cu puteri si antene modeste. Au fost momente in care popagarea pe "short path" si "long path" a fost posibila in acelasi timp, ceea ce facea corespondentul sa apara neinteligibil datorita fenomenului de ecou. Cu o antena buna se putea receptiona propriul semnal receptionat cu intarziere, dupa ce facea ocolul Pamantului. Fara indoiala o serie de recorduri pentru acest concurs au fost depasite.
Diagramele de propagare pe luna decembrie au fost generate si publicate. Ele se gasesc la adresa http://www.radioamator.ro/misc/grafice_propagare.php. In calcule s-a luat valoarea 71.9 pentru numarul mediu de pete solare.
Pentru urmatoarele zile nu se intrevad modificari in activitatea solara. Fluxul solar va fi relativ constant sau va scadea usor, in timp ce campul geomagnetic va fi cu precadere linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
========================
11/24 137
11/25 135
11/26 133
11/27 135
11/28 138
11/29 141
11/30 144


Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade perturbate: 1-2 dec

Perioade linistite: 3-27 dec


La aceasta ora:

Flux solar = 144
A-index = 12 INSTABIL
K-index = 2
(masurat la 1 decembrie 15:00 UTC)

Comentarii despre acest buletin si despre conditiile locale de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro

RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/ Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/ W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/ Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #357 din 1 decembrie 2011"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact