hamradioshop.ro

Buletin de propagare YO #716 din 25 octombrie 2018

Alte buletine Graficele de propagare ale lunii curente
Buletin de propagare YO #716 din 25 octombrie 2018

Activitatea solara nu a fost cu nimic diferita fata de saptamana anterioara, decat poate cu exceptia faptului ca nu a fost observata de aceasta data nicio pata solara. Fluxul solar s-a mentiut la aceleasi valori, osciland intre 70 si 72. Campul geomagnetic a fost remarcabil de linistit, valoarea Kp fiind la nivelul zero in mod frecvent de-a lungul intregii saptamani, lucru neobisnuit in ultimele luni.

Pentru cei interesati sa inteleaga diferenta intre "solar flares" (explozii solare) si "coronal mass ejections" (CME), NASA a publicat un scurt film de 2 minute care explica in mod simplu aceste doua fenomene. Clipul video poate fi accesat pe Youtube la aceasta adresa: https://www.youtube.com/watch?v=TWjtYSRlOUI

Participantii in concursul pe unde scurte CQ WW DX, etapa de fonie, care va avea loc in aceasta saptamana vor trebui sa se adapteze la conditiile slabe de propagare specifice minumului solar. Benzile de unde scurte par insa a fi din ce in ce mai animate in ciuda parametrilor solari precari. De un real ajutor este expeditia VP6D care desfasoara o activitate deosebit de intensa din Ducie Island, un numar mare de operatori excelenti activand aceasta entitate 24 de ore din 24 in perioada 20 octombrie - 3 noiembrie. Propagarea poate fi mult mai precis evaluata ascultand semnalul VP6D pe diverse benzi la diferite ore. Suprinzator, desi unele benzi erau consiredate inchise, realitatea este insa ca doar nu existau radioamatori care sa lanseze apel, benzile fiind de altfel foarte adecvate pentru legaturi DX. Acestea sunt vesti bune pentru operatorii in CQ WW DX, care vor putea pune in log foarte multe legaturi, in special in benzile inferioare de 80 si 40 de metri.

Urmatoarele 7 zile nu vor prezenta nimic nou in activitatea solara. Nu se anticipeaza aparitia de noi pete solare, iar fluxul va avea valori in plaja 68-70. Campul geomagnetic se anunta a fi linistit.

In ultimele 7 zile:

Data Flux Pete
======================
10/18 70 0
10/19 70 0
10/20 70 0
10/21 71 0
10/22 71 0
10/23 72 0
10/24 70 0

Pentru urmatoarele 30 de zile:

Perioade usor perturbate: 4 nov
Perioade linistite: 26 oct - 2 nov, 8 nov, 10-20 nov


La aceasta ora:

Flux solar = 70
Ap-index = 3 LINISTIT
Kp-index = 0
(masurat la 25 octombrie 03:00 UTC)


Comentarii despre conditiile de propagare pot fi trimise la adresa n2yo@radioamator.ro


RSS: http://www.radioamator.ro/rss/wwv.xml


73s de Ciprian N2YO

===
Buletinul a fost bazat pe date provenind din urmatoarele surse:

Space Environment Center SEC http://www.sec.noaa.gov/
Propagation section at DX.qsl.net http://dx.qsl.net/propagation
IPS Radio and Space services http://www.ips.gov.au/
W1AW Propagation Bulletins http://www.arrl.org/w1aw/prop/
Spaceweather.com http://www.spaceweather.com
Nu exista comentarii postate.
Comentarii (0)  

Scrieti un mic comentariu la aceasta postare!  

Opinia dumneavoastra va aparea sub postarea "Buletin de propagare YO #716 din 25 octombrie 2018"
Comentariul trebuie sa se refere la continutul acestei postari. Mesajele anonime, cele scrise sub falsa identitate, precum si cele care contin (fara a se limita la) atac la persoana, injurii, jigniri, expresii obscene vor fi sterse iar dupa caz se va ridica dreptul de a posta comentarii.
Comentariu *
 
Trebuie sa va autentificati pentru a putea adauga un comentariu.

Copyright © Radioamator.ro. Toate drepturile rezervate. All rights reserved
Articole | Concursuri | Mica Publicitate | Forum YO | Pagini YO | Call Book | Diverse | Regulamentul portalului | Contact